Първокласници- 2023/2024

• 30 251
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Аз мисля да изчакам да мине първата седмица- то са 4 дни даже и вече ще преценим ще се налага ли да се купуват и приготвят допълнителни неща.

# 586
  • София
Дали след три часа на стайна температура след хладилник бихте я консумирали е различно от това да е развалена. Не ме разбирайте грешно, не се заяждам, просто нека сме обективни и е въпрос на вкус, не на безопасност. Ако си мислите, че готвачката на училищния кетъринг с усмивка разбърква голям казан точно до преди милото дете да си отвори кутията, също грешите. Дори ми е споделял, че си слага кутията на парното, за да се стопли храната за обяд (ако е от обикновените). Спирам с храната, за да не отегчавам темата. В тази за кутии за умилище и офиса всеки ден от 2019 г. съм поствала снимки, има информация за кутии/термоси/чанти; доста потребители имат споделен опит. Дали ми е се реве- мразя кутиите 🤣

# 587
Ябълки и круши могат ли да се режат на резени?
Банан на две половини предполагам може (ако не се събира в кутията).

# 588
  • София
Ябълки и круши могат ли да се режат на резени
Да и пускат сок/ стават кафяви/ изглеждат зле и изсъхват.

# 589
Сутрин тръгват за училище в 7:40, абсурд да закусват преди това, за щастие голямото им междучасие е след първия час - слагам по един двоен сандвич тип тостер за закуска. Обядът е на стол, за следобедна закуска - сурови ядки и сушени плодове. Безплатната закуска от училище е или кисело мляко, или плод, които им ги дават по различно време, съответно са като допълнение. Отивам да ги взема от училище с по 1 плод, който изяждат преди да отидем в парка, а вечерята вкъщи винаги е готвено плюс салата. Това им е седмичното делнично меню. В събота закуската винаги е овесена каша с плодове. В неделя правя за закуска палачинки/катми/кекс, от които оставям за закуска в понеделник за в раницата.
Множественото число е защото първолакът има батко третокласник Simple Smile

# 590
  • Варна
Закуските от училище наистина са боклуци. Даваха на сина ми в ПГ, аз или ги изхвърля, или кучето ги яде.
Винаги аз съм му приготвяла храната - и в ДГ и в ПГ и по зелени училища. Сега пак ще е така, защото е с алергии. Купила съм термо чанта и ще си носи нещата там. Имам широк термос за супи и манджи и държи поне 8ч топла храната. Не се разваля.
Сутрин закусва вкъщи. Има много неща, които може да се приготвят.
Правете палачинки, много са бързи и децата ги обичат. Може да са сладки, солени..
Може и лаваш със зеленчуци и пиле.
Може пълнозърнесто хлебче с хумус, или хубав пастет, или маслинова паста и краставичка.
Може да печете зеленчукови или сладки мъфини в неделя и да имсте поне до сряда. Също може и парче фритата, приготвена с яйца, зеленчуци и малко брашно по избор на фурна.
Може кисело мляко с горски или други плодове.
Може различни банички с пълнеж. Аз правя оризови банички на еър фрайър и са готови за 10-15мин сутрин.

# 591
Ящно дете лесно се храни и в училище Simple Smile Моето сега е най-капризното възможно, какво ли ще яде ще разберем след време. Повечето нормална храна не я и поглежда.

# 592
Планирате ли тази година да записвате децата на нещо допълнително - курс по чужд език, спорт, изкуство, други странични занимания?
Вече я записахме на състезателна математика. От миналата година ходи на пеене и таекуон до, смятам и тази година да продължи с тях. Набелязали сме си тенис на корт, фигурно пързаляне и латино - американски танци, но ще изберем едно от тях и то това, което се провежда в удобно за нас време. От следващата година може би ще включим немски.

За тоалетна хартия не се бях замисляла. В училището на баткото всяка година събираха по 5 лв от ученик и тоалетните бяха постоянно заредени с хартия, сапун и топла вода (последното го пиша, защото преди няколко години имаше оплаквания, че училищата не ползвали топла вода).

Изпадам в ужас от училищното хранене. В училището на баткото им осигуряваха обяд, сутрешна и следобедна закуски. Естествено срещу заплащане, а безплатно от училището им даваха плод. От два месеца събирам рецепти за бързи закуски в училище. Дано столът да започне да работи от 18 септември.

Въпрос към тези, на които минаха родителските срещи - обсъждахте ли финансови въпроси. Някой за нещо пари поискали? Събирахте ли пари за касата на класа и по колко?

# 593
Да, по 50 лв. Аз искам друго да Ви питам. Повечето от нашите родители решиха госпожата да не дава на децата домашна за събота и неделя, както и за ваканциите. Това го предложи госпожата и естествено така решиха. Аз съм твърдо против, но явно ще се примиря някак 😒. Това нова практика ли е или просто на нашата г-жа не ѝ се занимава с проверяване.  😔

# 594
  • София
Аз специално съм "за". Искам като е почивка- да е почивка. А пък ако видя че изостава по нещо няма да я оставя така. Grinning

# 595
  • София
Да, по 50 лв. Аз искам друго да Ви питам. Повечето от нашите родители решиха госпожата да не дава на децата домашна за събота и неделя, както и за ваканциите. Това го предложи госпожата и естествено така решиха. Аз съм твърдо против, но явно ще се примиря някак 😒. Това нова практика ли е или просто на нашата г-жа не ѝ се занимава с проверяване.  😔
Може би иска да им даде време да посвикнат с новия си режим и отговорности. Нашата каза, че  през седмицата няма да има домашни, освен ако някой цял ден блял. За уикендите обаче по нещо малко щели да дават, най - вече за да свикват децата да стават по - отговорни.
Моят първолак почти нищо не яде. Ужасно слаб и ужасно злояд. Сутрин става около 6.30 -7 и чете поне 30 мин  в леглото. Ако се е успал и му се разбие този режим, става кисел. Закусва винаги овесена каша. В училище ще имат закуска след първия час, но моя знам, че там освен хляб на обяд и евентално плод, друго не яде. Няма да му давам храна, защото и нея няма да яде....

# 596
  • София
Ние събираме по 100лв., които като гледам до никъде няма да стигнат. Само допълнителните помагала и учебници по език са над 80лв...
Ще дават по нещо "мъничко" за домашно през уикендите, аз съм "за" и за "повечко" Grinning

По отношение на храната не знам какво ще правя. За закуска ще му взимам по нещо тестено. Ще закусват след първия час, когато имат голямо междучасие.
За обяд се надявам да хареса храната в стола.
Моят си е доста ящен още от бебе. Дори сме му казвали "престани да ядеш!". Добре, че e като клечка и няма склонност към пълнеене Simple Smile

# 597
Мисля си, че за деца, които ходят на занималня, не би следвало да се дават домашни. И аз съм на мнението, че почивката трябва да бъде почивка. Изключвам лятното четене и задачите, дадени през този период.

# 598
Не знаех че родителите решават по колоо домашни да им дават…

# 599
Към края на учебната година имаше скандал  - едно дете се беше самоубило, защото не успявало да напише всички домашни. Цяло лято се събираха подписи и активисти от фб групите писаха до МОН с искане да няма домашни. От друга страна учителите излязоха със становище, че няма кога да упражняват учебния материал и затова е необходимо да се дават домашни. Изгубих нишката и не знам какво е последното решение на МОН. Може би го е казала от съображение за сигурност, защото в последно време много майки  се захласнаха по Кенова и Белобрадова, пишат жалби срещу учителите като си мислят, че те ще им решат проблемите. Като родител, дори и да нямат домашни, ще намеря време през почивните дни да се преговори взетия материал през седмицата.

Общи условия

Активация на акаунт