Новите предложения за наказания на пияни и дрогирани шофьори, които убиват човек на пътя

• 19 601
  • 572
  •   1
Отговори
# 105
И да разликата между немските и българските шофьори е сред нещата в основата на проблемите по пътищата, но тя е продукт на прогнилата система.
И коя е тая "система" дето кара хората да не спазват закона и да не се съобразяват с останалите участници в движението? Само не казвай, че е система от високи наказания, защото из Европа има държави с ниски наказания и ниска смъртност по пътищата, така че явно не е от това.

# 106
Важна е неизбежността на наказанието. В Германия и в други бели държави наказанията са хем големи, хем шансът да те огрее такова е много голям. И се натрупват. Преди няколко десетилетия един познат замина за Германия и пробвал по нашенски - минал на червено, бягал от полицията, преструвал се, че не разбира... Полицаите били много любезни през цялото време, намерили преводач и любезно му дали квитанция за глобата. И последната била като сметка в ресторант:
- минаване на червено:   ХХХ ДМ
- бягане от полицията:   ХХХ ДМ
- преводач:    ХХХ ДМ
- Обща сума:  ХХХ ДМ

И като си платил нашият после знаеш ли колко примерен станал?

# 107
  • Далечният изток
Те всички нашенци стават много дисциплинирани в чужбина. Там някакви магии им правят.

# 108
Цялостната - образователната, правоохранителната, съдебната, данъчната, здравната и т.н. Навсякъде се поощрява това да се нарушават ежедневно правилата, защото това създава зависимост към корупцията, което позволява на такива като Тиквата, Гешев и т.н. да си крадат милиарди необезпокоявано.

# 109
  • Далечният изток
Съгласна съм донякъде.
Но. Има една наука, казва се криминология. Прочети малко. Изучава престъпниците, поведението им и това какво се случва в главите им и защо. Тези хора, които умишлено нарушават законите и правилата, въобще не се замислят нито за наказанията, нито за това какво причиняват. Определено не системата ги създава, поне не е главната причина.

# 110
  • Буркина Фасо
Те всички нашенци стават много дисциплинирани в чужбина. Там някакви магии им правят.
често съм си задавал въпроса защо така се получава. имам си мой отговор за това.
сравнявам го като:
когато влизаш в чист дом вътрешното ми чувство е да поддържам чистота в него.
влезнеш ли в катун ти е все едно къде и какво ще изхвърлиш.
тааа ... влизаш в чужбинско и виждаш, че хората работят и за теб.  няма по 100 знака на километър - не си отвличаш вниманието. няма дървета в близост до пътя - намаляват се загиналите "прегърнали ги". стремят се да няма насрещно движение при двулентов път - намаляват загиналите при насрещен сблъсък. пешеходците пресичат на позволените и обозначени за тях места. в пълното право са си. и това намалява за трагични последици. тук всеки пресича където си поиска и то безнаказано. мноооого малко ще кажат, че са били наказани за това, че пресичат на непозволени места. това е проблем. за БГ - голям.
та по тази причина лично аз шофирам из Запада с внимание и уважение. виждам, че се грижат за шофьора. защо и аз да не отвърна със същата загриженост към другите участници в движението ?
в БГ е обратното -  карат ме да псувам и неспазвам правила с ясното съзнание, че ще бъда виновен, дори и да съм прав.

пп. никъде не споменавам за глоби и мощни автомобили. Държавата и участниците в движението допринасят за доброто отношение от моя страна към тях.

# 111
Важна е неизбежността на наказанието. В Германия и в други бели държави наказанията са хем големи, хем шансът да те огрее такова е много голям. И се натрупват. Преди няколко десетилетия един познат замина за Германия и пробвал по нашенски - минал на червено, бягал от полицията, преструвал се, че не разбира... Полицаите били много любезни през цялото време, намерили преводач и любезно му дали квитанция за глобата. И последната била като сметка в ресторант:
- минаване на червено:   ХХХ ДМ
- бягане от полицията:   ХХХ ДМ
- преводач:    ХХХ ДМ
- Обща сума:  ХХХ ДМ

И като си платил нашият после знаеш ли колко примерен станал?

Това абсолютно го вярвам, че е така. Българският тарикатлък някак не хваща почва на ''запад''.
Според мен е до култура и липсата на такава. До това как те възпитават вкъщи, с какви ценности растеш и какви примери имаш за подражание. Неслучайно се казва, че с какъвто се събереш, с такъв ставаш.
Е, когато това 12-годишното расте с баща, който го слага на скута, карайки със 120 по магистрала, и на когото баща 2 пъти е отнемана книжката, какъв ще порасне? И той ще стане джигит на пътя като баща си. Не защото ''генът му е лош'', а защото от такива примери покрай себе си се учи.
Затова трябват много строги и ефективни наказания за родителите, за да дадем шанс на следващото поколение да расте с други ценности.

Аида - за непълнолетните ли имаш предвид или пълнолетни? Ако са пълнолетни, то са достатъчно големи да си носят сами вината. А че родителите не са ги научили, е друго. На непълнолетните би трябвало родителите също да понесат последствия. Там явно домашната среда не е била добра.

]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ ,   точно никога няма да дам колата на някой, който кара пиян и надрусан. Независимо какъв ми е. Не знам за кои инциденти говориш и при какви обстоятелства. Едно нормално дете, което не пие, не ползва наркотици и е добре възпитано вкъщи няма да седне зад волана на една кола и да убие някой на пътя. Тогава родителите са се провалили във възпитанието.

Последна редакция: вт, 23 май 2023, 20:05 от Fenris

# 112
  • Буркина Фасо
]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ ,   точно никога няма да дам колата на някой, който кара пиян и надрусан. Независимо какъв ми е. Не знам за кои инциденти говориш и при какви обстоятелства. Едно нормално дете, което не пие, не ползва наркотици и е добре възпитано вкъщи няма да седне зад волана на една кола и да убие някой на пътя. Тогава родителите са се провалили във възпитанието.
фирма, която дава коли под наем не знае какви ще са ми действията след като сключа догово с тях. може да ям, да пия, да дишам бяло ... не знаят. не е редно да им взимат колата ако аз направя нещо непоправимо.
ето ти едно изключение от исканията.
младите шофьори да не карат мощни коли - последният инцидент с маломощна кола и двама убити доказва, че няма смисъл и от това искане.

# 113
младите шофьори да не карат мощни коли - последният инцидент с маломощна кола и двама убити доказва, че няма смисъл и от това искане.[/color]

По принцип има, въпреки изключенията. В сервиза на БМВ казвали, че много често идват току що купени коли, смачкани отпред, и никога отзад Wink  То си иска акъл и време човек да свикне, че някои коли ускоряват много по-лесно, отколкото спират. И скоростта не се усеща и увлича в тях.

# 114
фирма, която дава коли под наем не знае какви ще са ми действията след като сключа догово с тях. може да ям, да пия, да дишам бяло ... не знаят. не е редно да им взимат колата ако аз направя нещо непоправимо.
ето ти едно изключение от исканията.
младите шофьори да не карат мощни коли - последният инцидент с маломощна кола и двама убити доказва, че няма смисъл и от това искане.

Не съм виждала българските договори на такива фирми, но съм виждала тукашните. Подписвала съм 2 пъти такъв като ми трябваше по-голяма кола и в тях шофьорът подписва, че ще спазва правилата на движение и няма да представлява опасност на пътя за други МПС или пешеходци. То е ясно, че пиене, наркотици и след това сядане зад волана е нарушение на този договор или неща като пресичане на червено, изпреварване на завой с липсваща видимост, и каране с по-висока от разрешената в участъка скорост. Така че на фирмата няма да й вземат колата с такъв договор. Там ти си се подписал и си нарушил договора. Но пак казвам - не съм виждала българските договори на фирмите в България, защото не ми се е налагало да наемам кола от там. Мъжът ми пък имаше случай в работата, когато трябваше да вземе фирмена кола и да кара до някъде. Преди да я вземе подписа договор от 4 страници, където изрично се споменаваше, че той се задължава да спазва правилата на движение и че цялата отговорност е негова, ако ги наруши, и финансова, и всякаква. Така че фирмите знаят как да прехвърлят отговорността на шофьора.

# 115
  • Далечният изток
Оня ден коментирахме за отнемане на средството на престъплението. При транспортно престъпление с употреба на алкохол, съдът казва - не автомобилът, средството е алкохолът. Изпитият алкохол няма как да се отнеме.

# 116
Преди да я вземе подписа договор от 4 страници, където изрично се споменаваше, че той се задължава да спазва правилата на движение и че цялата отговорност е негова, ако ги наруши, и финансова, и всякаква. Така че фирмите знаят как да прехвърлят отговорността на шофьора.
точно така - отговорността и задължението за спазване на законите е на задкормилното устройство, а не на автомобила. той е невинен и не трябва да се отнема.
Че колата няма да разбере виновна ли е или не. Още малко ще се загрижиш за психологията на колата като я продадат - няма ли да страда за предния си собственик.

Отнемането на кола би наказало евентуално собственика, защото ще трябва да си купи нова. Освен ако не е яко паралия да си купува коли една през друга. Както и да е - да карат и да убиват спокойно.

Чувство за безнаказаност се култивира така.

# 117
  • Буркина Фасо
[
Скрит текст:
quote author=]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[ link=topic=1556350.msg46476372#msg46476372 date=1684862809]
Преди да я вземе подписа договор от 4 страници, където изрично се споменаваше, че той се задължава да спазва правилата на движение и че цялата отговорност е негова, ако ги наруши, и финансова, и всякаква. Така че фирмите знаят как да прехвърлят отговорността на шофьора.
точно така - отговорността и задължението за спазване на законите е на задкормилното устройство, а не на автомобила. той е невинен и не трябва да се отнема.
[/spoiler]
Че колата няма да разбере виновна ли е или не. Още малко ще се загрижиш за психологията на колата като я продадат - няма ли да страда за предния си собственик.

Отнемането на кола би наказало евентуално собственика, защото ще трябва да си купи нова. Освен ако не е яко паралия да си купува коли една през друга. Както и да е - да карат и да убиват спокойно.
[/quote]
колата е собственост. както имота ти.
защо да не ти вземат къщата за убийство?

# 118
колата е собственост. както имота ти.
защо да не ти вземат къщата за убийство?
Ми то на практика ти вземат къщата за едни 20г, и доживот май имаме.

# 119
Това е някакъв nonsense.
Да се подписва договор за спазване закон

Ехооооо?

Четенето с разбиране ли е проблема? Договорът се подписва не за спазване на закон, а за наемане на МПС срещу заплащане от фирма, която отдава под наем МПС срещу заплащане. Задълженията по договора са и за двете страни. Аз ще ти дам кола в изправност, ти ще я караш като спазваш правилата за движение.

Автомобилът не е човек, а предмет, собственост на човек или фирма. Така че автомобилът няма как да е виновен или невинен. Абсурдно твърдение.

Общи условия

Активация на акаунт