Защо искате деца ?

• 70 991
  • 2 683
  •   3
Отговори
# 2 205
  • София
Ти хубаво всичко си правил Крис, ама не изглежда да ти е било гот. Малко по-рано в темата обясняваше, как можете и още деца да имате, ама не ти се занимава с колики, зъбки, ревове по цяла нощ... ама ако само жената го прави, може, тъй ли излиза? Даже гот трябва да й е и да не знае много много.

# 2 206
Аз не разбрах защо chris78 е искал деца и от настояща гледна точка как намира желанието си и резултата дали му носи очакваното.

# 2 207
  • Пловдив
Цитат
Та доколкото разбирам, проблемът не бил точно в мен, а в мъжете като цяло. Не допринасяли, подтискали жените си, даже и без тях можело и по-добре щяло да е.
Чакай ся. Понеже мъже са измислили и построили каквото там са измислили и построили, е ОК жените да се ползват като слугини с ограничени права в обществото?

За моста и автомобила мисля, че няма да имаме спор - създателите им не са поставили условие те да не се ползват от жени, на които много им знае устата и разправят, че могат да се оправят сами.

# 2 208
@Лъвица - Че аз не съм карал жена си да има повече деца. Това пък къде го видя? Две стигат от нас, сега чакаме на теб, за да не се затрием българите Simple Smile

Аз да не искам Карл Бенц, Хенри Форд или Кольо Фичето да домакинстват на техните жени?
Кой ти говори за такива хора? Става въпрос за обикновения мъж - който върти геврека в камиона по цял ден, за да ти докара храната; който оре с комбайна, за да имаш хляб; който лее бетон на строежа, за да имаш дом. И тука се казва - ууу, те повечето мъже оставили децата жена им да ги гледа, пък хукнали да правят кариера.

Ако ще си говорим за конкретни хора, ето аз пък ще дам пример с Мира Мурати. Някой ако не знае коя е - CTO на OpenAI.
https://www.youtube.com/watch?v=jay7kise3PI
Жената е на 35 години, расла е в Албания, точно като нас, обаче е много умна и амбициозна и в момента е направила кариера, заради която напълно разбирам ако каже "нямах време да раждам и гледам деца". Страхотна жена, от която се възхищавам. От това, което е постигнала, се ползваме всички ние вкл. аз (и то без пари).
Освен това е много красива и чаровна и съм сигурен, че без никакъв проблем би си намерила мъж, който да я подкрепя за да гледа тя деца, ако това е искала. Но си е направила избора и сама си е постигнала каквото реши, без да се жалва кой я подтискал, въпреки че също като нас е родена в Източна Европа от нормални родители.

А ето тук имаме жени на подобна възраст (кх-кх) без деца и съпруг, които не искат да се похвалят каква кариера са постигнали като е нямало за кого да се жертват и кой да ги спъва... Не знам за вас, но аз ако бях жена и си дам най-подходящите детеродни години за да порасна примерно от "младши сътрудник проекти" до "старши отговорник проекти" не бих го сметнал за добър трейд-оф. Но това съм аз, а всеки има правото да решава сам за себе си.
Пък къде отива обществото, то е сбор от решенията на всички нас.

# 2 209
Докато майката го гледа, гледа и домакинството и камари от съпътстващи задачи. Аз едновременно съм била на разходка с детето, ходихме да видим за център с логопед + тел разговори по работа + да тичам да нося материал за изследвания + още работни ангажименти и на края на дена си просто изстискан. И това е ден след ден, след ден и се натрупва. ММ е бил на работа, починал си е обедната почивка и само се е прибрал да играе с детето.

И после ти обяснява, че тя твоята работа е такава никаква, за това можеш да свършиш и останалите неща. А той спасява света....

Фил, той не спори за спорта, той е убеден, че жената е създадена да ражда, да прислужва и да търпи безропотно

# 2 210
  • София
Не знам за вас, но аз ако бях жена и си дам най-подходящите детеродни години за да порасна примерно от "младши сътрудник проекти" до "старши отговорник проекти" не бих го сметнал за добър трейд-оф. Но това съм аз, а всеки има правото да решава сам за себе си.

Ти ако беше жена, съвсем други неща щеше да пропагандираш Laughing

Иначе този твой пост визирах Wink

А в Германия като са с още по-високи доходи защо не раждат? Или в Япония? А в Бангладеш като са хептен без доходи, защо раждат по много?
Причините са много повече културни. Спокойно хората могат да изгледат и по повече деца, но не им се занимава. Ето и ние с жена ми имаме две, но можем и повече - ама като си помислим пак да се връщаме на периода с памперсите, зъбките, прохождането... А на много хора въобще не им се влиза в този период.

# 2 211
Наистина е имало години и дори векове през които жените са били ограничаване и от образование и др. подобни. Аз пък се чудя къде ли щяхме да сме като хора ако не е било така.

# 2 212
Наистина е имало години и дори векове през които жените са били ограничаване и от образование и др. подобни. Аз пък се чудя къде ли щяхме да сме като хора ако не е било така.
Нямаше да сме толкова милиарда в момента.

# 2 213
  • France

Имам цяла библиотека от такива + научни книги + принтени научни трудове

# 2 214
Проблема не е финансов, а е чисто и просто културен. И в други теми сме го разисквали за "модерните" европейски баби дето не гледат внучета, докато ония от Индия, Афганистан и т.н. се впрягат и помагат. И не другите раси и народи не са ни виновни, ние сами си се затриваме с нашия си егоизъм.
Имах няколко колежки  от други култури - еми и двете родиха по 2 деца преди 30 като междувременно се развиваха и кариерно, но цялата рода (не само мъжете им) бяха зад гърба им.
Е колко млади баби и дядовци ще пожертват собствените си кефове докато дъщеря им хем ражда хем се бори кариерно?!

Aз паля свещи за внучета, ама нъцки, няма Wink Иначе веднага заминаваме да ги гледаме Simple Smile

# 2 215
Аз се чудя колко сгради и мостове щяха да са постоени, ако мъжете раждаха Satisfied И дали ако жените не раждаха, а вместо това имаха равен достъп до образование и свободата да упражняват уменията си през вековете, нямаше те да "построят света" Wink

Те жените в момента хем раждат, хем вече строят мостове, та представям си, ако не раждаха. Да не говорим, че "строя" има по-голям смисъл от това просто да поставяш тухла върху тухла. Дори в прастари времена, всеки си е имал функция - жените са опъвали почти във всичко наравно с мъжете и ако в нещо не са се включвали, то е било защото им е било забрането да се включват в някои неща. Отделно, не са получавали и образование. За сметка на това, момичетата от малки деца са били обучавани да се грижат за цялото домакинство и за всички мъже в къщата, до степен в която дори една филия хляб да се нареже, да го свършат те вместо братята им. Но четейки мненията на мъжете в този форум, се убеждавам, че жените и мъжете сме от различни планети. Каквото и да пишем жените тук, все е криворазбрано от мъжете. Кажеш, че едно раждане дърпа кариерното развитие назад - как смееш да го изтъкнеш, не било вярно; кажеш, че жената трябва да има възможността да си заделя спестявания и да има подсигуреност колкото и мъжа - ами тя има, какво изобщо повдигате въпроса. Ами замислете се, че щом сме се хванали да ги пишем тези фермани и да повдигаме въпрос, може да не е защото всички сме свръхразглезени мрънкачки, а защото наистина има доза основание. Simple Smile

# 2 216
  • София
Нали и за невъзможността жената да е домакиня тук спорим три дни с калкулаторите и речниците. Жената е станала мъж, но вкъщи пък трябвало да продължи да е и само тя домакиня и майка. Откъде-накъде? Преди 100 и повече години по селата мъжа може да е бил нужен за физическата работа, макар и жените да са работили на полето, може в градовете да е работил по 7 дни в седмицата във фабрики и мини, но сега не е така. Не виждам повод да си вадим примери от пещерната епоха, за да оправдаваме нечии мачистки и патриархални фантазии. Всеки мъж може да се замогне и да си намери жена домакиня, която да му сбъдне мечтите. Ако обаче и жената работи...

# 2 217
За това дето прочетох по-горе от Криско, кат ми писне от моя пенсиониран и вечно недоволен Криско вкъщи, паля самолета и беж в чужбина при децата. Зетьовете не са българи, майките им не работят, ама са уважавани защото са отгледали едната 3, другата 4 деца. И по презумпция зетьовете уважават женския труд и благодарят за вечерята, подаръците и гледането на децата им, толкова ми трябва.

# 2 218
  • Пловдив
Едва ли в учебниците се обсъждат хипотези за причината за менопаузата, а и да се, те са хипотези. Не е важно за темата.
Не принизявайте опонента до Пик, Фейсбук, Блиц или каквото там смятате за най-низш източник, това исках да кажа, защото няма основание. И да си го кажа - самото принизяване по тоя начин ми звучи несериозно и според мен намалява тежестта на доводите на принизяващия. Не само в контекста на тази тема. Flushed

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 13:51 от Магдена

# 2 219
Значи, ако няма да правя кариера, не виждам смисъл да ходя на някаква си такава никаква работа. Не съм мъж все пак, сядам си у дома и чакам да ми провайдват, за мен и потомството. Но ако попитаме 100 мъже така става ли, ще получим точно един отговор Що пък не и той ще е от гъзария, а не от начин на мислене.
 И го докарахме дотам, да се притесняваме дали строим мостове по-добре от мъжете, докато сменяме памперси и бършем прах.

Общи условия

Активация на акаунт