Работа, CV-та, HR-и, съвети - 86

• 40 931
  • 818
  •   1
Отговори
# 660
Е, разбира се, че ако човек просто изкара едно образование/магистратура и очаква, че веднага ще се реализира и ще получава високо възнаграждение, е доста нереално. За всяко нещо се иска полагане на системни и целенасочени усилия, ако искаш да тръгне. Иначе е в сферата на хоби.
Но и липсата на кадри е голяма в момента, така че ако си ок да стартираш на джуниър позиция с ясното съзнание, че следващите 2-3 години няма да си уау професионалист, но ще изградиш база за развитие, защо да не пробваш.

Моите впечатления обаче от хора, които са свикнали на държавна работа са, че там има един комфорт, който на друго място трудно ще го намерят.

# 661
в последната година не само, че няма кандидати отговарящи на критериите, ами никакви кандидати няма

# 662
Има и нещо друго, това че Candy споделя, че е на работа само от година, при това се е местила - не е била на 1 място. Бих я посъветвала да си даде шанс да се "намести" и когато говори с началника си, да говори конкретно какво би могла да поеме като работа. Вероятно познава част от задачите на колегите си, но това не е цялата картина, да свършиш нещо от - до, и при възникнали проблеми, да знаеш как да ги отстраниш.

# 663
Аз съм от едва година в държавна администрация, преди това съм била в частния сектор, отново административна работа и малко в търговията.
Да, никой не се маха, но на мен обстановката не ми харесва, въпреки, че работата, работното време и заплащането са Ок. Може би не желаят да ме допуснат , защото се притесняват да не би някой ден да махнат някоя от тях и да има готов кадър. Работата е специфична, в здравеопазването. Има вариант да говоря и с ЧР на сегашната работа, ще обмисля добре нещата и ще действам есента.
Благодаря на всички Simple Smile

# 664
в последната година не само, че няма кандидати отговарящи на критериите, ами никакви кандидати няма

Кандидати има, ама искат пари.
Преди няколко месеца пуснах СВ на една обява. Не търся активно, но съм в процес на премисляне къде и как да се реализирам, тъй като в момента просто буксувам на едно място и няма изгледи за промяна. Та, "извикаха" ме на онлайн интервю. Говорихме, каквото говорихме и накрая - въпросът за заплата. Аз си казах желанието, при което се почнаха пазарлъци - ама бруто ли, нето ли, ама с ваучерите ли и картата за Мултиспорт включени ли и подобни.... При това от голяма фирма, с много хора и капитали. Направо смешно ми стана..... После ми казаха, много пари съм искала, ако реша нещо друго, можело да говорим. Позицията беше висока, напълно резонно си беше искането. Ако ще е за +100-200 лв. на сегашната ми заплата, просто не си струва упражнението.

Последна редакция: нд, 23 юли 2023, 13:55 от Soul Free

# 665
  • София
Потвърждавам думите на soul free. Животът в бг поскъпна доста, и ако човек знае какво може, си търси нормално възнаграждение.

# 666
  • Melmak
Работа в jobs може да се намери и без да си топ професионалист. Аз лично исках преди време да се преквалифицирам. Изкарах курс, нямах опит. Е, успях и ме наеха на едно място. Отне ми около 2 месеца да намеря тази работа. И все пак човек трябва да е наясно, че започва на джуниърска заплата и има много да учи.

# 667
Така е, ама на 40+ с деца, разходи и т.н. и с джуниърска заплата не е много привлекателно. Не е невъзможно, разбира се.

# 668
  • София
Без връзка с казуса на питащата и без специален подтекст -наскоро една позната и колежка, която тук беше ба добре казваща се позиция и която е доста слънчев и честен човек, ми призна, че там, където отиде - не е достатъчно квалифицирана, много ѝ е трудно и се притеснява за работата си. Става дума за друга държава, същата позиция.
Преди обичаше да спори как бригадите в САЩ са много по- трудни и разширяващи хоризонта от пребиваването в друга страна, но сега го изпитва на гърба си - трудно е да се адаптираш към чужденците, самотно е на моменти, изискванията за други, бюрокрацията голяма и много други неща.
Просто ми се прииска да споделя, пожелавам ѝ всичко да се получи. Но животът в чужбина не е песен и тревогите не са малко, изисква се време, за да станеш част от обществото.

# 669
  • Melmak
Така е, ама на 40+ с деца, разходи и т.н. и с джуниърска заплата не е много привлекателно. Не е невъзможно, разбира се.

Ами всичко зависи от начина на живот и разходите. На 40 може да си с малки деца, без никакви деца или с деца на 20 г. Разходите много варират от ситуацията, от дохода на половинката (ако има такава) , от ипотека, наем и подобни разходи.

Жената каза, че гони 40, тоест още не е на40. Ако вложи 2-3 години в работа за по-малко пари и курсове/магистратура, ще има поне още 20 г до пенсия, в които да си упражнява професията. Никого не бих посъветвала да седи на работа, която не го удовлетворява, нито бих дала съвет да пусне питомното и да гони дивото. Много е важна индивидуалната ситуация на човека спрямо моментното състояние с деца, разходи и ипотеки.

# 670
Тя ще си прецени, разбира се. Не я съветвам да седи на сегашната работа, а, че коренна смяна на професията не е така привлекателна, както може да е в мечтите. На 40 години със заплата на джуниър......няма да е много ок. Всеки си решава за себе си, особено ако няма/има на кой да разчита за финансова подкрепа.
Една и съща работа в различна фирма, може да е коренно различна от към задължения, екип, атмосфера, заплащане и т.н. Не е нужно от инженер да става счетоводител, за да си смени средата.

# 671
Преквалификация от публична администрация към ЧР не е коренна смяна на професията. Коренна смяна е от публична администрация към медицина или към електроинжинерство например.

Според мен Candy girl да си помисли дали иска да се занимава с ЧР и с коя дейност по-скоро, ТРЗ си е администрация, подборът е съвсем различно. Напоследък има и куп други корпоративни позиции в ЧР, като отговорник за допълнителните придобивки, работодателска марка, обучение и развитие и какво ли още не. По мои наблюдения в подбора са предимно млади и пращящи от енергия девойки, които в нашата фирма доста обикалят по всякакви кариерни форуми, университети и тн. Според мен е идеално за екстровертни личности, които обичат да говорят много (често и small talk) с всякакви непознати. В ТРЗ пък са предимно "лелки", които се занимават почти само с документи. И мисля, че позиция в ЧР може да се намери и без магистърска степен, особено с този бакалавър.

# 672
GerKa 99, да това е и моята идея. Гледам да не е нещо коренно различно , но в същото време да имам някакво развитие и точно за това се колебая , дали да хвърлям усилия и финанси, ако и с публичната администрация мога да работя ЧР например. Стопанското управление , също се търси като че ли. С публичната администрация съм си за държавна работа или за технически сътрудник в частните фирми.

# 673
Нямам идея какво е стопанско управление. Сред моите колеги всеки е завършил какво ли не - има хора с много екзотични специалности, които работят съвсем друго нещо толкова години и са добри в него. Защо си мислиш, че още една магистратура ще ти отвори работни възможности? Освен ако не си в някаква много специализирана област - не знам, например генетика.

# 674
Candy-Girl, струва ми се, че поставяш каруцата пред коня. На твое място бих си изяснил какво именно ми се прави, след което от само себе си ще се изяснят и възможните начини за постигането на тази цел. В днешно време има добре платени професии, за които не е необходимо университетско образование, а биха свършили работа и добре подбрани сертификати. Да не се счита за препоръка, но в аутсорс компаниите често вземат куцо и сакато, като ги обучават на място, но в същото време заплащането е прилично за българския стандарт.

Последна редакция: вт, 25 юли 2023, 22:01 от Khufu

Общи условия

Активация на акаунт