Новите предложения за наказания на пияни и дрогирани шофьори, които убиват човек на пътя

• 19 607
  • 572
  •   1
Отговори
# 75
Е, хайде сега, наказателната отговорност е лична и винаги ще бъде лична. Ново наказателно право няма как да създадете...
Заобикаля се, като на собственика на оръжие, с което е извършено престъпление, се налага наказание за неправилно съхранение.
не ми става ясно как да си съхранявам правилно кухненският нож ? с него също може да убия.

Ами АКО убиеш, и ножа ще ти задържат за разследване и изследване.  Вероятно после връщат ножовете, чуковете и другите вещи, които като МПС са безобидни, но са послужили за убийство, това юристите в темата да уточнят.

# 76
  • Буркина Фасо
Е, хайде сега, наказателната отговорност е лична и винаги ще бъде лична. Ново наказателно право няма как да създадете...
Заобикаля се, като на собственика на оръжие, с което е извършено престъпление, се налага наказание за неправилно съхранение.
не ми става ясно как да си съхранявам правилно кухненският нож ? с него също може да убия.

Ами АКО убиеш, и ножа ще ти задържат за разследване и изследване.  Вероятно после връщат ножовете, чуковете и другите вещи, които като МПС са безобидни, но са послужили за убийство, това юристите в темата да уточнят.
въпросът беше за неправилно съхранение на оръжието.
как да си съхранявам правилно ножа така, че да не попадам под ударите на закона ?

# 77
Наврян дълбоко на едно тъмно място.

# 78
ахъ, да отклоним темата Grinning , тогава пък аз да питам, къде изобщо съм писала за съхраняване точно на МПС?
Може да си чист като сълза собственик на оръжие и някъде по света може да го отнесеш, ако с твоето оръжие е извършено убийство, макар не от теб, така че пиша бавно - ако искат могат и да озаптяват, и да наказват в последствие. По различните части на света са го измислили, кой както може, къде хуманно, къде не.
Тук някакъв убит човек е равно на "голямо важно", затова се надпреварвате един през друг с обяснения, как това не може и онова не може.
Впрочем, вчера според новините един 19 г шофьор с права е убил, а друг 23 годишен също е убил в ПТП.
Продължете да обяснявате, как ще показвате картинки и ще им говорите за опасностите от невнимателно каране.

# 79
Не знам какви промени в законодателството трябва да се направят, за да се предотвратят случаи като този, а те са съвсем немалко:
Възрастна пешеходка е починала при пътен инцидент в пазарджишкото село Добровница. Сигнал за случилото се е бил получен вчера по обед. По първоначални данни неправоспособен 18-годишен водач седнал зад волана на лек автомобил „БМВ“. При маневра на заден ход той блъснал намиращата се зад возилото 92-годишна жителка на същото село. Въпреки, че пострадалата е била транспортирана незабавно в областната многопрофилна болница тя е починала.
Тийнейджърът е тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, като пробите му са отрицателни. Той е задържан за срок от 24 часа в ареста на РУ-Пазарджик.

от ТУК
Как този келеш се е оказал зад волана на „БМВ“? Кой е отговорен за това и как ще си понесе отговорността?
А това?
В скута на баща си: Дете шофира със 120 км/час по АМ „Тракия“
И това са новини само от днес.
Излизам навън, вървя по улиците и се оглеждам, все едно съм в джунглата и ме дебнат опасности зад всеки ъгъл. Този народ съвсем изтрещя...  ooooh!  Какво трябва да се направи, за да се налее малко акъл в главите на такива идиоти?

Ами келешът е имал ключ за колата, така че собственикът на БМВ-то солидарно с него да иде в затвора. Само така ще се научат собствениците на коли да внимават кой има достъп до ключовете на колата. В случая и двамата са виновни - и келешът, че сяда зад волана без да има книжка, и собственикът на колата, че му е дал ключ.

А този баща с детето ... Какво да кажа. Два пъти му е отнемана книжката. А защо изобщо му е връщана? Поставям под сериозно съмнение неговите способности да бъде отговорен родител. Ей така се възпитава следващото поколение и когато този син порасне и вземе книжка, България ще се сдобие с още един ''убиец'' на пътя.

Какво трябва да се направи. Яки глоби, дълъг затвор без право на помилване и изземане на имущество. Мисля, че е добро начало.

# 80
Притежаването на кола не е обвързано с притежаването на книжка. Човек може да притежава кола като вещ. Също така в закона няма изисквания за съхранението на ключовете (както е с оръжието). И затова всеки може да даде ключовете на сина си да донесе нещо от багажника, или просто да ги държи на шкафчето в антрето. Та това "даване на автомобил" е много трудно за доказване. Затова според мен репресивната сила на закона трябва да се фокусира върху явния виновник - шофьора. Яка глоба от която да му приседне. И ако не бъде платена в срок - арест и в панделата да си излежи алтернативата на глобата.

# 81
Притежаването на кола не е обвързано с притежаването на книжка. Човек може да притежава кола като вещ. Също така в закона няма изисквания за съхранението на ключовете (както е с оръжието). И затова всеки може да даде ключовете на сина си да донесе нещо от багажника, или просто да ги държи на шкафчето в антрето. Та това "даване на автомобил" е много трудно за доказване. Затова според мен репресивната сила на закона трябва да се фокусира върху явния виновник - шофьора. Яка глоба от която да му приседне. И ако не бъде платена в срок - арест и в панделата да си излежи алтернативата на глобата.

Каква ще е тази яка глоба, която да се изравни с отнемането на човешки живот? Че и да имат хората толкова пари, за да я платят реално? Не виждам смисъл от глоба 500 000 хиляди лева например, ако шофьорът-убиец е трайно безработен и живее от социални помощи. Как ще плати тази глоба? А тези с парите, на които не им пречи да си платят яките глоби и пак да карат - те да си купят свободата ли? Безсмислено е с глоби. Само дългогодишен съд без право на помилване е справедливо. Като притежаваш кола носиш и отговорност кой и как я кара. Ако знаеш, че шофьорът пие, кара пиян, дрогира се или се занимава с други престъпления, и въпреки това му дадеш ключовете, се замесваш много директно в престъплението, което се извършва с твоята кола после.
Според мен е комично да купуваш кола без да имаш книжка. За какво ти е? Склад? Laughing

# 82
Говорим за превенция - яка глоба за всяко нарушение, даже и без катастрофа. А за убит човек вече нещата са прекалено сложни и многопластови, че да има ясен и конкретен текст за наказанието в закона. Там си има съд.

Представи си вдовица, останала и колата, а няма книжка. Пази я за детето като стане на 18. А и самото дете може да е наследник и собственик. Как ще му ограничиш правото да си влиза в колата?

# 83
Говорим за превенция - яка глоба за всяко нарушение, даже и без катастрофа. А за убит човек вече нещата са прекалено сложни и многопластови, че да има ясен и конкретен текст за наказанието в закона. Там си има съд.

Представи си вдовица, останала и колата, а няма книжка. Пази я за детето като стане на 18. А и самото дете може да е наследник и собственик. Как ще му ограничиш правото да си влиза в колата?

Когато колата е част от наследство е друго. Но да купуваш без да имаш книжка да караш е глупост. Стойността на колата пада много бързо, така че не е инвестиция, освен ако не става дума за най-луксозните и скъпи модели.

Какъв размер горе-долу имаш предвид, за да е яка глобата? И какво правим, ако човекът няма пари да я плати?

# 84
По-горе бях писала - законът да предвижда алтернативи - налага се глоба и ако не се плати в срок следва алтернативата - затвор за определен срок според нарушението и неплатената сума.
И под "яка глоба" всъщност съм допуснала неточност. както писах и по-горе, имам предвид яко глобяване - може отделната глоба да не е толкова огромна, но да е почти сигурно, че няма да ти се размине.

# 85
Между влиза и шофира правиш разлика, нали? Във всяка нормална държава, ако родител позволи на малолетно дете да шофира отнемането на колата ще му е най-малкият проблем.
Освен това притежанието на кола и регистрацията ѝ за движение по пътищата са две различни неща. Ти можеш да си я имаш и някъде заключена във витрина.

# 86
Да,. така е. Но ставаше дума за сериозни наказания за този, който не е пазил в каса ключовете за колата. А това е несериозно. Вината е в този, който ги е взел и излязъл да кара. Не може да бъде виновен един родител, че не си заключва ключовете и келешът наследник ги е отмъкнал. Или че си дал колата на правоспособния си син да кара, а той взел, че се напил после.
Ако пълнолетният ти син с книжка ти поиска колата да отидат с приятели на вила или на хотел в планината защо да не му я дадеш? Но ако той после се надруса и напие твоя ли е вината?

# 87

Ако пълнолетният ти син с книжка ти поиска колата да отидат с приятели на вила или на хотел в планината защо да не му я дадеш? Но ако той после се надруса и напие твоя ли е вината?

Aко знаеш, че пие и се друса - и твоя е вината, да. Ако знам, че моите синове карат пияни или употребяват наркотици, никога няма да им дам ключовете на моята кола, независимо дали ще идат до магазина или другаде. Аз си ги знам, че те пият по чаша вино от дъжд на вятър, една-две бири пак чат-пат и никога не отиват на заведение с приятели с кола като шофьори, ако имат намерение да пият. Знам и че са твърдо против наркотици. Така че смятам опасността да карат пияни или надрусани за минимална. Но ако знаех, че карат пияни или че употребват наркотици, нямаше да им дам.

Това, че собственикът на колата е дал ключовете, знаейки, че шофьорът пие или се друса, не отнема вината на шофьора, който всъщност кара колата и извършва катастрофата. Това са две различни неща. Разбира се, че основната вина е на този, който седи зад волана и причинява ПТП. Но ако си му помогнал да извърши ПТП като си улеснил достъпа до колата, това автоматично те прави виновен за това, което ти си извършил. Няма да намалеят катастрофите, докато собствениците не започнат да се подвеждат под наказателна отговорност в случаите, когато са дали ключа или улеснили достъпа до колата.

# 88
  • Далечният изток
Последните няколко случая на катастрофи със и без убити са причинени от млади шофьори без да са употребили алкохол и наркотици се оказа. Какво правим родителите им?

Последна редакция: пн, 22 май 2023, 21:35 от AIDA_N

# 89
Да,. така е. Но ставаше дума за сериозни наказания за този, който не е пазил в каса ключовете за колата. А това е несериозно. Вината е в този, който ги е взел и излязъл да кара. Не може да бъде виновен един родител, че не си заключва ключовете и келешът наследник ги е отмъкнал. Или че си дал колата на правоспособния си син да кара, а той взел, че се напил после.
Ако на път за тая вила го снимат с превишена скорост, какво става? Глобата отива на името на собственика и той после трябва да декларира кой е шофирал, като даде данните за книжката му. Значи като е да за 100 лева глоба може да се отговаря, а като е нещо по-сериозно не?
Както се очаква от родителите да обезопасят кухненските ножове от 4 годишните дечица, така може да се изисква да си обезопасят ключовете от 14 годишните. Никъде не е писано да ги държат в каса, това си е твоя измислица.

И големите проблеми не идват от родители дали колата си на синчето да иде на вила. Големите проблеми идват от разни наркомани и дребни мутри, регистрирали си колите на неграмотни селяни и цигани.
И тях като цялото им имущество е на чуждо име и не можеш да го пипнеш сакън да не спреш далаверата какво правиш? И в затвора не можело, че много строго... И какво остава? Сегашното положение.

Общи условия

Активация на акаунт