Болоня и Флоренция- може и още нещо...

• 44 469
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
  • In transit
Аз отново влизам със странен въпрос и далеч от изкуството.
Има ли някъде във Флоренция музей или шоурум на италиански автомобили?
Искам да зарадвам и сина ми, за който това е голяма страст. За жалост разполагаме само с ден във Флоренция и още ден в Болоня.

За Флоренция не знам, но на един час път от Болоня с автобус се намира заводът на Ламборгини с голям музей.

# 136
Видях го завода, но от прочетеното останах с впечатление че автобуса не спира пред завода, а доста по далеч.
Гледам и варианта такси, но го дават 60Е, което не е малко, а и не знам има ли гаранция че ще е толкова.
Мисля дали няма да може да го посетим като пристигнем още на летището, но нещата са на кантар.

Последна редакция: пт, 22 сеп 2023, 21:59 от Essentiall

# 137
  • На морето!
Много ви благодаря за отговорите! Въпросът и много труден, но отговорите винаги са страшно интересни и изчерпателни и този път не е изключение!
Country Strong, ти си съкровище! 😍

# 138
  • In transit
Видях го завода, но от прочетеното останах с впечатление че автобуса не спира пред завода, а доста по далеч.
Гледам и варианта такси, но го дават 60Е, което не е малко, а и не знам има ли гаранция че ще е толкова.
Мисля дали няма да може да го посетим като пристигнем още на летището, но нещата са на кантар.

Не спира далече, на идване, спирката е на около 200м (малко след фризьорския салон), а тази за на обратно към Болоня е на 900м.

Градчето е супер малко. От летището не знам дали има автобус или минава оттам.

# 139
В Модена е къщата-музея на Ферари? Ние отидохме с бързия влак от Болоня за 30 мин

# 140
  • In transit
Да, Модена също е вариант. Там освен Ферари е и фабриката на Мазерати. Също имат музей, а и е близо до гарата.

# 141
За музея на Ламборджини няма билети.
Отпада.
Остава единия музей на Ферари в модена, но пишат че е малък.
Другият е далеч и си трябва време.
Сега ще видя за Мазерати какво пише

# 142
Essentiall, не мога да помогна - не съм чувала да има и не се сещам къде близо би могло да има (освен дискутираните по-рано в темата). На самото летище на Болоня винаги има поне една-две коли, разгледайте и попитайте. Преди имаше две паркирани Ламборгинита на нулевото ниво, а буквално вчера, понеже имах път натам, видях една баси колата, паркирана на второ ниво на летището (емблемата е едно като каска, излиза ми Спартан като марка, но нямам идея за какво става дума). Питайте, ако не я видите, а то не е и безкрайно огромно това летище (колата беше на нивото, на което се пада Маркони Експрес, Ламборгинитата бяха на долното, но тази година не съм имала път оттам и не знам дали не са ги махнали).

Rapariga, всичко го приемай като много субективна препоръка, щото това, което може да ми е любимо на мен, някой друг може за него да каже "Тая па!". И като нямате неограничено време и финанси, и трябва да избирате, не ми се ще' да ви подведа.

Moonsunstar, дай да видим сега, че ти бях обещала. Много работи ще има в скрит текст, за да не отегчавам другите, а и да не стане чаршаф.

Първо и най-важно. Носете си удобни обувки. Источеският център не е безкраен, но не е и съвсем малък, и има ходене. Много ходене. Може да не се качите на градски транспорт изобщо, понеже навсякъде се стига удобно и бързо пеш, но пак е много.

Настаняване. Избягвайте района непосредствено около гарата, Largo Fratelli Alinari, Via Pallazuolo (и над нея Via Della Scala) и малките пресечки, които ги свързват. Borgo Ognissanti вече е по-окей, но пак ще трябва да си подбирате маршрута вечер, за да не минавате по горните. Категорично не препоръчвам и Via Nazionale, която освен, че е пълна със субектите, заради които ти казвам да избягвате горните, е и адски шумна заради трафика.

Избягвайте и района около Mercato Centrale/Mercato San Lorenzo, както и Mercato del Porcellino. Адски шумно е от рано сутрин до късно вечер, колички, стоки, викове, сергии, ужас някакъв.

Нямаш гаранция, че ще ти е тихо, където и да сте, но там гарантирам, че е отвратително шумно. Отваряй Гугъл мапс и гледай имената.

Единственият хотел, в който съм била и не съм имала никакви забележки, май го затвориха, та не мога да препоръчам конкретно място. В Hotel Paola съм имала леко криминални преживявания, избягвайте го (изкушаващо евтин е, и много централен, но с това явно привлича какви ли не субекти). Много от местата са компромисни, а цените в момента навсякъде са високи. Ако се ориентираш за хотел, пиши кой е, поне мога да ти кажа как е районът.

Музеи - виж по-горе. Относно Уфици:
Скрит текст:
Има над 100 зали, някъде около 120. Никога не са отворени всички, но при всяко положение са отворени някъде 90-100. Става такова пренасищане, че излизаш оттам, все едно излизаш от пералня с все центрофугата, и като те питат какво си видял, можеш да смотолевиш едно "ми... картини". Разрови' се предварително горе-долу как са разпределени залите, и влезте със стратегия, понеже не е реалистично да успеете да видите всичко и да му обърнете подобаващо внимание. Аз поне не мога, пък билетите са твърде скъпи, че да влизате три пъти. Влезте рано и не планирайте нищо друго голямо за съответния ден - най-много някоя по-малка църква и ядене на сладолед.

Църкви - от тези, за които плащаш вход, Санта Мария Новелла и Санта Кроче. Заслужават си и двете. Виж горното ми мнение.

Други:

- Ognissanti, за която писах по-рано (задължително отидете!)

- Santa Felicita
Скрит текст:
(намира се на двайсет метра след Понте Векио в посока Палацо Пити, отляво). Входът е безплатен, но си пригответе монета от едно или две евро, не помня в момента. Като влезете в църквата, веднага вдясно има едно уникално Сваляне на Христос от кръста на Понтормо. Супер любим ми е, изключително неортодоксален, със сигурност точно тая картина си я виждала. Църквата е доста тъмна, но са сложили осветление специално на тази картина, активира се с въпросната монета. Много си заслужава (работното й време е малко никакво, най-често съм я виждала отворена следобед към 3-4-5).

- Santissima Annunziata - църквата на Медичите (Дуомото са го построили за народа). Освен всичко, което ще видите вътре, а то не е хич малко, ще ви кажа нещо тарикатско, което ако стане, би било супер, а не пречи и да питате. Ако видите вътре човек с работни дрехи или какъвто и да е, който ви изглежда като да работи там, но НЕ свещеник, питайте го дали можете да посетите Cappella di San Luca (или Cappella degli Artisti). Най-много да ви каже не, пък може и да ви пусне. Кажете, че сте художнички.
Скрит текст:
Там се е помещавала първата художествена академия в историята (тука може и да бъркам и да не е била първата, но като организация от този тип е била малко или много иновационна, създадена е от Козимо I де Медичи през 1560 и някоя).
Не си го представяйте като училище, по-скоро е обединявало вече утвърдени художници и скулптори, които са творили за Медичите. Ако се случи да можете да влезете, имайте предвид, че онова, което няма да видите, е най-интересното. Точно под капелата има абсолютно идентично пространство със съвсем идентични ниши, в които са били погребани редица знаменити творци, сред които Бенвенуто Челини и Понтормо, когото споменах по-горе. Няма начин да се влезе там, а и не се говори какво се е случило с останките им при наводнението от '66 година, но е много любопитно място. Един от преподавателите ми казва, че вероятно е станала мрачна супа от кости, но пък през 1983 са погребали там един известен историк на изкуството, та предполагам са сложили някакъв ред междувременно. При всяко положение е много интересно пространство, понеже и това, което бихте видели над земята, дава някаква идея какво има под капелата - пак казвам, абсолютно идентично е.
Едва ли ще ви пуснат, но не пречи да пробвате. Ако стане, дайте едни 5 евро на този, който ви заведе (или го питайте колко струва).

В която и църква да влезете, все ще видите нещо, което си заслужава. За Дуомото отидете сравнително рано сутринта, за да не чакате дълго на опашка (безплатно е, куполът отвътре е як, но иначе е доста празно). Ако ви се качва на купола или кампанилето, гледките са страхотни, но имайте предвид, че всичко горе е обезопасено с мрежи (не се знае на кого какво би му хрумнало). Музеят също си заслужава (виж по-горното ми мнение), а мозайките в Баптистерия са фантастични. За него ви стигат и десет минути - то само да се завъртите около оста си вътре, и сте го видели, но са уау.

Като казах мозайки:
Скрит текст:
Ако имате възможност от Болоня да отскочите до Равенна, там какви красоти има, не мога да ви опиша. По едно време изпсувах от невъзможност да изразя възхищението си.

Други:

- Тайната вечеря:
Скрит текст:
на Гирландайо до Chiesa di Ognissanti (през една врата вляво). Работното време е пожелателно, поддържат я доброволци, но ако се случи да е отворена вратата, задължително; също на Андреа Дел Сарто в манастира San Salvi (дотам може би ще ви трябва градски транспорт или хващате влак до Firenze Campo di Marte и нататък с Гугъл мапс пеша. Работи всеки ден без понеделник от 8 до малко преди 2 следобед, нека го кажем 1 на обед за сигурност).

Като казах Андреа дел Сарто - също задължително за вас, щом сте художнички, Chiostro dello Scalzo. На десетина минути от Дуомото е, безплатно, поддържат до доброволци. Малко пространство е, работното време го вижте в Гугъл, че е едно криво. Ако пътувате скоро, ще ви снимам актуалното, ама като нищо ще го сменят.

Задължително една вечер се качете да видите залеза от Пиацале Микеланджело. Над него, на може би още петдесетина метра, се намира църквата San Miniato al Monte.
Скрит текст:
Много стара, надникнете вътре, така и така сте наблизо. Залезът на Пиацале Микеланджело е класика, не се плашете от нагорнището и стълбите (страшното е в самото му начало). По средата на изкачването по стълбите има врата вляво, от която се влиза в градината на розите. На горното й ниво има много готина възможност за снимки с панорама към Флоренция и един куфар като рамка, хем да си починете от катеренето).

Ако не ви се катери, има и автобус от гарата, май номер 13, но ако ви интересува, ще проверя допълнително, че пиша по спомен. Аз лично ви съветвам да се разходите, ако нямате здравословни проблеми, хем ще минете през квартала Сан Николо, където е ателието на уличният артист CLET. Из Флоренция ще видите редица забавни или интригуващи пътни знаци - негово дело са. Част от ателието му е отворено за посетители, продават и разни магнитчета и други сувенири, препоръчвам. Адреса ще го видите в Гугъл, много лесно се намира и ще ви е на път.

Паркове и градини:

- За Боболи не знам какво да ви кажа. Ходила съм веднъж и не бях чак толкова впечатлена, някак... де да знам. Ако нямате време и/или пари, може и да пропуснете.

- Парко делле Кашине - парк като парк, приятен е, но задължително по светло. Носете си лични документи, полицията там проверява на случаен принцип.

- Giardino Stibbert
Скрит текст:
Пичът е бил ексцентрик, мисля британец, който си е направил един много любопитен сбирщайн парк, в който има даже фалшива египетска пирамида. Паркът е супер тих и приятен, има и музей Стиберт там, ама май основно е за оръжия, гербове, такива неща и не ми е сред основните интереси, та не съм влизала. Паркът обаче си е много як, особено като ви писне да не виждате нищо зелено и да се бутате в хора по центъра. Стига се с трамвай T1 от гарата в посока Careggi Ospedale, спирка Muratori и оттам около 15 минути пеш, с Гугъл мапс няма да имате проблем. В четвъртък е затворен)

- Giardino dell'Orticultura
Скрит текст:
На още 5-10 минути от Стиберт е, много светло и готино място, има места за игра на деца, чудесна панорама към Флоренция и Дуомото от друга гледна точка. В горната част на градината, откъм via Trieste има много интересна змия от камъни, стъкълца, камъчета и прочее, по чийто гръб се стича вода. Мен страшно ме кефи, можете да си направите половин ден по паркове, но ако не ви се ползва градски транспорт и не ви се отдалечава от центъра, може и да ги пропуснете. Иначе районът е безопасен, макар че няма туристи - типичен жилищен район. Ако решите, билетчето за градския транспорт струва 1.70 евро и важи за 90 минути, без значение колко превозни средства смените. В този втория пак ще видите и паметник на едно шарено такси...

Като казах шарено такси, ето и неговата история, да я знаете, ако срещнете Дзия Катерина (леля Катерина) с колата й в центъра:
Скрит текст:
Ако видите в центъра една супер шарена кола, пълна почти догоре с всякакви играчки, джунджурии, шарении, и управлявана от много силно гримирана жена с абсурдни дрехи, която има вид като да е изплискала легена, да знаете, че не е. Това е Дзия Катерина с нейното такси, с което има официално разрешение да влиза навсякъде из центъра и да паркира където си поиска.

Преди двайсетина години съпругът й е починал от рак. Карал е такси, което тя наследява, и в негова памет започва да вози болни деца безплатно до болницата и обратно, посреща ги на гарата с родителите им, ако идват от другаде, понякога ги придружава и в болницата. Също и за възрастни - ако някой е сам и няма кой да го придружи например за химиотерапия, тя е насреща, за кураж и компания. Издържа се, като вечер кара такси като нормален шофьор из града, но през деня е посветена на каузата да помага на болни дечица. Никога не говори за смърт, примерно за мъжа си казва, че се е родил на небето през еди коя си година. Настоящото й такси, поне до миналата година, беше изрисувано с тип анимационни образи на реални деца, на които е помагала - някои са се преборили, други - уви, не. Облича се като фея - ама толкова шарено, че чак абсурдно, и участва и в редица други благотворителни инициативи за децата, не е само да ги вози насам-натам. Това сега й е или втората, или вече третата кола, а първата, с която започва всичко, е увековечена на постамент в Giardino dell'Orticultura (на долното му ниво).
Аз като я засека из центъра, все ме избива на рев, признавам си.

Улични музиканти:
Скрит текст:
При хубаво време всяка вечер към 7-8 има няколко музиканти, които свирят навън. На Понте Векио, на площада на Дуомото (пред Дуомото и зад Баптистерия), на пиаца делла Република (там един пич с акордеон прави много яко парти, ако и тълпата е на такъв акъл). Между пиаца делла Република и Понте Векио, точно под пазара с глиганчето (Mercato del Porcellino) тая година почти всяка вечер свирят Old Florence Dixie Band, понякога на Понте Векио може да улучите и Ragazzi Scimmia, иначе там най-често е един пич, който също ангажира доста тълпата и свири добре. То няма случайни де, всички са професионалисти. Чат-пат има един баритон аматьор, дето много се напъва, ама не му се получава, но останалите са окей и се приятно разнообразие вечер.

Ами май това е от мене, ако се сетя още нещо, ще дописвам. Извинявам се, ако форматирането не се е получило и е досадно и дълго за четене. Отделно, щом сте художнички, ми се иска да ти пусна мухата да обедините пътуването с едни два дни във Венеция накрая, за да видите двете школи една след друга - Флоренция с линиите и Венеция с цветовете. Мисля, че съпоставката ще ви хареса, особено ако са непосредствено едно след друго.

ДОБАВЯМ, понеже чавка ми е изпила акъла, обаче не ми се пише подробно, че снощи каталясах.

Към църквите: San Lorenzo и Santo Spirito
Други: Cappelle Medicee, а ако се интересувате от опера - музеят на Франко Дзефирели (намира се зад Палацо Векио, според мен е чудесен, но ако не се интересувате от опера, е безмислено да давате пари и да губите време).
Още една Тайна вечеря: на Андреа Дел Кастаньо в Sant'Apolonia. Супер криво работно време, но днес беше отворено и прекарах половин час вътре съвсем сама. Ако ви интересува, ще ви го пусна, снимах го специално.
Всичко навън из целия исторически център - няма да пропуснете Пиацца делла Синьория и съответно ще видите Ла Лоджия Дей Ланци там (между Палацо Векио и Уфици), но все пак.
Ако искате все пак да видите истинския Давид - Галерия делл'Академия.

Всичко опира до време и финанси, в крайна сметка.

Последна редакция: сб, 23 сеп 2023, 13:20 от Country Strong

# 143

Остава единия музей на Ферари в модена, но пишат че е малък.
Вие нали нямате много време? Малък е, но е хубав. В едната част са само колите, не са никак малко. В другата част са двигатели и други подобни. Има магазин на марката (продават тениски, шапки, колички-играчки и т.н)  Прожектираха (поне ние като бяхме) късометражен филм зв живота на Енцо Ферари. Имаше и нещо като симулатор на състезателните коли ако не се лъжа, не им обърнах много внимание, но ако е любител момчето, би му било интересно

# 144
Country strong
Благодаря много , много за и формацията Simple Smile
Много полезни и любопитни неща
А каква цена се смята за ниска за стая двойна или апартамент ( горе долу да знам какво да гледаме)
Както и за полетите в рамките на колко е възможно да се намери като ниска цена.
Тази година летяхме до Париж (Буве) и билета беше около 400 лв ,което си беше доста

# 145
Бърза справка с Booking показва, че за двойна стая със самостоятелна баня за точно след месец цените започват от 90-91 евро на нощ. За след точно два месеца - от 62-64 евро на нощ. Някои от местата не са в центъра, така че ще ви трябва градски транспорт (примерно ако видиш Novoli, Careggi, Rifredi), някои са. Не знам за закуска и прочее, погледнах само цените. Ама едва ли. Криминалният хотел не е Paola, a Regina, сега ми излезе, че се сетих. Не знам дали не бяха на един адрес, та оттам да се обърках. Виж в Booking, поиграй си с датите и с филтрите отстрани според това, което ви е важно на вас. Имай предвид, че ако търсиш за пролетта догодина, някои от местата може да не са си обявили още цените, и съответно да не ти излизат в списъка при търсене (може примерно да са обявили цени до март, пък ти да търсиш за май).

Самолетни билети - зависи от сезона, аз декември ще идвам пак за 20 евро с Райънеър и ще се връщам до България за 15 с Уизеър (само с ръчен багаж), като това дори не бяха най-евтините варианти, но другите не ми бяха удобни.

# 146
Отново благодаря за бързият отговор.
Много изгодни билети сте взела, супер
Има ли риск когато се купуват от една компания в едната посока и от друга за връщането?
    Бърза справка с Booking показва, че за двойна стая със самостоятелна баня за точно след месец цените започват от 90-91 евро на нощ. За след точно два месеца - от 62-64 евро на нощ. Някои от местата не са в центъра, така че ще ви трябва градски транспорт (примерно ако видиш Novoli, Careggi, Rifredi), някои са. Не знам за закуска и прочее, погледнах само цените. Ама едва ли. Криминалният хотел не е Paola, a Regina, сега ми излезе, че се сетих. Не знам дали не бяха на един адрес, та оттам да се обърках. Виж в Booking, поиграй си с датите и с филтрите отстрани според това, което ви е важно на вас. Имай предвид, че ако търсиш за пролетта догодина, някои от местата може да не са си обявили още цените, и съответно да не ти излизат в списъка при търсене (може примерно да са обявили цени до март, пък ти да търсиш за май).

Самолетни билети - зависи от сезона, аз декември ще идвам пак за 20 евро с Райънеър и ще се връщам до България за 15 с Уизеър (само с ръчен багаж), като това дори не бяха най-евтините варианти, но другите не ми бяха удобни.

# 147
    В смисъл? Какъв риск да има? Какъвто и ако се вземат от една и съща.

Аз предпочитам да летя с Уизеър, защото едно, че не харесвам Боинг, и второ, че имам кредитна карта на ДСК Уизеър, където си събирам точки и после си ги ползвам, за да плащам за самолетни билети. Обаче в случая нямах избор, понеже в този период Уизеър кацат в Болоня към 21-22 часа, а не исках да нощувам там, та затова купих с Райънеър.

# 148
    • София
    Разбира се, че има риск. Ако са купени едновременно билети за отиване и връщане с една компания и единият от полетите има промяна, можеш да промениш/отмениш и другия. Ако в случая Райън отменят/променят полета и върнат парите, билетът на Уиз си остава. Трябва или да се търси нещо в последния момент (може да не е изгодно), или връщането да изгори. В случая 15-20 евро се прежалват, но може да са дадени доста повече пари.

# 149
    Да, да, това е така несъмнено, но предвид таксите, които вземат нискотарифните компании за промяна на полет, изобщо дори не ми хрумва подобен вариант - направо нов билет в повечето случаи. На мен поне са ми разрешавали да правя промени безплатно само покрай Ковид, но то и рядко ми се е налагало. Или ако двата полета са в една резервация и по тяхна вина променят единия, ти дават безплатно право да модифицираш другия? Ако е така, браво, не бих го очаквала от тях, предвид, че скубят за всичко.

Така или иначе е частен случай, и ако не беше толкова куцо времето на пристигане, дори нямаше и да се сетя за Райънеър. Едва ли и на вас ще ви се наложи да правите подобни комбинации - аз в случая имах конкретни съображения.

Общи условия

Активация на акаунт