🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 823
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
  • моята мила родна страна
Когато правя резервация през Букинг, има ли значение в каква валута ми е настроена платформата да се показват цените? Ясно ми е, че ще платя в TL, пише го в условията на хотела, но се зачудих дали трябва да променя настройките за валута в момента на резервацията? (по принцип ми е в лева, за да се ориентирам по-лесно)

# 151
Иназ се зачудих защо с таксита.
По-добре си ползвайте градския транспорт и метро.

# 152
  • София
Цитат
И аз се зачудих защо с таксита.
Освен това заради ферибота до Принцовите острови е добре да си купите Истанбулкарт. А имате ли я, ще я ползвате и за останалия транспорт. До аквариума се стига лесно и бързо с Мармарай, до Рахми Коч е ефектно да отидете с ферибот, който ще спре до подводницата и другите морски експонати. До Леголенд и по-малкия аквариум, които са в мол Форум също се стига удобно с метрото.

Фериботите за островите тръгват от Кабаташ, а до там се стига с трамвая (последната му спирка).

Ако кажеш къде по-точно във Фатих е хотела, ще ти дадем и по-точна информация къде и как да отидете. Може би при трима пътуващи с билет сумата няма да се различава съществено от таксито, но пък наистина ще си спестите задръстванията.

Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 23:41 от Таня67

# 153
Здравейте!
В края на юни ще сме за 1 ден в Истанбул с деца на 14 и 6 години. Иска ми се да организирам 1 кратък пешеходен тур в историческия център на града - Синята джамия, Топкапъ и т.н. с български екскурзовод, но не знам откъде да намеря.
Да имате случайно препоръки за някой местен гид, който говори български или за туристическа агенция, която така и така ще има организирано нещо за този уикенд?

Чудя се къде другаде бихме могли да отидем, където да е интересно за всички?

Благодаря предварително!

# 154
Кароо казате Истанбулкарт, но1та от 2021 година дали ще важи?
Или трябва нова да изкарам?
Или пък само да я заредя?
Поназад из темите имаше ефиб такъв казус, но вече не помня какво е писано че беше отдавна.

# 155
Здравейте!
Дами, бихте ли ми отговорили на някои въпроси, дори и да се повтарям с тях?
1. Искам да направя вечерен круиз/ферибот от Еминьону до Анадолу каваги и обратно с престой в Анадолу каваги от два часа за вечеря в ресторант. Излезе ми информация в блог, че има такъв, но ненамирам НИЩО конкретно, а търся вече два дни. Disappointed
2. Бих искала да посетя и Принцовите острови. Моля за съвет откъде да взема корабчето? Бях се спряла на вариант за пътуване с Мармарай до Bostancı и оттам корабче, но ако има по-евтин вариант- кажете.

# 156
  • София
Скрит текст:
Здравейте!
Дами, бихте ли ми отговорили на някои въпроси, дори и да се повтарям с тях?
1. Искам да направя вечерен круиз/ферибот от Еминьону до Анадолу каваги и обратно с престой в Анадолу каваги от два часа за вечеря в ресторант. Излезе ми информация в блог, че има такъв, но ненамирам НИЩО конкретно, а търся вече два дни. Disappointed
2. Бих искала да посетя и Принцовите острови. Моля за съвет откъде да взема корабчето? Бях се спряла на вариант за пътуване с Мармарай до Bostancı и оттам корабче, но ако има по-евтин вариант- кажете.
Два коментара по-нагоре:
Скрит текст:
Цитат
И аз се зачудих защо с таксита.
Освен това заради ферибота до Принцовите острови е добре да си купите Истанбулкарт. А имате ли я, ще я ползвате и за останалия транспорт. До аквариума се стига лесно и бързо с Мармарай, до Рахми Коч е ефектно да отидете с ферибот, който ще спре до подводницата и другите морски експонати. До Леголенд и по-малкия аквариум, които са в мол Форум също се стига удобно с метрото.
Фериботите за островите тръгват от Кабаташ, а до там се стига с трамвая (последната му спирка).
Скрит текст:
Ако кажеш къде по-точно във Фатих е хотела, ще ти дадем и по-точна информация къде и как да отидете. Може би при трима пътуващи с билет сумата няма да се различава съществено от таксито, но пък наистина ще си спестите задръстванията.
Но не знам дали е по-евтин вариант. Може би да, защото Мармарай е по-скъп от трамвая. А дали билетчето до островите е на различна цена от двете места, не знам. И сайтът на Şehir Hatları от известно време не се отваря, за да се видят.

Не знам да има вечерен курс на ферибота до Anadolu Kavağı. Може през лятото да пускат нещо извънредно. Или за някой празник. Например май Розова маслинка беше улучила извънредна разходка по случай цъфтежа на някакви дървета. Но редовният курс по тази дестинация е само един на ден и тръгва около 10-11 часа сутрин. Стои 2 часа и се връща следобед.

Caroline_Bingley, по непотвърдена информация трябва да са минали около 4 години от последното зареждане картата, за да е неактивна. Ще разбереш на автомата, когато решиш да я зареждаш. Simple Smile

# 157
Като действащо разписание между Еминуню и Анадолу Каваги съм намерила, което не ме устройва....

Eminönü   Beşiktaş               Kanlıca   Yeniköy              Sarıyer          Rumeli Kavağı   Anadolu Kavağı
10:35am         10:50am             11:15am     11:30am   11:45am   11:55am             12:05pm
12:00 noon         12:15pm           12:40pm     12:55pm     13:10            13:25                    1:25pm   
13:35                13:50pm           14:15 pm      14:30pm   14:45pm   14:55pm           15:05pm

Anadolu Kavağı   Rumeli Kavağı   Sarıyer         Yeniköy        Kanlıca        Beşiktaş       Eminönü
15:00pm                   15:10pm           15:20pm   15:35pm   15:50pm   16:15pm   16:30pm
16:05pm                   16:15pm           16:25pm   16:40pm   16:50pm   17:15pm   17:30pm
17:00pm                   17:10pm           17:20pm   17:35pm   17:50pm   18:15pm   18:30pm

Посъветвайте ме за избор на нощен круиз по Босфора Simple Smile

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 17:32 от Black_idea

# 158
Таня67, благодаря!
Значи ще е валидна.
Ако ли не на място ще се оправим.

# 159
Направих екранни снимки на разписание на Шехир Хатларъ (20.06.2022 г. - 18.06.2023 г.)
 имам свален файл в телефона ( преди сайта да не функционира), но не мога да го прикача.

Бяха публикували във Фейсбук, друг сайт за разписания , ето го:
https://www.e-yasamrehberi.com/deniz_ulasimi/feribot_deniz_otobusu_seferleri.htm

# 160
  • моята мила родна страна
FBID1119177734809501, благодаря много за споделения сайт и снимките! (аз ще чакам новото разписание, че пътувам следващия месец, пък дано до тогава и сайта на Шехир проработи...)

Да използвам случая и да попитам нещо: Видях в Google, че Света София е отворена 24 часа. Дали вечер е по-удачно време за посещение, предвид големите опашки през деня, или и тогава натовареността е същата?

# 161
FBID1119177734809501, благодаря много за споделения сайт и снимките! (аз ще чакам новото разписание, че пътувам следващия месец, пък дано до тогава и сайта на Шехир проработи...)

Да използвам случая и да попитам нещо: Видях в Google, че Света София е отворена 24 часа. Дали вечер е по-удачно време за посещение, предвид големите опашки през деня, или и тогава натовареността е същата?
https://
Преди две седмици се върнахме от Истанбул, Св.София не отворена 24ч., даже в петък е отворена от 14:30ч. Пак не успяхме да я посетим в неделя опашките се виеха из целия площад, в петък сутринта рано, рано отидохме поглеждам и радост няма хора, стигнахме до входа- ядец затворено.
В комплекса към джамията Чамлъджа  има музей на ислямските цивилизации, има страхотно светлинно шоу. Музеят е безплатен. Също има галерия/ ателие на художници. Има картини - репродукции на Джавад Солейманпур.
Интересен е железопътният музея в гара Сиркеджи (безплатен).
Дворецът Кючюксу е много красив ( вход 60 лири) , има прекрасна гледка към Босфора. До него има заведения.

# 162

Ние ходихме около 21.30-22.00 часа и опашката беше от около 20на човека, демек влязохме веднага,беше ми интересно. Но след това посетихме през деня новата джамия Чамлъджа е там вече изпаднах в амок. Това нещо трябва да се види задължително. Огромно нещо с прекрасна гледка всичко чисто и ново,а вътре е Уаууу. Гледката към Босфора и цял Истанбул е един път.

# 163
Видях в Google, че Света София е отворена 24 часа. Дали вечер е по-удачно време за посещение, предвид големите опашки през деня, или и тогава натовареността е същата?
В 19 ч. опашката беше до пощенския фургон, в 21.45 ч. нямаше никой и влязохме съвсем спокойно. Носете си шал да криете косите.

# 164
  • Варна
Скрит текст:
Caroline_Bingley, по непотвърдена информация трябва да са минали около 4 години от последното зареждане картата, за да е неактивна. Ще разбереш на автомата, когато решиш да я зареждаш. Simple Smile
не е май така - моята беше неактивна само 2 г. и пак не беше действаща Sad , ама хайде сега да не се замисляме за 5 лв.

Общи условия

Активация на акаунт