🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 283
  • 736
  •   2
Отговори
# 510
  • Варна
Специално при ДСК в деня на плащане сумите се блокират по сметката  в момента на транзакцията.
Окончателното осчетоводяване е на втория, най-късно трети работен ден. Обикновенно блокираните и окончателните суми се различават с малко.

Затова говоря за превалутиране на следващ (работен) ден. Все пак разликите не са големи и не са причина да не ползваме този удобен начин на разплащане.

Скрит текст:
Друг е въпросът, че чувам за места, където с карта искат да се плаща по-висока цена от известно време.

Аз досега не съм се сблъсквала с подобни случаи. Изключвам тези, които твърдят от време оно, че високата цена на етикетите е за плащане с карта, а ниската - за плащане в брой", което повечето от нас знаем, че не е вярно.
Ако има някакви нововъведения в последните два месеца, откак не сме ходили в Турция, значи инфлацията ги е натиснала наистина много, много критично.

Това, което ние ползваме като резервен вариант... Носим си евро и когато не ни достигне кеша, а трябва да плащаме в брой, сменям. За целта си имаме бюро - фаворит, което винаги е с много изгоден курс (разликите доста варират), а и е на много удобно място. Показвала съм го.
Левове също сме сменяли, но бюрата, които приемат, са малко.

Здравейте, как да проверим дали двореца Бейлербей е в ремонт все още и дали може да се разгледа само градината?
Имаме Истанбулкарт закупени едната преди 10 г. другата преди 3, къде да проверя колко са месеччните им лимити, като се вземе предвид, че са купувани отдавна?

Ако картите ви не са ползвани от 3 години, няма да са валидни.
Не съм сигурна кога стават невалидни, но със сигурност е по-кратко време. Иначе, ако се ползват редовно, са валидни и повече време. Едната от нашите е почти на 12 години, а другата - точно на 6. Поне едната от тях със сигурност е с голям лимит (другата не съм я проверявала). Не мога да се сетя точната сума в момента, но е много повече от 500 лири.

Ако все пак е/са валидни (проверете задължително) или при закупуване на нова карта и зареждане, на бележката от машината (не мога много да им хвана спатиите, защото зареждам вече механично, но май бележката не излиза автоматично, а трябва да се потвърди желанието на бъде издадена на последна стъпка при зареждането) се изписва и месечния лимит.

Тази (понеже е нова) е с лимит от 500 лири, което е изписано на първия ред от същинското съдържание. На втория пише колко остатък имаме до месечния лимит. На третия - какъв е бил старият баланс по картата, а на последния - новата наличност.

# 511
Здравейте! Имам нужда от помощ. Как най-удобно и бързо мога да се придвижа от новото летище до централната част на Истанбул? Имаме около 10 часа престой и ми се иска да разгледаме малка част от града. Не мога да се ориентирам докъде е пусната новата линия на метрото от летището до града и ми се иска някой, ако е пътувал скоро да сподели.

# 512
  • Карлово
Гледам на тарифите на ферибота sehirhatlari, че има намаление за студенти.
С айсик карта ли става и как?

# 513
  • София
Гледам на тарифите на ферибота sehirhatlari, че има намаление за студенти.
С айсик карта ли става и как?
С местна карта за транспорт издадена на студент става.

Здравейте! Имам нужда от помощ. Как най-удобно и бързо мога да се придвижа от новото летище до централната част на Истанбул? Имаме около 10 часа престой и ми се иска да разгледаме малка част от града. Не мога да се ориентирам докъде е пусната новата линия на метрото от летището до града и ми се иска някой, ако е пътувал скоро да сподели.
На посока отделете по:
- час и половина за транспорт
- час за влизане в летището(може и доста по-малко да е, но никога не се знае)
- половин час за придвижване до гейта(до най-отдалечените гейтове)
И ... ако прецените, че си струва, тръгвайте. Simple Smile Аз бих тръгнала, ако е през деня.

Два са вариантите - с шатъл от летището до която точка си изберете или с обществен транспорт - влак + метро + метро(за този варинт ще ви трябва Истанбулкарт, която в момента струва 70 лири пластиката и отделно транспорта).

# 514
Ей! Много сте полезни ! Simple Smile Прегледах последната тема и със сигурност ще се връщам към нея, но сега търсех конкретни неща, тъй като съм новак относно Истанбул. Отиваме за 8 дни тази събота.
Сигурно е коментирано в другите теми, но може ли да ме посъветвате, при положение че сме абонати на А1, техния роуминг ли да пуснем, или предплатена карта? И как да я купим тази карта? На едно място пише предварително да я заявим, на друго да отидем директно в магазин на оператор и се обърках. Малката ще е с отбора си, отделно от нас и искам хем да можем да се чуваме, хем да не ми пресрочи някакъв лимит и да ни натрупа сметка.
Другият ми въпрос е за плащанията. Разбрах, че е най-изгодно с револют. А някой има ли опит с кредитна карта от ПИБ? Моята е такава и би ми било най-удобно да плащам с нея.
Благодаря Ви за цялата информация, която сте натрупали тук. Като енциклопедия за Истанбул е!

# 515
  • Майничка
Ние миналата година, за седмичен престой, купихме карта от магазин на Тюрксел от техен магазин и остана към 1/3 от лимита.

# 516
  • София
Здравейте,

На 18.09.2023г. пътувам с нощния влак до Истанбул. Моля за препоръка на хотел близо до гара Сиркеджи. Колко 
турски лири  е добре да има човек кеш за престой 3 дни ? Плащане с дебитна карта на  DSK  в магазини и
ресторанти дали е възможна.

Благодаря предварително за отговорите!
Ще разкажете ли как е минало пътуването с влака. Ние ще пътуваме  на 27.09, но сега четох лош отзив за пътуването с влака .. Ако някой друг пътува преди това ще съм благодарна да сподели.

# 517
Вземете си билети за двуместните купета. Те са комфортни. Тази и миналата година пътувах с влак. Даже тази година бях сама в купето. Чисто , има климатик, индивидуално се регулира, хладилник, мивка това в купето. Тази година едната тоалетна беше чиста ( тип турска), мръсна беше другата с тоалетна чиния. Не миришеше.
Здравейте,

На 18.09.2023г. пътувам с нощния влак до Истанбул. Моля за препоръка на хотел близо до гара Сиркеджи. Колко  
турски лири  е добре да има човек кеш за престой 3 дни ? Плащане с дебитна карта на  DSK  в магазини и
ресторанти дали е възможна.

Благодаря предварително за отговорите!
Ще разкажете ли как е минало пътуването с влака. Ние ще пътуваме  на 27.09, но сега четох лош отзив за пътуването с влака .. Ако някой друг пътува преди това ще съм благодарна да сподели.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 12:54 от FBID1119177734809501

# 518
  • София
Три сме и ми се искаше да сме заедно. Решихме на отиване да вземем кушет ,а на връщане сме в 2 двойни.За да пробваме и двата варианта да знаем за друг път .Сега обаче се чудя дали да не сменя кушета.

# 519
Ние бяхме три, на отиване в последния ден бяха продали билет за второто легло в купето, което бях настанена. Но влакът беше пълен. На връщане пътувах сама. Вие решавате, но с две легла е по комфортно.
Три сме и ми се искаше да сме заедно. Решихме на отиване да вземем кушет ,а на връщане сме в 2 двойни.За да пробваме и двата варианта да знаем за друг път .Сега обаче се чудя дали да не сменя кушета.

# 520
Здравейте дами,

Надявам се пътуването с влак да донесе само положителни емоции. Ще напиша какво сме преживяли.

Благодаря от сърце за всички отговори!

# 521
Не съм го гледала още, но реших, че може да е полезно за тези, които се чудят колко пари ще им трябват в Истанбул. 😂

https://youtu.be/jQDuWotZQ4U?si=jYi0GEp1QhdfxfO8

И понеже винаги се връщаме на темата за плащането с карта, да успокоя тези с карта на ДСК (някой беше писал с драматичен 😊  шрифт да не се ползва), че досега (последно през март т. г.) не съм била ощетена и винаги съм пазарувала с нея на изгоден курс (или поне по-изгоден от този в чейндж бюрата).

# 522
Можете ли да ми помогнете с информация -
заведение за хранене на морския бряг, където да има традиционна музика, певец, танци ..... не туристическо масто;
Дискотека или нощен клуб -имаше едни на брега на Босфора едно до друго , където идваха и с лодки  ..... но съм била там преди повече от 15 г и съм забравила къде беше /а и ме водеше местен и тогава не запомняш много как си стигнал до там?/

# 523
  • София
В предстартова треска за съставяне на програма и търсене на хотел съм. Моля, кажете ми какво мислите за района на този
https://www.booking.com/hotel/tr/biter.bg.html?aid=397594&label= … b=main#map_closed
в смисъл транспорта как е около него. Удобно май ще е за Св. Стефан, но за Кадъкьой, и за Чамлъджъ...  много ли е вървенето до трамвая??

# 524
  • София
В предстартова треска за съставяне на програма и търсене на хотел съм. Моля, кажете ми какво мислите за района на този
https://www.booking.com/hotel/tr/biter.bg.html?aid=397594&label= … b=main#map_closed
в смисъл транспорта как е около него. Удобно май ще е за Св. Стефан, но за Кадъкьой, и за Чамлъджъ...  много ли е вървенето до трамвая??
Мястото е комуникативно, но не съвсем туристическо.
Наблизо спират автобуси, които в едната посока ще са ок, но в другата трябва за вървите до подлеза и да пресечете.
Ако пътувате след като пуснат трамвая до Еминьоню може и да е доста удобна тази локация с малко изкачване към хотела.
Районът е интересен, но вие не сте навътре в него.

Общи условия

Активация на акаунт