🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 414
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Каролин, и ние сме утре с децата Simple Smile

Супер. Ние сме ергени 🤣

# 436
От вестник ТРУД
Таксата за електронен билет за градския транспорт се увеличава от 9,90 турски лири на 15 лири, ученическият електронен билет поскъпва от 4,83 лири на 7,32 лири, учителският електронен билет се увеличава от 7,09 лири на 10,74 лири.

Вдигат се и цените за абонаментните карти за градския транспорт.

Началната такса на такситата става 19,17 лири (от 12,65 лири), таксата за километър изминато разстояние се увеличава от 8,51 лири на 13,75 лири.

Шофьорите на таксита са против увеличенията на тарифите. В знак на протест представители на таксиметровите шофьори напуснаха залата, в която се състоеше заседанието на Координационния център за транспорта в Истанбул, информира ТРТ-Хабер.

Увеличават се и тарифите за пътувания с метробусите, както и по линията Мармарай.

Цените за пътуване с обществения транспорт в Истанбул бяха увеличени, след като наскоро и цените за градския транспорт в столицата Анкара скочиха с 50 процента.

# 437
  • Варна
Ататюрк откриваше фреските и разпореждаше възстановяване на християнските стенописи, а този малоумник и фанатик я превърна в джамия, истинска подигравка, политически ход, който отдалечава Турция няколко крачки от заветите на Ататарюк в полза на ислямизацията.

7 от 10те джамии в София преди Освобождението сега са църкви - Черната джамия :
https://tribune.bg/bg/obshtestvo/sofiya-prez-vekovete-ot-chernat … sedmochislenitsi/
нищо ново под слънцето

# 438
Ох, направо се ошашавих. Кроя планове, драскам, чудя се. За деня в Азия ми е мисълта. Явно на отиване ще гоним време, за да успеем да стигнем преди обед на Чамълджа - заради гледката. Как най-бързо да стигнем до там? С Мармарей?
Въпросът е после на къде. Исках да видим Кадъкьой - бика и уличките и от там да хванем ферибот по дългата линия Румеликаваги. Да видим всичко по Босфора и евентуално да видим Кючук палас, за който четох, че входа е драстично по-нисък от големите дворци. Бейлербей май ще отпадне - трябва да дадем 170лв, а на децата предполагам, че ще писне на първите 100м. И понеже искахме да видим и крепост - Анадолухисар.
Ами от там? Ако слезем на Юскодар и хванем бусче за водните градини? Евентуално да ги хванем на стъмване.

# 439
Ататюрк откриваше фреските и разпореждаше възстановяване на християнските стенописи, а този малоумник и фанатик я превърна в джамия, истинска подигравка, политически ход, който отдалечава Турция няколко крачки от заветите на Ататарюк в полза на ислямизацията.

7 от 10те джамии в София преди Освобождението сега са църкви - Черната джамия :
https://tribune.bg/bg/obshtestvo/sofiya-prez-vekovete-ot-chernat … sedmochislenitsi/
нищо ново под слънцето
А знаете ли, че преди да бъдат джамии са били църкви? Нарича се възстановяване на държавност. А колко точно наши църкви и манастири са били унищожени и превърнати в джамии, знаете ли? Доста повече от 7. Не само в София, и най-голямата селска църква е била първо църква, след това 300 години джамия и сега отново си е църква - в Узунджово, едното е възстановяване на статут, другото е ислямизация. Света София е била първо църква, най-голямата, ако няма да бъде върнат първоначалният й статут, трябва да бъде музей. Как пък сравнихте възраждането на държавата ни с това, което се случва при съседите.

# 440
Пускам нашата програма.
Дано  да е от полза и на някой друг.
И за Джамията Чамладжъ има маршрут описан.
ММ го бива много по плановете.
Хотелът ни е в Лалели на много удобно място.
Боюк Париж се казва.
Ние няма да ходим никъде с агенцията.
Ще се радвам на коментари  по плана и препоръки ако имаме някакви пропуски.

Ден 1
1.   Със трамвай 1 (Т1)  от лалели университет до султанахмед
-   Йеребатан
-   Синя джамия
-   Света София
-   Околностите на Топкапъ
-   Парка Гюлхане

2.   При остатък свободно време
-   По моста Галата към Каракъой и с корабче до Юскудар
-   Разходка по крайбрежната и Девичата кула

3.   Обратно с корабчето и хващане на Т1 до хотела
Ден 2
1.   Пеша до метростанция Vezneciler до Sishane ( 2 спирки )  
-   Кулата Галата
-   Слизане до Каракъой ферибота и тръгване към Фенер с корабче
-   Църквата „Свети Стефан“
-   Пеша до шарените къщи и стъпала и гръцкото училище
-   От спирка Фенер със 55т автобус то Таксим ( 7 спирки )
-   Разходка по Истиклял по нанадолнище Grinning
-   До Каракьой и с Трамвай 1 се прибираме

2.   При остатък от свободно време
-   Разходка по Капалъ чарши  или
-   Доста повече ходене до Сюлемание джамия и гробниците там
-   Пеша до хотела

Ден 3
1.   Ходене до
-    Сюлемание джамия и гробниците там (ако не е ходено през ден 2)
-   От там пеша през Египетският пазар до Каракъой фериботен теминал и към Юскюдар

Или (ако е ходено до Сюлеймание през ден 2)
С трамвай 1 до Каракъой, а от там до Юскюдар с корабче
С автоус 15 c  -- от спирка Uskudar Cami Onu (точно до фериботния терминал)  до спирка  Ferah Mahallesi (21 спирки, около 45 минути)
-   Джамия Чамладжъ  и обратно с   15 с
-   От ферибота на Юскудар към ферибота на Asiyan
-   Пеша до Румели Хисар ( 5 мин ) и разглеждане на крепостта.
-   От спирка Rumeli Hisari с автобус 22 до Kabatas ( 20 спирки, около 25 мин)
-   От Кабатш с трамвай 1 към хотела

Планът може и да търпи промени в движение.
На мен ми се иска да идем до дворецът Бейлербей. И ме държа да се разхождам по Таксим или Истиклял. Искам да видя и Пера Палас,но май е много далече от мястото където ще сме и не знам дали ще успеем.
Програмата на агенцията ни е предимно молове и вечери в ресторанти.
Но в единият от дните има дворец Бейлербей +после Новата джамия. И като нищо да се включим,още не сме го решили.
Та ще го мислим на място.

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 12:13 от Caroline_Bingley

# 441
  • София
Скрит текст:
Пускам нашата програма.
Дано  да е от полза и на някой друг.
И за Джамията Чамладжъ има маршрут описан.
ММ го бива много по плановете.
Хотелът ни е в Лалели на много удобно място.
Боюк Париж се казва.
Ние няма да ходим никъде с агенцията.
Ще се радвам на коментари  по плана и препоръки ако имаме някакви пропуски.

Ден 1
1.   Със трамвай 1 (Т1)  от лалели университет до султанахмед
-   Йеребатан
-   Синя джамия
-   Света София
-   Околностите на Топкапъ
-   Парка Гюлхане

2.   При остатък свободно време
-   По моста Галата към Каракъой и с корабче до Юскудар
-   Разходка по крайбрежната и Девичата кула

3.   Обратно с корабчето и хващане на Т1 до хотела
Ден 2
1.   Пеша до метростанция Vezneciler до Sishane ( 2 спирки )  
-   Кулата Галата
-   Слизане до Каракъой ферибота и тръгване към Фенер с корабче
-   Църквата „Свети Стефан“
-   Пеша до шарените къщи и стъпала и гръцкото училище
-   От спирка Фенер със 55т автобус то Таксим ( 7 спирки )
-   Разходка по Истиклял по нанадолнище Grinning
-   До Каракьой и с Трамвай 1 се прибираме
2.   При остатък от свободно време
-   Разходка по Капалъ чарши  или
-   Доста повече ходене до Сюлемание джамия и гробниците там
-   Пеша до хотела
Скрит текст:
Ден 3
1.   Ходене до
-    Сюлемание джамия и гробниците там (ако не е ходено през ден 2)
-   От там пеша през Египетският пазар до Каракъой фериботен теминал и към Юскюдар

Или (ако е ходено до Сюлеймание през ден 2)
С трамвай 1 до Каракъой, а от там до Юскюдар с корабче
С автоус 15 c  -- от спирка Uskudar Cami Onu (точно до фериботния терминал)  до спирка  Ferah Mahallesi (21 спирки, около 45 минути)
-   Джамия Чамладжъ  и обратно с   15 с
-   От ферибота на Юскудар към ферибота на Asiyan
-   Пеша до Румели Хисар ( 5 мин ) и разглеждане на крепостта.
-   От спирка Rumeli Hisari с автобус 22 до Kabatas ( 20 спирки, около 25 мин)
-   От Кабатш с трамвай 1 към хотела

Планът може и да търпи промени в движение.
На мен ми се иска да идем до дворецът Бейлербей. И ме държа да се разхождам по Таксим или Истиклял. Искам да видя и Пера Палас,но май е много далече от мястото където ще сме и не знам дали ще успеем.
Програмата на агенцията ни е предимно молове и вечери в ресторанти.
Но в единият от дните има дворец Бейлербей +после Новата джамия. И като нищо да се включим,още не сме го решили.
Та ще го мислим на място.
Това е малко неосъществимо, защото става въпрос за евентуално свободно време в края на деня, а посочените неща ще са затворени. Единствено в джамията може би ще може да влезете. По-добре за края на деня да оставите Истиклял, разходка покрай кулата или нещо , което няма да затвори рано, а и наоколо да е оживено в случай, че замръкнете. Случвало ми се да съм в района на Сюлеймание по тъмно и не е от най-приятните преживявания, освен ако в последните години нещо не се е променило.

И другото - защо трябва два пъти да ходите в Бейоглу? Безсмислено е в един ден да отидете само до кулата и да слезете надолу и малко след това да отидете на Таксим и пак да слезете надолу край кулата. В ден 2 аз бих отишла до Сюлеймание, ще сляза надолу към Златния рог, ще отида до Фенер и Свети Стефан (може с новия трамвай, може с автобус от Еминьоню, а може и да мина по моста Галата и да си направя кефа с ферибота), след това Таксим, Истиклял, Галата.

Не забравяй, че над кулата Галата може да се стигне и с Тюнел от Каракьой. Wink Този фуникуляр сам по себе си е атракция. Все пак спорят с лондонското метро кой е по-стар. Simple Smile Както и качването до Таксим може да е с фуникуляра от Кабаташ.

За ден 3 си помислете за вариант след крепостта да отидете по хубавата крайбрежна алея до пристанище Емиргян (разходка от 15-20 минути) и от там да хванете ферибота за Еминьоню. Можете да слезете на Кабаташ, Каракьой или Еминьоню за трамвая. Така ще избегнете задръстването по крайбрежната улица в претъпкан автобус, където най-вероятно ще сте правостоящи. Най-добре избягвайте автобусите, където има друга алтернатива.

Бейлербей може да се вмести на връщане от джамията Чамлъджа, защото 15С спира до двореца, но в темата се спомена,че в момента е в ремонт. Не знам дали си заслужава ходенето.

# 442
Caroline_Bingley, може да включите и разходка на Галатапорт - новото круизно пристанище. След ремонта, там е оформена красива променада, която в момента е най-актуалното място за разходки на истанбулци. Казват, че районът е достъпен за първи път от 200 г. насам. Освен новопостроените модерни сгради, е направена мащабна реставрация на всички исторически и архитектурни забележителности в района - часовниковата кула, фонтана, пощенската станция и т.н.

# 443
Caroline_Bingley, сякаш излиза че два пъти ще ходите до Юскудар. Според мен едното ходене там е излишно. Наистина на Галата порт може да отидете. С Т1 като хванете сте точно там пред него. Но ако има крузи ще е кофти. Че ние като ходихме бяха вдиганли стените покрайбрежната и не можахме да се насладим на гледката. Но ако не сте ходили, може да се разходите тем. Пак е хубаво. Има много хубави кафенца и магазини. Пак видях какво си писала - значи според мен в първи ден не се пробвайте с Юскудар. По-добре вървете на Галата порт. Като разгледате всичко предвидено за първи ден, от него район вземате Т1 и сте на Галата порт. И от там на връщане по някой пазар.

# 444
Ами да,така излиза момичета,защото ние отиваме рано сутрин на Галата и ММ иска да си се разходи.
Това с Емигрян трети ден ще го направим. Благодаря за идеята!
И Бейлербей ще го видим навръщане от Новата Джамия.

Сега търсим статуята на Бикът🤣сега туй измислих. Че нея не съм я виждала а ми се вижда много интересна. Ще видим.
Сега решихме трети ден отива първи и започваме със Сюлеймание и оттам на ферибота.

# 445
  • Варна
прекалено много цели си слагате за 1 ходене , по полека да има и за после , не може наведнъж - има хора дето сме ходили по 20 - 30 пъти и пак има какво ново да се види

# 446
Запомних поста и минавам само да кажа, че сериалът е ,,Yaz şarkısı”, а въпросната сцена е в новия 5-ти епизод. Някъде около 2:10:00 Grinning Страничните хора са със замъглени лица, но се огледайте, може и да се познате Smile
Забравих да се похваля. На Египетския пазар попаднахме на снимане на сериал.Аз не гледам и не познавам артистите. Но го намерих. Този беше.
https://instagram.com/mustafamertkoc?igshid=NTc4MTIwNjQ2YQ==
Една сцена с събаряне на някаква сергия я снимаха сто пъти. Имаше и други българи и една наша инфлуенсърка. Всички правеха снимки, без мен. Сега ме е яд, че не снимах.

# 447
  • Варна
Здравейте, ще имаме само 2 дни в Истанбул и сме с децата (те са големи и вървят много). Това което обичаме са разходки напосоки, а аз си мечтая за разходка по Босфора с вечеря. Може ли някой да ни даде идея за организация, като не е задължително да се вечеря на кораба, може да стигнем до някъде, да вечеряме и да се върнем после. Нямаме още хотел, ще го мислим утре.
Децата искат да ходят Капалъ Чарли, Мол Истанбул... Не искаме църкви, джамии, музеи. По-скоро да усетим атмосферата.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 22:43 от Toni_baraboni

# 448
  • на Мелмак
Точно Капалъ чарши, Египетския пазар, около него - всички подправки, локуми, балък екмек и... Всичко. Там, в този район, може да усетите атмосферата, Еминьоньо е там за разходка по Босфора. Друго, също - кварталите, парковете, заведенията. Разходете се и с гугъл мапс. Но също за Мол Истанбул - поне ден Wink

# 449
Здравейте! Ще прекараме един ден в Истанбул на път за морето и се чудех каква програма да измисля на семейството ми. Няма как да е амбициозна, защото едно от децата е малко и не искам да го влача по туристически места. Та нещо за ден лежерно, ако се сетите, ще се радвам да споделите.
Също така съм решила да посетим някои от социалните ресторанти, дето им казват. Те работят ли за обяд и вечеря, защото съм чела главно за закуска. Ще се радвам, ако споделите някое, което се намира на хубаво място и с хубава гледка.

Общи условия

Активация на акаунт