За втората ни пенсия

• 13 860
  • 151
  •   1
Отговори
# 90
Като получа годишното извлечение/отчет пак ще ми стане лошо. Миналата година мисля,загубихме всички вноски през годината + малък спад на общата сума....трагедия в разкош

# 91
Да, и при мен беше така. Бях към ОББ и в края на годината сумата беше по-малка от началото на годината, въпреки годишните вноски.. То ясно, че трябва да се гледа в дългосрочен план, но беше просто шокиращо..

# 92
И с Алианц беше така.
Аз даже си бях направила труда да съпоставя вариант, ако аз си бях правила лични вноски на депозит при тогавашните лихви на банките, бях на минус 1500+ лв., "благодарение" на некадърното управление на УПФ. Преди 4-5 г. Сега не знам колко е станал този минус. Angry

# 93
Какви са тия Топлина? Anguished За първи път ги чувам! Сайта им не се отваря, да не е ново име на някой от познатите фондове?

# 94
Не са нови. И хич не са надеждни.

# 95
Аз дори не отварям моя фонд да погледна, че да не се ядосвам.
Няма смисъл да се сменя фонда, когато дяловете са на дъното, така се губят още дялове.

# 96
  • София
Не ми се чете отначалото всички постове. Но искам да напомня на всички, че УПФ не може да ни определи пенсия по-малка от това, което сме внесли брутно. Има гарантиране на минимална доходност. Ако по това време, пазарите са "паднали" УПФ-тата трябва да "бръкнат" в резервите си и да ни додадат сумите. Ето част от Кодекса за социално осигуряване.

Минимална доходност
Чл. 193. (1) Пенсионноосигурителните дружества са задължени да постигат минимална доходност при управлението на активите на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване.
(2) Минималната доходност се определя от комисията към края на всяко тримесечие в процент поотделно за универсалните и професионалните пенсионни фондове на базата на постигнатата доходност от управлението на активите на всички фондове от съответния вид за предходния 24-месечен период.
(3) Минималната доходност за съответните видове пенсионни фондове представлява 60 на сто от средната постигната доходност или с 3 процентни пункта по-малка от средната - което от двете числа е по-малко.
(4) Минималната доходност се обявява от комисията до края на всеки месец, следващ отчетното тримесечие.
(5) Когато постигнатата доходност от фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване е по-ниска от минималната, пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда, е длъжно в 10-дневен срок от обявяването й да покрие разликата до минималната.
(6) За гарантиране на минималната доходност се създават резерви в пенсионния фонд и в пенсионноосигурителното дружество.

И все пак тук не отчитаме вездесъщата инфлация.Simple Smile

# 97
Излиза че това, което сме внесли бруто не е равно на "Минималната доходност"? И двете числа въобще нямат нищо общо?

# 98
mariangeorgiev, предстои ми да се пенсионирам, мисля да го направя една година предсрочно, юни 2025г. Знам , че още година няма да имам втора пенсия, ще стане след като навърша действителната възраст. В партидата ми има около 11000 лева, какви пенсионни схеми се предлагат? Ако има значение в Алианц съм. Благодаря предварително.

# 99
За тази сума ще ви предложат вариант с разсрочено изплащане. Например 638 лв. на месец, докато свърши сумата от 11000 лв. За 17 месеца се пада.
Месечната сума е до размера на минималната пенсия за стаж, която ще е 638 лв. след 01.07.2025 г.

# 100
Благодаря, kristinia, добър вариант е.

# 101
mariangeorgiev, предстои ми да се пенсионирам, мисля да го направя една година предсрочно, юни 2025г. Знам , че още година няма да имам втора пенсия, ще стане след като навърша действителната възраст. В партидата ми има около 11000 лева, какви пенсионни схеми се предлагат? Ако има значение в Алианц съм. Благодаря предварително.
Добре де, аз наистина не разбирам...Внасяш ,,цял ,, живот буквално , събираш някаква сума и накрая ти я изплащат за година и половина. Не е ли по редно да е някаква сума за по-дълго време? Просто си разсъждавам.

# 102
По-продължително време ли?  За всеки месец в който ни "съхраняват" парите плащаме такси. Искам си ги всичките наведнъж сега и веднага!
За мен не е въобще редно да ми взимат парите и дори и такси да си начисляват за това, абсолютна кражба. За да си купуват с нашите пари луксозни офиси, къщи и коли разни протежета на политиците.

# 103
Проверете в последния момент кой вариант ще е по-изгоден.
Наскоро имаше подробно представено по БНТ с приблизителни финансови скоби "кое е по-добре". Трудно ми е от този комп да дам линк. Тези с най-ниските натрупани партиди (до 10-15 хил. лв), които са се осигурявали близо до минимума, е по-добре или да се прехвърлят в НОИ в последния момент. От друга страна, ако са натрупани пари, са по-изгодни други варианти. Примерно мой братовчед, коректно осигурявал се на високи доходи, имайки и късмета фондът му да е на + почти винаги (ЦКБ Сила), очаква доста прилична втора пенсия...

# 104
"Доста прилична втора пенсия" - въпроса е за колко време и при какви условия. Защото държавната пенсия се увеличава с нарастването на средния осигурителен доход и увеличението компенсира инфлацията, докато при УПФ няма такова нещо. Изплащат ти някаква сума за избран период и после - край.

Въобще цялата система с УПФ и ДПФ е направена идиотски и ощетява "осигурените". Таксите са високи, структурата на портфейлите е неподходяща, а доходността е мизерна и то в период на много силно представяне на финансовите пазари (от 2009 г. насам). Единствените печеливши са управляващите дружества.

Общи условия

Активация на акаунт