Работа, CV-та, HR-и, съвети - 86

• 40 952
  • 818
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Отиди на срещата според мен също.
Но не се мести засега, щом новата работа е с толкова добри условия. Липса на стрес плюс възможности за развитие е чудесна комбинация. Трудно се намира.

Според вас колко е нето издръжката на човек (в София, без деца)? Нямам предвид докато работиш, а примерно, ако си търсиш работа няколко месеца и не разточителстваш, но и не живееш като скот съвсем. Знам, че е субективно, но все пак 1500лв ми се струват нормални за някакъв период. 300лв разходи, 500 храна, 200- препарати за домакинството и козметика 500 за странични разходи - транспорт, лекар, кино, театър.

# 586
За твоя конкретен стил на живот няма как да ти се отговори, иначе винаги и с малко става. Иди в някоя наследствена селска къща и живей на хляб, домати и сирене и ще видиш, че може и с доста малко. Виж месечно какви са ти долу горе разходите и колко пари от заплатата ти остават, така ще знаеш и каква сума да си планираш.

Дори ако махнем наем, алкохол, цигари както и някакви пожелателни неща, примерно да си купуваш нови дрехи, които искаш, но не е като точно да ти трябват, - много може да варира издръжката. Ядеш ли често навън, ако да - в какви ресторанти, ако готвиш също зависи много какви продукти и откъде купуваш, имаш ли някакви хобита/месечни курсове, които плащаш, често ли излизаш вечер (барове, дискотеки, кино), свикнала си да пътуваш с такси или с градския, и прочее.

# 587
  • София
Да, така е. Може би аз възприемам подобен период като свиване на разходи и фокусиране върху търсене на работа, а не продължаване със същия стандарт на живот. Правя си сметки какво и що, затова питам.
Все пак дори да ядеш всеки ден по ресторанти и поръчваш често храна, ако си без работа, ще го промениш. Това са си мои разсъждения, разбира се, аз съм си пестелива. Като се пести, се пести, не се глезиш.
Дрехи не съм сложиша умишлено, защото имам и за внуците ми и техните внуци.

# 588
Кечър, изглеждаш ми умна жена. Много пъти съм те чела и си ми много симпатична. Искрено се надявам да забравиш за тези притеснения и да биеш шута на тази фирма. Вярвам, че ще се справиш, а и ти го пожелавам.

# 589
Ами ти и сега имаш приход и разход. Знаеш си стандарта на живот и какво може да оптимизираш. Но аз не разбирам защо искаш да се свиваш, вместо да таргетираш увеличение на дохода или поне взимане на същото възнаграждение?

Сменяла съм работа когато съм била на много ниска заплата и без спестявания. Ами, оцеляла съм. Ако се бях скатавала поради тази причина, още щях да си мишкувам някъде. Без деца е лесно - никой не зависи от теб, само ти самата. И да има период на сътресение, ще мине, няма да трае вечно.

# 590
  • в сърцата на децата <3
Благодаря за насоките. Писах на HR-ката с някои важни въпроси, да видим, може дилемата ми да се реши самичка Simple Smile

Кеч, има един лаф - дупе знае 2 и 200. Ако нямаш наем, нататък можеш да се ограничиш временно щом е за добро. Все пак аз на твое място бих опитала и да спестя малко пари за този период, докато още съм на работа. Ей така, за лично спокойствие, дори обезщетението от борсата да е достатъчно.

# 591
Към Кечър,
Аз мисля че утре започва от днес. Днес трябва да направиш първата крачка.
Много си предпазлива, рискувай повече.
Това важи както за подаване на св-та, така и за настоящата работа.
След като са видяли че могат да те товарят до безкрай, нищо няма да ги спре. Ти си тази, която трябва да натисне спирачката. Подхода трябва да е да вършиш всичко, което досега, но с много по-бавно темпо. Не отказваш работа, никога директно, просто я вършиш по-бавно. Спазваш си почивките. Но истинското спасение е смяна работата.
Подавай СВ та постоянно. В такъв момент е добре да работиш от вкъщи, за да може да говориш по телефона на спокойствие.

# 592
Да допълня и аз с моите 50с към съветите.
Много внимавай какво отказваш да правиш като нареждания от висшестоящи. Отказ за изпълнение на задача може да доведе и до наказание и дори до дисциплинарно уволнение, което е кофти и е много скъпо за уволнения - плащаш неустойката за предизвестието кеш.
Ако не ти се работи нещо по-добре го прави бавно, но не отказвай.
Кофти е по време на предизвестие, аз доста си поревах, но все пак изтърпях геройски 3 месеца.

# 593
  • София
Благодаря, дами Simple Smile
И вие сте ми много симпатични (не четкам, наистина тук пишат хора, които показват, че има и свестни работни отношения).

Смоук, правя си сметката дали мога да напусна, да си почина месец и да търся, докато не съм на работа, от там за издръжката. Хич не ми се иска, но след вчерашните съвети и чуденки защо стоя, си давам сметка, че просто това съм аз и не мога да се detach-на напълно. И най- здравословно би било просто да напусна, докато не съм изкукала тотално и не ме блъсне нещо. Предвидила съм и за една скромна почивка на морето.

# 594
  • София
Аз бих те посъветала първо да си намериш работа и след това почивка.
При мен отне много кратко време намирането на нова работа, като от самото начало бях предупредила на интервюто, че имам 2 месеца предизвестие и след това искам да си почина 1 месец. Тоест в момента в който приех офертата, новият работодател беше наясно, че ще съм на линия след 3 месеца.
Ако нямах осигурена нова работа аз лично през този един месец нямаше да си почивам, а да мисля и да се притеснявам ще имам ли нова работа или не.
Другият вариант е още сега да си подадеш молба за напускане, за да ти тече предизвестието и през това време да си търсиш нова работа. Аз дотолкова бях бърнаутнала от предната позиция, че и това го обсъждах с половинката и ако не бяха станали толкова бързо и лесно нещата с новият работодател щях сигурно да го приложа. Над 15 години бях във фирмата, която напуснах и това решение не беше никак леко за мен, но определено не съжалявам.

# 595
По-добре да кажеш, че имаш три месеца предизвестие отколкото да кажеш, че имаш два месеца предизвестие и един искаш да си почиваш. Ако търсят спешно някого за позицията може да им прозвучи несериозно. Хора с бърнаут също никой не би тръгнал да назначава, затова такова нещо не е препоръчително да се казва или по някакъв начин да се намеква, че е подобна ситуацията и затова имате нужда от почивка.

# 596
Кечър, нали имаше 40 дни овъртайм, ще ти го дадат ли, как мислиш? Това са почти 2 месеца.

На мен ми "щипнаха" седем дни от отпуска, понеже уж били ни пускали принудително за ковид през 2020, макар че почти съм сигурна, тогава си го сметнаха. Дано да забогатеят най-после с моите дни отпуск...

# 597
Посочвала съм претовареност като причина за напускане, и съм била наемана. В детайли не навлизах - burn out, и пр.

# 598
Не напускай преди да си намерила друга работа. Тупкай топката в офиса и ходи на интервюта. После като си стиснете ръцете с новия работодател, кажи им че може да започнеш от дата Х, което да ти даде примерно седмица-две почивка между новата и настоящата работа.

Не винаги всичко е в наши ръце. И един месец може да издържиш финансово, но всичко се случва и представи си, че се проточи повече време. Тогава ще си принудена да приемеш и оферта, която не ти е съвсем по вкуса финансово.

Винаги мисли и гледай своя интерес. Ако ти гърми главата от напрежение и емоци, излез, разходи се, вземи болничен, отпуска, но не напускай, а почивай и се настройвай на вълна нов старт.

Apple, аз пък два пъти съм отказвала да наема хора с бърнаут. Причината - имам предишен опит, който не е добър с такъв човек. Съжалявам, но не бих го причинила отново на себе си и екипа.

# 599
Тая претовареност зависи как ще я представиш на интервюто. Ако някой има бърнаут или изглежда като да има, аз не бих го взела не защото не съчувствам, а защото не виждам смисъл да се наема човек, да яде бюджета, и да излезе в болничен половин година да си оправя психическото здраве докато екипът е претоварен да върши работата, която уж е трябвало да се върши от новия човек. Това може да доведе до сериозна фрустрация в екипа и не виждам смисъл да клатя лодката за нов човек, честно казано.

Общи условия

Активация на акаунт