Новите предложения за наказания на пияни и дрогирани шофьори, които убиват човек на пътя

• 18 781
  • 572
  •   1
Отговори
# 435
  • Другата България
По темата.
Цитат
Статистиката на МВР от 16 часа вчера до 16 часа днес показва, че 22-ма шофьори са хванати да карат след употребата на алкохол, като 7 от тях са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.
Мисля, че няма нужда от коментар.

А една майка още чака детето ѝ да се прибере....
https://btvnovinite.bg/bulgaria/majkata-na-zaginaloto-dete-pri-k … 7vv6NTa1RUQ0QYRBE

# 436
Големи герои, хвала.
22 хванати, кой знае колко още са се качили зад волана пили, но са имали късмета да не ги хванат.
Жалка работа.

# 437
Защо изобщо се обсъжда кой какво вижда, пияните шофьори нямат адекватни реакции.
Сега гледах новините и съм потресена, и ми е ужасно мъчно ! Майката на детето каза, че още го чака ! В този живот няма да го види, не се живее с такава болка.
Шофьора е един абсолютен нещастник, няма да пиша какво му пожелавам, че не ми го позволява религията.

# 438
Само, че при никой от случаите за които се шуми сега по медиите не е така. Всичките са станали на ясно обозначени и осветени кръстовища при грубо нарушение на правилата и точно затова се шуми, за тези, които наистина може да се приемат за инцидент не се говори толкова. И точно за това е проблем това което пишеш. Следващата крачка е да обсниш как убитите от Семерджиев момичета е трябвало да си седят вкъщи, а не да се разхождат по нощите.
Да пешеходците трябва да внимават, но не винаъе възможно да предвидиш какво ще направи някой престъпник.
Случвало ми се е да не забележа пешеходец и да му отнема предимството, но винаги сме се разминавали на няколко метра, никога на косъм. И точно това означава да караш със съобразена скорост - като има възможност нещо да те изненада намаляваш превантивно така че да можеш да реагираш.

Ама чакай малко. Да не видиш пешеходеца в тъмното (ти карал ли си по"Гурко", че говориш за ясно обозначено и осветлено кръстовище? Ако не си отиди и виж как се пресичат "Гурко" и "Шишман") е божа работа, да не видиш пътеката пак е божа работа (и затова е хубаво и пешеходецът да внимава), но да седне някой зад волана с 2,1 промила си е лично негова работа. И да подкара с 80 км/ч по тясна уличка като "Гурко" пак си е лично негова работа. И затова никога не съм казвала, че вината не е на пияндурника. Казвам само, че ако момчето беше внимавало повече можеше и да не се случи. Но никъде и никога не съм оправдавала или отричала нарушенията, не виждам защо изтъкваш такова нещо?

# 439
  • Далечният изток
По темата.
Цитат
Статистиката на МВР от 16 часа вчера до 16 часа днес показва, че 22-ма шофьори са хванати да карат след употребата на алкохол, като 7 от тях са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/majkata-na-zaginaloto-dete-pri-k … 7vv6NTa1RUQ0QYRBE

От самото начало в тази тема (а и не само) говоря, че за извършител на нарушение/престъпление няма никакво значение каква е санкцията. Тук масово се коментираше - Ами нека им вземат колите, нека ги вкарат в затвора. Хубаво, но пак казвам - не ги интересуват санкциите, това е последното за което мислят, ако въобще мислят. Това са хора, склонни към незачитане на ред и правила. Те имат друга, различна психика от нас. Той си казва - баш мен ли ще спрат, когато седне да пие и после се качи да кара. Той не мисли, че може да блъсне някого, че може да му вземат книжката ако примерно си вади хляба с нея, че може да влезе в затвора. Той си казва - е, баш на мен няма да ми се случи. Обикновено са самонадеяни, че няма как точно той да причини някакво нарушение, не дай боже престъпление...
Ето срещу тази психология на определени типове как да се борим?! Никак...

# 440
  • Другата България
За съжаление съм съгласна с теб.
Въпреки, че уж статистиката отчита спад.....смятай колко са били преди това!
А колко има нехванати....

# 441
Точно - да се борим не можем, но може да се изолират от обществото. Крайно време е да се смени профила на правната ни система и от превъзпитателна да стане наказателна (възмездителна). Поне един по един ще ги махат от улицата.

Последна редакция: нд, 03 сеп 2023, 20:30 от Черна станция

# 442
За какво спорим?
При седнал мъж с 2 промила в кръвта. Това си е  убийство с умисъл. Да седнеш пил, много пил и да караш, говори само за това колко си безотговорен.

# 443
Трезвият шофьор на камион щяха да го съдят за катастрофата с жертва. Ако едни други “любители” на правила и законите не се бяха саморазправили с него. Да видим сега тях как ще ги съдят.

За съжаление, и аз не съм оптимист за промяната на манталитета. Подкрепям санкциите, вярвам, че при част от хората ще окажат влияние и ще ги накарат да размислят преди да шофират след “само” две бири, три ракии или половин литър водка. Но има и такива, които нищичко не може да ги спре.

# 444
Прегази оставено без надзор малко дете излязло рязко на пътя; ако не е бил е превишена скорост, няма никаква вина.

Малко са 22 с алкохол за почивен ден, явно тоя номер с отнемането на колите действа. Колкото и да го намирам за несправедлив и репресивен.

# 445
Карал съм по Гурко, там на всяко кръстовище пресичат пешеходци и има силата на пешеходна пътека, не е само това. И стърчащи паркирани коли има, и спрели на аварийки, затова се внимава и се кара бавно.
Не разбираш ли, че това дето го пишеш, звучи абсолютно същото като да напишеш, че онова момиче е нямало да бъде нарязана, ако не се е разхождала с къси поли... И тя е трябвало сама да се пази.

И аз не писах ли сто пъти, че скоростта на онзи е престъпна??? И пак няколко пъти споменах, че само идиот ще кара бързо по "Гурко". Та за какво изобщо ми опонираш не знам???

И за циганчето, сгазено от убития шофьор, който карал с 15 км/ч ли ще кажеш, че негова е вината?

А за онова момиче, колкото и да е виновен онзи, ако не го беше пуснала в апартамента нямаше да се случи, нали? Не виждам защо трябва да се отрича този факт.

# 446
Скрит текст:
По темата.
Цитат

От самото начало в тази тема (а и не само) говоря, че за извършител на нарушение/престъпление няма никакво значение каква е санкцията. Тук масово се коментираше - Ами нека им вземат колите, нека ги вкарат в затвора. Хубаво, но пак казвам - не ги интересуват санкциите, това е последното за което мислят, ако въобще мислят. Това са хора, склонни към незачитане на ред и правила. Те имат друга, различна психика от нас. Той си казва - баш мен ли ще спрат, когато седне да пие и после се качи да кара. Той не мисли, че може да блъсне някого, че може да му вземат книжката ако примерно си вади хляба с нея, че може да влезе в затвора. Той си казва - е, баш на мен няма да ми се случи. Обикновено са самонадеяни, че няма как точно той да причини някакво нарушение, не дай боже престъпление...
Не съм съгласна. Ние не сме извънземни. Както в другите държави има правила и ги спазват, дори тези, които все мислят, че тук /БГ/ще им се размине, значи има начин.

# 447
Никой факт не се отрича, но начина по който ги пишеш тези неща омаловажава вината на причинителя, независимо колко пъти след това ще кажеш, че го смяташ за виновен. По същия начин намалиха присъдите на доста състезатели хвърчали с над 100 на червен светофар, защо другите участници можели да ги видят и да преценят, че са спревишена скорост и няма да спрат и това ги правело съпричинители. Точно това е най-големият проблем на цялата съдебната система, че се приема, че трябва да се отстъпва на престъпниците. Същото е и с закона за самоотбраната - трябва да внимаваш да не нараниш тоя дето те обира или се опитва да те убие.

Убитият  шофьор е съвсем друг случай и там няма как да бъде повече наказан, независимо виновен ли е или не.

# 448
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
По темата.
Цитат

Не съм съгласна. Ние не сме извънземни. Както в другите държави има правила и ги спазват, дори тези, които все мислят, че тук /БГ/ще им се размине, значи има начин.
както в другите държави има смъртни случаи с пешеходци, така и при нас има. и те си мислят същото както и ние - ще ни се размине.

# 449
Никой факт не се отрича, но начина по който ги пишеш тези неща омаловажава вината на причинителя, независимо колко пъти след това ще кажеш, че го смяташ за виновен.

Нищо не омаловажавам. Просто онова е ясно и няма какво да се говори повече, освен да чакаме присъдата и евентуално тогава да обсъждаме. Все едно да повдигам дискусия за формата на Земята - там всичко е ясно, какво да пишем?
Виж темата за грижата за собствената безопасност явно е неглижирана. Но я ми кажи, ти на своите деца ще казваш ли, че няма нужда да се пазят, защото законът е задължил другите да ги пазят?

Общи условия

Активация на акаунт