Защо искате деца ?

• 71 000
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 2 190
  • Пловдив
Лъвица, ами не е казано "но не и бащата", малко търсене на под вола теле е това. Говорим за включване на други хора извън родителите. Определено има значение.

Иначе да, стигне ли се до увещаване за второ / трето дете от бащата с довода: "аз ще се включвам активно", се появява въпросът дали се е включвал с предишното дете и ако не, колко може да се разчита на намерения и обещания.
____
Като цяло, не иска ли едната страна повече деца - не става. По-често неискащата е жената, но не винаги. И с неискане от мъжа пак не става.
Сега знам за един случай - мъжът настоява за още едно дете, жената се дърпала и вадела доводи от сорта: "ама как така трето секцио, ма туй опасно!". А то е смешно да се вади това като довод - не е опасно, преекспонират се опасностите, и от друга страна - няма никаква нужда от оправдания, няма норма за брой деца, по желание е. Освен ако оправданията не служат да убедиш някак човека до себе си, де, и да не си разваляте отношенията, но е чиста ала-бала да се разчита на това. Като цяло няма ли съгласие при двамата за брой и начин на отглеждане (от мама, татко, бавачка...), колата лесно се преобръща. При тия хора, за които споменах, е на преобръщане вече. Няма виновен, има различни виждания най-често. Е, освен когато тати разчита да е бей вкъщи и да не го занимават с женска работа, но това е отделен случай.
Впрочем имам и познат, моя възраст (аз съм на 48) той и жена му, с дете на 8 години, който твърди, че изрично условие да има дете било да дава парите и да не го занимават с пюрета и памперси. И квото следва след тях като всекидневни грижи. Жена му не работи и не изглежда недоволна, разбира се, не сме близки, за да знам със сигурност.

# 2 191
  • MI
Не ме е гледала напълно баба ми, но сме живяли заедно с баба и дядо. След училище с тях, водят к вземат като малки, класика. Ами аз само хубави спомени имам, определено. Особено с дядо ми бях много близка. Много повече, отколкото с баба и дядо, които живееха далеч. Обаче ако питаш майка ми, не е било толкова хубаво чак. Та за родителите може да се едно, за децата съвсем друго.

# 2 192
Ех, направо плюем на еволюцията при хомо сапиенс, която не включва само физически белези. Тези примери за други животински видове, показват точно, че мъжкият индивид е само осеменител. 

Любопитен факт е как протича "майчинството" при морското конче.

Аз, не видях коментари от сорта, бабите гледат внуците, за да се развива професионално бащата.

Никой не отрича физическите данни на мъжа, нито приноса му към обществото. Но масово(от всички полове) се принизяват жените, до други животински видове.

# 2 193
  • Пловдив
Цитат
...я ми кажи от кого е построена къщата, в която живееш, както целия град около теб с улиците, площадите, училищата и всичко друго - от жени или от мъже? Кой е направил колата, на която се возиш и камиона, който ти докарва яденето и дрехите?
И като се стигне дотука, се разбира, че в тая дискусия повече други аргументи освен пола си нямате. Като не искаш да се държиш правилно в семейство с мъж и викаш, че и сама можеш, вземай си чукалата и си прави женски свят. Ми не, бе, тия, които са строили мостовете, не са поставили такова условие.

____
А, точно, и аз като Нели горе (от 12:05).

# 2 194
Ариел, какво означава всеки да гледа себе си?
Как си представяш чак такава отдаденост, че една майка да зачеркне своя живот, съпруга си, работата си, другите си деца, дома си и да отиде да отглежда с години внучето, а след като вече няма нужда от нея - просто да си събере багажа и да се върне обратно, но животът й вече да е заминал на кино.

В други култури го правят, защото майката е зависима от семейството. Първо от мъжа си, после от сина си или зет си. Тя няма избор.
За този случай, за който се сещам, бабата с удоволствие заряза дядото (и без това имаха скандали, проблеми) и с радост замина за чужбина да гледа внуче.
Не съди по себе си, че всички много държат да са си с мъжа. Joy

# 2 195
Аз пък помня разказите на баба ми как по време на соца всички /мъже, жени, та дори и деца - ученически бригади/ са били длъжни да участват в стоенето на сгради, пътища и пр. Всеки според възможностите си. Баба ми лично е носила павета за улицата пред жилището й. Така, че.....

# 2 196
За мен, мисленето на хората се е променило безвъзвратно и колкото и някои да имат носталгия към миналото, няма как да се върне времето назад и това с отглеждането от баби. Около мен се случват основно два сценария. Сценарий 1: Бабите категорично отказват да гледат внуците си за повече от няколко часа. Или работят все още, или са пенсионери, но не се чувстват добре здравословно, или просто не смятат за редно да се натоварват с гледане на деца на такава късна възраст. Сценарий 2: Бабите искат да помагат, но родителите категорично искат да се справят сами. Не са доволни как бабите гледат децата им - или ще са им дали нещо нездравословно за ядене, или няма да ги облекли правилно, или няма да са им спазили режима - абе все има нещо фатално, което се е случило (това според разкази на приятелки). И има някакъв малък процент, при които се е случило чудото и бабите се включват активно. Но аз почти нямам такива познати, не знам защо, но е нещо отмиращо в моя кръг.

# 2 197
  • Пловдив
Мойте па са си строили кооперацията сами с още пет семейства, и с майстори вероятно, ама не съм чула баба ми и там да е носила плочки за норматив. Нито ми е известно другата ми баба, която е живеела в несъществуваща вече къща от 20-те години, да е носила плочки за тамошния тротоар.
Работещите са ходели на селскостопански или други бригади, това е вярно. Казват ти: утре не си на бюрото в Пловдив в учреждение Х, вместо това ще вадим картофи в село Рогош. Или ще редим плочки на тротоара на новия булевард, че бързат да го завършат за манифестацията на девети септември. Wink Възлагат ти временно по производствена необходимост други трудови задължения, демек. Wink Това е. "Всички са били длъжни" по домова книга не е баш така.

# 2 198
Крис, ако ти не можеше или не искаше кой щеше да прибира децата?
Разбери, че повечето мъже го правят, защото искат и/или имат възможност, а жените защото няма кой друг, ако мъжът не иска. Повярвай ми хич не искам при поредното разболяване да оставам в къщи, но ММ не иска и не го прави. Той избира работата, аз избор нямам, защото няма кой да гледа детето. То затова се намесват и бабите и / или дядовците при възможност.
И не само бащата, дори и дядото не споменаваме Simple Smile Изразът е "бабите помагат". Истината е, че познавам вече много мъже, които гледат ДОСТА децата си, ама НАИСТИНА доста и въпреки това, като общи ангажименти, пак жените са в пъти по-претоварени и на ръба на силите си. Отказала съм се да мисля защо става така.
Защото когато бащата го гледа, обикновено само го гледа. Докато майката го гледа, гледа и домакинството и камари от съпътстващи задачи. Аз едновременно съм била на разходка с детето, ходихме да видим за център с логопед + тел разговори по работа + да тичам да нося материал за изследвания + още работни ангажименти и на края на дена си просто изстискан. И това е ден след ден, след ден и се натрупва. ММ е бил на работа, починал си е обедната почивка и само се е прибрал да играе с детето.

# 2 199
  • София
Лорелада, наясно съм, че има хора, които губят ценни години от живота си, търпейки неприятни партньори и готови да обслужват други хора с цел да се чупят. Тъжна картинка е.

# 2 200
  • София
Скрит текст:
И преди съм писала - ММ може да остане до по късно на работа, ама аз трябва да се съобразя с работното време на яслата и да взема детето. Или ММ трябва да го направи. Обикновено обаче е майката. Това е което обсъждаме толкова време. Татковците да жертват от времето и кариерата си, за да може жената да напредне.
Аз винаги съм ги водил и вземал моите две деца, още от ясла, през градина, до училище. Голямото отдавна ходи само, малкото още аз го водя и вземам.
И баща ми едно време ме вземаше, майка ми имаше "кариера" като за тогавашните времена, баща ми също имаше, но като бяхме малки ни водеше предимно той. Тогава от първи клас ни пускаха сами да ходим и да се прибираме от училище, така че е било в детската - помня много се радвах като понякога дойдеше да ме вземе с москвича, защото обикновено беше пеша.
@Лъвица - на тази тема си говорим от години вече. Знам, че жените сега изкарвате пари и имате кариери, но все пак я ми кажи от кого е построена къщата, в която живееш, както целия град около теб с улиците, площадите, училищата и всичко друго - от жени или от мъже? Кой е направил колата, на която се возиш и камиона, който ти докарва яденето и дрехите?
Мъжете като ходят на тая пуста работа да правят тая велика "кариера", заради която ви подтискат та не можете да се развивате, правят възможен почти целия свят, в който живеете. Така че не е като да не допринасят за благополучието на децата си - своите и чуждите - макар и по друг начин, различен от кърмене и раждане.
Представям си да имаше само женски континент, свободен от подтисничество и токсичен маскулинизъм - жените се самооплождат и си живеят свободно и равноправно. Ама в колиби ли щяха да живеят - жени строителки не съм виждал да има. За прехрана сигурно щяха да се оправят - жени комбайнерки имаше и по соца още. Но пък горивото за трактора кой щеше да им добива - по петролните платформи не виждам много жени?
Но кой знае - може пък и да успееха да се оправят и без досадни мъже. Може в бъдеще и такова нещо да видим - кой знае?

Къщата, в която едно време живееха баба ми и дядо ми си я бяха построили двамата, със собствените си ръце, от нулата. И двамата блъскаха на полето и с животните наравно. Стига вече с тая кълка, че мъжете построили света, защото могат да вдигат по-тежко. И това се брои за света, ама без раждането сме можели да минем... тогава откъде тоя рев за раждаемост? И колко от съвременните мъж са построили нещо? Ти колко къщи построи, колко магистрали, колко коли сглоби? Ама един малък процент от жените да не искат да раждат, или да раждат по-малко, и ето ти криза Wink

# 2 201
И като се стигне дотука, се разбира, че в тая дискусия повече други аргументи освен пола си нямате. Като не искаш да се държиш правилно в семейство с мъж и викаш, че и сама можеш, вземай си чукалата и си прави женски свят. Ми не, бе, тия, които са строили мостовете, не са поставили такова условие.
Аз за себе си се държа правилно. И даже и ме препитваха тука колко мами: ти сменял ли си памперси? Да. Водиш ли и вземаш децата си от градина? Да. Гледаш ли децата си сам, когато жена ти я е командировка? Да. Жена ти има ли доход, кариера? Има.
Та доколкото разбирам, проблемът не бил точно в мен, а в мъжете като цяло. Не допринасяли, подтискали жените си, даже и без тях можело и по-добре щяло да е.
Тези мъже, които всеки ден строят сгради, произвеждат машини, добиват храна, и въобще правят възможно обществото не само да благоденства, а и да оцелява физически, като вършат онази работа, която жените не умеят или не желаят да вършат. И да им се казва, че понеже не отивали да бавят бебета вместо жените си, не е ОК за мен - защото тогава кой ще отиде пък да върши тази работа, която те сега вършат - жените им ли?

Ако ли пък проблемът е само в някои мъже, а не в мъжете като цяло - тогава (както казаха всички мъже в този форум) просто не бъдете с тях и не раждайте деца от тях. Ама нямало достатъчно свестни мъже за всички - ами няма; то и жени като идеала няма за всички мъже, но вземат каквито има.

# 2 202
  • France
Боже, каква глупост! Жените щели да живеят в колиби Rolling Eyes чудя се понякога тролиш ли или наистина ги мислиш тези неща?

# 2 203
  • Пловдив
Ама чакай сега - колите ги е измислил мъж, ама ако тоя, дето сега прави коли в завода, е важен, пък нищо не е измислил, аз на бюрото или на конвейера във фабриката за захарни изделия примерно с какво съм по-малко важна? И ти ядеш шоколад и сирене от конвейера, на който работят жени, както аз карам кола. Аз да не искам Карл Бенц, Хенри Форд или Кольо Фичето да домакинстват на техните жени?

# 2 204
Едната ми колежка, която е майчинство, прехвърли втората година на майка си - имало такава възможност.
Ако бабата изкарва примерно 2000 лева, а майката 5000 и не иска да минава на 700 лева, защо да не го прехвърли? Особено ако бащата също изкарва 5000 - така няма да им падне семейния доход, а бабата могат да я компенсират съответно.

Голяма наглост! Да компенсират “бабата”! Баба съм на внучката, за теб съм госпожа, ясно? Ще чакам ти да ме компенсираш, зетко, да ми падне коефициента на пенсия, ама друг път. Защото тази пенсия ще я получавам още 20-30 години, живот и здраве и отдавна ще си забравил за компенсации, пък и няма нужда. Да не ти падне семейния доход за чужда сметка. Сега разбирам защо, който има деца да си ги гледа.

Общи условия

Активация на акаунт