🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 228
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
  • Разпиляна във въображението
Здравейте! Дъщеря ми ще бъде в Истанбул за 10 дни по проект. Като гледам ще са в "европейската" част на града, кварталът е Бахчелиевлер /ако правилно го превежда Уикипедия/. Закачих я, че ще получи списък с покупки, а ММ контрира, че градът не е така като по филмите, т.е. намеква за безопасността. Те ще бъдат голяма група и не мисля, че ще тръгне сама да кръстова. Въпросът ми е колко пари да й дам за престоя й там? Храната им е осигурена. Ще имат един свободен ден, но в другото време ще са свободни след 17.00 ч. И приемам съвети Simple Smile

# 556
На Еразъм + ли ще ходи? Щом храна и спане са осигурени, само за музеи и ако иска нещо да си купи, по-добре повече и да й останат. Аз бих обменила 200-300 лв, като имам и карта за всеки случай. Всичко е безопасно, за група още повече.

# 557
Здравейте и от мен. Не съм ходила никога в Истанбул и планираме за октомври. Дали знаете с коя авиокомпания се пътува или става само с автобус? Heart

# 558
Здравейте и от мен. Не съм ходила никога в Истанбул и планираме за октомври. Дали знаете с коя авиокомпания се пътува или става само с автобус? Heart

Може със самолет,автобус,влак,кола....абе с почти всичко😀 Ако не искате с агенция и нямате притеснения ,как ще се справите (карта за градски транспорт, навигация и чифт здрави обувки ще са ви нужни) се организирайте сами :
1. Прочетете последните поне 2 теми,обърнете внимание на първата страница.

2. Намерете си хотелче в Букинг,направете си резервация. Купете си билети за ....с каквото ще пътувате.Направете си медицинска застраховка за времето там(струва по около 1-2лв на ден на човек.Хубаво е,всичко се случва)

3.Пак прочетете темата😀 Има страшно много информация от първа ръка

4.Решете ,какво искате да видите най-първо (ако се влюбите,няма да се разминете с едно ходене🤣,ще станете като нас)
Съставете си подробен план на действие...

Тръгваме от хотел Х  до обект Y, хотела се намира в район..... От там има метро/трамвай/автобус, които отиват до съответният обект.
В една тетрадка/тефтер/файлове си напишете всички неща,които искате да посетите ,с какво се стига до тях,къде се намират и какво има за разглеждане бонус около тях.

Не е трудно😀😉 народа тук помага яко.

Ако ли не ви се рискува,като за първо ходене хващате първата ви удобна агенция със заминаване от вашето населено място и за ~350лв на калпак си имате автобус,хотел и застраховка. От там ви остава само списъка с посещения и работа с навигацията.

# 559
Благодаря много за отговора. Иска ми де с агенция, не защото няма да се оправим, а не ми се занимава да проучвам, защото организирам и друга екскурзия и за тази нещо не ми се занимава.
Обаче пустите агенции нямат май със самолет, а групата, с която сме не иска с автобус, че било много часове..

# 560
Здравейте!
Върнахме се от Истанбул и идвам да споделя впечатления. Първо искам да благодаря на всички списващи тук. Цялата програма си я направих с четене от тук и още един форум.
За първи път ходим в Истанбул и наистина ни хареса. Програмата беше плаваща, защото с децата плановете се променят бързо, но като цяло се движихме по план. Не стигна времето за всичко.
Квартирата ни беше на 40мин с трамвая от центъра и това определено си беше минус, защото губехме време в път. От друга страна обаче, успяхме да се потопим в истинската Турция, далеч от хотелската част. Кварталът ни Зейтинбуру имаше няколко главни улици с много магазини и ресторанти. Самият апартамент беше на главна улица с много баничарници, дюнерджийници и магазини. За жалост джамията беше точно отсреща ни и в 5.00 сутринта не беше особено приятно.
Направихме 5 нощувки там и на връщане една в Одрин. Колата я оставихме на паркинг - цената е 90 лири - 5лв на ден.
За четирима ни купихме три Истанбулкарт, които използвахме за всичко - корабчета, метро, трамвай, автобуси, мармарай, фуникуляр и лифт. Лимитът е 500 лири на месец. Самата карта струва 70 лири и се купува от автоматите по спирките.
Мога да разкажа и по дни как се движехме, ако на някой ще му е интересно. Програмата ни беше уж съобразена с децата и това да им е интересно все пак. Дворец не посетихме. Джамия само една - Чамълджа. Наистина е внушителна.
Музеят на Рахми Коч е много интересен и децата се забавляваха истински. Същото важи за Виаленд и Аквариума Флория. Също така, симулацията на полет в Сапфир беше много яка.
Какви билети купихте за Аквариума и на място или онлайн. Има няколко варианта и там има симулация поне така пише на сайта
Билети купихме на място. Нямат семейни. Не сме разбрали за симулациите. 600 за възрастен, 550 за дете. Изхода на аквариума те откарва в магазина им, в който има сувенири на доста надути цени.

# 561
Здравейте запалени истанбулки Blush
Имам въпросче, ако някой знае де.
Сега разглеждах Истанбул по камерите за виртуална разходка та на Еминьоню и се вижда нещо което не помня последно съм била там 2019 г. Между булеварда с автомобили и корабчетата има нещо като алея и от двете и страни мисля едни прозрачни неща като спирка с пейка та въпроса ми е каква е тази алейка?Nerd

# 562
  • Варна
Благодаря много за отговора. Иска ми де с агенция, не защото няма да се оправим, а не ми се занимава да проучвам, защото организирам и друга екскурзия и за тази нещо не ми се занимава.
Обаче пустите агенции нямат май със самолет, а групата, с която сме не иска с автобус, че било много часове..
За мен полетите са прекалено скъпи.
От Варна за Истанбул дето е има-няма 1 час, бяха ебаси цените.

# 563
  • Варна
Здравейте. Някой от вас бил ли е в тези хотели? Кой да избера? Единия е по- близо до капълъ, но лоши отзиви в Гугъл, за другия хубави отзиви и пак близо до историческа част и пазар.
Обърках се….

# 564
Сега разглеждах Истанбул по камерите за виртуална разходка та на Еминьоню и се вижда нещо което не помня последно съм била там 2019 г. Между булеварда с автомобили и корабчетата има нещо като алея и от двете и страни мисля едни прозрачни неща като спирка с пейка та въпроса ми е каква е тази алейка?Nerd
Правят ремонт и там ще е терминал за автобусите. На горе по Златния рог има още няколко такива терминала с много спирки по тях, но още не са отворени. Работят. Малко по-нагоре работят и за трамвая по Златния рог, който още не стига до Еминьоню.
Бая се помотахме там докато търсехме от къде тръгваше корабчето по линията Халич. Който не си е прочел хубаво записките, се мотае. Оказа се от другата страна на моста - откъм Галата.

# 565
  • София
Скрит текст:
Правят ремонт и там ще е терминал за автобусите. На горе по Златния рог има още няколко такива терминала с много спирки по тях, но още не са отворени. Работят. Малко по-нагоре работят и за трамвая по Златния рог, който още не стига до Еминьоню.
Бая се помотахме там докато търсехме от къде тръгваше корабчето по линията Халич. Който не си е прочел хубаво записките, се мотае. Оказа се от другата страна на моста - откъм Галата.
Може да си чела стари публикации. Преди години фериботът спираше и на пристанище Еминьоню близо до автобусната спирка. Сега там е строеж.

От симулациите не съм се интересувала последните 10 години, но 2012-2014 г бяха еднакви навсякъде. Само "излитането" беше от мястото, на което се намирате. И в Миниатюрк има.

Последна редакция: чт, 31 авг 2023, 18:09 от Таня67

# 566

Много благодаря.
 Преди пандемията бях чела за един проект за влкаче с линия от Еминьоню до Пиер Лоти по брега на Златния рог и даже имаше клип със симулация на маршрута изглеждаше много интересно. Нещо ми се върти в главата за 2020 г. че трябваше май да започне строежа на линията, но казвам по памет. Помислих си да не са го направили.

# 567
  • Sofia
Това е трамвай Т5
Линията е частично готова и работи, но уви все още не стига до Еминьоню.
Допълвам, че има проект за крайбрежен трамвай и в другата посока, който ще минава под Топкапъ и ще върви към Зейтинбурну, но това трасе още не е започнато. Мисля, че ще бъде удобен и красив маршрут.

# 568
  • София
Това е трамвай Т5
Линията е частично готова и работи, но уви все още не стига до Еминьоню.
Допълвам, че има проект за крайбрежен трамвай и в другата посока, който ще минава под Топкапъ и ще върви към Зейтинбурну, но това трасе още не е започнато. Мисля, че ще бъде удобен и красив маршрут.
Не знам дали е същия проект, но гара Кумкапъ я ремонтират, а над линията на влака слагат лампи. Да не би да ползват линията на влака? Или смятат влака да стига до Сиркеджи както едно време?

# 569
Между другото и на Чамлъджа са заградили до джамията. По оградата имаше надписи за метро. Предполагам, че строят метро, която ще е супер удобно.

Общи условия

Активация на акаунт