Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са цените на застрахователните суми за пътуване в Турция?
Какви са опциите за закупуване на лири в Турция?
Какви са опциите за пътуване от Пловдив до Истанбул?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са цените на застрахователните суми за пътуване в Турция?
-
Какви са опциите за закупуване на лири в Турция?
-
Какви са опциите за пътуване от Пловдив до Истанбул?
-
Как се справяте с телефоните по време на пътуване в Турция?
-
Какви са новите изисквания за шофиране в Турция?

Докато умувахме кой автобус да хванем и как въобще да се придвижим и има ли смисъл с тези раници да обикаляме, решихме да си изясним ситуацията на чаша чай в една бюрекчийница. Чаят беше 6 лири. Вече плащахме като се чу някаква тупурдия, викове, крясъци и станахме свидетели на уличен мъжки бой. Така здраво се млатеха и блъскаха, не знам как се размина без инцидент. Въобще не знам езика и не разбрах за какво беше всичко, но къде що имаше мъж се втурна да ги разтървава, в един момент една банда освирепели еркеци нахълтаха в заведението, в което все още бяхме и честно казано се поуплаших, защото ние бяхме две жени. После се замислих дали останалите искаха да ги разтърват или всички се опасяваха да не дойде полицията (тези размисли ме налегнаха в Истанбул след като видях друга ситуация). Все пак стигнахме до парка, разходихме се, снимахме хобитските къщи, с микробуси пристигаха абитуриенти (с официални рокли и костюми, тоги и шапки), които също се снимаха с къщите. След това с Мармарая се придвижихме до Сиркеджи, в този район беше хотелът ни в Истанбул, настанихме се и се отдадохме на любимите места в града. Този път успяхме да отидем до парка Емиргян, който и без лалета е прекрасен; до Саръйер; до водната стена в Юскудар; до Кузгунджук; до Пиер Лоти; влязохме в Света София малко преди 22 ч. (трябваше да си скрием косите с шалове, а една баба май ми направи забележка, че не съм си измила лицето); пихме чай на терасата на Севън Хилс; вечер се наслаждавахме на тишината и спокойствието в Гюлхане парк и на фонтана на Султан Ахмет; не пропуснахме Ортаклар; видяхме си българската църква; разходихме се по Галата порт; разгледахме библиотеката на Мода пиер; минахме през всички любими кафенета, сладкарници, базари и т.н. Возихме се основно с корабчета, трамваи и фуникуляри. Автобусите ми създават стрес, да не споменавам, че ако не седна, се въртя като дервиш - не знам как карат, но си е истинско изпитание за мен. Малко преди да акостираме в Юскудар едни младежи бяха яхнали джетове и пореха здраво вълните. Докато се усетим и наскочим да снимаме, от нищото се появи полиция с моторна лодка, говори им нещо по мегафони и тези юнаци "замръзнаха" на място. Чинно изчакаха срещата с полицията, след която плахо, плахо се отправиха към брега. Размина им се, но определено полицията в Турция респектира с авторитета си. Въобще и не помислиха да бягат, да ги гонят или нещо, на което сме свикнали да ставаме свидетели в България. В Истанбул също се натъквахме на предизборни щабове, но като че ли там повечето бяха за опонента - Кемал Кълъчдароглу. Слушаха го на някакви огромни монитори, пак пееха песни. Установихме, че за по-малко от 2 месеца (от началото на април до края на май) цените са скочили още. Насладихме се и си изживяхме всяка секунда в Истанбул, наистина има магия в този град. С корабче и метро стигнахме до Сабиха Гьокчен, качихме се на самолета за Пловдив (беше празен - около 40 пътници), стоварихме се (буквално) на родна земя и набързо се върнахме в нашата реалност.....Има шатъл до автогара Юг за 10 лв/човек, такситата искат 40 лв за няма и 13 км. Виснахме на гарата да чакаме влака за София. Нито гарите ни, нито влаковете, нито скоростта им могат да се сравняват с тези на комшиите....Забравих да спомена, че на техните гари се влиза като на летище - проверка на багажа, проверка на билета (на който е изписано името ти) и личен документ.