Защо искате деца ?

• 71 019
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 2 175
  • MI
Фивър, въобще не ми е минало през главата че точно ти трябва да идеш, къде ще ходиш с това почти бебе?! Просто отбелязвам че наистина има културни различия, в посока която каза Ариел, но и това не е решаващо. Наистина помощта от държавата е посока жената да може да работи ако иска е по-важна, естествено не е единственият фактор.
Иначе твоите имат време за второ, че и трето, още са много млади.

# 2 176
  • France
Италианската баба на внучка ми ходи за по няколко часа в седмицата, когато може, но и тя си има добра професия, личен живот и други деца и внуци.
Всъщност точно тези няколко часа могат да бъдат решаващи за решението на родителите да имат още едно дете.

В зората на човечеството е било рядкост една жена да доживее до менопауза. А преди теорията за хигиената за Семелвайс в средата на 19 век, средната продължителност на живота на жените е бил 36-39 години.

# 2 177
Ако бабата изкарва 2000 лева, защо ще ѝ прехвърлят майчинството, след като ще загуби повече от половината от дохода си, и те трябва да я компенсират с тези пари, които са достатъчни за детегледачка
Аз не знам колко изкарва бабата, знам само майката, защото съм й шеф - и ще загуби примерно 3/4 от дохода си. Така че ако на бабата загубата ще е по-малка, могат и да я компенсират, и детето да го гледа родната му баба вместо някоя непозната леличка. Така са преценили хората.

Не всички жени работят нещо ей така, колкото да има с какво да се занимават и да изкарат някой лев. Има професии със сериозно учене и/или бачкане, отговорности и съответно заплащане. При тези случаи е много трудно да зарежеш всичко, което си вложил, за да се отдадеш на 2-4 години майчинство.
Да, така е - и явно някои от тях избират въобще да не раждат, вместо да жертват 2 от 40те си години кариера. Тяхна си работа.
А за всяка такава по колко има, чиято професия не е уязвима от прекъсване? Само в който и да е мол като влезеш, има стотици, да не са и хиляди, продавач-консултантки - тях кой ги спира да раждат по-млади? Едва ли е амбицията да станат старши продавач-консултантки. А има и много интелектуални професии, при които прекъсването не е от значение за кариерата - например учителки. И преди майчинство, и след майчинство пак си е учителка.

А относно менопаузата, аз не съм биолог и каквото знам по въпроса е от научно-популярни статии - и да не забравяме, че е само теория, без 100% сигурност. Едва ли менопаузата е само за да може жената да си отледа последните деца, защото тя идва на 45, а жената живее да речем до 70-75, и със сигурност децата не ги гледа по 30 години.
Повечето животни, които познаваме, например котката, докато си е жива си ражда котенца всяка година, а не по средата на живота си да спре да може да ражда. Кокошката докато е жива снася яйца - дойде ли й времето да спре да снася, дошло й е времето и да умира. И така нататък, без да претендирам за изчерпателност - в животинския свят има всякакви чудати примери, сигурно има и други животни с менопауза, освен човека, може и по-рано даже да им идва.

преди теорията за хигиената за Семелвайс в средата на 19 век, средната продължителност на живота на жените е бил 36-39 години.
Това не значи, че хората са умирали на 36 години. Половината са умирали още невръстни, а другата половина на 70, и средно се получава 36.
А и 19ти век хората са живеели не в средата, в която са еволюирали, а в претъпкани и нездравословни селища, в които са върлували епидемии. Естествената среда на хомо сапиенс е съвсем друга, еволюцията ни е подготвила за ловци/събирачи и тогава сме си живеели по 70 години естествено.

# 2 178
Преди години гледах научно популярен филм за слоновете от пустинята Намиб. Бабата на малкото слонче го кърмеше. Едното имаше и майка и баба и двете го кърмеха и беше здраво и активно. Друго беше загубило майка си, а бабата нямаше много кърма и за съжаление не оцеля. Семейството на последно се състоеше от бабата, нейната полупораснала дъщеря и малкото слонче. Те последни тръгнаха от засъхващ оазис, уж бабата се е надявала малкото да се закрепи преди прехода в пустинята.
Крис, майчинството не е само 2 години. Едно дете се гледа още време докато боледува и т.н. Това не е пълноценно време. То и затова са необходими бабите и дядовците да помагат, да го избутат до възраст когато може само да се оправя що годе. Да се прибере само от училище, да си извади от храдилника да яде и подобни. То и затова много жени не успяват да напреднат в кариерата или не желаят, защото просто трябва да гледат децата. И преди съм писала - ММ може да остане до по късно на работа, ама аз трябва да се съобразя с работното време на яслата и да взема детето. Или ММ трябва да го направи. Обикновено обаче е майката. Това е което обсъждаме толкова време. Татковците да жертват от времето и кариерата си, за да може жената да напредне. Ако не желае и друг начин на живот я устройва - ОК, но все повече жените искат повече свобода, време за себе си, развитие, пътувания и т.н.

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 11:16 от miss_chichi

# 2 179
Дори да имаме проблем с раждаемостта, не може решението на този проблем да е "нека бабите да помагат". Просто звучи наивно и архаично.

Според мен качественото отглеждане на деца стана много сложно и просто хората не могат да понесат чисто психологически товара да имат много деца, пък ако ще и 20 баби да се явят да помагат. Това ще навлиза и в другите култури - и при индийци, и при араби, и дори при цигани. Една Софи Маринова да вземем - ами тя си остана с едно дете. Така че решението не е така просто, скоро това да имаш повече от едно или две деца, ще е привилегия за малцина.

# 2 180
  • France
Тези теории са по скоро популярни, отколкото научни

# 2 181
  • София
Едва ли менопаузата е само за да може жената да си отледа последните деца, защото тя идва на 45, а жената живее да речем до 70-75, и със сигурност децата не ги гледа по 30 години.

Добре, че едната ми баба не е мислила така, когато се е омъжила на 40+ и е родила 4 деца между 40 и 50. Живя до 98 и дори за правнуците помагаше.

Нормално е да има помощ от близките, но не и изместване на функциите.

# 2 182
  • София
Дори да имаме проблем с раждаемостта, не може решението на този проблем да е "нека бабите да помагат". Просто звучи наивно и архаично.

Всички, само не и бащата Satisfied

(В интерес на истината, познавам много мъже, които с кеф и желание участват в живота на децата си, понякога дори повече от самите майки. Да не говорим колко от тях бяха тези, които напираха за деца. Но си поеха тяхната част и в крайна сметка си навиха жените)

От цялата дискусия, виждам основно желанието на мъжа да разполага с тялото, времето и живота на жената. В името на някакви имагинерни каузи, а всъщност за да му е удобно на него. И се потрисам. Защото много мъже разсъждават точно така.

Точно.

# 2 183

Всички, само не и бащата Satisfied

И не само бащата, дори и дядото не споменаваме Simple Smile Изразът е "бабите помагат". Истината е, че познавам вече много мъже, които гледат ДОСТА децата си, ама НАИСТИНА доста и въпреки това, като общи ангажименти, пак жените са в пъти по-претоварени и на ръба на силите си. Отказала съм се да мисля защо става така.

# 2 184
А тези, отледани в голяма част от бабите, имате ли хубави спомени всъщност?
Много романтично звучи голямото задружно семейство от различни поколения, но на практика аз не се сещам за нито един добър пример, единствено токсични отношения.

Според мен, точно заради това в момента, в който младото семейство може да се отдели финансово, го прави. Половината теми тук са "е, защо живеете с вашите, разбира се, че свекървата ще прави каквото си иска в собствения си дом". А изведнъж "е, защо не сте задружно семейство".

Аз нямам отговор - защо на практика не се получава? Или само около мен са семействата, които дори да "ползват" бабите за детегледачки, не се понасят за повече от 2 часа заедно.

# 2 185
  • Пловдив
Не знам конкретно за менопаузата, но едно явление или особеност на биологичен вид или група може да няма "цел" (то цел няма, ако не вярваме в разумен създател, но да няма особено предимство за оцеляването), но ако и не пречи, пак ще се предава нататък.
За средната продължителност - малко доста се преекспонира смъртността само на жените и само от раждане. Всъщност тогава 'ората са си мрели много и от всичко, дори да вземем достигналите примерно 10- или 15-годишна възраст, и майчината смъртност е била само една от видовете причини за смърт, далеч не главната. (По времето на Земелвайс се вдига необяснимо за тогавашните знания смъртността в тогавашния вариант на "родилни домове" в резултат на предавани и чрез персонала бактериални инфекции - "родилна треска".) Старите хора през вековете съвсем не са били предимно мъже, и да, не са били толкова много, но някакъв брой хора и от двата пола са достигали до старост. Обаче както казах, нямам познанията да отговоря дали старостта и менопаузата, особено при малък дял остарели, имат "функция", или са само страничен ефект. Grinning
Но няма значение, функцията на бабата (и на дядото също) в отглеждането на децата очевидно може да се оцени и обоснове и по друг начин, с други средства, и без да умуваме за какво е менопаузата. Wink

______
"Отгледани от бабите" сме и живелите с родители, при които бабите - или в нашия случай единственият жив дядо, живеещ заедно с нашите - просто вземаха децата от училище и градина, водеха ги на разходка и изобщо вършеха подобни дейности. Wink
Пак майка ми е била по-натоварена с нас и с домакинството и от дядо ми, и от баща ми - ами хич без дядо?

Цитат
Или само около мен са семействата, които дори да "ползват" бабите за детегледачки, не се понасят за повече от 2 часа заедно.
Е па не са само около теб очевидно, всяко хубаво нещо има и лоша страна, а при разбрани участници има и компромисни варианти.
Но не е възмутително ползването на баби само по себе си - предимство е. В тоя смисъл не съм съгласна с твърдото провеждане на принципа "децата са отговорност само на родителите".

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 12:08 от Магдена

# 2 186
А тези, отледани в голяма част от бабите, имате ли хубави спомени всъщност?
Много романтично звучи голямото задружно семейство от различни поколения, но на практика аз не се сещам за нито един добър пример, единствено токсични отношения.

И аз имам един лош пример за такова отглеждане от баба. Братовчед ми е почти изцяло отгледан от баба ми, което доведе до повече от ужасни последици за цялостното му развитие и характер (и въобще не преувеличавам), нищо че баба ми се грижеше повече от всеотдайно за него.

# 2 187
  • France
... Естествената среда на хомо сапиенс е съвсем друга, еволюцията ни е подготвила за ловци/събирачи и тогава сме си живеели по 70 години естествено.
Много искам да видя лицето на някой палео археолог, когато му казваш това. Joy безценно

# 2 188
И преди съм писала - ММ може да остане до по късно на работа, ама аз трябва да се съобразя с работното време на яслата и да взема детето. Или ММ трябва да го направи. Обикновено обаче е майката. Това е което обсъждаме толкова време. Татковците да жертват от времето и кариерата си, за да може жената да напредне.
Аз винаги съм ги водил и вземал моите две деца, още от ясла, през градина, до училище. Голямото отдавна ходи само, малкото още аз го водя и вземам.
И баща ми едно време ме вземаше, майка ми имаше "кариера" като за тогавашните времена, баща ми също имаше, но като бяхме малки ни водеше предимно той. Тогава от първи клас ни пускаха сами да ходим и да се прибираме от училище, така че е било в детската - помня много се радвах като понякога дойдеше да ме вземе с москвича, защото обикновено беше пеша.

@Лъвица - на тази тема си говорим от години вече. Знам, че жените сега изкарвате пари и имате кариери, но все пак я ми кажи от кого е построена къщата, в която живееш, както целия град около теб с улиците, площадите, училищата и всичко друго - от жени или от мъже? Кой е направил колата, на която се возиш и камиона, който ти докарва яденето и дрехите?
Мъжете като ходят на тая пуста работа да правят тая велика "кариера", заради която ви подтискат та не можете да се развивате, правят възможен почти целия свят, в който живеете. Така че не е като да не допринасят за благополучието на децата си - своите и чуждите - макар и по друг начин, различен от кърмене и раждане.
Представям си да имаше само женски континент, свободен от подтисничество и токсичен маскулинизъм - жените се самооплождат и си живеят свободно и равноправно. Ама в колиби ли щяха да живеят - жени строителки не съм виждал да има. За прехрана сигурно щяха да се оправят - жени комбайнерки имаше и по соца още. Но пък горивото за трактора кой щеше да им добива - по петролните платформи не виждам много жени?
Но кой знае - може пък и да успееха да се оправят и без досадни мъже. Може в бъдеще и такова нещо да видим - кой знае?

# 2 189
  • София

Бояна, пошегувах се с детето, защото ти от издръжка "на човек" умножи по 2 и получи издръжката на семейството с двама родители и две деца, което статистически е некоректно.
Това се случваше под френската статистика, в която си пише, че е на човек в семейство с две деца. Ич не ме обвинявай, че съм изчислявала нещо, защото не бих тръгнала да смятам без пистолет опрян в челото Simple Smile
Та си е стандарт да има две графи – сам човек или семейство от двама с определен брой деца, в случая там две деца, в българския случай едно.

Общи условия

Активация на акаунт