Защо искате деца ?

• 71 029
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 2 145
  • София
Италианската баба на внучка ми ходи за по няколко часа в седмицата, когато може, но и тя си има добра професия, личен живот и други деца и внуци.
Бабите не следва да са фактор за раждането на деца.

# 2 146
  • София
Не е решаваща, разбира се, мен ме е отгледала баба ми, но съм едно дете. Някак не ми се струва ок да труснеш на бабата три поредни деца,, не че не съм го виждала, но е прекалено.

А мъжът е, където е жената. Много деца навремето се взимаха за уикендите от родителите или за море. Родителите младоженци. В моя случай професионални спортисти вечно на път, но масово не е било това причината.

# 2 147
А пък ако някоя майка случайно остави дори и голямо дете при бащата за основно отглеждане след развод, се почва - А - У - как така, аз никога не бих си оставила детенцето на баща му - кой я знае къде се развява? и подобни глупости Simple Smile

# 2 148
  • София
А пък ако някоя майка случайно остави дори и голямо дете при бащата за основно отглеждане след развод, се почва - А - У - как така, аз никога не бих си оставила детенцето на баща му - кой я знае къде се развява? и подобни глупости Simple Smile
Абсолютно! Пък особено момчетата в пубертета е много по-добре да са при бащите си, ако трябва да се избира едно място.

# 2 149
  • MI
Ох, Фивър, дъщеря ти на колко е?! Тук масово се ражда след 30, по статистически данни, не мои впечатления. Повечето и майките им не са били на 20. Съответно често има или баба/дядо пенсионер, или неработеща. Ела виж следобед в градината колко са като процент баби и дядовци, които вземат децата. Включително на по 80+, пак помагат. Това че не си го видяла не значи че не е така. Иначе и моята е далеч, да кажа че щом аз се оправям сама с мм, значи и останалите са така?

# 2 150
Кукумицинка, на човек не включва децата, а семейство с две деца. Т.е. Двамата възрастни да докарват малко над 3000 чисто.

Съмнявам се да е така, при положение, че семейството с две деца (непълнолетни) отдавна не е норма и преобладаващо), за да може да бъде съотнесена и толкова тясно обвързана издръжката на "човек" със "семейство с две деца".

# 2 151
  • София
Кукумицинка, на човек не включва децата, а семейство с две деца. Т.е. Двамата възрастни да докарват малко над 3000 чисто.

Съмнявам се да е така, при положение, че семейството с две деца (непълнолетни) отдавна не е норма и преобладаващо), за да може да бъде съотнесена и толкова тясно обвързана издръжката на "човек" със "семейство с две деца".
Абе жена, това е стандарт в статистиката по въпроса. Пък дали е логично и ок няма какво да обсъждаме. Просто е така, имаш една издръжка за сам човек и другата е на човек, но от семейство с две деца. Да отиде някой на световен конгрес по статистика и да им каже, че не бива да е така Simple Smile Иначе като гледаш минимален базов доход на човек то си пише, че е така и е така.

# 2 152
Аз подозирам, че голяма част от бабите отиващи в чужбина да гледат внуци се спасяват от другия пенсионер вкъщи.😂 Поне аз така правя, ами разкошно е, покрай младия живот се подмладяваш, много неща научавам от внучката, включително започна да ми поправя английския, на баба безценна.

# 2 153
  • София
Нели, дъщеря ми роди на 25. Свекърва й е на 61. Има 2 по-големи дъщери. Самата тя е раждала. между 25 и 30. Има 3 деца. Журналист е. Работи още. И дядото работи - той също е ветеринар (като младежите ни).
Аз не отричам описаните от теб случаи. Знам, че е така. И в България вече е така (късното раждане и помагащите много възрастни баби и дядовци).
Въпрос на разбирания е. Нашите младежи искат сами да си гледат детето. Разчитат на помощ от другата ми дъщеря и от сестрите на зет ми (едната не работи и дава сериозно рамо) или на почасова платена помощ.
Сред техните приятели има и други с деца вече. На повечето родителите работят. Помагат по-скоро бабите и дядовците на младите, т.е. прабабите и прадядовците (възможно е тях да виждаш пред градините, щов са на 80+). За по-възрастните е нормално да се включват, но и при тях много се промени мисленето на последните поколения. Бабите и дядовците на нашите млади са далеч от Рим и живеят на юг.
Другата ми дъщеря, понеже и двата комплекта баби и дядовци сме в България, планират децата за след поне още няколко години (за след 27-28 натам).

# 2 154

Абе жена, това е стандарт в статистиката по въпроса. Пък дали е логично и ок няма какво да обсъждаме. Просто е така, имаш една издръжка за сам човек и другата е на човек, но от семейство с две деца. Да отиде някой на световен конгрес по статистика и да им каже, че не бива да е така Simple Smile Иначе като гледаш минимален базов доход на човек то си пише, че е така и е така.

Не е така. На човек означава възрастен (пълнолетен), работещ и живеещ сам, без деца. Не можеш да казваш "на човек" и да си мислиш, че като умножиш по две, получаваш разходите на 4-членно семейство с две деца, защото има различен тип и размер на разходите. И между другото, за отправна точка взимат 3-членното семейство (двама родители и 1 дете).

https://www.google.com/amp/s/www.investor.bg/a/517-pazar-na-trud … izo-2600-leva/amp

# 2 155
Едната ми колежка, която е майчинство, прехвърли втората година на майка си - имало такава възможност.
Ако бабата изкарва примерно 2000 лева, а майката 5000 и не иска да минава на 700 лева, защо да не го прехвърли? Особено ако бащата също изкарва 5000 - така няма да им падне семейния доход, а бабата могат да я компенсират съответно.

Чел съм, че природата е направила жените да имат менопауза именно за да могат да помагат за отглеждането на внуците си. Никое друго животно няма менопауза - женските докато са живи и здрави могат да имат деца. Само при човека сравнително рано жената спира да може да има деца, докато все още е здрава и енергична. Някои учени смятат, че природата е направила това именно с цел да помагат на децата си да гледат техните деца. Ако можеха да има свои, щяха да имат свои - а така се включват пак в осигуряване на възпроизводство на гените си, но през едно поколение (тъй като при човека периодът, в който малките имат нужда от грижи е много по-дълъг, отколкото при останалите животни).
Звучи ми логично, но дали е наистина така, кой знае.

# 2 156
Ако една жена завършва висше образование на 23 г. и тепърва започва кариера, й трябват поне няколко години да се утвърди в професията си, за която е положила усилия да учи/стажува. И ето хоп 30 идват.
Брей, а моята жена как се е излъгала да роди 2 деца преди 30? Кой жена беше писала горе - да работим има време цял живот, ама да раждаме деца не може на всяка възраст.
Пенсионната възраст е 63 години за жени сега, а докато се пенсионира този набор може и 70 да я направят. Така че имаш 40-45 години да работиш. Ако ще вземаш майчинство през някои от тях така или иначе, толкова ли е важно в началото или средата на трудовия път ще е?
Е това само един мъж може да го напише.
Не всички жени работят нещо ей така, колкото да има с какво да се занимават и да изкарат някой лев. Има професии със сериозно учене и/или бачкане, отговорности и съответно заплащане. При тези случаи е много трудно да зарежеш всичко, което си вложил, за да се отдадеш на 2-4 години майчинство. Разбира се, решения има, като детегледачки, но пък бременността, раждането, кърменето... няма кой друг да ги изкара, а това си е едно физическо изпитание + работата, която си тече.
Разбира се, нямам нищо против и другия избор, приоритет на майчинството преди всичко. Това си е до личния избор и не казвам, че е грешно. Просто е факт, че много повече жени сега избират варианта да не дават приоритет на майчинството в живота си, както е било например до преди 20-30 години.

# 2 157
Ако бабата изкарва 2000 лева, защо ще ѝ прехвърлят майчинството, след като ще загуби повече от половината от дохода си, и те трябва да я компенсират с тези пари, които са достатъчни за детегледачка, дори и да не ползват и програмата "Родители в заетост"?

Без да пренебрегваме и факта, че 2000 лева чисто и човек на възраст, означава, че не работи какво да е, и може да не го чакат след майчинството (бабинството), защото са му заели мястото по-млади, а той няма защита като родителя на до 3-годишното.

# 2 158
  • София

Не е така. На човек означава възрастен (пълнолетен), работещ и живеещ сам, без деца. Не можеш да казваш "на човек" и да си мислиш, че като умножиш по две, получаваш разходите на 4-членно семейство с две деца, защото има различен тип и размер на разходите. И между другото, за отправна точка взимат 3-членното семейство (двама родители и 1 дете).

https://www.google.com/amp/s/www.investor.bg/a/517-pazar-na-trud … izo-2600-leva/amp
Кое не разбираш? Стандарт е да се пише за колко възрастни и деца се отнася, не защото детето не е човек. Нали това обсъждаме, как така детето не се брои за човек. Френската статистика, която цитирах е за две деца, ти цитираш друга, която е с едно, но винаги имаш една графа за сам човек, и една за семейство с деца. Това е стандарт и ако ти го изчислят за две деца нищо не можеш да направиш, същото и ако е едно или са три.

Ето ти на какво отговарям. Вече се чудя в последните дни само аз ли помня за какво си говорим, когато се повдигне някакъв въпрос...

Това е цитатът:
"В момента в България са нужни 1665 лв на човек на месец, за да си покрива базовите потребности, без луксове."

Т.е. децата не са човеци ли?

# 2 159
Ама защо се приема, че всички искат да имат деца, после, че искат повече от едно дете и после, че искат да раждат до 30.... Rolling Eyes
Ми, не, не го искат всички това. Всеки си избира, преценява и пр.

Общи условия

Активация на акаунт