Розацея-тема 6

• 34 484
  • 493
  •   1
Отговори
# 165
Соолантра има в Гърция, аз щях да си поръчвам от аптека Промахон, обаче с доставката щеше да ми излезе по-скъпо от в БГ.
Дарсонвал за капиляри? За първи път чувам. Аз си купих домашен - за пъпки и на него пише по принцип, че е противопоказан  при розацея. Аз си го ползвам само на отделни места, тъй че не смятам, че ще е драма, освен това като си правя почистване на лице, там ми го минават цялото… Не съм видяла някакво влошаване, но и никакъв ефект върху капилярите.

# 166
  • обл. Шумен
☀️🌙🌬️🔥💧❤️🙏 , тогава не съм се замисляла, че едното може да окаже влияние на другото и не съм обърнала внимание, дали кожата  е по-добре.

# 167
Здравейте, някоя от вас ползвала ли е гел с ивермектин за розацеата
или пила ли е някоя ивермектин /заради ковид /и съответно да е получила облекчение на кожата.

# 168
Гел - не, но както писах горе - мажа вече 3-ти месец Соолантра, той е крем с тази съставка.
Честно казано, аз разлика в кожата не виждам, но моята розацея не е много типична, имам само спукани капиляри.
Но очите са ми много по-добре.

# 169
А пробвала ли си с Метроза-гел или азелаинова к-на? Питам, защото и аз съм като теб почти...

# 170
Не, нищо друго за розацея. Както писах по-рано, аз си мислех, че това е просто купероза, коментирала съм го много пъти с докторката, която ми ги маха с лазер. Но ето че отидох при друга и тя моментално ми сложи диагноза розацея, при което аз категорично заявих, че метронидазол няма да си плескам по лицето, каквото ще да става.
А киселини не знам… моята кожа е свръхчувствителна… То и със Соолантра в началото имах реакции, но Слава Богу, отшумяха.
А ти какво си ползвала досега?

# 171
  • filibeto-maina:)
Идвам да споделя последните проучвания на които се натъкнах. Тъй като при мен очите са ми доста зле, насочих се да чета към този проблем, но както скоро видях едното не може да се излекува и да се пренебрегне другото, успехът на лечението се крие в това да се обхване целия организъм, включително средата и семейството.
1- во становище на една натуропатка- хомеопат( за съжаление не успях да запазя сайта ѝ)
Тя казва,  че хората с розация и сходните очни проблеми, дори нямат нужда да си правят изследване за демодекси.. акарите казва тя са активни през нощта, тогава те излизат от порите си в търсене на партньор, чифтосват се и се прибират за да снасят яйцата си дълбоко в порите отново. Затова е възможно да не успее едно изследване да докаже, че имаме инвазия на акари, когато те реално през светлата част са скрити в порите ни. Тя твърди, че само като се отпуснем нощно време и усещаме как по кожата ни се случва някаква активност, на лазене и сърбеж, който променя своите локации, означава със сигурност, че имаме демодикоза.

2-ро Становище на една офталмоложка, която сериозно заявява, че трябва да се признае връзката на блефарита с демодекси. Тя е забелязала при 3 от 4 пациенти с блефарит, демодикоза на миглите и създават капки за очи, които да съдържат подобно на чаеното масло молекула, но която не е токсична и не вреди на окото,за разлика от чистото масло, което не можем да поставим директно във и около окото. Капките са вече преминали първи етап на изследване и са дали 75%-80% подобрение при пациенти, сега е на втори етап и може след година две да е на пазара.

3-то Становище и може би най- важното, което четох в един патент за лекарство при лечение на демодикоза при миглите.
Изследването им доказва че акарите умират за 4-5 мин от 100% спирт и 100% чаено масло.
При други третирани вещества акара може да умре след 150 мин, което от своя страна няма да даде ефективно лечение.
И ето до какво доказва техния опит с третиране на демодекси на миглите с 50% чаено масло. Те направиха разтвор с базисно масло + чаено масло 50 на 50. И с натопен памучен тампон помолиха пациентите да натрият в основата на миглите си със среден натиск 6-7 движения, изчакват 5 Мин( докато акарите се раздвижат, тъй като са бавни) почиства се със сух тампон за да се събере пърхута и след това третирането се повтаря, пак се изчаква 5 Мин. И после пак се третира, те обясняват че едно третиране на око трябва да бъде 15- 20 Мин с изчкване за да се активират акарите и да се убият (тъй като разтворено чаеното масло намалява своята сила и има нужда да излезнат и самите акари от порите и да подейства маслото върху тях) . При което се забелязва, че след като са третирали миглите, акарите започват да мигрират и да сменят своето местообитание. Затова те съветват своите пациенти да измиват глава, уши, лице, клепачи, ноздри със шампоан с чаено масло - ежедневно, тъй като ако изчезнат от едно място могат да се заселят на друго.
Също така съветват след като се третира участъка за първи път, като споменават че това може да и лице или мигли, задължително да се смени спално бельо и да се изпере на високи градуси и сушене. Кърпите да са индивидуални, калъфките честа смяна, както и при нужда да се третира и партньора. Продължителността трябва да бъде редовна до 1-3 месеца в зависимост от степента на демодексите.

И след като си събрах пъзела с тези ясни доказателства си давам сметка, че наистина трябва да се подходи максимално комплексно и всеобхватно за ефективно едно лечение.

# 172
Не, нищо друго за розацея. Както писах по-рано, аз си мислех, че това е просто купероза, коментирала съм го много пъти с докторката, която ми ги маха с лазер. Но ето че отидох при друга и тя моментално ми сложи диагноза розацея, при което аз категорично заявих, че метронидазол няма да си плескам по лицето, каквото ще да става.
А киселини не знам… моята кожа е свръхчувствителна… То и със Соолантра в началото имах реакции, но Слава Богу, отшумяха.
А ти какво си ползвала досега?

Само козметика за Розацея, всичко възможно от нея /всички кремове и почистващи, коментирани до сега в темата/, но понеже почнах да спортувам интензивно, положението се влоши драстично и по лицето ми се появи т.нар  персистиращ еритем, тоест разширени кръвоносни съдове в централната част на лицето и бузите. Явно е време за лазер. Не съм ползвала Метроза гел и Азелаинова, нито Соолатра, разбира се. Не знам дали вече не е късно за тях? Мнения?

Също искам от вас мнение кой от двата лазера Nd:YAG или PDL e по-подходящ при персистиращ еритем на розацея тип 1? Пъпки нямам, но лицето ми е мега чувствително на всичко, флъшва и се изчервява, за да знам към коя клиника и доктор в Атина да се насоча. Нямам им доверие на гръцките доктори и затова досега само са ме диагностицирали, но сякаш избягват да "рискуват" с лазер, все се правят на ударени, даже един ми беше казал, че мога да стана и по-зле след лазер и това ми беше достатъчно, за да пасувам. Но сега мисля вече е време!В България пък все си ходя лятото , а и тази комерсиализация на всичко пак ме отблъскваше да ходя на преглед там. Нямам и възможност за повече процедури в БГ, затова се отказвах...

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 10:30 от mamaLina

# 173
Наде, това е полезна инфо, но в моя случай - за съжаление с чаено дърво няма да стане, имам непоносимост 😫. Аз мажа със Соолантра и клепачите, не в самия миглен ръб, но максимално близо. Факт, че откакто почнах да ползвам Соолантра, очите са ми много по-добре, вярно, че преди това и IPL правих, но като цяло, в сравнение с есента положението е в пъти по-поносимо. Сега съм на очен лекар другата седмица и ще ги помоля да ми направят тест на Ширмер за проверка. Между другото, IPL процедурите за сухо око убиват и демодекса, дори в протоколите, които подписвам го пише изрично, освен че третира дисфункцията на Мейбомиевите жлези, което аз имам.
А аз тъкмо излизам от лазера за капилярите. За тях ходя при друга лекарка, питах я пак дали това е розацея, каза, че не е и че е купероза, че при розацеята имало възпаление, което аз нямам. Вече не знам и аз на кой да вярвам…
MamaLina - мен не правят с NdYag лазер, но доколкото знам PDL e по-ефективен (но и щеше да ми излезе 3 пъти по-скъпо, тъй че пасувам засега).
И не, не е късно за лечебни кремове. Те тушират възпалението и убиват демодекса, капилярите обаче си се махат с лазер и то задължително през студения сезон.
И да ви питам, дами и за вашето мнение, моля да не ме цитирате, защото ще си махна истинската снимка на физиономията впоследствие, но изглеждам горе-долу така, това според вас розацея ли е?

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 23:16 от Mila1331

# 174
Аз нямам нито пъпки, нито демодекс в такива количества...
Днес си записах час при светило - лекар в Атина, който предлага и лечение с PDL естествено, нека да видим какво ще ми каже и ще ви споделя после. В Гърция в момента е 18 градуса, студен сезон реално няма или са броени и то безразборни дни в годината. Дали до март мога да си направя 1-2 процедури според вас.

Моля да ми споделиш и цена на този NdYag , може и на лични, за да сравня с това, което ще ми поиска докторът.

Мила, може ли една снимка в по-близък план? Според мен е лека розацея, аз съм с повече капиляри на едната буза в момента

# 175
  • filibeto-maina:)
Извинявай 🫣

Колкото по слабо е изваяно нещо, толкова по колебливи и несигурни са диагнозите, а при теб се вижда именно това, поне от тази близост.
Благодаря ти че сподели за лечението на сухотата и IPL, ще трябва да проверя това и аз, за евентуално пробване в случай че с чаеното дърво не ми се получи.
А Мила ти как разбра че имаш непоносимост, и дали си пробвала по висок клас или няма значение от пречистена степен при теб?
Моя мъж за пречистване на черен дроб прави следния режим,- започва веган диета, заедно с това всяка сутрин на гладно пие половин лимон без кората с половин връзка магданоз и една чаша вода в блендера. Този микс го пие и след две седмици като пусне изследване за черния дроб стойностите веднага са се подобрили.

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 22:21 от Nade77

# 176
Ето снимка от тази сутрин преди лазера:

MamaLina, до март според мен 1 процедура ще можеш да направиш, защото трябва отстояние от около 3 седмици. Или, ако докторът се съгласи да са 2. То не е проблем градусите, днес в София е 16, проблем е слънцето, защото след лазерни процедури не бива да се излагаш на слънце. И трябва фанатично мазане със слънцезащита през 2-3 часа.
Цената - 100 лв., но за PDL ми казаха около 230-250 лв.
Сподели какво ти е казал гръцкия лекар.

Наде,
Ползвала съм чаено дърво за други цели, пари ми от него, даже и на разни части на тялото. Съвсем не смея да пробвам върху лицето си, а и аз, както писах имам и други проблеми с очите, не е само демодекс. Така  или иначе, правя IPL-и, блефарит, да чукна на дърво, не ми се е обострят отдавна, след като родих преди 8 години беше страшно, но там успях след много мъки да се оправя с корекция на диоптера, процедури за сухо око и Тетрацклин.
Pls, махни ми цитата от последния ти пост, наистина не ми се иска снимката ми да седи във форума ☺.

# 177
Аз също не понасям чаено по кожата си и въобще всичко лютиво, щипещо и т.н
Консултацията беше 30 минути, за лечението през устата каза, че няма смисъл, изобщо не спомена за мазила от типа на Соолантра,метроза гел и т.н - направо ми каза, че в моя случай е подходящо лазерно лечение /като ме поздрави, че съм в правилния кабинет, защото единствено те предлагали v beam laser /лъжа/ и за мен ще са нужди 2-3 процедури и ще съм супер. Прегледа ме, разбира се и ми каза да не губя време, за да се вместим в "зимните"месеци. Обсъждахме подробно за причините за розацеята /че не са известни/, тригърите и че имам прекрасна "смесена кожа, която розацеята напада и и причинява сухота". Цена на една процедура - 190 евро....Казах, че ще си помисля....Скъпи им били приставките....Каза, че до 4 седмици се вижда резултатът, който ще ме впечатли.
После в нас гледах видеото v beam Rosacea Journey на една влогърка - Charissa Fawn - няколко месеца човек си ходи със сериозни синини и рани, но ефектът е наистина добър. След "лечението" от няколко процедури се правят по 1-2 поддържащи терапии на година...

А, обсъдихме и връзката с влефарит и демодекс, казах му, че правя често врефарити и ми вика - какво ти казват очните - казвам нищо, просто предписват кортизоновите капки и клатеше глава...При мен момичета както си стоя и ми се пукат капиляри или ми се свиват по лицето, и това му го казах, каза, че е нормално...

# 178
MamaLina, то проблемът е, че наистина розацеята е мистериозно заболяване, не е ясно дали демодексът го причинява или защото имаш розацея демодексът се размножава в повече. Защото каквото и да си говорим, този акар си живее по всички от нас. Същото е със себорейния дерматит и гъбичката Маласесия или там както беше. И да, тригъри безброй, за мен най-вече стрес. Пукането на капилярите обаче може и да си е съдов проблем, аз от дете имам слаби капиляри, сега почнаха и вени по краката да ми излизат, че и синини нон-стоп при всеки удар. Обсъдих го с хематолог - слабост на кръвоносните съдове, изследванията ми са ОК. Вчера дерматоложката също ми каза, че просто капилярите са ми такива.
Иначе - относно демодекса, според мен оттова, което ми правиха като диагностика и лечение със Соолантра в другата клиника, според мен е добре да се маже и такъв крем, лекарства и аз не бих пила, то при мен не е и нужно.
А за блефаритите - ох, кортизоновите капки са най-тъпото нещо, което може да се изпише. Аз така се влачих с един супер тежък блефарит повече от година, бях полудяла от сърбеж, имах кошмарни крусти, а те все ми изписваха кортизонови или смесени-АБ с кортизон мази за очи.
Накрая чак ме пратиха на ревматолог със съмнение за лупус (!).
А решението беше толкова лесно, промяна на диоптера, правилно почистване на клепачите с кърпички за очи, компреси, процедури за сухо око и един курс Тетрациклинов унгвент.
И вече като надградих с IPL (имам 10 процедури досега в рамките на 3,5 години) - ами блефарит няма.
А за какви синини и рани след този лазер става въпрос? Аз получавам само зачервяване, веднъж съм имала лек оток на едно място, но всичко се разминава за няколко дни. Да, NdYag лазерът е по-слаб, резултатите не са толкова уау, но пък поне няма толкова силни ефекти.
Не знам, има ли начин да отидеш на още някой друг лекар?

# 179
Според вас възможно ли е и появата на ечемици на очите (халацион) вследствие на розацея?

Общи условия

Активация на акаунт