МБАЛ Надежда - тема 23

• 77 451
  • 782
  •   2
Отговори
# 600
Здравейте, някоя има ли наблюдения дали педиатрите дават номер, на който да звъниш/пишеш при нужда?

# 601
  • София
А изобщо каква е практиката с педиатрите? Мога ли да нямам педиатър по Каса, а да си имам в Надежда?

# 602
  • София
Не мисля, че педиатрите в Надежда могат например да ти издадат болничен (включително този след издадения от болницата за раждането) или електронна извинителна бележка за детето (когато започне да посещава детско заведение). Не могат да издават направления, ако имаш нужда от специалист. Нямам представа дали могат да попълват документите, които изискват в училище, детска градина, ясла и т.н.
Отделно, че моят опит с д-р Петрова-Маринова, при която водех дъщеря си докато навърши годинка е, че часове за преглед се запазват за след минимум 2-3 седмици. Това не е проблем за профилактичен преглед, но ако детето е болно, не е работещ вариант.

# 603
Могат да издават извинителни бележки, за болнични обаче не знам, те май са само от ЛЛ.
Като цяло, дори да се ходи само при педиатрите там, детето пак трябва да си има ЛЛ, дали ОПЛ или със специалност Педиатрия няма значение, но трябва да има ЛЛ.

# 604
  • София
Могат да издават извинителни бележки, за болнични обаче не знам, те май са само от ЛЛ.
Като цяло, дори да се ходи само при педиатрите там, детето пак трябва да си има ЛЛ, дали ОПЛ или със специалност Педиатрия няма значение, но трябва да има ЛЛ.

Сигурна ли си за електронните извинителни бележки?

# 605
На нас ни ги дават на хартия, но и за ДГ няма значение дали са на хартия или електронни. Представяли сме и от двата вида, не е имало проблем. За държавна ДГ става дума. Като честно казано обаче не знам дали тези, които ни дават на хартия не се получават и в електронен вид в ДГ, не съм питала.

# 606
  • София
Може да имате само частен педиатър, няма проблем. Издава и болничен след раждане, прави си ваксини, нормалните профилактични прегледи, оправя документи за тръгване на ясла и извинителни бележки за ОДЗ като се налага. Не може да издава направления обаче. И всичко всичко се плаща - всяка ваксина, всеки преглед, дори да е само за оправяне на документи. Също така пожелателните ваксини (като ротарикс) частен педиатър не може да сложи, освен ако не я намерите в аптечната мрежа, така че педиатъра да я сложи. Говоря от двегодишен опит с дъщеря ми, макар тя да е при педиатър във Вита, а не в Надежда. ЛЛ по НЗОК имаме от лятото тази година. Не съжалявам честно казано, аз лично от педито съм доволна много.

# 607
  • София
Пак ще си питам следящата АГ, но предполагам, че ще е като във Вита, защото и двете болници са МБАЛ. Като разбера нещо сигурно, ще кажа да се знае.

# 608
  • София
Интересно ми е дали някой има опит с извинителни електронни бележки за училище (каквито от догодина уж ще въведат и в ДГ и яслите), защото в момента лекарите-специалисти не могат да издават такива. Ако примерно заведеш детето си на УНГ и той прецени, че трябва да не ходи на училище, ходиш с амбулаторния лист и препоръката от него при личния лекар, за да бъде издадена въпросната бележка.

# 609
  • София
На нас ортопед и унг ни издадоха електронни бележки. Може би зависи от конкретния лекар.

# 610
Здравейте.
Има ли някой, който да се е възползвал от детските пакети в болница Надежда?
Сложихме ваксина там, задължителна, но не е била въведена в електронното досие на детето и от тогава се започна голяма разправия (сложихме я, понеже имаше липси на ваксини и не се знаеше кога ще вкарат в страната, а пък и следродилната депресия ме тресеше, умирах от страх да не се разболее). Има проблем с въвеждането на редовните ваксини, понеже се води, че една липсва. Докторът отказва да я въведе, личният не можел, голяма каша.
Детето се води с незавършен имунизационен статус, заради една Хексацима, сложена в 3-ти месец.
Вече една година звъня по министерства, НЗОК, РЗИ и т.н.
От министерството няма как да помогне IT секторът, от НЗОК също. Докторът трябвало да я въведе, той отказва.
Юристи съветват да се обърна към “медеценски надзор” и да започнем групово дело за обезщетение, но ми се иска, ако някой е слагал там задължителните ваксини, и се е сблъсквал с казус като нашия (няколко семейства сме всъщност), да даде съвет.
Идната седмица имам ходене до РЗИ, ще опитам пак да разреша проблема, но според IT сектора, въвеждане със задна дата няма как да стане, трябва да е с днешна дата, но тогава ще се обърка календарът за реимунизации.
Triumph
Дали това е практика там? Да не се въвеждат данните в електронното досие. Скоро министърът каза, че имунизационните паспорти ще отпаднат и информацията ще се ползва НЗИС (електронните досиета), тогава детето няма как да посещава нито детска, нито училище.
На една година е. Надявам се за две години, докато дойде време за детска, тази ваксина да се отрази! 😅

# 611
  • София
Много неприятна ситуация. Нямам точно такъв опит. Ползвах за дъщеря си пакети 0-1 и после 1-3 години, но по съвет на личната лекарка поставяхме задължителните ваксини при нея заради евентуални бюрократични неуредици, които тя предвиди.
Иначе поставиха  незадължителната Варивакс на детето ми там, не е въведена в досието, загубила съм амбулатория лист и отказват да издадат копие. Съответно няма как да докажа ваксинацията (което пък е необходимо за освобождаване от евентуална карантина, но е бял кахър на фона на вашия казус).
Оттогава незадължителните ваксини ги поставяме при д-р Атанасов от МЦ Малчовците - за мен той е топ педиатър с модерни научни виждания и прекрасно отношение и най-важното, нямам проблем с документацията.
бамбарадамбара, благодаря за информацията. Явно наистина си зависи от лекаря и достъпа до съответните платформи. И с риск да досадя, продължава да ми е интересно дали в Надежда могат да издават електронни бележки за училище. Моя близка беше завела болното си дете за преглед там, но бяха отказали да издадат извинителна електронна бележка. Интересно ми е дали е до конкретния лекар или изобщо нямат такава възможност.

# 612
Здравейте! Имате ли представа дали нощта преди секциото влиза в тези 4 за оперативно раждане или общо стават 5?

# 613
  • София
Здравейте! Имате ли представа дали нощта преди секциото влиза в тези 4 за оперативно раждане или общо стават 5?

да влизат

# 614
Много неприятна ситуация. Нямам точно такъв опит. Ползвах за дъщеря си пакети 0-1 и после 1-3 години, но по съвет на личната лекарка поставяхме задължителните ваксини при нея заради евентуални бюрократични неуредици, които тя предвиди.
Иначе поставиха  незадължителната Варивакс на детето ми там, не е въведена в досието, загубила съм амбулатория лист и отказват да издадат копие. Съответно няма как да докажа ваксинацията (което пък е необходимо за освобождаване от евентуална карантина, но е бял кахър на фона на вашия казус).
Оттогава незадължителните ваксини ги поставяме при д-р Атанасов от МЦ Малчовците - за мен той е топ педиатър с модерни научни виждания и прекрасно отношение и най-важното, нямам проблем с документацията.
бамбарадамбара, благодаря за информацията. Явно наистина си зависи от лекаря и достъпа до съответните платформи. И с риск да досадя, продължава да ми е интересно дали в Надежда могат да издават електронни бележки за училище. Моя близка беше завела болното си дете за преглед там, но бяха отказали да издадат извинителна електронна бележка. Интересно ми е дали е до конкретния лекар или изобщо нямат такава възможност.
Доктор Атанасов е страхотен. Често онлайн го ползвам за съвети.
На голямата поставихме две дози Варивакс, не при него, но носех имунизационния паспорт и ги нанесоха в него, също неотразени в електронното досие. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт