За втората ни пенсия

• 13 831
  • 151
  •   1
Отговори
# 105
„Изплащат ти някаква сума за избран период и после - край.“

Изплащат ти сумата, която си внесъл. Всеки месец 15% от брутния ти доход отиват в НОИ и 5% в частен фонд. Кой колкото се е осигурявал, толкова ще получи.

Нали не вярвате, че държавната пенсионна система може да ви гарантира достойни старини?

Точно, защото няма да има кой да плаща пенсиите на днешните 20-30-40 годишни хора са създадените тези фондовете, където парите, които отиват всеки месец са си лично твой. Осигуряваш се, трупаш пари в личната си партида, не се осигуряваш имаш малка сума за пенсия. Колкото си вкарал, толкова получаваш. В НОИ пари няма. За НОИ трябва да има повече работещи млади хора, които да подсигуряват необходимата сума за пенсии. Дори в момента осигуровките на всички работещи подсигуряват 50% от необходимата сума за изплащане на пенсии. Останалата сума се дотира от държавата. Докога смятате, че е възможно да продължи това?

# 106
Ти да не си служител на някоя ПОК? Много добре знаем, че от фондовете полза няма. Самите те ти дават съвети да се местиш в НОИ.

# 107
Ти да не си служител на някоя ПОК? Много добре знаем, че от фондовете полза няма. Самите те ти дават съвети да се местиш в НОИ.

Защо непременно щом имам различно мнение и казвам истината за НОИ, трябва да съм служител на ПОК? Просто имам финансова грамотност. Но както е модерно да се казва: „Всеки сам си преценя“.

# 108
„Изплащат ти някаква сума за избран период и после - край.“

Изплащат ти сумата, която си внесъл. Всеки месец 15% от брутния ти доход отиват в НОИ и 5% в частен фонд. Кой колкото се е осигурявал, толкова ще получи.

Нали не вярвате, че държавната пенсионна система може да ви гарантира достойни старини?

Точно, защото няма да има кой да плаща пенсиите на днешните 20-30-40 годишни хора са създадените тези фондовете, където парите, които отиват всеки месец са си лично твой. Осигуряваш се, трупаш пари в личната си партида, не се осигуряваш имаш малка сума за пенсия. Колкото си вкарал, толкова получаваш. В НОИ пари няма. За НОИ трябва да има повече работещи млади хора, които да подсигуряват необходимата сума за пенсии. Дори в момента осигуровките на всички работещи подсигуряват 50% от необходимата сума за изплащане на пенсии. Останалата сума се дотира от държавата. Докога смятате, че е възможно да продължи това?

Ти и да се осигуряваш на максимален осигурителен доход, пак сумата във фонда ще е мизерна. Или поне ще е в пъти по-ниска отколкото би била ако инвестициите са били в адекватен фонд (например такъв, който репликира световният пазар на акции без да го побеждава). Разликата в последните 15 години е около 10 процента годишна доходност. С течение на времето такива разлики водят до огромна разлика в крайната стойност.

Въобще случващото с УПФ и ДПФ обрича хората на бедност и реализацията им е престъпление към бъдещите поколения. И сигурно 1 от 10000 човека има и най-бегла представа колко огромни са пропуснатите ползи.

# 109
На кратко извода е: вместо да наливам пари за осигуровки по-добре да инвестирам тези месечни суми на други места....чакат ни много недостойни старини. А не съм се спряла...😔жалко е

# 110
И аз имам финансова грамотност. И съм изчислила колко са ме окрали УПФ. 1000+ бяха преди 5-6 години.

# 111
На кратко извода е: вместо да наливам пари за осигуровки по-добре да инвестирам тези месечни суми на други места....чакат ни много недостойни старини. А не съм се спряла...😔жалко е

Това е извода, но за съжаление нямаш контрол над тези пари и по какъв начин се инвестират, нито пък кой "финансов специалист" ги инвестира. Минаване в сивата икономика е вариант, но от там идват други проблеми (ниско майчинство, не че сега е много високо платено, ниска борса или ако ти се наложи болничен.)
Дето се вика, да вложат всичко е едно S&P500 пак ще има доходност, но най-вероятно парите се инвестират в "наши" фирми, които след това фалират и парите потъват, след това просто вдигат рамене, защото никой не им търси отговорност, защото видиш ли, ти сам и доброволно си го избрал този фонд.

Ако предоставяха този избор, то никой нямше да си дава доброволно парите на тези фондове (нито пък на НОИ, там е още по-зле).

Това е линк с МРЗ през годините - https://nssi.bg/wp-content/uploads/MRZ-3.pdf
Каква е файдата, ако съм се осигурявала 2004г (МРЗ-120лв), то максималната да е била 300-400лв.
Фондовете за 25г. имат доходност 3-4% при инфлация (официална) 128,4% за периода януари 2004-2024г.
Това прави отрицателна доходност от 124% за 20 годишен период.
Пък за НОИ не ми се мисли изобщо, там трагедията си е пълна от край време.

# 112
Малко наизуст говорите. Хора, които сега излизат в пенсия имат пенсии от порядъка на 1500+, ако са били със средна заплата, но с внасяни осигуровки на реални суми.
За такива на по-високи заплати пенсиите са между 2 и 3 хиляди. Хич не е зле НОИ. Зле са фондовете.

# 113
Да, хора, които сега излизат в пенсия и са се осигурявали през целия период на трудовия си стаж ще получават пенсии в порядъка на 1500-1800 лв , бе з да са били на ръководни длъжности. Ако в последните 10-15 години са стигали заплати 4-5 хиляди лева, пенсията се движи около 2500 лв.
За УПФ се даде възможност, който иска да се прехвърли. Мой близък имаше 30000 лв в пенсионния си фонд и почина неочаквано два месеца преди да навърши изискуемата възраст, при пълен стаж. Получиха ги наследниците, иначе щяха да потънат в дебрите на НОИ. Така, че дали да е частен фонд или НОИ е изключително лично решение.

# 114
Да, лично решение е, дали да подсигуриш наследниците, или себе си.

# 115
При едни натрупани около 12000 лева разликата в двете пенсии е 100-120 лв, нищо особенно месечно и колко дълго не е ясно. Ако ги получиш къде разсрочено, къде накуп поне едно пътешествие ще си спретнеш за свое здраве. Наследниците няма да ги мисля предварително, може да имат късмет да наследят, а може би не😉

# 116
Моя колежка точно така си ползва втората пенсия - за екскурзии. Вече пети месец получава от фонда 580 лв. на месец. Вярно, че докато свърши сумата, което е за 2 години, но така е избрала. Аз също няма да си ги преместя в НОИ.
Сумата ѝ в партидата беше 14 000 лв.
А НОИ още не са изчислили държавната ѝ пенсия, подала е още септември в пенсионното.
 Прогнозния размер с ПИК код беше около 1200 лв., на 1310 лв. (ако беше ги преместила в НОИ). Ще видим накрая вярна ли е посочената в сайта прогнозна пенсия, но нека излезе окончателното разпореждане от НОИ.

Последна редакция: сб, 25 яну 2025, 09:31 от kristinia

# 117
Доста е вярна посочената прогнозна пенсия, сравнявахме с приятелки, даже и малко нагоре за тяхна радост. Някои са работили в заводи преди 1997 г и имат някакви допълнителни коефициенти, които вдигат пенсията, въпреки, че не се гледа размера на заплатата.
Някои служители и аз включително имаме ДПФ от работодател и може да се тегли 5 г преди навършване на възрастта за пенсиониране, добре е да се знае. А може и да се довнасят собствени средства като форма на спестяване.

# 118
Бавни са в НОИ, мои колежки също чакат по 4-5 месеца.

А тези коефициенти къде се виждат? В услугата Прогнозна пенсия има само добавяне на стаж като време, без други неща.

# 119
И аз не знам къде се виждат коефициентите, бих искала да разбера и аз съм работила в комбинат/ завод. Това го чух от позната работила в НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт