🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 806
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
Аз имам свалено цялото разписание, но не знам до кога е валидно, мисля че м.юни трябва да има промяна. Не мога да прикача файла тук. Ще опитам от лаптопа, сега пиша от телефон.
Здравейте!
Някой има ли снимки с актуалното разписание на şehir hatları (сайтът  не се отваря)?

# 121
В едно съм убедена вече - или се влюбваш или намразваш Истанбул, но в никакъв случай не е град, към който да останеш безразличен. Е, аз съм от първите, това определено е 'моето щастливо място'. 4 дни се оказаха отново крайно недостатъчни да му се наситя ❤️
То докато само обиколим любимите си места и времето свършило.. Този път успяхме да се класираме за Долмабахче (450тл с харема и Painting museum, да спомена и че не дават вътре да се снима, за разлика от Топкапъ). Миии друго си е Топкапъ. Тук.. ми европейско уж, по западен тертип правен, кристални полилеи, но да са във форма на лаленца, даже единия розов да ни го направят, другия най-тежкия да е, разбира се, и на колко части да ни го изпратят, пък после колко месеца да сглабяме. Пък килими, ама колко големи и тежки били пък намквоси стълбище.. Европейско, но пак по ориенталскому, тук розовко, там съвсем друг цвят, задължително навсякъде злат(н)о и то по много, дивани, всякакви маси и масички с нищо общо като стил помежду си, но пък коя с коя по-красива и изпипана, като произведение на изкуството. Да сложим и по едно пиано едва ли не във всеки ъгъл, вази и урни, ма от най-големшките и богато изрисувани. 😀 Чувствах се като в къща на богати роми - от всичко да има, от всичко да натрупаме и да извадим на показ, леглото покрито с най-скъпа коприна, но задължително в крещящ цвят. В наши дни със сигурност щеше да има и по нещо Версаче или Шанел 😁 Но точно тази шарения или, както биха се изразили гореспоменатите европейци - еклектика, лично мен ме омагьосва и обожавам ❤️
Инак няколко хапвания в Ортаклар, малко азиатска част, Таксим и Истиклял, още непосетени джамии, още малко баклавички и локумчета, няколко Айфел парфюмчета и станало време за наобратно.
Купих и чай евкалипт, и скритата мозайка в Св. София видях, благодаря и за двете за обяснението тук.
Не знам дали си внушавам, но хората ми се сториха някак малко уморени, малко тъжни като че ли.. Дано след днешните избори дойде и по-доброто за тях!
Да не забравя и да кажа-застраховка никой никъде не ни е искал или дори питал.
Скрит текст:

Много се забавлявах с твоето описание на Долмабахче❤️
И аз си обичам такъв стил, тържествен, помпозен, леко кичозен. Радва ми окото.
Ако отидеш във Виена или Венеция(не зная дали си била), особено в някой от дворците във Виена ще се хванеш за главата.
Долмабахче може само пасти да яде.
Там от цветове, злато, брокати, картини и пищност, и предмети, вази и статуи, шарения и цветенца, брокати и червено ще те заболи главата.
И на мен ми хареса повече Топкапъ.
Въпреки, че всички твърдят, че бледнее пред Долмабахче.
 Тоняма и как да е иначе, защото епохите са различни.
Единият дворец е на границата -
Средновековие-Ренесанс, а другият съвременен.
За мен са несравними, защото като период и стил ги делят години.
Всеки дворец, който съм посетила си има своя чар.

Толкова да пъстри описанията в темата.
Само като ги четеш ти се прииска да хванеш влак, автобус, самолет, квото има и да отпрашиш за Истанбул❤️
И наистина е точно така-това е град, който или намрязваш или се влюбваш.
Аз няма нужда да казвам от кои съм.

ММ официално каза, че ще ме води за РД пак.
Тъпото е, че всички екскурзии като дати са един ден след рожденния ми ден.
И няма да ме огрее да си посрещна 35 - те свещи в Истанбул.
Освен ако не се навие да сме с колата което няма шанс да стане.
Ама аз пак съм доволна.
Знам, че е много отрано, но отсега се размечтах къде ще ида и ще мъдря плана.
Първа спирка-Йербатан и Кулата.
Новата джамия и може би квартал Балат.
Защото на първо ходене ги пропуснахме.
Та като наближи, ще чакам предложения какво да видим още. И за заведения с гледка.
И ще се надявам на хубаво Октомврийско време🙂

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 10:12 от Caroline_Bingley

# 122
Ейййй, че яко описание на Долмабахче😍... Исторически погледнато Топкапъ ми е... ❤️Другото ме радва по по-друг начин. Абе любимият ми град форевър, октомври пътуваме за Бодрум(живи и здрави) ще има да точа врат в посока на Истанбул.. Но ноември месец, планираме отново 4-5 дни. Едвам ще до чакам, последният път пътувахме рано сутринта в 3часа, в 1.30 приятелката ми, ми звъни да сме ходели вече, че сън не я лови😁
Та всеки луд по този град го сърбят краката за там.

# 123
Ейййй, че яко описание на Долмабахче😍... Исторически погледнато Топкапъ ми е... ❤️Другото ме радва по по-друг начин. Абе любимият ми град форевър, октомври пътуваме за Бодрум(живи и здрави) ще има да точа врат в посока на Истанбул.. Но ноември месец, планираме отново 4-5 дни. Едвам ще до чакам, последният път пътувахме рано сутринта в 3часа, в 1.30 приятелката ми, ми звъни да сме ходели вече, че сън не я лови😁
Та всеки луд по този град го сърбят краката за там.

Да, точно за феновете на историята Топкапъ си е най.
Ех, да имах и аз такава приятелка като твоята🙂

# 124
Аз пък съм обратно на всички. Пищността на Долмабахче ми остава в сърцето завинаги. Февруари беше в ремонт някаква част, но приключи ли, ще го посетя пак.

# 125
Аз също харесвам Долмабахче. Предния път не влязох, когато ходихме и съм сигурна, че с тогавашния ми акъл нямаше да мога да го оценя така, както сега. Много ми хареса. Изчерпателна беше информацията от електронните екскурзоводи ( не знам как е правилно да се казва).

# 126
Здравейте! Въпроса ми не е точно по темата и се извинявам, за което. Никога не съм ходила в Турция, но скоро ми предстои пътуване. Някой може ли да ми каже как стоят нещата с вноса на цигари от Турция към България (от безмитната)? Чувала съм че разрешеното количество е 1 стек на човек, но това така ли е ? Има ли някакви промени? Ще съм много благодарна, ако някой е наясно и сподели.

# 127
Здравейте! Въпроса ми не е точно по темата и се извинявам, за което. Никога не съм ходила в Турция, но скоро ми предстои пътуване. Някой може ли да ми каже как стоят нещата с вноса на цигари от Турция към България (от безмитната)? Чувала съм че разрешеното количество е 1 стек на човек, но това така ли е ? Има ли някакви промени? Ще съм много благодарна, ако някой е наясно и сподели.

Мисля че е по 2 кутии на човек

# 128
  • София
Зависи по какъв начин влизате в България. Ако сте със самолет, може и стек. По земен път - 2 кутии. Иначе в магазина се продават само на стекове. Wink

Цитат
Скрит текст:
всеки пътник над 17 годишна възраст може да внесе и:

а) тютюневи изделия:

- 200 броя цигари за въздушните пътници и 40 броя за останалите пътници;

- 50 броя пури за въздушните пътници и 10 броя за останалите пътници;

- 100 броя пурети за въздушните пътници и 20 броя за останалите пътници;

- 250 грама тютюн за пушене за въздушните пътници и 50 грама за останалите пътници.
От тук - https://customs.bg/wps/portal/agency/home/info-citizens/info-tra … -personal-luggage

И внимавайте! Чувала съм, че ако митничарите разберат, че сте посещавали безмитния магазин, могат щателно да разглеждат багажите ви. Дори някой от темата (може и одринската да е била) беше споменал, че не смеят да ползват безплатните тоалетни, които са при магазина, за да не си навлекат сериозна проверка на багажите. Simple Smile Не знам доколко е вярно. Simple Smile

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 09:39 от Таня67

# 129
Аз пък съм обратно на всички. Пищността на Долмабахче ми остава в сърцето завинаги. Февруари беше в ремонт някаква част, но приключи ли, ще го посетя пак.

И аз съм от тези🙂
На мен ни харесва много и отвън.
Градините, лирата, това колко е близо до водата.
Уникално място е🙂

Peacklove аудио гид се казва. Който ги е измислик евала.
Ние също бяхме с такива, но с екскурзовод.
Лошото е, че не ми остава ниакакъв спомен от това, което е говорила, а ми се искаше да знам повече за историята на Двореца и да си го имам някъде черно на бяло.
Не съм се заглеждала, сигурно има разни книги по въпроса,но турски не знам.. А в брошурите информацията е непълна.

# 130
  • моята мила родна страна
Като стана въпрос за аудио гидове, знаете ли в кои обекти със сигурност има (за предпочитане на руски, че ми е по-добър от английския)? Предполагам, на касата трябва да ги търся, при закупуване на билетите за вход?

# 131
В Топкапъ и Долмабахче има, но нямам спомен откъде ги взехме.
В Топкапъ мисля на каса, но в Долмабахчето бяхме с екскурзовод и тя ни ги раздаде.

# 132
  • София
И една прясна прясна новина, която ще бъде полезна за всички, които не обичат полетите със самолет, но пък обичат Истанбул, Анталия и да обикалят Турция.
Проект за високоскоростна влакова линия, който се планира да бъде изградена между Истанбул, Ескишехир и Анталия, бе обявен  от министъра на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу.
Високоскоростната  влакова линия Истанбул-Анталия ще изминава разстоянието от 714 километра между двата града за 4 часа и 45 минути. А разстоянието между Ескишехир и Анталия, което е 347 километра, ще се изминава за 2 часа и ще активизира туризма в градовете, през които минава високоскоростната влакова линия , особено в Ескишехир.

# 133
В Топкапъ и Долмабахче има, но нямам спомен откъде ги взехме.
В Топкапъ мисля на каса, но в Долмабахчето бяхме с екскурзовод и тя ни ги раздаде.

В Топкапъ са в будките над касите преди входа в дясно,като първите све са за вземане,крайното гише за връщане. Вземането на звуковия гид става чрез документ за самоличност който оставяш и получаваш при връщането му.
В Долмабахче е точно на входа арката в ляво има кабинка. Вземането също е срещу документ за самоличност, който се взема преди изхода в ляво има гишенцесъс стълбички-1-2 мисля имаше.
На нас ни хареса много повече Топкапъ спрямо Долмабахче.

# 134
Аз също харесвам Долмабахче. Предния път не влязох, когато ходихме и съм сигурна, че с тогавашния ми акъл нямаше да мога да го оценя така, както сега. Много ми хареса. Изчерпателна беше информацията от електронните екскурзоводи ( не знам как е правилно да се казва).
Аудио гид се води машинката. Аз никога не съм използвала такава, какви езици поддържа.. Или зависи?

Общи условия

Активация на акаунт