С какво ви дразнят свекървите? - 147

• 40 229
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
Сега се сещам за една случка - моята свекърва готви с гъби, в тях сме яли (вкл. тя) много пъти. Идва веднъж, бях приготвила стекове с гъбен сос - обикновени печурки си спомням, че бяха и тя ми казва - "Аз не мога да ям гъби, като дете съм се тровила с тях и оттогава не ям." WTF? Не можете да си представите физиономията ми Grinning

# 556
  • при късмета
Наистина не ви разбирам. Какво като кажела, че не ѝ е вкусно. Казвате "Толкова мога, sorry, ето ти  тенджерата и черпакът, ако искаш - заповядай" Или "По-надолу има топла кухня иди си избери и си купи, каквото ти се яде". И това е.
Как пък ще страдам, че не харесала манджата, която съм сготвила. Ми "Не нравится, не ешь", както са казали братята руснаци.

Ако е веднъж, вероятно и впечатление няма да ти направи. Но, ако е всеки път, за всяко и всякакво ядене, си е демонстрация и трябва да си дебил, за да не го видиш

# 557
това с отказ от хранене, когато е на гости свекървата при младите или неодобрението и търсенето на кусури на храната от страна на  свекървата, когато е при младите - всъщност показва в основата си / и мисля че това е целта/ неодобрение към снахата и нейните умения.
Едва ли, неможе да си замълчи и любезно да благодари на снаха си, че е приготвила нещо. Идеята на такова държание е, свекървата да покаже надмощие над снахата, виж не готвиш добре, не се справяш, аз съм по-добра и т.н. Простотия. И бих казала същото, ако някоя съфорумка напише че, когато отиде в къщата на свеки, търси кусури в нейното готвене / стига разбира се, да е вегетарианка - като мен и да я накарат да яде месо Simple Smile или да има здравословен проблем/непоносимост към определена храна и т.н. уважителни причини. За всичко останало, мисля че, учтивият тон и избягването на критики за готвенето, не е излишно

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 13:49 от Crissy

# 558
Спомням си, имах една "кандидат свекърва" преди години.
Щеше да идва, аз питам какво да сготвя, казва се някакво завъртяно ястие, което аз не ям, ама намирам рецепта и готвя.
Стана добре, хапнаха доволно, ама защо било на кубчета, а не на кръгчета нарязано Joy
След време идва пак, аз от чудене какво да готвя пак правя това завъртяно ястие и тоз път въпросът беше защо е на кръгчета, а не на кубчета Joy

# 559
  • I want it all and I want it now.
Отдавна приех, че не можеш да се харесаш на всеки и спрях да се старая. Готви се това, което ще се яде от моето семейство. Откакто спрях да се старая и ми стана все едно свеки почна всичко да харесва и яде, като е на гости. Когато престанеш да заставаш на челна стойка и спреш да се престараваш отсрешния човек вижда, че ти е безразлично и всячески иска да ти се хареса. Винаги ще и помагам, когато има нужда, но близки няма как да бьдем. Като и подам рька тя направо ме изяжда😊 Затова спазвам голяма дистанция. 😉

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 10:44 от Syn

# 560
То пък голяма обида да ти кажат, че готвиш безсолно, когато ти самата го правиш съвсем съзнателно и непрекъснато го изтъкваш 🙂

# 561
А като ходите на гости на други хора, не на свекърва/снаха, пак ли мрънкате и намирате кусури? Или благодарите за това, че някой се е постарал да ви посрещне? На мен второто ми се вижда по-удачно.

# 562
Аз се старая и не съм спирала да го правя, просто защото наистина обичам да готвя. Да, както е казано по-горе, чиста проба надмощие си е. Аз лично в тях кусури не съм намирала и не търся, на гости съм. А и някак, когато ми е дошла без покана, ми е все тая ще яде ли гъби или не, аз никого не съм канила. Просто такива подмятания, с цел заяждане, са излишни и от двете страни, най-малкото показват лошо възпитание. А аз явно съм прекалено възпитана, никога не бих я оставила и навън, въпреки че не сме я канили. То в мен си е проблемът очевидно, но съдейки от това, че с месеци не е идвала, явно вече сме намерили "общ език". Grinning По гръб не падам, възпитана съм, държа се добре, но си държа и на моето.

# 563
  • София
То пък голяма обида да ти кажат, че готвиш безсолно, когато ти самата го правиш съвсем съзнателно и непрекъснато го изтъкваш 🙂
А коя е написала, че готви безсолно, а свекърва й го е изтъкнала като упрек?

# 564
Изобщо не е само за солта, както казах на майка ми за месо купено от месарница каза, че било полуфабрикат, нали те гледат животни, демек втора класа месо, ама в крайна сметка в София не знам много хора, отглеждащи животни, с цел консумацията им… 😀

Миленака мен визират. Сто пъти, когато идва казва, че е безсолно, а като ѝ се предложи солницата казва, че то така било по-полезно и за нея. После пита как ММ така ядял, а аз казвам, че е свикнал. И така всеки път същата история.
А, забравих и другото „любимо”, което казва - „то сега, ако се посоли вече не е същото, трябва при самото готвене да се соли”.

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 11:07 от Rimmona

# 565
Когато аз ѝ ходя на гости, нито е когато аз реша, нито ѝ развалям рутината да си спи и чете книга следобяд, нито да си гледа сериалите. В крайна сметка гостът се съобразява с канещите го, а не обратното.

Добре де, какво значение има дали ще дойде на обяд, или следобед. Нали пътува от друг град, ще дойде когато дойде.

Такива дилеми навеждат на мисълта, че по-скоро не искаш да идва въобще.

# 566
  • София
Римона, колкото повече те чета, толкова повече се чудя защо си я причиняваш. Ще идва в моя дом, ще капризничи за какво ли не, а аз ще я каня пак... Не точно.

# 567
  • при късмета
Как реши, че Римона е обидена? Не е обидена, дава пример как за всяко нещо ѝ се търси кусур от свекървата. Дори за толкова дребни неща, при това умишлено и целенасочено. Но точно ти не очаквам да го възприемеш така, защитаваш свекървите на всяка цена, каквото и да правят

# 568
Изобщо не е само за солта, както казах на майка ми за месо купено от месарница каза, че било полуфабрикат, нали те гледат животни, демек втора класа месо, ама в крайна сметка в София не знам много хора, отглеждащи животни, с цел консумацията им… 😀

Миленака мен визират. Сто пъти, когато идва казва, че е безсолно, а като ѝ се предложи солницата казва, че то така било по-полезно и за нея. После пита как ММ така ядял, а аз казвам, че е свикнал. И така всеки път същата история.
А, забравих и другото „любимо”, което казва - „то сега, ако се посоли вече не е същото, трябва при самото готвене да се соли”.
ето, това си е чисто заяждане -безсолно е, обаче няма да соля, кой изобщо може да го яде така, ами да се соли докато се готви - ПЪЛНИ ЗАЯДЛИВИ СЕЛСКИ ПРОЯВИ. Трудно се уважава човек, който умишлено се опитва да се заяжда и унижава другия - без значение кой е инициаторът. Това може да се търпи известно време, но ако е тенденция, дразни и показва крайно неуважение. Е, какво уважение и зачитане да получи такава свеки при това държание?! Това че, си родил едно дете /вече мъж/, не означава че, можеш да унижаваш жена му/приятелката му. Това е честа грешка на свекървите - държание в стил, щом си женена /живееш/излизаш/ със сина, трябва да търпиш обиди, заяждане, тормоз и т.н. Ами, рано или късно, такива свекърви биват игнорирани/нежелани/неуважавани.
И, за свекървите във форума-бих казала същото, ако някоя снаха тук напише за подобни претенции и държание към свекърва си. Това е елементарно възпитание и етикет

# 569
Римона, колкото повече те чета, толкова повече се чудя защо си я причиняваш. Ще идва в моя дом, ще капризничи за какво ли не, а аз ще я каня пак... Не точно.
Няма как да не поканим техните, поводът е семеен, там ще са и моите родители.

Общи условия

Активация на акаунт