За втората ни пенсия

• 13 816
  • 151
  •   1
Отговори
# 120
Влизаш с ПИК код в "Изчисляване на прогнозна пенсия" в сайта на НОИ.
После има клетки, където въвеждаш стаж преди 1997 г. Ако нямаш стаж до 1996 г. (Включително), нищо не слагаш в тези клетки.
Стажът след 1997 г. се сумира автоматично от програмата.
Накрая излиза прогнозната пенсия и коефициента. Горе-долу бил верен, от споделеното от мои познати.

# 121
За майтапа реших да погледна прогнозната пенсия😄😄😁🤣 324.40 лв....да пази Господ, възможно ли е такава пенсия?

# 122
Защото си млада. На съпруга ми показва 1800 лв., но той е с 41 години стаж, заедно с казармата.
   Той си премести партидата в НОИ, аз - не.
  Дори има да работи още близо 3 години, докато навърши пенсионна възраст 64 години и 10 месеца. Изисквания стаж за мъже го има, но трябва да чака възраст.

# 123
Млада,млада на 40 станах сравнително наскоро😃 но имам 18 години стаж само. В този ред на мисли да попитам ,майчинството как се удостоверява,като стаж?

# 124
Мисля, че майчинството не се зачита за трудов стаж. Някой да ме поправи, ако не е така, защото не съм на 100 процента сигурна.

# 125
Аз знам,че се счита дори има подробност за 3-тата година майчинство. Води се за стаж, но не се обезщетява. Аз винаги съм си мислела така, знам че и за мъжете се признава казармата (когато е имало) за стаж.

# 126
Майчинство се зачита, ако си била на ТД. Иначе май не.

Индивидуалния коефициент е ясен, аз мислех, че нещо друго има.

# 127
Към април ли получавахме годишните извлечения?

# 128
Аз си гледам в сайта.

# 129
Мили дами,

при пенсиониране Ви признават до три години за гледане на дете като осигурителен стаж, ако не сте работили:
"Считано от 1 януари 2000 г. зачитането за осигурителен стаж при пенсиониране на периодите на майчинство на неработеща майка се извършва на основание чл. 6, ал. 7 от КСО. Посочената разпоредба указва, че при пенсиониране, за периода, който е зачетен за осигурителен стаж на неработещите майки, се внасят осигурителни вноски върху минималната работна заплата към датата на отпускането на пенсия. Времето на отглеждане на дете до навършване на 3-годишната му възраст, се зачита за осигурителен стаж единствено на неработещите майки."

Това е ПаритеНи. Ето линк: https://www.pariteni.bg/novini/osigurjavane/kolko-vreme-se-zachi … ri-zhenite-249952

Майчинство се зачита, ако си била на ТД. Иначе май не.

Индивидуалния коефициент е ясен, аз мислех, че нещо друго има.

# 130
Здравейте,
Някой от вас има ли доброволно пенсионно осигуряване? Може ли да споделите опит?

# 131
Аз се чудех дали да е застраховка със спестовен характер или ДПФ.

# 132
Ако не сте доволни от "постиженията" на ДЗПО, едва ли ще сте доволна и от доброволните фондове. Ако УПФ-то постига средно 1-1.5 процента годишно, доброволното ще постига с примерно половин процент отгоре, което пак е смешно

Здравейте,
Някой от вас има ли доброволно пенсионно осигуряване? Може ли да споделите опит?

# 133
@Веве, каквото и да изберете, гледайте поне да покрива годишната инфлация и евентуални такси, ако има такива.

Ако е вариант, може да обмислите и инвестиране чрез някоя платформа в индекси или акции, които изплащат дивидент.

# 134
Аз си направих такова преди година и нещо. Засега върви нагоре. Пускам годишна декларация и си връщам 10% от вноските като намаление на данъка. Като махна таксата на фонда от 2.5%,  чистата "печалба" е 7.5% върху годишните вноски + доходността на фонда за годината. Идеята ми е да заделям някакви пари, които да не мога лесно да изтегля и похарча, а не толкова да трупам доходност.

Общи условия

Активация на акаунт