Щитовидна жлеза – лечение

• 278 769
  • 593
  •   1
Отговори
# 195
Рози, не те нападам. Hug
Опитвам се да разчупя шаблона ти на мислене.
Ние всички сме научени да вярваме на авторитети, в случая на докторите. Но те не знаят всичко, всъщност знаят много много малко.
Възможностите ни са безкрайни стига да разчупим границите премахнем бариерите които сами си поставяме.Hug

Подкрепям.Не че не знаят ,едва ли,по-скоро не им се занимава ,липсва желание за разнищване на проблемите.

# 196
здравейте, включвам се кьм тази тема хем да споделя моята история, хем се надявам да науча нещо полезно.
 На мен ми откриха вьзел на щитовидната жлеза преди повече от година и полвина. Стана сьвсем случайно, бях на редовен преглед и споменах на лекарката, че майка ми и сестра ми са с операция на щитовидната жлеза. Тя реши да ме изпрати на ултрасаунд (това май е като видеозон) и при прегледа ми откриха вьзел от дясната страна, около 3.5 см.Крьвните ми резултатати бяха добри, защото никакво лекарство не ми беше предписвано. Ендокриноложката ме прати да ми направят биопсия. Вкарва се много тьнка игла и се взима клетки от вьзела. Правиха ми тази биопсия 2 пьти, но и двата пьти нямаше никакьв резултат, защото имах калциране около вьзела, което не позволяваше да се изследват клетките. След неуспшните тестове, ме пратиха на хирург и тя си ми каза че трябва да се оперира. По принцип, това от което лекарите най се тревожат е да не е ракообразно ( калцирането при мен увеличаваше подозрението) и за това след като не можеха да изследват вьзела, единствената вьзможност беше операция.  Аз определено не исках да се подлагам на операция, нямах абсолютно никакви оплаквания, но като ми казаха че подобен вьзел има шанс да е раков, много не ми се искаше да рискувам. Честно казано ако биопсията беше дала резултати и всичко беше ок, до сега щях да си го имам и само да ходя на редовни прегледи
Операцията ми мина през май, всичко беше добре, но за сьжеление полвината жлеза ми я махната. Все се надявах че ще махнат само вьзела и ще оставят десня лоб на жлезата, но хирурга каза че не може. Поне белага от операцията е много мальк и повече прелича на гьнка на шията, отколкото на шев. Мойта майка има доста по голям белег и милата все носи гердани или шалове да го крие.
Да ви кажа, преди да се подложа на операцията, четох доста информация и изглежда че няма лекарства с които да се лекуват вьзлите, единствния вариант е да се следят за промяна или оперират. На мен дори не ми предложиха лекарства, казаха ми че няма такива. Аз четох че лекуването с хормони не е доказано, че работи и за това е оспорван начин на лечение. Майка ми е жив пример за това, давали са и хормони и изобщо не са и помогнали и след като се е оперирала се е почуствала по добре. Изглежда че при мен основното притеснение, както вече споменах, беше дали е раково или не. Дори преди известно време четох че се е увеличил броя на заболели жени от рак на щитовидната жлеза в Канада, което ме кара да си мисля че сьм взела правилно решение.
Най много ме притеснява, да не ми се образува втори вьзел и да трябва пак да се оперирам. За това ще ми е интересно ако някой знае нещо за профилактика. Едно от нещата е да се консумират храни богати на йод, непременно йодирана сол и риба. Предполагам че има и някакви хранителни добавки, които помагат, но не сьм чувала за тях.
Четох темата до кьм 5 странца и по кьсно ще прочета и останалите 5. От тук на татьк  ще следя темата с интерес.

# 197
Chrisimommy щях да те питам при кой лекар се оперира, но виждам че не живееш в България.
Аз подобно на неб имам възел.Следя го на всяка година, но........ newsm78  стана ми интересно това което описваш.
Засега всички лекари казват, че операция не се налага Rolling Eyes
А за лекарства и аз не съм чувала да има.Приемането на йод май няма общо с възлите.Недостигът на йод води до хипохункция и т.н, но не и до възли.....а може и да бъркам newsm78

# 198
3,5см е доста като размер.Моите са по сантиметър.

# 199
  • Варна
Имам TSH-4.5.Тук прочетох за ТАТ и МАТ изследвания.кой ги назначава,сама редно ли е да ги правя.Засега ходя на 1 год. на прегледи.иначе пия Euterox-0,25mlgr,а ми беше назначен 0.75.последната лекарка въобще не ми назначи лечение.ОБЪРКАНА СЪМ

# 200
Имам TSH-4.5.Тук прочетох за ТАТ и МАТ изследвания.кой ги назначава,сама редно ли е да ги правя.Засега ходя на 1 год. на прегледи.иначе пия Euterox-0,25mlgr,а ми беше назначен 0.75.последната лекарка въобще не ми назначи лечение.ОБЪРКАНА СЪМ

Тат и Мат може и сама да си ги изследваш във всяка лаборатория.Потърси друг ендокринолог за  още едно  мнение.Иначе Тсх  не е ли на горна граница?Някакви възли или промени на ефографа да се виждат,защо все пак са ти изписали еутирокс?

# 201
  • София
ТАТ и МАТ са антитела, хубаво е да си ги пуснеш. Може и сама. Защо пиеш по-малко Еутирокс, отколкото са ти назначили? ТСХ ти е висок, с лекарството целят да го свалят.

# 202
даа, съгласна съм с момичетата- тсх ти е висок и трябва да пиеш 75мг, щом толкова са ти назначили преди. пусни си тат и мат. иначе, консултирай се и с друг лекар и си направи и ехограф

# 203
  • Варна
Последната лекарка не ми назначи нищо,защото при TSH-до 5.0 било нормално,а аз на своя глава взех по 0.25млгр,при положение,че предишния лекар настояваше за 0,75. Свалих резултата на 0.95,но много често се покачва средно до 4.5.Бил е без лекарства 5.65.И така ,в резюме: пия 0.75-поддържам 3.98, 0.91, 4.28.  Спирам да пия-скача до 5.65.Започвам пак,този път по 0.25....и последното е 0.91.Затова съм объркана. имам чувството,че не е толкова от лекарството,колкото от емоции и др. нещо

# 204
Мислиш ли, че ти или някой друг знае всичко което има да се знае за тази болест, която и да е болест или възможностите на организма ти?
Кой е създал болестта? ТИ си я създала. Твоята имунна система атакува собствената ти жлеза. Защо го прави- ортодоксалната медицина мълчи, почесва се смутено по главата и сумти разни заплетени термини с които се опитва да прикрие собстеното си объркване. Щом ти сама себе си атакуваш -следва, че ТИ и само ТИ можеш да обърнеш хода на нещата и да спреш тази болест.
Отвори ума си за възможности и те ще се появят в живота ти. Peace

Peace
СТРУВА СИ ВСИчКИ ДА ПОМИСЛИМ ВУРХУ ТОВА! ОПОЗНАВАЙКИ СЕБЕ СИ щЕ ОТКРИЕМ МНОГО ОТ ПРИчИНИТЕ! ЖЕЛАЯ УСПЕХ

# 205
Последната лекарка не ми назначи нищо,защото при TSH-до 5.0 било нормално,а аз на своя глава взех по 0.25млгр,при положение,че предишния лекар настояваше за 0,75. Свалих резултата на 0.95,но много често се покачва средно до 4.5.Бил е без лекарства 5.65.И така ,в резюме: пия 0.75-поддържам 3.98, 0.91, 4.28.  Спирам да пия-скача до 5.65.Започвам пак,този път по 0.25....и последното е 0.91.Затова съм объркана. имам чувството,че не е толкова от лекарството,колкото от емоции и др. нещо

Човек  ,отиди на ендокринолог!Много лесно се приминава от хипо в хипер функция ,която не е никак за подценяване!!Как може да си правиш такива експерименти????? #2gunfire

# 206
ros4enka, сама казваш, че има само уроци и те се повтарят докато бъдат научени!
Знам, че е гадно, нали и аз съм минала по тоя път, два пъти

# 207
здравей те , и аз като вас имах задух , чести екстрасистоли - сърцебиене и то много , не можех да се кача в асансьор , дори като говор
я и ям също се залехтявах , не можех да карам колело , д0а се изкачвам на високо и ..... Лекуваха ме за нерви , но посетих и сърдечен лекар , макар ,че вече знаех , че ми е увеличена щитовидната жлеза .и той ме прати на коронарогрофия в София и какво да ви кажа оттам на сцинтиграфия и се оказа ,че имам белодробна емболия - т.с дъжд от съсиреци на белия дроб и те ми пречат да стигне кислород в него и това още повече помогнало на жлезата .Лежаш около 20 дни в болница после ходих на сцинтиграфия и започна да поизчезва емболията и аз сега се чувствам съвсем друга , но лекувам и в този момент и гушата си с Пропицил , но преди 3 дни ми го спря лекарката с МЕТИЗОЛ и сега вече след 6 месеца отново ще ходя на сцинтиграфия. Но моя съвет е не лекувайте само щитовидната жлеза , ами вижте си и сърцето . TSH ми беше първо 0.37 после с ПРОПИЦИЛ 4х1 стана 5.1 , после преминах на 2х1 и сега ще видя с този МЕТИЗОЛ как ще бъда . Някой пил ли го е

# 208
  • София
и сега ще видя с този МЕТИЗОЛ как ще бъда . Някой пил ли го е
Аз първо бях с него, направих алергия. Сега съм на Пропицил, днес отивам на хормони. За Пропицила знам, че е по-изчистения вариант на Метизола. За сърцето съм ходила само на ехо, имах някакъв шум, но се оказа, че няма нищо, физиологичен е шумът. И на очен ходих, пак трябва да ида.

# 209
тахито, не отричам казаното от ivangp Peace, не съм тесногръда, приемам различни мнения и критики, разбира се Simple Smile Просто не съм сигурна дали вярвам достатъчно, че ще се оправя... това е. не мога да си наложа да спра да се нервя-опитвала съм и ако не го покажа външно-ок, но си го изживявам вътрешно... разбираш ли-искам всичко да е ок, имам надежда, опитвам се да се излекувам, но...няма значение. Бях спряла лекарствата за близо година-10-ина месеца и се подлагах на кви ли не йоги, самоконтроли и вярвания...на бабешки лекове...но не се получи- резултатите ми след това бяха плачевни и ендо-то ми се хвана за главата...Смятам, че трябва да се намери златната среда. не мога да отхвърля изцяло медицината и докторите. знам, че доста от тях не разбират или ако разбират не приемат достатъчно лично проблемите ни, но...има и съвестни и кадърни лекари. Да не говорим, че доста от близките ми са сред нас, благодарение на лекарите и медицината...
както и да е- наговорих 1 куп глупости и неглупости Simple Smile спирам се Simple Smile
а сега относно метизола- аз съм го пила и сега пак го пия. тирозол е по-изчистен според доста мнения, а са близки по състав( да не кажа, че се припокриват), така че, ако искаш го смени. Аз ги редувам Peace това не значи- днес пия едното, утре -другото Naughty Изкарвам първо курс на лечение с метизол и следващия курс- тирозол...

Общи условия

Активация на акаунт