Работа, CV-та, HR-и, съвети - 86

• 40 949
  • 818
  •   1
Отговори
# 600
  • Mars Hotel
Не бих лъгала за предизвестието. Ами ако кажа, че са три месеца и после новият работодател реши да ми ги плати? Тогава трябва да почвам да мажа и увъртам как видиш ли не били три, ами два, но аз не искам да започвам веднага. Лъжата ще направи много по-лошо впечатление. Burn-out e абсолютно валидна причина да си вземеш няколко седмици почивка, а ако не ти влязат в положение, може би не са адекватен работодател и в други аспекти.

# 601
Как ги идентифицирахте като burn-out-нали? Те си казаха, или се държаха неадекватно?

# 602
Тя след като получи оферта може да каже за предизвестието на бъдещия работодател, но с идеята, че първо трябва да уточни точна дата с настоящия работодател. После да говори с настоящия за датата. И след като се споразумее с него, да се разбере с бъдещия. Може да й дадат натрупаната отпуска накуп и така да си почине. Ако не, нищо не й пречи да си вземе 10 работни дни болничен от личния лекар и пак да си почине.
Най-добре за стрес, напрежение и т.н. да не говори по интервютата.

# 603
Как ги идентифицирахте като burn-out-нали? Те си казаха, или се държаха неадекватно?
Ами те си казаха хората. Обясниха съвсем открито, че стресът и натоварването на настоящото работно място им идва в повече, отразява им се зле емоционално и физически и това е причината да търсят нова работа.
Обаче стартиране на нова работа само по себе си носи стрес - нова среда, нови хора, нови процеси за научаване, адаптация плюс проекти, по които трябва да почнеш работа.

Преди години колега настоя да вземем кандидат с професионално прегаряне. Според мен там имаше някакъв елемент на познанство, както и да е. Въпросният кандидат изобщо не се почувства добре от смяната. Беше разсеян, отсъстваше, споделяше на колегите, че е прегорял и съответно те ходеха на пръсти около него. Разделихме се след време, но тази грешка не бих я повторила.
Аз самата съм била няколко пъти с бърнаут и знам, че не е за подценяване и че човек трябва да вземе мерки за здравето си, ако действително това е случаят, а не просто натрупана умора.

# 604
Не бих се изразила по този начин, когато се явявам на конкурс за работа.

# 605
  • София
Личната никога не ми дава, винаги съм взимала от други специалисти, но това е друга тема.

Аз определено смятам, че човек не бива просто да търси спасение и да се окаже за сметка на други хора или на коректен работодател. Затова и казах за почивката. Смятам, че бърнаутът е по- скоро психическо натоварване, не толкова физическо. Т.е. ми е странно разказаното - на нова работа, вместо да си окрилен и любопитен, да се оплакваш. Но хора всякакви.

FB, няма шанс да ми го платят. Отпуска ще ми изплатят, няма да ме пуснат. Аз съм намислила да си пусна болничен, да. Хроничната умора е достатъчна.
Казвала съм и преди - колега на съседна длъжност като напусна, шефа освирка и каза да се дава възможно най- много работа, че да покрие повече по време на предизвестието. Отказа, разбира се, споразумение да напусне месец по- рано. Човекът беше там от 4 месеца.

# 606
Кечър, мен пък жестоко ме дразниш. Мнението ми е, че си изтрещяла покрай стреса на работа и съвсем не си толкова зла, на колкото се правиш 🙂
Вземи да вземеш решение вътре в себе си и не се похабявай в тая фирма, раздели се първо емоционално с нея, върши си работата, долното е възможно и не си давай много зор.
Вземи си болнични, оправи си здравето, докато си още там и почни да ходиш по интервюта. Звучиш също като да си добре образована и квалифицирана, та ще се продадеш добре.
За парите, ще се оправиш някак, нали имаш натрупана отпуска, все пак ще ти я изплатят и нея. Действай и си пази здравето и нервите.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 18:38 от krasimilo

# 607
Дори и да не е стигнал до бърнаут, силно препоръчително е човек да си даде поне седмица пауза м/у две работи, за да си поеме дъх и да превключи по-плавно. Ако скочи на новата от петък за понеделник, това понякога води до негативни последствия, които иначе могат да се избегнат (личен опит).

# 608
Кечър, бърнаутът си дава отражение на физическо ниво. Човек започва да не спи, да губи апетит,от постоянното напрежение в организма се отделят много хомони на стреса като адреналин, норадреналин, кортизол и те оказват влияние на работата на всички вътрешни органи.
Има различни нива на бърнаут - и в началото има симптоми на еуфоричност, може да се справиш с всичко. Но с продължаващо такова темпо, се преминава нататък - започваш да виждаш всичко като безмислено и обречено, започваш да се озлобяваш към хората и организацията.

Според мен, мислиш много сложни схеми как да постъпиш, което е излишно и само те обърква повече.
Започни да търсиш работа структурирано - например тази седмица да си оправиш СВ-то и после всяка седмица да кандидатстваш по 1 обява. Това ще те вкара в ритъм.

Междувременно виж вариант за взимане на отпуск/болничен - хората ползват за щяло и за не щяло, не е толкова невъзможно колкото го представяш. Ползвай тези дни да се наспиш и да си починеш физически и пълноценно, без да гледаш мейли и телефон.

Това, което се опитвам да ти кажа е, че трябва да си съставиш екзит план и стратегия. Другото е мрън-мрън и няма да те доведе до нищо смислено.

# 609
Не бих лъгала за предизвестието. Ами ако кажа, че са три месеца и после новият работодател реши да ми ги плати? Тогава трябва да почвам да мажа и увъртам как видиш ли не били три, ами два, но аз не искам да започвам веднага. Лъжата ще направи много по-лошо впечатление. Burn-out e абсолютно валидна причина да си вземеш няколко седмици почивка, а ако не ти влязат в положение, може би не са адекватен работодател и в други аспекти.

Откупуването се случва в изключително малко ситуации - високи позиции, тесни специалисти, най-често комбинирано с доста голям зор. Дори за високите позиции ако нещата вървят криво ляво няма да тръгнат да ви плащат предизвестието най-вероятно, а ще чакат.

# 610

Откупуването се случва в изключително малко ситуации - високи позиции, тесни специалисти, най-често комбинирано с доста голям зор. Дори за високите позиции ако нещата вървят криво ляво няма да тръгнат да ви плащат предизвестието най-вероятно, а ще чакат.
Ако не е много нишов специалист, аз лично не бих чакала някой 3 месеца. Щом ми трябва човек и искам да затворя позицията, ще направя всичко възможно да е скоро.
В случай, че предпочитаният кандидат ми каже 3 месеца, ще видя следващия, който съм харесала. Така че такъв срок може да е дийлбрейкър и не бих го ползвала лекомислено.

Плюс, че в много компании периодично има фрийзове на позиции. Днеска търсиш човек, правиш интерюта и в следващия момент ти казват, че замразяват това за месец-два-три на централно ниво.

# 611
Действително има огромни разлики във възприятията на пазара на труда в различните държави какво е кратък и какво е дълъг период на предизвестие. При мен 3-4 месеца е стандартен към кратък, ръководни позиции често са с 6 и повече месеца. И това ако нямат non-compete в договора 😆

# 612
Не оставам с впечатление, че Кечър е на ръководна позиция. Тя самата сподели, че е обсъждана тийм лидска позиция, но не е станала факт още. Затова казах, че не бих чакала човек 3 месеца, ако не е със специфични скилс или мениджър и нагоре.

# 613
Аз имах предвид съвсем общо, защото тук съм чела многократно как работодателите нямало да чакат 2-3 месеца, как хората се разбирали да ги освобождават ей така и някакви такива неща, които са много далеч от моя личен опит в работна среда в чужбина. Понеже съм свикнала на такива предизвестия и даже ми се видят кратки, ми е трудно да го възприема. Но след като се повтаря от много хора, явно е така в България.

# 614
  • София
Да, не съм на ръководна.
Иначе, тук се откупуват и оперативни кадри в последно време.

Общи условия

Активация на акаунт