🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 818
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Да кажа пък аз за плащането с карта - кредитна карта, разликата между курса на Тавекс и плащането с карта беше някакви найсе стотинки. ДСК, сумата не беше малка - 1350тл за Долмабахчето

# 106
Приказката Истанбул свърши!
Отново пътувах с влак . Бяхме три пътешественички. Бяхме закупили три билета за турските вагони, на отиване в деня на отпътуването бяха продали билет за второто легло в  купето, в което пътувах, но влакът беше пълен. Навръщане пътувах сама в купето. Билети ни бяха за втора класа в турските спални вагони ( две легла)- цена 141.22 лв. ( двупосочен).  Билети не могат да се закупят онлайн. Билетите за връщане от Халкалъ не се заверяват никъде.
 В хладилника имаше сокче, минерална вода, солети и десерт. И в двете посоки плотовете в купето бяха прашни.  Антибактериалната кърпичка свърши работа. Не зная какви са договореностите между двете страни, кой трябва да почиства.
И в двете посоки , влакът закъсня. Паспортна проверка от българска страна в купетата. На отиване на Капъкуле се редихме на две опашки -  паспортна проверка и отделно скенер на багажа. На гара Халкалъ имаше скенер на багажа преди качването във влака, на  Капъкъле слязохме само за паспортна проверка. Един от автоматите за закупуване на Истанбулкарт работи с карта , не работеха с купюри от 200 лири. Моята карта имаше лимит 500 лири месечно , но загубих бележката, щях да я снимам. Има асансьори и ескалатори за придвижване до влака и Мармарай. Все още няма откъде да си купите вода и храна на гара Халкалъ. Има чакалня , тоалетни в близост до билетните каси.
Настанихме се  в хотел " Aslan home apart".
Адрес: Hoca Paşa, Camii Hoca Paşa Camii Sokak no:3/1, 34110 Fatih
Много добра локация , на метри от изход ( асансьор 4) на Мармарай Сиркеджи .
Хотелът е на пешеходно разстояние от парка "Гюлхане",  Св.София, синята джамия, Топкапъ сарай, музеи. Близо до фер.терминал на Еминюню и спирката на трамвай 1 на Сиркеджи.
Резервация чрез Букинг, заплатихме (кеш) когато пристигнахме за 5 нощувки 357 евро за три лица. Без закуска. Бяхме настанени на 5-я етаж, няма асансьор. Персоналът ни качи куфарите. В стаята - спалня , единично легло, гардероб, хладилник, микровълнова фурна, термокана, ютия, климатик, маса за хранене, два стола. Има безплатен WiFi.

На приземния етаж на хотела собственикът има магазин за сувенири.
 Благодаря на  Roje за обясненията за асансьор 4.
Посетихме  джамията Чамлъджа , музей на ислямските цивилизации ( има светлинно шоу), в гара Сиркеджи има железопътен музей (безплатен), Девичата кула ( безплатно до 31 май). В българската църква в приземен етаж има изложба.
Посетихме кулата Галата, но рано сутринта нямаше опашка. Ако посещавате забележителности ходете колкото е възможно по- рано, после опашките са огромни. Не успяхме да посетим Водохранилището Йерабатан.

# 107
Направи ми впечатление че по Лалели, курса в обменните бюра беше много по-изгоден. Ние не обменихме там докато бяхме, а оставихме за по Кадикой, понеже след това ходихме там. То едно че нямаше толкова обменни бюра, а и курса беше малко по-нисък. Така че ако се мотаете по Лалели и планувате смяна на валута, организирайте се спрямо разходката си, там някъде да го направите докато сте, по Лалели.
Ние спахме в Лалели и курса беше 1€=22.60тл.,демек лирата беше 8ст.и нещо,под 9ст.
Ние отидохме около 12.00часа в Йеребатан и чакахме около 30мин.доста опашка имаше.

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 12:59 от mitko_dvd

# 108

От миналата седмица курс на чейндж бюрата, по- високия курс е от Истиклял , другата снимка покрай Египетският пазар .
Музеят на мозайките е в реставрация.

# 109
Завърши и второто ни за тази година посещение в Турция - не беше предвидено, но обстоятелствата ни принудиха през април да се върнем по-рано в България. Успях да презаверя самолетните билети с Пегасус за по-късна дата през май, доплатих малка сума, но все пак не ги загубих и хоп....нов шанс и програма.
Скрит текст:
През април се прибрахме с автобус (мислех, че ще е по-тягостно пътуване), а през май отидохме с влака. Стори ми се по-занемарен в сравнение с последното ни пътуване с него през 2019 г. Щом слязохме на Халкълъ, веднага си купихме билети за Ескишехир - има удобен влак в 7:20 ч и изкарахме 2 дни в града. Пътувахме в първа класа (само там имаше 2 места), сервираха ни закуска като в Търкиш еъруйез, седалките кожени и комфортни, влакът пълен на макс, един като слезе, на същата гара се качва нов човек на това място. Няма правостоящи. На моменти достигаше скорост 250 км/час. Още като слязохме на гарата в Ескишехир, си купихме билети за връщане, защото както установихме влаковете се пълнят на макс и не ни се рискуваше да останем без транспорт до Истанбул. Този път взехме икономична класа, за да видим каква е разликата - в цената е 118 лири, по 4 седалки на ред и не сервират храна, но минава количка, от която можеш да си закупиш (като в нискотарифните полети). Ескишехир е много приятно градче, обходихме го надлъж и шир, като цяло темата на това ни посещение бяха паркове, разходки, храна и глезотийки. Возихме се на лодка по река Порсук, разходихме се в парковете Сазова и Кент, по търговските улици, попаднахме на агитки за Ердоган, хората танцуваха и пееха (голяма веселба), храната беше значително по-евтина от Истанбул, май бяхме единствените чужденци в града, не мога да повярвам, че от никъде не чух руска реч. Замъкът в Сазова наподобява този на Дисниленд, но всъщност е компилация от всички известни кули в Турция. Има и парк Миниатюрк (вход 15 лири, само кеш) с миниатюри на сгради от цял свят, за чието построяване принос имат ученици на известни турски архитекти - напр. Тадж Махал е проектиран от ученик на Синан. Имаше миниатюри на джамии в Узбекистан, Казахстан, Иран и др. страни. Всички надписи са единствено на турски, така че не разчитайте да научите историите им на място, ако не знаете езика (като мен). В парк Кент е направен изкуствен плаж, на който хората, които не могат да отидат на море, да имат възможност да посещават. Все още не беше открит сезонът, но си има пясък, чадъри, шезлонги, басейн и мини море, което явно се пълни с вода от реката, която предполагам пречистват по някакъв начин. Хотелът ни беше до стария град, така че го разглеждахме и сутрин, и вечер - все е очарователен. Много приятно градче се оказа Ескишехир, но времето в Турция никога не стига. Все искаш да видиш още и още. Така се озовахме в Гебзе, като целта ни бяха хобитските къщи в парка на Darica. За съжаление нямаше къде да оставим багажа, така че трябваше да си ходим с раниците, които предвидливо не бяхме препълнили - едно да не ни тежат и второ да имаме място за любимите баклави и локуми на връщане Simple Smile Докато умувахме кой автобус да хванем и как въобще да се придвижим и има ли смисъл с тези раници да обикаляме, решихме да си изясним ситуацията на чаша чай в една бюрекчийница. Чаят беше 6 лири. Вече плащахме като се чу някаква тупурдия, викове, крясъци и станахме свидетели на уличен мъжки бой. Така здраво се млатеха и блъскаха, не знам как се размина без инцидент. Въобще не знам езика и не разбрах за какво беше всичко, но къде що имаше мъж се втурна да ги разтървава, в един момент една банда освирепели еркеци нахълтаха в заведението, в което все още бяхме и честно казано се поуплаших, защото ние бяхме две жени. После се замислих дали останалите искаха да ги разтърват или всички се опасяваха да не дойде полицията (тези размисли ме налегнаха в Истанбул след като видях друга ситуация). Все пак стигнахме до парка, разходихме се, снимахме хобитските къщи, с микробуси пристигаха  абитуриенти (с официални рокли и костюми, тоги и шапки), които също се снимаха с къщите. След това с Мармарая се придвижихме до Сиркеджи, в този район беше хотелът ни в Истанбул, настанихме се и се отдадохме на любимите места в града. Този път успяхме да отидем до парка Емиргян, който и без лалета е прекрасен; до Саръйер; до водната стена в Юскудар; до Кузгунджук;  до Пиер Лоти; влязохме в Света София малко преди 22 ч. (трябваше да си скрием косите с шалове, а една баба май ми направи забележка, че не съм си измила лицето); пихме чай на терасата на Севън Хилс; вечер се наслаждавахме на тишината и спокойствието  в Гюлхане парк и на фонтана на Султан Ахмет; не пропуснахме Ортаклар; видяхме си българската църква; разходихме се по Галата порт; разгледахме библиотеката на Мода пиер; минахме през всички любими кафенета, сладкарници, базари и т.н. Возихме се основно с корабчета, трамваи и фуникуляри. Автобусите ми създават стрес, да не споменавам, че ако не седна, се въртя като дервиш - не знам как карат, но си е истинско изпитание за мен. Малко преди да акостираме в Юскудар едни младежи бяха яхнали джетове и пореха здраво вълните. Докато се усетим и наскочим да снимаме, от нищото се появи полиция с моторна лодка, говори им нещо по мегафони и тези юнаци "замръзнаха" на място. Чинно изчакаха срещата с полицията, след която плахо, плахо се отправиха към брега. Размина им се, но определено полицията в Турция респектира с авторитета си. Въобще и не помислиха да бягат, да ги гонят или нещо, на което сме свикнали да ставаме свидетели в България. В Истанбул също се натъквахме на предизборни щабове, но като че ли там повечето бяха за опонента - Кемал Кълъчдароглу. Слушаха го на някакви огромни монитори, пак пееха песни. Установихме, че за по-малко от 2 месеца (от началото на април до края на май) цените са скочили още. Насладихме се и си изживяхме всяка секунда в Истанбул, наистина има магия в този град. С корабче и метро стигнахме до Сабиха Гьокчен, качихме се на самолета за Пловдив (беше празен - около 40 пътници), стоварихме се (буквално) на родна земя и набързо се върнахме в нашата реалност.....Има шатъл до автогара Юг за 10 лв/човек, такситата искат 40 лв за няма и 13 км. Виснахме на гарата да чакаме влака за София. Нито гарите ни, нито влаковете, нито скоростта им могат да се сравняват с тези на комшиите....Забравих да спомена, че на техните гари се влиза като на летище - проверка на багажа, проверка на билета (на който е изписано името ти) и личен документ.

# 110
  • Варна
virgin2012
толкова интересно го описваш, че чак ми се прииска да съм била с теб Wink

# 111
Здравейте! Тези от вас, които наскоро са посетили Къз кулеси биха ли споделили как е след реставрирането?

# 112
Ползвали ли сте предплатени карти за мобилен телефон от турски провайдер?  Интересува ме специално за данни. Понеже не живеем постоянно в България, имаме на Виваком двете предплатени карти. Те нямат никакво покритие в Турция.иначе с моя телефон ми е 15 канадски долара + таксите на ден за роуминг с Турция.

Последна редакция: пт, 02 юни 2023, 09:58 от Dimana12

# 113
Здравейте на всички!
Тъй като в момента съм със семейството си в Анталия, не мога да резервирам хотел в Истанбул чрез букинг. Искаме да направим поне една нощувка на връщане в Истанбул, затова бих помолила за препоръка към частен апартамент с възможност за паркиране в близост до апартамента. Търся нещо в района на Бейоглу, Таксим. Благодаря предварително!

# 114
# 115
  • София
Момичета, намерихте ли лампите, че ми трябват до септември Joy

Тук има вносители, ама нещо баш не ми харесва цената за бройката, която ми трябва Mr. Green

# 116
Здравейте на всички!
Тъй като в момента съм със семейството си в Анталия, не мога да резервирам хотел в Истанбул чрез букинг. Искаме да направим поне една нощувка на връщане в Истанбул, затова бих помолила за препоръка към частен апартамент с възможност за паркиране в близост до апартамента. Търся нещо в района на Бейоглу, Таксим. Благодаря предварително!
Можеш и през Букинг, но трябва да го отваряш през vpn.

# 117
В хотела , който бяхме отседнали (Aslan home apart) , на приземния етаж собственикът на хотела имаше магазин за сувенири, видях настолна лампа от тези цветните , цената беше 1200 лири.
Момичета, намерихте ли лампите, че ми трябват до септември Joy

Тук има вносители, ама нещо баш не ми харесва цената за бройката, която ми трябва Mr. Green

# 118
  • София
Здравейте,
Някой днес да се е връщал от Турция? Интересува ме как е положението на Капитан Андреево?

# 119
  • моята мила родна страна
Здравейте!
Някой има ли снимки с актуалното разписание на şehir hatları (сайтът  не се отваря)?

Общи условия

Активация на акаунт