За втората ни пенсия

• 13 839
  • 151
  •   2
Отговори
# 150
Който си е изгубил военната книжка, само тогава искат Удостоверение от военния архив от В.Търнояо.
Щом признаят военната книжка, няма нужда от такова удостоверение.

# 151
На кратко извода е: вместо да наливам пари за осигуровки по-добре да инвестирам тези месечни суми на други места....чакат ни много недостойни старини. А не съм се спряла...😔жалко е

Това е извода, но за съжаление нямаш контрол над тези пари и по какъв начин се инвестират, нито пък кой "финансов специалист" ги инвестира. Минаване в сивата икономика е вариант, но от там идват други проблеми (ниско майчинство, не че сега е много високо платено, ниска борса или ако ти се наложи болничен.)
Дето се вика, да вложат всичко е едно S&P500 пак ще има доходност, но най-вероятно парите се инвестират в "наши" фирми, които след това фалират и парите потъват, след това просто вдигат рамене, защото никой не им търси отговорност, защото видиш ли, ти сам и доброволно си го избрал този фонд.

Ако предоставяха този избор, то никой нямше да си дава доброволно парите на тези фондове (нито пък на НОИ, там е още по-зле).

Това е линк с МРЗ през годините - https://nssi.bg/wp-content/uploads/MRZ-3.pdf
Каква е файдата, ако съм се осигурявала 2004г (МРЗ-120лв), то максималната да е била 300-400лв.
Фондовете за 25г. имат доходност 3-4% при инфлация (официална) 128,4% за периода януари 2004-2024г.
Това прави отрицателна доходност от 124% за 20 годишен период.
Пък за НОИ не ми се мисли изобщо, там трагедията си е пълна от край време.

Общи условия

Активация на акаунт