Рори, ние сме го обдсъждали че то и не беше галене, а точно опит да го одере, но не и стигнаха силите. Това че тя не прие и капка вода от ръцете му е другото, което показва отношението и към него. Но реакцията на героя в отношението му към майка му е резултат от обидата и отхвърлянето и като всички деца преживели подобно нещо, после цял живот това им е слабото място, затова и избра да заблуди и себе си и да се похвали че тя е докоснала лицето му преди да умре.
Аз точно документална истина в художествено произведение от такъв тип не бих търсила. Хубаво е човек да попрочете едно-друго, за да има представа за епохата и имената и връзките свързани с този период, но не мисля че в сериала има истина повече от това, освен срокове, години на раждане, имена, някоя и друга битка и толкова. Доколкото се сещам дори броя на децата на Теджо не е сигурен - според едни историци са 16, според други 25, има дори и 36. И броя на кралиците и съпругите не е уточнен...Това все пак е история на 1100 години, знаем че и нашите историци не знаят много за преди 1300г а нашата история си лежи по нашите земи. От Любовта се приземи върху теб от паралелната история която вървеше там се разбра че една много голяма част от историята на Корьо лежи в земите на СК, но не дадоха подробности страната грижили се за тази история, проучва ли я, или както всичко останало там започва и свършва с фамилията Ким и старата история приключва до тях... В някои от документалните филми за периода и споменаването на АС се разбира че имат разминавания дори с облеклото в онази епоха, запомнила съм за синьо-червените одежди на кралиците че в този период ги няма и че са китайски. Кралят не обличал черно и тъмно синьо, а 4ти ходеше облечен вх т..н. скорпионово синьо. Извън художествената история в сериала ние знаем че и първия приц е бил син на същата кралица, така че тя като е родила 4 момчета вероятно е била много обичана от краля, или поне доста често посещавана, детето което са дали за осиновяване в друга фамилия с голямо влияние в онзи момент е нещо като друг вид "брак" или свързване, а причината за нараняването на лицето на 4-ти също е измислена - той е роден в една и съща година с 8-ми т.е. кралицата вече е имала други съперници жени, едва ли някоя нова наложница или кралица с по-нисъко положение от нейното като от най влиятелна фамилия и родила цели 4 момчета би я провокирало да ревнува краля и да унищожи едно от нещата които правят мякстото и сигурно. Видяхме че и Йонкка не се вълнуваше особено с коя дели легло краля, за нея въпреки че беше влюбена, други неща бяха по важни. Йонка е събирателен образ на един куп принцеси и докато братята са се избивали за да остане един, принцесите са ги давали като изгоден обмен във важни семейства, или пък както се разбра 4-ти е взел 2 кралски щерки, една сестра и една племнница, но са били в детска възраст. Няма нито една принцеса, дъщеря на крал останала неомъжена на годините на Йонка, ни в източните, ни в западните кралства. Всички са ги женели с договори кой какво получава като дава или приема тази принцеса, като обикновено по времето на договора тя е дете на 8-9 г. От това което съм чела за западни кралства, принцесите също са доотглеждани в манастири или на около 10 ги пращат при бъдещия им мъж но да си играят и опознават и в един момент на около 14-16 идва времето когато вече стават повече от приятели, но като най важното е създаването на съюз и укрепването му с наследници. На кратко, всяка дума е измислица и вярното с оригинала вероятно е около 1%- имена, дати на раждане, убийства, някакви записани в историята големи войни, присъединявания и отделяния на територии и други такива.
За музиката- великолепна е, но не само песните, а и тази която върви за фон, нея не я намирам, а има поне 15 различни мотива които тихо или не чак толкова тихо съпровождат ставащото на екрана. За мен е необяснимо че е отразена само на вътрешнозаводските им тв награди. Дори когато не бях гледала сериала, когато миналото лято вървеше рекламата му, ми се е случвало да вдигна глава и да загледам рекламата озвучена с някоя от песните, страхотни са. Но за мен също много въздействаща е музиката на ТГ, тя също разказва там където липсват думи или някои от думите остават във въздуха. За сериала няма една статия в която музиката да не е отбелязана като великолепна, а и е наградена на Азиатските награди МАМА. но тя е и в много разнообразни стилове - лирично-баладична, 1-2 парчета стил мелодичен рок и няколко в R&B. Има сериали в които даже не разбирам че има музика, в други е еднотипна, в един стил и изпъква само една песен без да е кой знае колко запомняща се, но съм срещала наистина впечатляващи ОСТ.

До момента, в който пристига натрапената годеница и разваля магията - разкрива я, че всъщност е нископоставена служителка и крадла.