С какво ви дразнят свекървите? - 147

• 40 243
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
Според мен даже не е толкова заяждане със снахата, а притеснение, че детето е принудено да яде безвкусна и гадна храна.
И имам предвид голямото дете, а не внучето. Wink

# 571
Той самият никога не е и пипал солницата, яде точно такова, каквото го приготвя от както сме се събрали.

# 572
Преди години майките ни не се познаваха, нямаха контакт и сякаш беше по-лесно.

Обаче на един рд на майка ми, свекърва ми поиска телефонния номер да й честити. Дадохме го, чуваха се и си направиха среща да се запознаят. От тогава си говорят, пишат си на вайбър и поддържат връзка.

Ами то вече и двамата внимаваме какво казваме на едната, за да не го разбере и другата. Ходихме с майка ми на театър, което буквално не бяхме правили от години (срамота за нас) и свекърва ми веднага и тя си купила билети за театър и кога ще ходим с тях…

Бяхме до Истанбул миналата пролет, взех дреболии за хапване и подаръчета, вече гледам вскчко да е еднакво в такива случаи, че да няма сърдити.

# 573
при някои майки може и да е притеснение това как го яде синът, но при други си е чисто заяждане и битка за надмощие - никога няма да си достатъчно добра за сина ми или аз съм по-добра от теб, нещо в този стил
Шери, това, което си написала за контакта на майките ви е хубаво, браво че, е така.
Това прави чест на свекърва ти, че се опитва да се държи контактуващо и явно добре с майка ти.
Свекървата на сестра ми, също се държи така с майка ми.

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 11:53 от Crissy

# 574
  • при късмета
Според мен даже не е толкова заяждане със снахата, а притеснение, че детето е принудено да яде безвкусна и гадна храна.
И имам предвид голямото дете, а не внучето. Wink
По-скоро не се притеснява, а осъзнава, че за сина мамините ястия не са това, което си е мислела и изобщо не е била наясно с вкусовете и предпочитанията на "детето си". Обаче това означава да признае, че снахата е по-добра, че е показала друго на сина, което е харесал повече и т.н., което не ѝ изнася да признае

# 575
А защо майката се притеснява какво яде порасналият мъж? Те тия мъже не са ли човешки същества, които изпитват глад, имат вкусови рецептори и сами могат да преценяват какво да ядат? Също така имат и ръчички, с които да хванат тиганчето.

# 576
Защото за някои майки това не са мъже, а деца.
И не могат да преценяват... или поне мама знае по-добре.

# 577
допускам че, има и протекционалистични майки- синът никога не е достатъчно голям и трябва да се притеснява/грижи за него до живот.
Имах такова гадже, майка му го закриляше/поемаше тежестите вместо него, жертваше се -говорим за 24-25 годишен.

# 578
Шери, като спомена „да хванат тиганчето” и се сетих как ѝ бях пратила снимка на сьомга, която ММ беше сготвил, после беше правил стекове и пак го похвалих пред нея, та тя толкова се учуди, че той можел нещо сам да готви, a пък той има голямо желание, ей така, като си науми някоя рецепта да я пробва, че да ме отмени в някой почивен ден, например. Обаче от нейна страна сигурно изглежда, че някой го е накарал. 😀

# 579
  • при късмета
Има такива майки разбира се. Обаче това не значи, че трябва да им играеш по свирката, а точно напротив. Ясно да показваш, че това не е нормално. И на майката и на сина

# 580
да, трябва да им се показва че, това не е ок-ако сами не стигнат до извода. И все пак, разговори на тема колко зле е сготвено нещо, е прекалено-спокойно може да благодари и да си даде сметка че, синът ще "оцелее" от едно готвене и че тази жена/съпруга/приятелка не е там, за да слугува и е важно че, се опитва/старае. В крайна сметка майката е можела да научи сина си да готви и тогава готвенето на снахата няма да е проблем. А не свекървата да третира снахата като недостатъно добре справяща се домашна прислужница. това е точно проблемът,според мен

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 12:39 от Crissy

# 581
  • при късмета
Готвенето е най-малкия проблем. По-голям е, ако маминка смята, че трябва да напътства синчето по всякакви други въпроси, семейство, връзка, деца, ежедневие, жилище и т.н. Готвенето и вкусовете там, някак ще ги преживееш

# 582
ма ко, права си, това с пълното вмешателство, съветване, контролиране също е причина за масовите проблеми между свекърви и снахи и не само и тъщи, ако се държат така.
Не знам каква е тази мания от  страна най-често на свекърви, "младите" често на 30+, 40+ да бъдат навигирани, следени, критикувани, съветвани /без да го желаят младите/ във всички сфери от живота си. Толкова ли е трудно да запазят собствения си живот, да имат други цели, хобита че, трябва да тормозят децата си с вмешателство.

# 583
Е как между "учудена, че синът може да готви", и "сигурно си мисли, че някой го е накарал", се появи знак на равенство.
Римона, с най-добро чувство - прегледай си пак постовете и сама си отговори. Пълни са със "сигурно", "може би", "вероятно" и накрая "уаууу, тази моята лоша свекърва..."
В науката този подход се нарича предпоставена теза. Т.е., първо си намисляш нещо, после напиняш да го докажеш като вкараш фактите в този калъп. А правилен е обратният подход.
Жената със сигурност си има кусури, както и синът ѝ, както и ти самата, както и всеки човек на този свят. От споделеното досега не виждам нищо драматично да има между вас. Не живеете заедно, дори не сте в едно населено място, виждате се от дъжд на вятър, забележки за нищо не ти прави, претенции към теб няма. Дори напротив, ти си с изискванията. Ама ядяла солено, обичала сериали и правила големи сарми  🙄 Остава и прозорците да поискаш да ти измие... 😁
Бъди с малко повече самочувствие, не се взирай чак толкова във всяка дреболия, а като ти каже, че ѝ е безсолно, сложи солницата пред нея  🤣

Не разбрахме какъв е поводът за толкова плашещото те идване. Ако е РД на детенцето ви, честито да ви е!

# 584
птица, извини ме, но ние всички виждаме забележките към нея "то не може да се соли сега, соли се докато се готви" и т.н. - това е само един пример. За мен жената очевидно си се заяжда и се опитва да се налага в дом, който не е нейн, но явно това е само мое мнение. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт