Работа, CV-та, HR-и, съвети - 86

• 40 591
  • 818
  •   1
Отговори
# 75
Така е, но това е наблюдението ми като цяло от множество обяви, не е само обявите на една компания.

# 76
Pink Butterfly, проблемът е, че работата на административните служители от типа на секретарка и офис сътрудник може да я свърши почти всеки. Масово младите са завършили някакво висше и могат да напишат един мейл, да работят с Excel и Word и ползват английски на някакво ниво. Пазарът е наводнен и това дърпа заплатите надолу.

Докато физическата работа не може да я свърши всеки. Има и такива, които си мислят, че могат, но бързо се отказват като видят какво е. Затова и заплатите са по-високи, да може да има кандидати.

# 77
Pink Butterfly, проблемът е, че работата на административните служители от типа на секретарка и офис сътрудник може да я свърши почти всеки. Масово младите са завършили някакво висше и могат да напишат един мейл, да работят с Excel и Word и ползват английски на някакво ниво. Пазарът е наводнен и това дърпа заплатите надолу.

На теория, да
Но хората, които действително знаят и могат, трябва да са поощрявани с по-високи заплати.

# 78
Диплома за висше сама по себе си не те прави нито знаещ, нито можещ.

# 79
Няма такова нещо като трябва. Всичко е търсене и предлагане.
За съжаление в пазарната икономика няма справедливо, морално и “трябва”. Такъв е животът.
Мен примерно не ми е редно футболисти да вземат милиони, а учители и пожарникари да кажем да не могат да вържат 2000лв. Но така е устроен света, в който живеем сега.

# 80
Диплома за висше сама по себе си не те прави нито знаещ, нито можещ.

Опитът заедно с дипломата, обаче, те прави такъв. Съответно и трябва да бъдеш по-добре възнаграден в заплатата.

# 81
“Опитът” чисто като прослужено време също не те прави компетентен, знаещ, можещ или заслужаващ висока заплата. Има достатъчно некадърници с дълъг осигурителен стаж Simple Smile

Вече ако си компетентен и с опит не съм убедена, че дипломата за висше има изобщо някакво значение. Тя има значение според мен като нямаш какво друго да покажеш. Много неща не се учат в университета.

# 82
“Опитът” чисто като прослужено време също не те прави компетентен, знаещ, можещ или заслужаващ висока заплата. Има достатъчно некадърници с дълъг осигурителен стаж Simple Smile

Вече ако си компетентен и с опит не съм убедена, че дипломата за висше има изобщо някакво значение. Тя има значение според мен като нямаш какво друго да покажеш. Много неща не се учат в университета.

Ок, Вие не учете тогава.

# 83
Аз завърших преди 10 години, мерси много.

# 84
Съществува понятието "функционална компетентност", което е мерило за способността на даден служител да върши конкретна работа, и на качеството и бързината, с които го прави. Тя се придобива с образование, релевантен практически опит и изграждане на определени личностни качества.

Именно високото ниво на такава компетентност е това, което осигурява високо възнаграждение при пазарна икономика, а не на някой от отделните елементи.

Направо е странно, че нещо толкова просто трябва да се обяснява.

# 85
Да, именно това визирам - става дума за обяви, в които пише, че се изисква образование, опит и още редица изисквания.. При това рейнджа е много по-нисък, отколкото за позиции без квалификация.

Но, както и да е.. Ще си изхвърля дипломата и ще стана пикър 😂
Хубава вечер на всички!

# 86
България е една от страните с най-много университети на глава от населението. И това са само лицензираните, без да броим разните фирмички нарекли се "университет" или "академия" без да имат лиценз. Всички тия университети бълват абсолвенти нонстоп, но с нулево качество.
Същевременно е пълно и с офис позиции, които не вършат никаква работа и в развитите страни отдавана са или автоматизирани (без никакъв ИИ) или отпаднали съвсем. Но в България можеш да натрупаш десетилетия години опит на такива позиции без да използваш и една мозъчна гънка.
Та нормално да са ниски заплатите, като не се генерира никаква добавена стойност.

# 87
Дипломата е нормално да се обезцени ако всеки има такава. В други държави не всеки ходи да следва в университет, за да си продължи кариерата като сервитьор след това.

# 88
Образованите станаха много, бачкаторите малко, затова техните заплати ще растат. Ако знаете ,,клетите"  шивачки колко вземат на седмица очите ви ще станат като грамофонни плочи.

# 89
Положението е “много шеф, малко индианец”.

Всеки, завършил Тъпология в Каспичанския клон на не знам си кой университет, мисли, че е голямата работа. Дипломата не е атестация за знания, особено в последните години. Има университети, в които се преписва, ходиш само за изпит, колкото там да се отчетеш и готово. После какво се очаква тоя кадър да знае и да може?

За производство хора няма. Никой не иска да работи физическа работа и персонал не се намира. А работници масово ходят на гурбет, където взимат в пъти повече. Опитайте се да намерите плочкаджия или друг майстор. Ще ви одере кожата, а и ще се мотка и ще чакате с месеци.

Дори в ресторантите не се намират хора за работа в кухня. Преди пандемията готвач за под 100 лв на ден не влизаше в кухня. Сега е двойно.

Аз да върна темата на увеличението на заплатите. Октомври ме повишиха и ми вдигнаха заплатата. Днес колежка ми сподели, че мениджърката й е дала 7% увеличение. Не сме в един екип, приятелки сме и тя ми сподели. За моя тим няма как да знам ако е имало увеличения. Но явно при мен няма да има, като октомври са ми дали повече. Тъпо… ама да сме живи и здрави.

Общи условия

Активация на акаунт