Щитовидна жлеза – лечение

• 278 692
  • 593
  •   1
Отговори
# 165
Tahito , и на мен така ми обясни моята лекарка, че е напълно възможно да се премине от хипо в хипер функция, както и обратното. И понеже в момента моята функционира в норми и аз не знам в коя тема да се включа. За това чета всички теми и след 6 месеца ще видим какво ще е положението. За това е чудесно, че я има тази тема, която обобщава всичко.

# 166
По повод на това което казва Аталанта за рязането- аз какво да кажа?
Голям парадоск - лекарят който ми откри възела тогава преди близо 5 години каза оооо операция трябва да се махне.
Наскоро случайно пак при него попадам - прегледа цялата папка с ехографските изследвания и отсече - много е малък възела какво ще чопли хирург там - само дето не му казах ама не помните ли какво казахте едно време ooooh!.
Просто думи нямам.
Че даже тогава ми беше казал точно при кой лекар да ида за операция и т.н - затворена верига ooooh!

# 167
Здравейте на новичките в темата...кураж на всички! Praynig Hug
относно изрязването на жлезата- не е по-добре да се изреже цялата...а и не винаги по-доброто решение е операция, особено при хиперфункция и ниско ТСХ. Слушайте докторите, но съветвам, винаги да се прави консултация с поне двама, независимо един от друг.
Относно преминаването от хипер в хипо и обратно- уви...възножно е и е все по-често, мн гадно  ooooh! Tired

# 168
Smurfette , ендокриноложката ми обясни, че в момента всичко било наред. Но това не означавало, че след месец или два няма да настъпят промени.Може да се получи както хипо, така и хипер функция. Аз първо се притесних, както всеки когато му съобщят за определено заболяване и не зададох въпросите си.Ще отида пак за да си изясня всичко, но ми се искаше да чуя и мнения на хора които вече са минали по този път. И на мен не ми стана много ясно дали е Хашимото, не знам дали може да е само тиреодит и за това писах в тази тема. Благодаря ти за отговора!
значи на теб са ти завишени антителата? щом са те и диспансеризирали

# 169
А като размери кои възли се класифицират като малки?

# 170
 и аз да се запиша в тази темичка Sad и аз съм една от вас. Много коварно е това заболяване...не се усеща човек Rolling Eyes
аз отдавна май все съм си с проблеми.
Аз съм с хипофункция. Пия Л тироксин 50. Пия половин таблетка сутрин на гладно. Така 3 месеца и после ще видим /както каза доки/
Все пазя диети и все дебела си ходя SadНе се храня много , но пълнея ...от въздуха Sad Много ми е мъчно...чувствам се безсилна и отчаяна. С малко бебе съм /много е див Wink/ нямам време ни за спорт , ни да се погледна. Вече няколко пъти изпадам в депресии и често ми се плаче. Дали и това е от болеста?
Имам и друг въпрос newsm78 Друг постоянен проблем при мен е постоянния запек Sad . До скоро решавах проблема с едни билкови таблетки Натурал сена, но напоследък вече май и те не помагат..увеличавам дозата и все внимавам какво ям. Направо ми писна вече. Дали и това е симптом на болестта. Някой има ли такива оплаквания? Много ми е тъжно. Но хубаво е, че тук ще намеря сродни души Wink

# 171
здравей, Лорена и успех с излекуването на тази гадна болест... Откривам себе си в твоя пост( само че аз съм с хиперфункция)-все съм на диети, а все дебела си ходя...а за депресиите, нервите и постоянното плачене- абсолютно и при мен е така. От болестта е.  Tired Гаранция!
относно запека- незнам...и аз доста често се оплаквам от него, но не съм сигурна, дали е от болестта...по-скоро може би от начина на хранене...незнам newsm78

# 172
здравейте, момичета!
уж четох, четох, и пак не съм запомнила как се обозначават тези антитела. Сега погледнах последните си изследвания-TSH, F T4 - и двете са в норма.Това дали е достатъчно?В смисъл ако сега съм преминала към хипофункция, ще се разбере ли от тези показатели?
Благодаря предварително на тези, които ще ми отговорят!

# 173
ros4enka, благодаря за отговора  bouquet
аз останах с впечатлението , че при хиперфункция се слабее, а при хипофункция се надебелява newsm78 Дали е така???
Други признаци при мен са, че много ми пада косата...направо на кичури Sad и ноктите ми все се чупят , а от 3 месеца пия Калмацин Sad Не виждам подобрение. Или може би в противен случай вече щях да съм без коса newsm78
tahito, би трябвало да се разбере. Щом са ти в норма, няма място за притеснение, а само пероидично да се следят показателите.
Някой питаше за бебеправене и болестта newsm78
Аз си изкарах бременността без да правя нищо EmbarassedНе пиех нищо, не съм казала на лекаря за проблема ми. Аз обаче не смятах, че имам сериозен проблем тогава.
Слава Богу родих здраво и хубаво момченце Praynig Бременността ми обаче до 4-ят месец беше мнооого тежка. АД! Лошо,... повръщане.., една вечер се събудих и не можех да си взема въздух Confused Напълнях 15 кг. много бързо ooooh!/и преди това си бях пухкавка/
Месеци след раждането отидох на лекар и тя ми каза, че е трябвало да бъда по-внимателна. Преди забременяването още да пия лекарства и  по време на бременността да се подпомага жлезата, защото до 4 месец моята жлеза снабдявала и бебето с хормон и много се натоварвала. Иначе ме успокои за бебето, че няма опасност. След като се изгради жлезата на бебето, то тогава моята се подпомагала от неговата за известно време се запасявала.Затова и малко след раждането аз се чувствах значително добре и косата ми беше живнала и ...имах маникюр  Shocked Така си го обеснявам аз. Обаче беше за няколко /4-5/ месеца само, докато се изчерпят запасите. После пак всичко постарому.  Sad
Ох хайде , че много дълго стана пък  и... малкия се събуди Wink

# 174
Лорена Hug, аз също имам косопад и ужасни нокти- това също е следствие от болестта.
А относно килограмите- когато ми откриха заболяването преди години, точно по това я забелязаха близките ми - по изпъкналите очи, нервността ми, малкото нарастване (като топче) на гушата и по рязкото ми отслабване, въпреки мн добрия ми апетит...
Но после, като започнах да пия хормони, започнах да напълнявам доста и сега, честно казано, въпреки, че си спазвам определен режим на хранене и не ям мн, не мога да отслабна... Tired
Грижа ми е външния вид, но поне се надявам да се излекувам и най-важното- да имам здрави деца Praynig

# 175
Здравейте ,аз съм в неведение какъв точно е проблема при мен ,започна всичко с обилен косопад чак се страхувам че ще остана без коса  и отвратителни цепещи нокти, първо бях при дерматолог ,той ме изпрати за консулт при ендокринолог - откри ми възел и ме праща на биопсия ,изследванията са ми в норма само желязото ми е малко в кръвта ,в момента  нямам диагноза но се чудя за тая биопсия ( ще правя консулт с още един ендо ),някой сблъсквал ли се с това ,страх ме е признавам си ... newsm78

# 176
  • София
Относно преминаването от хипер в хипо и обратно- уви...възножно е и е все по-често, мн гадно  ooooh! Tired
Здравейте и от мен... Hug отдавна не съм писала, та реших да се включа и аз...
Аз съм жив пример за преминаване от хипер в хипо функция на жлезата... Tired преди бях 48 кг.(а даже и по малко) при ръст 165см (при изяждане на огромни количества храна), а сега съм що годе добре с килограмите(55кг), но трябва да ги следя и да се контролирам с хапването, защото качвам веднага... Confused а аз съм голяяяяяям чревоугодник... Rolling Eyes
 Косопада и аз го имах, косата ми е наполовината - добре, че си имах преди в излишък и сега, ако не друго поне ми е по леко на скалпа... Laughing то не е за смях, ама кво да се прави...

# 177
Здравейте на всички!До сега не съм писала при вас но имам един проблем и искам да ви питам нещо.Майка ми има диагноза тиреотоксикоза със дифузна гуша,лекарите искат да проведат лечение със радиоактивен йод,но никой от нас не е запознат с такова лечение.Търсих информация в гугъл но не открих много.Изчетох само негативни мнения за това лечение.Разбрах че се получава някакво подуване на гушата и че лечението може да не даде никакъв ефект,или да доведе до хипотиреоза.Много ви моля ако някой се е лекувал по този начин или е запознат повече да ми отговори.Надявам се на вашата помощ.

# 178
м.мега, а защо не първо с хапчета...По принцип лечение с радиоактивен йод прилагат след операции или когато възела е много голям, за да се намали или разбие, незнам точно...
намерих това, но доколко е вярно...незнам -"Лечението с радиоактивен йод, в сравнение с операцията, е по-безопасен и високоефикасен метод. Болният приема течност или капсули, които съдържат радиоактивен йод." Но пише по-надолу- "За съжаление, в повечето от случаите след операцията или след облъчването се развива хипотиреоза, която изисква заместителна хормонална терапия."
ПОтърсете все пак консултация от още някой еднокринолог
Като цяло, каквото и да е лечението- все си крие някакъв риск, но се надявам всичко да е наред и да мине благополучно. Стискам палци. А ти се успокой и успокой и майка си, защото нервите и притеснението са враг в момента.
 Praynig Hug

# 179
 Още нещо, което ми беше интересно :При  2 -ма сп-ти ендокринолози съм ходила и двамата ми казаха, че има зависимост от това къде си израстнал като дете. Много разспространено е това заболяване във Варненска област - особено в Шуменския региьон . Дали е така  ...незнам. Мен лично много ме учуди, но ми го казаха специалисти независимо един от друг. Гледам много хора от Варна има в нашата темичка newsm78
m.mega, не съм запозната и аз с този метод. Много е важно наистина на майкати да и е по-спокойно и да не се тревожи. Wink. Стреса и преумората много често отключват това коварно заболяване.

Общи условия

Активация на акаунт