🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 219
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Здравейте,
ще ходим със съпруга ми в Истанбул /за първи път/, и като за първи път ще ползваме агенция. Бих искала да попитам дали да се снабдим предварително с турски лири, или пък да вземем само евро? И къде могат да се вземат лири оттук /вчера питах в ОББ, нямали/. Горе долу как върви лирата в момента? Местните приемат ли евро или искат само лири?
Много въпроси станаха Simple Smile
Благодаря предварително на всички отзовали се.

# 571
7.5 - 8 за 1 лев, лирата в момента, яко е паднала. На място може да се обмени, на границата също може и то срещу лева, не е нужно да е евро, даже така е най-добре, да не губите веднъж при смяна на курса от лев в евро и после пак смяна в лири. Питайте от агенцията спират ли някъде на чейндж, най-вероятно да и то където е евтин курса. Местните искат лири, освен на някой пазар, но излиза по-скъпо така.
Tavex има винаги иначе на място и в почти всички чейндж, но на място курсът е по-хубав.

# 572
  • Sofia
Таня, не знам никакви детайли. И двете ти предположения са възможни.
Като се замисля не ползва ли Мармарай старото влаково трасе?! Или е само част от него, не знам...

За лири – аз си купувам в България. Обаче и което Вълчева е казала, става. Но не бих разчитала там да пазарувам директно в евро, вероятно би било неизгодно.

За момичето, което ще бъде там десетина дни – дайте й, колкото решите като имате предвид, че цените в Истанбул са съпоставими със софийските или малко по-високи.

# 573
  • Разпиляна във въображението
Благодаря! Ще последвам съвета за 200 лв , а тя има и карта. Дано имат. Другата възможност да е на границата. На всяко КПП ли има?

# 574
  • София
Здравейте,
ще ходим със съпруга ми в Истанбул /за първи път/, и като за първи път ще ползваме агенция. Бих искала да попитам дали да се снабдим предварително с турски лири, или пък да вземем само евро? И къде могат да се вземат лири оттук /вчера питах в ОББ, нямали/. Горе долу как върви лирата в момента? Местните приемат ли евро или искат само лири?
Много въпроси станаха Simple Smile
Благодаря предварително на всички отзовали се.
Виждам, че си от София. Най-изгодно се купуват от бюрото на "Граф Игнатиев", почти до 6-то училище (на другия тротоар). Винаги има опашка, защото освен, че продават изгодно, предлагат много валути. Тавекс, които са в моловете също стават. На банки не бих разчитала.

# 575
На Капитан Андреево има чейндж, въпросът е дали се спира на него. Иначе ако пътува с Еразъм + исках да кажа, че тези организации по принцип са доста сериозни, особено ако организаторите са турски. Пътувала съм в различни държави с турски организации и доста строго държат правилата. Но каквито и да са, така или иначе са отговорни за децата, дори да са над 18 г. няма как примерно момичето да не се прибере вечерта и да остане някъде сама и те да не знаят тя къде е, още повече, че имат и работа да вършат в определени часове.
Имам познати ходили в Истанбул на еразъм плюс напълно безопасно, аз съм имала инцидент заради глупост в Дания, не знам защо обаче хората се притесняват повече като чуят Истанбул - тук са,съседите са ни, не е Близкият Изток, не е и средна Турция.

# 576
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Здравейте запалени истанбулки Blush
Скрит текст:
Имам въпросче, ако някой знае де.
Сега разглеждах Истанбул по камерите за виртуална разходка та на Еминьоню и се вижда нещо което не помня последно съм била там 2019 г. Между булеварда с автомобили и корабчетата има нещо като алея и от двете и страни мисля едни прозрачни неща като спирка с пейка та въпроса ми е каква е тази алейка?Nerd

Това е трасето и спирката на Т5, който вече се движи до Еминьоню. Същото е отразено и в картата на транспорта от първия пост, тя се актуализира сама ежедневно.

# 577
  • София
Да бяха избързали няколко дни с пускането на трамвая! Нямаше да вървим пеша. Simple Smile

# 578
  • Sofia
Ооо супер новина, че Т5 вече работи. Тъкмо изгледах едно клипче по темата. Grinning Интересно е.
https://youtu.be/J4D7D0LXjNw?si=K49yyvfDKvHnA-8j

Спирката е някъде малко след лодките с балък екмека, където бяха автобусните спирки, а те пък са изместени още на запад към моста с метрото, доколкото се ориентирах.

# 579
Това е трамвай Т5
Линията е частично готова и работи, но уви все още не стига до Еминьоню.
Допълвам, че има проект за крайбрежен трамвай и в другата посока, който ще минава под Топкапъ и ще върви към Зейтинбурну, но това трасе още не е започнато. Мисля, че ще бъде удобен и красив маршрут.

Ето я линията Т5 🥳🥳🥳 ГОТОВА Е

# 580
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Тъкмо изгледах едно клипче по темата. Grinning Интересно е.
https://youtu.be/J4D7D0LXjNw?si=K49yyvfDKvHnA-8j
Видеото завършва с проекта за реконструкция на площада Еминьоню заедно с моста Галата. Освен това, явно ще махнат лодките с балък екмека и ще се опитат да "европеизират" района чак до моста с метрото.

# 581
  • Някъде в Европа...

Видеото завършва с проекта за реконструкция на площада Еминьоню заедно с моста Галата. Освен това, явно ще махнат лодките с балък екмека и ще се опитат да "европеизират" района чак до моста с метрото.

АА, това не ми се иска да се случва, ще се загуби чарът на площадчето между Египетския и Лодките Disappointed

# 582
  • Карлово
Пътуваме другата седмица с агенция. За втори път ще посетим Истанбул.
Отиваме с голямо желание, без амбициозна, според мене, програма.
Ще ви помоля за корекции и насоки.
Имам Револют и смятам да я ползвам, където има възможност за плащане с карта и съшо за теглене до 400 лв лимит без такса, за толкова съм обменила в картата.
Купуваме Истанбул карт, Зареждаме с 500 лири.
1.Искам да видим новата джамия Чамладжъ. С Т1 до Еминюню, след това фери до Юскодар и автобус 15С до последната спирка. Гледаме това онова, ахкаме уау  джамия, музей, галерия пнорама и се връщаме към ферито със същия автобус.
Искаше ми се да го съчетаем с едни пеещите фонтани в МОЛ Watergarden, ама не мога да направя план и се страхувам, че ще разваля кефа на семейството ми, като ги объркам и им загубя времето в мотаене.
Това може би ще ни отнеме около малко повече от половин ден.

2. Задължително искам да видят Сапфир със симулацията. Аз имам силно изразена акрофобия, но ще си причиня гледката.
До Таксим с автобус, от транспортен възел, спирка в посока обратно на Капалъ чарши. На който пише Таксим се качваме.
От Таксим се взима метрото посока Левент.
Слиза се на спирка 4.Levent. Като застанете с лице към булеварда
и небостъргачите отсреща, се тръгва на дясно. След стотина метра е Сапфир,
а и някак си, няма начин да го пропуснем. Ако искат може и Каньон мол да видим да впечатля ММ с архитектурата му и дъщерята с шоповете.
А как да се върнем от там до Лалели?
 3. Всичко друго е за запълване на времето, ако не сме уморени много. Султан Ахмет, капалъто, аз не съм виждала, предишния път беше  затворена.
Ще опитаме да идим на форумския ресторант, предишния път се отказах на половината път, понеже беше горещ следобед и бяхме уморени.
Задължително ще обиколим лодките на Еминюню за балък екмек и египетския пазар.

# 583

1.Искам да видим новата джамия Чамладжъ. С Т1 до Еминюню, след това фери до Юскодар и автобус 15С до последната спирка. Гледаме това онова, ахкаме уау  джамия, музей, галерия пнорама и се връщаме към ферито със същия автобус.
Искаше ми се да го съчетаем с едни пеещите фонтани в МОЛ Watergarden, ама не мога да направя план и се страхувам, че ще разваля кефа на семейството ми, като ги объркам и им загубя времето в мотаене.
Това може би ще ни отнеме около малко повече от половин ден.

И аз така исках, обаче преценихме, че няма да си причиним по още един час в посока, за пустите фонтани. Беше голяма жега.

# 584
  • Sofia
До Чамлъджа транспортът ти е ок.

За Сапфир и после обратно може да си хванете метрото М2 още от Лалели, това е линията, която отива към Истиклял, Таксим, Каньон, Сапфир и т.н.. Близки станции са ви Yenikapi и Vezneciler.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 10:32 от Сиена М.

Общи условия

Активация на акаунт