Защо искате деца ?

• 70 979
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 2 220
  • София
Но тук се казва - ето някои мъже, които вършат полезна работа вкл. за жена си и децата си, но ги подкрепят с пари, дом, храна вместо с директни грижи за децата, били недобри съпрузи, бащи и въобще човешки същества.
Просто не раждайте от такива, а раждайте от мъже по свой вкус, които не ви карат да си прекъсвате кариерите - ОК?

Кой е казал това? Ако така са се разбрали, ако и двамата са доволни - проблем с това няма. Проблем има, когато този модел се опитва да се наложи на всяка жена. Когато се твърди, че всяка жена трябва да е съгласна и да се примири с това разпределение, дори то да не я устройва, да не й дава сигурност, да не я защитава. Проблем е, когато жената в такъв модел очаква някаква обезпеченост, и й се каже, че е нагла. Проблем е когато жената има някакви други желания и амбиции в живота, но й се каже да си знае мястото. Иначе, изобщо не ми пречи Пешо и Иванка че имат някакъв си модел, който устройва и двамата. Както ти си казал, че не желаеш жена, която изкарва повече от теб, така и аз съм казала, че не желая мъж, който очаква да съм домакиня и да поеме всички грижи по дома и децата. И двамата сме в правото си, за себе си.

# 2 221
  • MI
Аз разбирам тезата на Крис, явно иска да каже че като така или иначе няма да направиш нещо супер важно на работа, тип да спасяваш животи или да измислиш нещо ново, което ще облекчи живота на много хора, поне създай деца. То и за мъжете важи. Само че така поучително и дразнещо го каза, с елемент на неуважение към женския труд, че нямам думи.

# 2 222
  • Пловдив
Крис, пари, храна, дом, обезпеченост + собствени джобни не само за кафе с приятелки или възможност да харчи по своя преценка + относителна осигуреност за бъдещето. Wink
Аз все пак наистина не гледам с добро око на мъже, които смятат, че това е "правилният" модел. Или по-скоро се надявам да не са повече на брой от съответните им Иванки и общо едните и другите да не са много.
Колко масово е едно мнение, има значение, нищо, че уж пряко не ни засяга. Отразява се и на нашите възможности, когато зависят от подкрепата на обществото.

П.П. Моят собствен мъж, ако го питаш, ще каже, че точно патриархалният модел е правилният, обаче в момента е възприет друг и понеже нали като си в Рим, правиш като римляните, и той така. Както виждаш, и ние, жените, не намираме идеала и се задоволяваме с каквото има. Wink

Последна редакция: ср, 15 май 2024, 14:00 от Магдена

# 2 223
... ето някои мъже, които вършат полезна работа вкл. за жена си и децата си, но ги подкрепят с пари, дом, храна вместо с директни грижи за децата, били недобри съпрузи, бащи...
Всичко зависи от възприятията на конкретния човек. Някои хора искат детето им при наличие на двама родители, наистина да расте с двама, а не само формално. Смята, че това е важно за развитието му, възпитанието и т.н. За друг е достатъчна само финансовата страна и не определя другото като решаващ фактор.
Моето мнение е, че финансовата страна може да се уреди преди планирането на деца, заедно, от двамата. Дори баща да бъде работещият след раждането, майката също е работеща, гледането на дете, ако се повери на детегледачка си е добре платен труд и отговорна професия, както много други. А бащата може да гледа децата и да си поема отговорностите по дома преди/след работа и почивните дни. Както го правят хиляди работещи жени с всякакви професии.

Но това за мен е много далеч от темата. Въпросът е защо искате деца. Познавам и жени/мъже, постигнали много в своята сфера, които имат по 3, дори 4 деца. Както и жени, които никога не са работили и мъжете им не са на позиции с високи заплати, пак с по 3 деца. Желанието за деца никак не го свързвам с това. Който има такова, намира начин да съчетае и двете. По същия начин и който иска да е активен родител, използва цялото си свободно време в грижа за децата. И обратното - леки и ненатоварващи професии, много свободно време, но най-много да си поиграят с децата и дотам. Защото са мъже! А истинският мъж не се грижи за децата и дома.

# 2 224
  • София
Аз разбирам тезата на Крис, явно иска да каже че като така или иначе няма да направиш нещо супер важно на работа, тип да спасяваш животи или да измислиш нещо ново, което ще облекчи живота на много хора, поне създай деца. То и за мъжете важи. Само че така поучително и дразнещо го каза, с елемент на неуважение към женския труд, че нямам думи.

Но по тая логика също мъжете трябва да участват 50/50 с децата, щото на повечето работата също не е спасяване на животи и създаване на нови технологии Wink А най-уважаваните мъже трябва да са мургавите работници от строежите на Рф, щото те строят света Satisfied

# 2 225
  • София
Някои жени не искат да работят или след кариера в изкуство или спорт избират домакиня като пенсия. Нищо лошо не виждам и нищо общо с това мъжът да е като на гости вкъщи.

Преди много години във Франция (Филомена, не подскачай, можеше и да е другаде) съм на  вечеря у семейство, в което жената е домакиня. Мъжът лекар. Отиваме за аперитива, когато мъжът още го няма. Отваря тя шампанско, вади едни хапки и си говорим глупости. Върна се мъжът и запретна ръкави да сготви вечерята. Който е бил на класическо френско гости знае за какво става въпрос. Първо предястие тип пълнено авокадо със скариди и майонеза, бяло вино, после леко рибно ястие, друго бяло вино, после месо от типа ростбийф, сменяме чашите първо червено вино, после друго месо, друго червено вино, след това сирена с по-тежко червено вино, десерт с шампанско, след това деджистиви и накрая кафе и коняк. Жената май веднъж помогна да се сменят чашите за хиляден път. И това не беше особено изключение в годините. Не, че хич нищо не е правила. Гледа деца, готви им, води и ги взима от училище, включително на обяд. Ама това ако и когато стане у нас тоя мъж ще го зачертаят другите мъже Simple Smile

# 2 226
Но тук се казва - ето някои мъже, които вършат полезна работа вкл. за жена си и децата си, но ги подкрепят с пари, дом, храна вместо с директни грижи за децата, били недобри съпрузи, бащи и въобще човешки същества.

Къде пък се е казало такова нещо? Даже за теб казахме, че от изброените неща звучиш като свестен мъж. Единственият упрек към теб беше, че прозира някак, че си набрал на женското съсловие много яд. В единия ти пост ми направи впечатление, че казваш "жена ми, докато ми е жена, няма да й липсва нищо". Все едно е под голям въпрос дали ще ти остане жена, а ако не остане - не би искал да се е замогнала много покрай теб. Къде остана благородното "с този човек сме делили мъки и тегла, дори да се разделим, се радвам, че всеки си е заделил пари за един нормален живот, заслужаваме го, защото и двамата сме се трудили."

Цитат
Просто не раждайте от такива, а раждайте от мъже по свой вкус, които не ви карат да си прекъсвате кариерите - ОК?

Че те не ни карат да си прекъсваме кариерите, просто искат да бутаме неуморно и кариера, и деца, и всичко да е перфектно. Ако някой не се включи да ни помага, ние "прегряваме" и заради това темата е напът да стане "Защо не искате деца?". Пак нещо не се разбираме кой какво иска да каже.

# 2 227
Леле, Бояна, почти се размечтах... Чуден французин. И вероятно уважителен към жената до него.

# 2 228
  • София
Леле, Бояна, почти се размечтах... Чуден французин. И вероятно уважителен към жената до него.
Децата им вече са големи, но те още се обичат и са си много щастливи заедно. Красиво семейство от класа и момичетата родени в семейството си имат кариери сега, но и знаят как трябва да са нещата в семейството като любов и уважение.

Не може да се обобщава за цели нации, но франсетата си делят домакинството и децата, поне тия прослойки, върху които имам поглед. Бащата си е пълноправен родител и при развод вече все по-рядко има издръжки, просто си делят отглеждането в споделено родителство. Което е супер и за децата, а и така наистина може да има повече деца в семейството, защото ни една от майките на повече деца, които познавам не е опъвала каиша сама. И у нас мъжете им работят, но и вкъщи са родители и домакини, не на гости.

# 2 229
  • France
Едва ли в учебниците се обсъждат хипотези за причината за менопаузата, а и да се, те са хипотези. Не е важно за темата.
Всъщност много сериозно я обсъждат, включително каква ù е ролята в социалния строй. Когато се е появила като феномен, разбира се, защото дълго време женските сапиенс просто не са доживявали до нея.
Криско, ти хубаво ядеш бонбони тик-так, ама се научи и да ги махаш от опаковката. Тази хипотеза, която я познавам между другото, е изложена в определен отрязък от време. Wink
Филомена идва от гръцката митология.

# 2 230
Delta баш това се казва, следя темата. Ама много неща се изприказва от към изисквания, но сигурно и 50% от тях не са налични в реалния ни живот.

# 2 231
  • София
Delta баш това се казва, следя темата. Ама много неща се изприказва от към изисквания, но сигурно и 50% от тях не са налични в реалния ни живот.
Например кои?

# 2 232
  • Пловдив
Наистина не е важно за темата като цяло,но да вметна - "ролята на менопаузата в социалния строй" = последиците от нея за социалния строй, не причините. Wink

# 2 233
Delta баш това се казва, следя темата.

Аз пък съм на мнение, че тук постоянно си говорим, че ВСЯКАКЪВ тип грижи се отчитат - както финансови, така и преки, като сменяне на памперси. Казахме даже, че е окей мъжът да поеме изцяло финансите, а жената - изцяло домакинството, това не означава, че този мъж е лош баща, напротив. Означава обаче, че имаме чисто нов проблем - на домакинята не се знае под каква форма ще й тече заплата (да, чакам да ме нападнете за това, че думата "заплата" за това да си гледаш децата и мъжа е направо като псувня), как ще се осигурява, каква пенсия ще има някой ден. Понеже този въпрос е сложен, жените масово вече не са домакини и се връщат на работа. Възниква обаче нов проблем - връщат се на работа и често от тях се иска да участват наравно във финансите И да поемат почти изцяло грижите за децата. Това не се казва в пряк текст, но колко момичетата писаха, че когато и те, и съпругът им, не могат да свършат нещо около детето, защото са на работа, се жертва жената да отсъства от работа, не мъжът. Това как ще го коментираме? Точно в такива ситуации се вижда кое колко е поравно, а не когато някой е имал и без това свободно време, поиграл си е с детето на Лего и нарича това "с жена ми си делим грижите".

# 2 234
  • France
Бояна, аз не обичам да подскачам, но ми е останал стар атавизъм да гледам дали и каква методология има зад всяко изказване. Когато сюжетът ми е познат или ме интересува, разбира се.
Споделям твоите наблюдения, но както вече казах, личните примери не са важни, а статистиката. А тя казва друго. Сигурно ако сравняваме между държави, наистина резултатът ще е положителен

Общи условия

Активация на акаунт