Болоня и Флоренция- може и още нещо...

• 44 539
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
(вмъквам само една поправка - можете да си се чекирате за полета с лична карта и после вече на излизане от летището да минете контролите с паспорт, няма никакви проблеми. Аз винаги се чекирам с лична карта, щото паспортът никога не ми е подръка, но после си минавам като пич с паспорта на слизане, и никой никога не ми е казвал нещо. И в Италия на слизане, и в България на прибиране)

Разкажете и за Модена!
И при нас не стана минаването на контрола с паспорт, след като се бяхме чекирали с лични карти. Не знам как е ставало при вас

Вярно ли? Последно летях на 15 октомври, ако е направена някаква промяна след това, не знам, но откакто монтираха тия устройства да си сканираш сам паспорта, до въпросния 15 октомври тази година съм пътувала средно през месец София-Болоня и обратно винаги по тая схема: чекиране с лична карта и минаване през паспортния контрол на слизане с паспорт, за да не чакам(е). Странно.

# 361
  • sofia
Здравейте, прекрасни хора.
Имам питане относно рента Кар. Бихте ли препоръчали фирма и от къде се наема. Интересувам се за този вариант за предвижване от Болоня до Венеция. От Болоня до Флоренция и т.н
Предварително благодаря

# 362
Не мога да помогна за рент а кар, но с влак до Флоренция стигате за 35мин.
С кола, за час и повече. Да не говорим за търсенето на паркинг и т.н.

# 363
Летях на 21.10 . За полета чекираме с лични карти, на летището в Болоня сканирах паспорт. Не съм имала никакви проблеми. При това  така минах паспортен контрол и при кацането в София. Много е удобно и бързо.
Да споделя с две думи и за нашето пътуване . Бяхме във Флоренция за два дни и половина и доникъде не ми стигнаха. Пристигнахме в града  в събота привечер. За неделя от 9,00 имахме резервирани билети за галерия Уфици. Във възторг съм от посещението си в нея. Но и много се изморихме. Имаше много посетители вътре и шумотевицата допълнително натоварва.
"Преядохме" с изкуство и посещението в Палацо Пити за след обяд отпадна. Поразходихме се отвъд реката и хапнахме страхотен сладолед ето тук:
https://www.google.com/maps/place/Gelateria+Della+Passera/@43.76 … 2480698,17z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x132a51553eaf7fc9:0xe3799fde7fdbad32!8m2!3d43.7671679!4d11.2506447!16s%2Fg%2F11clt_gmf5?entry=ttu
Все пак по късно през деня посетихме Санта Кроче. И тук много се впечатлих. И има от какво. После бавно и лежерно се мотахме по улици и магазини и час преди да затворят се озовахме пред музея Барджело. Ефектът "Уфици" беше поотминал и решихме да се насладим малко на скулптура. Не толкова  голям музей, с по малко посетители, но много си заслужава да се разгледа.
Вечерята беше в тратория препоръчана от хоста на апартамента, в който бяхме отседнали. Резервация направихме сутринта, докато чакахме да влезем в Уфици. Това е мястото и си позволявам да го препоръчам:
 https://www.google.com/maps/place/Trattoria+Antico+Fattore/@43.7 … 2524968,18z/data=!4m10!1m3!11m2!2sShFk8GkTQfe0Xfvj8SdN0w!3e3!3m5!1s0x132a540066b106e5:0xfdec0ed8dbaf4f3a!8m2!3d43.7686004!4d11.2548307!16s%2Fg%2F1tfthfsr?entry=ttu
Понеделник отделихме за посещение на Дуомото. Купихме предварително билети Джото и първо се покатерихме на кампанилето. Уморително е, но е съвсем постижимо, а гледката на върха си заслужава много. Вътре църквата, както е известно не е толкова впечатляваща както отвън. Влязохме и в Баптистерия. След като приключат реставрациите сигурно ще е много красиво, но в сегашния си вид не предизвиква възторг.. Музеят към Дуомото, обаче  много си заслужава. След това се отправихме към Капела Медичи. Останалата част от групата сред като я разгледахме отиде да обядва, а аз направих бързо посещение на църквата Сан Лоренцо. Много ми хареса вътре, но не исках да се бавя и не търсих как може разгледам библиотека Лауренциана.
Обядвахме в това заведение с интересен интериор:
https://www.google.com/maps/place/Trattoria+Pizzeria+Nerone+Fire … 2514671,18z/data=!4m11!1m3!11m2!2sShFk8GkTQfe0Xfvj8SdN0w!3e3!3m6!1s0x132a56a7c7289dd1:0x55d43d6ddf1ab364!8m2!3d43.7770244!4d11.2513951!15sCgEqWgMiASqSARBwaXp6YV9yZXN0YXVyYW504AEA!16s%2Fg%2F1pzw58600?entry=ttu
Ще си позволя да препоръчам и още една джелатерия, която е много добра:
https://www.google.com/maps/place/Gelateria+La+Carraia/@43.77267 … 2404915,16z/data=!4m10!1m3!11m2!2sShFk8GkTQfe0Xfvj8SdN0w!3e3!3m5!1s0x132a56ab5fc3c57d:0xb1b312c28b2057b3!8m2!3d43.7696107!4d11.2466647!16s%2Fg%2F1yg4fc97q?entry=ttu.
Във вторник към 11,00 трябваше да освободим апартамента и затова много рано сутринта се качихме на пиацале Микеладжело да погледнем към града на развиделяване. Хората ходят по залез, ама ние тоя момент го изпуснахме. После точно в осем без пет бяхме пред Палацо Пити. Разгледахме само двореца в рамките на час и половина. Колекцията от картини е страхотна. Градините Боболи остават за следващо посещение. После набързо минахме през площада Санто Спирито. Влязох и в църквата. Въобще кварталът Олтрарно е прекрасен.
Последно преди да отпътуваме от Флоренция се отбихме в аптеката към Санта Мария Новела. Много е красиво, интересно и ароматно там.
Малко се поувлякох в разказа. С удоволствие ще се върна пак във Флоренция. Всъщност най- хубавия ми спомен е от въртележката на Пиаца дела Република. Бях една много щастлива дъртуша на конче. После послушахме концерт на уличен музикант на Понте Векио. Беще страхотна незабравима вечер, споменът за която ще ме топли до следващото посещение. а такова  определено ще има.

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 06:08 от Cosima

# 364
  • Milano
Съгласна съм и аз за Antico Fattore.
Ние ходихме 2 пъти.
Бях търсила, кои са най-добрите места, където може да се яде fiorentina и го избрах.
Освен това Данте излиза да рецитира Божествената Комедия.🤣

# 365
Здравейте, прекрасни хора.
Имам питане относно рента Кар. Бихте ли препоръчали фирма и от къде се наема. Интересувам се за този вариант за предвижване от Болоня до Венеция. От Болоня до Флоренция и т.н
Предварително благодаря

Здравейте!
Не се наемам да препоръчам фирма, защото един е супер доволен от фирма X, a друг е супер недоволен от нея.  В гугъл има сайтове на посредници на наемане на коли под наем и може да ги разгледате, коя какво предлага.
Ще напиша ние как избрахме.
След като решихме да наемем колата чрез посредника Rentalcars.com, търсихме за нашите дни кола, която да ни устройва финансово, т.е. цена за наем, застраховка, депозит, самоучастие при щета. Също така сме се ръководили и от отзивите. Спряхме се на сеат Ибиза от Ecovia, наем около 400 лв. с външа застраховка за 10 дни, 500 евра депозит и самоучастие 1500 евра при щета или кражба.( Решихме се на външна застраховка, т.к. тези на търговеца, от който се наема колата са по-високи и ако нямате ситуации, в които са ви дотрябвали "все едно са пари на вятъра". Външната застраховка е доста по-евтина и ако ви се наложи застрахователят ви възвръща сумата, която търговецът взима от самоучастието. За-против, всеки избира.)
Колата беше Ок, не сме имали проблеми, лесно и бързо взимане и връщане. При взимане на колата направихме превантивно снимки, защото имаше някои драскотини. Бях чела потребители в нета за преписване на щети от стари такива , притеснението ми се оказа излишно, но знае ли човек какво го очаква, нали така?
Колата я взехме от летището в Болоня.
Бих добавила и нещо друго, което мисля е полезно, ако не го знаете.
 Горивото, ако го зарежда служител на бензиностанция е по-скъпо от това, ако зареждаш самостоятелно и плащаш с карта или кеш на колонка. На нас ни се случи и го разбрахме чак като ни показаха табелата за това.
Паркирането не е толкова страшно. Следите табелите за платени и забранени за влизане и спиране зони и нямате грижи. В нета има достатъчно инфо за платени и обществени паркинги за всички градове.

Успех и весело италианско приключение желая!

# 366
  • In transit
Реджи, като прочетох написаното от Danir се сетих да те питам нещо. С какви карти се плаща на селфсървиз колонките на бензиностанциите? Лятото, пробвахме на две, но не стана с нашите карти, само кеш успяхме. Картите ни са Visa.

# 367
  • HH
Реджи, като прочетох написаното от Danir се сетих да те питам нещо. С какви карти се плаща на селфсървиз колонките на бензиностанциите? Лятото, пробвахме на две, но не стана с нашите карти, само кеш успяхме. Картите ни са Visa.
Безконтактно ли се опитвахте да платите? На мен миналата седмица във Флоренция, безконтактното плащане не ми се получи. Навсякъде трябва да си пъхам картите в апарата. Пробвах с нормална giro карта и с кредитна. И двете немски.

# 368
  • In transit
Да, безконтактно, не ни хрумна, че като може безконтактно, трябва да пъхнем картата. Simple Smile

# 369
  • Пловдив
С дебитни карти Visa,издадени от Уникредит Булбанк в БГ,нямаме проблеми в Италия,вкл.и на self service по бензиностанциите.

# 370
  • Milano

Вероятно е каквото са ти отговорили.
И на мен в метрото някои машини ми приемат картата, като безконтактна, други - не. Същото и с тези на Трениталия.

# 371
Момичета,не мога да се ориентирам. Моля за съвет за най- добрия / като цена и бързина/ вариант до летището на Болоня,от самата Болоня за трима? На 15.12.в 22 35ч.летим за София, преди това ще разглеждаме града цял ден.
И моля за съвет за място в Болоня за оставяне на багаж за ден,не на час. Два куфара кабинет багаж.
Благодаря, предварително.

# 372
Момичета,не мога да се ориентирам. Моля за съвет за най- добрия / като цена и бързина/ вариант до летището на Болоня,от самата Болоня за трима? На 15.12.в 22 35ч.летим за София, преди това ще разглеждаме града цял ден.
И моля за съвет за място в Болоня за оставяне на багаж за ден,не на час. Два куфара кабинет багаж.
Благодаря, предварително.

Такси, ще ви излезе на цената на билети за автобус.
Таксито е 18-22евро.

# 373
Маркони Експрес за тримата общо ще ви бъде 33 евро, таксито ще е по-малко. С Маркони Експрес ще сте на летището до гарата за 7 минути, а такси ще е по-бавно, но предвид часа на полета, вероятно няма да пътувате в задръстване, та едва ще е твърде бавно.

За багажа не мога да помогна (разбирам, че няма да спите там, та да го оставите в хотела за през ден?), съжалявам. Тези, за които се сещам, са на час до примерно 8 часа, и след това е за 24 часа. Идиотски го обясних. Ако е за един, два, три... и така до осем часа, си плащаш на час. И вече ако е от 9 часа нагоре, няма значение дали са 10 или 23 часа, се плаща определена сума, която си е една и съща (за денонощие). Ще ви пусна един линк, може да разгледате:
https://www.stowyourbags.com/en/shop/bologna/luggage-storage-bol … FJz4aAkD1EALw_wcB

Между другото, ще се прибираме заедно. И аз отивам сега нататък и се връщам с този полет.

# 374
Essential,Country Strong,благодаря за отговорите. Пристигаме от Милано преди полета от Болоня, с Фликс,искаме да обядваме и разгледаме Болоня и затова искам да оставя багажа.  Намерих сайт use bounce.   com/ една дума/ с вариант 5 Е за чанта за деня / 9- 19ч/,който мисля,че ще свърши работа.
Иначе,за транспорта до летището, Маркони ми е вариантът при задръстване.

Общи условия

Активация на акаунт