Болоня и Флоренция- може и още нещо...

• 44 572
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
Ние бяхме във Флоренция май месец. Два дни духа и валя.... И беше прекрасно Simple Smile

# 271
Благодаря за инфото за билетите, ще потърсим будка и ще си вземем от там.

Дано поне не вали много, че ММ ще се скъса да мрънка, както не му се ходеше особено.

# 272
  • София

Дано поне не вали много, че ММ ще се скъса да мрънка, както не му се ходеше особено.

И не забравяйте да махате на шофьора иначе не спира на спирките ако няма за слизане Simple Smile ние с моя така от блеене забравихме да му махнем и ни подмина и не спре дори после като махахме :Д

# 273

И не забравяйте да махате на шофьора иначе не спира на спирките ако няма за слизане Simple Smile ние с моя така от блеене забравихме да му махнем и ни подмина и не спре дори после като махахме :Д

О, това е много важна информация, благодаря много. Дано не забравим и ние.

# 274
С малко закъснение се включвам и аз да разкажа за нашата почивка - 4 дни във Флоренция и 2 дни в Болоня в средата на октомври.
Имахме много голям късмет с времето, температури от над 30 градуса и чак като излиташе самолета на тръгване заваля дъжд.

На идване кацнахме в Болоня и си хванахме шатъл (на компанията Апенино) до Флоренция - спират в ляво на входа на летището. Имайте в предвид, че не винаги им се занимава да си сменят табелките на рейсовете и най-добре да си питате шофьора Grinning дойде жълт рейс вместо бял и така и не му смениха изобщо табелката.
Във Флоренция ни спря до гарата и оттам пеша - оказа се само около 20-30мин пеша до моста Векио.

1ви ден - пристигнахме във Флоренция късно следобед и прекарахме остатъка от деня в безцелни разходки, разглеждане и ядене Simple Smile
2ри ден - Уфици, Пити и Боболи - не знам какво съм си мислела, но не си го причинявайте. Голяма част от Пити в момента е затворена за реставрация и въпреки това ни дойде в повече. Накрая просто се пренасищаш от изкуство и всичко ти се слива.
За финал се довършихме с площада на Микеланджело и успяхме да хванем залеза.

3ти ден - Galleria dell'Accademia и след това Дуомото - за там взех комбинирани билети за посещение на всичко (Brunelleschi pass). Докато бяхме на кулата видях хора, които се разхождат по фасадата на катедралата, а по-късно се оказа, че изкачването на катедралата е до върха и не се минава от външната част на фасадата.
Доколкото разбрах, се организират някакви vip групови посещения - бих проверила, ако ми предстои пътуване до Флоренция, защото маршрутът ми се стори много красив.
За изкачването на катедралата бях резервирала последния възможен час за деня и беше много красиво, защото хванахме залеза. Силно препоръчвам!
Ако някой има същата чуденка като мен - дали комбинирания билет се активира след посещението на катедралата (както е например комбинирания за Уфици, Пити и Боболи) - не, валиден си е от самата дата, на която ви е резервацията. Тоест, спокойно може да си разгледате останалите обекти и за финал да се качите на катедралата.

4ти ден - Чинкуе тере - Станахме много рано и хванахме влака в 6 сутринта. Каквото и да кажа ще е малко! Такава красота и спокойствие е, че вече обмисляме кога да се върнем. За един ден е невъзможно да обиколите абсолютно всичко, но ние успяхме да посетим и петте селца, да се поразходим, да видим най-популярните гледки и дори да обядваме и да вечеряме на спокойствие без да бързаме.
На връщане влакът беше с прекачване в Пиза и закъсня 20мин. и трябваше да тичаме, за да хванем връзката към Флоренция. Италианските влакове са ми нанесли травма още в тинейджърска възраст Grinning
Само като си помисля, че трябва да се хваща влак и ми призлява, въпреки че вече гарите са оптимизирани за чужденци. На по-малките гари обаче е редовна практика да разменят номерата на пероните - тоест ти си гледаш таблото, че твоят влак идва на първи перон и си чакаш там, ама те в един момент разменят номерата и ти реално вече стоиш на втори перон без да знаеш...дори сега ни се случи в Чинкуе тере. Затова освен голямото табло с номерата на влаковете, трябва да се гледа и мониторчето с номера на перона.

Дни 5 и 6 - Болоня. Не знам в нас ли е проблемът, но в един момент просто нямахме търпение да си тръгнем. Такава лудница, блъсканица и мръсотия не съм виждала дори в пиков сезон във Венеция или Рим. Неописуемо е просто... Освен красиви фасади на някои сгради, абсолютно нищо друго не ни хареса. Буквално стрък трева не видяхме в този град, за дърво да не говорим. Всичко мирише на тоалетна и няма местенце да се скриеш от тълпите.
Ако сте оставили като мен пазаруването на подаръци за Болоня - не правете тази грешка. Няма нищо интересно, само магазини като Зара, Манго и т.н.
Сигурна съм, че има много хора, които са на коренно различно мнение за Болоня - може и ние просто да сме хванали някакъв кофти момент.

Ако организирам същото пътуване пак, определено бих запазила нощувка в Чинкуе тере вместо в Болоня. И още нещо като съвет - резервирайте си квартира близо до гарата.

# 275
Напълно споделям горното мнение за Болоня. За първи път бяхме в Италия, и за пътуване резервирано буквално два дни преди полета (съответно заради ниските цени беше и избрана и дестинацията), ами не ми хареса, в центъра влизаш в един поток от хора, от който няма измъкване. Сядаш да хапнеш и попадаш в конвейрн, буквално ни дърпаха чиниите с недовършена храна от ръцете. Отделно бяхме отседнали и в Borgo-Panigale, което направи возенето в транспорта заобиколен от шумни хора (и не визирам италианците) доста неприятно. Чувала съм, че на места в Италия може да мирише неприятно, но си мислех, че важи повече за Венеция. Като цяло не бих се върнала.

# 276
Тази година средата на юли месец бях за кратко в Болоня (от там ни беше късния полет за София). Освен, че беше мазна жега, за 6-7 часа разходки там ми се видя много приятно. Ядохме страхотна паста болонезе в ресторант с много висока оценка, а вътре в него бяхме сами Smiley, страхотен сладолед ( от веригата Vinci? май), пихме аперол в много симпатично заведение в малките улички. Постеихме Театро Анатомика, искахме да видим и библиотеката, но за съжаление не работеше, в църквата бяхме, обикаляхме из центъра на сянка под арките. Изкарахме си страхотен ден там. Нямаше голяма навалица и не усетихме лоша миризма, освен от една много тясна и малка уличка, в която като се вгледахме и видяхме рибешки глави на земята, та от тях вонеше.

Сега, нещо хич не ме свърта на бюрото и така ми се иска да избягам някъде за 4-5 дни към края на ноември. Обмислям Флоренция, но ме притеснява да не ударя на камък с времето, но Божа работа. Някой пътувал по това време на годината да каже как е?  Също за един ден разходка извън Флоренция кое си заслужава най-много? Пиза, Сан Джиминяно или другаде? В един ден постижимо ли е да се разгледат или си им трябва време? Благодаря!

# 277
  • София
АфРоДиЗиаЧкА,  би ли споделила кой е ресторанта със страхотната паста?

# 278
За първи път бяхме в Италия, и за пътуване резервирано буквално два дни преди полета
Добре е, че първото Ви посещение не е било в Неапол Laughing

# 279
Пристигнахме и ние днес, естествено уцелихме лошото време и дъжд.
Целият център около двете кули е в ремонт и е забранено влизането за коли.  Таксито ни спря отстрани на тях, където беше разрешено и ни показа посоката за апартамента.
От летището до двете кули, 18Е по апарат.
Оставих му 20Е.

Утре отиваме във Флоренция, но съм доста притеснена за автобуса от апартамента до гарата, който по принцип спира на све крачки от нас. Сега обаче не мисля че ще спре тук заради ремонта.
Ще попитам след малко в ресторанта до нас, където ще отидем да хапнем.

# 280
Essentiall, защо не отидете пеша до гарата? Не сте ли на 10-15 минути пеша?  Направо си в стрес, както описваш нещата.
Последния път изминах пеша разстоянието от гарата до летището.

# 281
  • Milano
Няма да спре автобуса Essential.
Даваха по новините, че кулата Гаризенда e с риск от срутване. Затова е заградено и е забранено движението на автобуси и коли за момента до 27.10.
Чака се експертно мнение, но би трябвало веднага да започнат ремонтни дейности по нея и кмета не изключва оттук натам покрай кулите да не минават автобуси.

https://www.tgcom24.mediaset.it/cronaca/bologna-torre-garisenda- … 185-202302k.shtml

Както и да, поне си късметлийка че не си била днес във Флоренция в този дъжд.

Последна редакция: вт, 24 окт 2023, 21:45 от regina di cuori

# 282
АфРоДиЗиаЧкА,  би ли споделила кой е ресторанта със страхотната паста?

Съжалявам, но не помня името на ресторанта. Спомням си, че на първия етаж беше сладкарница/пекарна и кафене ако не се бъркам, а на горния етаж беше по-"официална" обстановката, където сервираха. Близо беше до църквата.

# 283
  • София
Благодаря!

# 284
Досега четох да, за променените спирки.

Това намирам на официалният сайт, но пак не мога да се ориентирам откъде да се качим.

От двете кули до гарата го дават 20мин.
Но малкия ще мрънка най вероятно, затова взех билети за автобуса.

Това е сайта, и пак не мога да разбера от кая спирка трябва да се качим и къде се намира.

https://www.tper.it/garisenda

Иначе е точно срещу апартамента ни спирката, която сега не се обслужва.

Общи условия

Активация на акаунт