Розацея-тема 6

• 34 464
  • 493
  •   1
Отговори
# 150
Всички зеленчуци кисна минимум час във вода - този навик ми реши проблема с нитратите. Преди винаги получавах сърбеж от тях, както и червени петна по лицето.
От материите съм забелязала дразнене от ангора и мохер, избягвам ги.
Стомахът ми се влияе много от стрес и преумора. Когато той не е съвсем наред и кожата се влошава.
Взимам периодично пробиотици на Дафлорн, но скоро не съм и си личи.
Благодаря за споделените маски, непременно ще направя!

# 151
Чай от коприва против алергии, тя е мощен природен антихистамин 😃

# 152
Говори ми, говори ми за миризми. Направо ми се плаче.
Абсолютно всеки крем по лицето гледам да е без аромат.
Всичко миризливо ме влошава. Става ми лошо  от парфюми, ароматизатори, прахове, омекотители.
Наистина като добавена голяма молекула във въздуха го усещам и не мога, дразни ме в очите и в областта на синусите, все едно е грапав въздуха. АД се влошава.
От миналата година се появи и супер обонянието, като се отключи непоносимост  и към миризми на храни, които принципно ядях. Уж първо към месото, кафето, рибни ... и накрая даже баница и хляб, което е безумно, защото за мен миризмата на хляб е една от най-хубавите. И ми се гадеше от тези миризми. Почти цяла година бях на силно ограничена диета.
 Сега имам подобрение и си ям тези храни но обонянието е ту силно, ту супер силно.
Друго, което като аромат ме дразни е тези спрейчета за дезинфекция от ковид времето. Направо ми се насълзяват очите, ако в близост някой си пръсне.

Олеле, ужас. Изобщо не съм направила досега връзката…
И моето обоняние супер силно, ох, като отида в Мола и направо ми става лошо, на ресторант с напарфюмирани хора около мен е ужас, а сутрин в метрото - направо непоносимо.
Добре, а ти ползваш ли парфюм изобщо? Аз в момента съм спряла 😭, защото дори и този, който го ползвах повече от 2 години и беше единственият, който търпях, в момента ми прави проблеми. Направо съм се бъгнала от всякъде, онзи ден правих фреш от портокал на детето и хоп, стана ми много ужасно. Вкъщи всички препарати да хипоалергенни, със слаби или съвсем без миризми, само Доместос не не дразни, много странно, но разни сладникави ароматчета ме докарват до лудост. Мазах се скоро с едно масло от сладък бадем, което миналото лято си ползвах без проблем, направо ми се гадеше от миризмата.
Ох, а как успя да се докараш до период с по-малко чувствителност? Аз миналият път пих антихистамини, бодоха ме с игли, защото ходя по друг повод на иглотерапия, но истината е, че просто скръцнах със зъби и 4-5 месеца не слагах абсолютно нищо с аромат и постепенно отшумя. Сега обаче си нарушавам правилото от време на време и се връщам на точка 0.

# 153
Белината беше първата миризма, от която взе да ми става лошо преди повече от десет години. Повече.
Понякога пия ериус. Сега пак почнах, защото ми предстои боя и там също имам проблеми. Веднъж съм стигала до инжекции, но беше алергия от лекарство, а не от миризма.
Общо взето има период на зверски сърбеж и зачервяван в различни степени и по-поносими периоди.
Каквото знам избягвам, не че може всичко да се избегне.
Парфюм имам но рядко имам лукса да го ползвам вече спрях да купувам, стоят два е така да има.  С колежките е неприятно, защото те не са длъжни да се съобразяват. Временно работя сама в стая и сега е ок. Препаратите са едни и същи, не експериментирам.
Много са нещата. Писнало ми е, защото са силно ограничаващи стила и качеството на живот, за съжаление не само моя но и на семейството.

# 154
Миризмите и допирът на тъкани никога не са ми пречели. Забелязали ли сте влошаване/подобряване на симптомите на акне-розацея при смяна на сезоните и по-скоро през по-студеното време? Странно, но при мен влошаването е винаги рязко и винаги между ноември и февруари както и да се грижа с рутина и имуностимуланти, а лятото съм по-добре. Може би защото тогава бягам от слънцето като вампир.

# 155
Може би и аз мога да кажа, че лятото е идея по-добре.

# 156
Ох, да, сезоните и на мен ми влияят - като че ли есен и пролет съм най-зле, аз имам и себореен дерматит и тогава там пламвам най-често.
Иначе - много е тъпо това с тия миризми, защото, да, и тук у нас правя забележки, мъжът ми като се напарфюмира, ми е доста неприятно. Забранила съм му да го прави в спалнята ни, само в коридора, после проветрявам. С колеги не знам как би било, защото не работя… Но предупреждавам приятелки да не се пръскат много като се виждаме, майка ми съм я гонила от нас, че тя почти няма обоняние и се полива направо и като ми дойде на гости е 🤢.
Ще спомена на дерматоложката сега като ходя да ми маха капилярите с лазер, че имам час в четвъртък и да я питам за тази връзка между непоносимостта към аромати и розацеята, и проблемите със стомашно-чревния тракт. Ще пиша update по въпроса.

# 157
Ще съм благодарна да споделиш!

# 158
  • filibeto-maina:)
Определно има връзка с миризмите, някъде в по задните теми една съфорумка беше споменала, че нейния кожен е споменал освен стомах и очи при розацея и ринит.
Аз също не търпя миризми от години не ползвам парфюм а след раждането дори омекотител не търпя. Най- тежко беше по време на бременност, от ароматизатори и парфюми съм плакал със сълзи и носът също тече постоянно.
Сега от началото на зимата синузита ми не спира да тече и кожата и очите ми не спират да реагират.
Склонна съм да вярвам за връзка тъй като очните канали минават в близост до синусите и няма начин да ни си влияят.
Аз вчера пуснах кръвни изследвания и се показа много ниско желязо плюс пълна липса на еозинофили 0%
А именно те се борят паразити,червии и най- вероятно и с демодекса.
А иначе много ми хареса статията на д-р Манджукова за розацеята .
https://www.drmandjukova.bg/%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B5 … 0%BE%D1%86%D0%B5/

Последна редакция: вт, 06 фев 2024, 13:11 от Nade77

# 159
Ох, картинката се навързва… С хроничен ринит съм от години, сега от лятото е ужас… Но пък и аз си имам други фактори, тъй че не съм го свързвала толкова, факт обаче, че като съм на антихистамин съм по-добре.
Иначе - аз също съм с ниско желязо и феритин, но преди 2 седмици си направих вливка и скоро ще си бъда в норма.
Пффф, това се оказва много тъпо заболяване, аз си мислех, че просто имам козметичен дефект, а за всичко останало имам и друго предразполагащи фактори…
Иначе - според последната ми диагностика демодексът ми е намалял значително, тъй че си доизмазвам Соолантрата, правя си в четвъртък капилярите и да видим кога ще отшуми тази тъпотия с парфюмите и миризмите, че честно, това най-много ме побърква в цялата ситуация.

# 160
Някоя от вас правила ли е пречистване на черния дроб(как) и забелязала ли е подобрение?

# 161
  • обл. Шумен
Да, преди 7-8 години. Но тогава изобщо не съм направила връзка между двете. Скоро си мислех дали да не направя пак, но пия лекарства и незнам гладуването как ще ми се отрази. Тогава не пиех лекарства, алкохол много рядко, не пуша, а като видях какво излезе...🤢
Трябва да проверя в нета, но общо взето е следното:
Купуваш си ябълки, но не червени или жълти, за да не са сладки - има едни зелени. С чопъра ги смилаш на сок - трябва ти 1,5 литра за ден. Пиеш по 1,5 л. 3 дена. Вечерта на третият ден, изцеждаш лимони - 200 мл., и затопляш на котлона 200 мл. зехтин. Изпиваш ги, като редуваш. Зехтинът ми е много тежък, затова вторият й третият път го правих с олио. Каквото и да е - е гадно. Просто трябва да се абстрахираш от вкуса и да мислиш, че го правиш за себе си. След това лягаш и започваш да затопляш с ел. възглавница. Затоплянето е важно, защото разширява каналчетата на дроба. Аз нямам възглавница и в едно шише от мин. вода налях гореща вода, то се огъна и го сложих до тялото. Може да вземеш разхлабително, но е по-добре да си направиш клизма с топличка вода. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се изходиш, за да не се просмуче всичко от червата. Излизат тъмно зелени меки образувания. Не боли, спокойно! Може да повториш клизмата, за да се изчистят добре червата. Захранването е с лека храна. Ако има нещо, питай. 😊

# 162
Това пречистване звучи много зверско, не бих си го причинила.

В Гърция няма ни Соолатра, ни Метроза гел, нито Робаз - нищо. Били спрени от продажба доста време. Ще трябва да се поръчва от БГ, но доколкото разбирам са с рецепта?
Също така всички обсъждани темата кремове за третиране на капиляри са неналични, моля, ако някой зърне нещо някъде, да ме информира, ако трябва и на ЛС, ще съм много благодарна.
Някой да е правил Дарсонвал уред за свиване на капилярите от Розацея? Има ли ефект?

# 163
Емилия, а имаше ли ефект за кожата?

# 164
Солантра има в Гърция, моята оттам ми донесоха. Дерматологът ми каза да не я купувам от Бг.
Голямо обикаляне трябва, не във всяка аптека има, но се намира.

Общи условия

Активация на акаунт