Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

 • 34 013
 • 748
 •   1
Отговори
# 705
 • Мнения: 1 287
Това е заради сивия сектор, Гого. За разходите по довършване нещо да кажеш? Ето сега оферта само за освежаване на боя ми е 7 лв/кв.

Мебели, крушки, контакти, врати - всичко за 4 апартамента вместо за 1 генеририра оборот, съответно минимум ДДС за внасяне. А ако се ползва фирма за ремонта - и осигуровки към това.

# 706
 • Мнения: 7 123
Добре че не знаете какви пари ми искат за да сменят радиатора в едната баня с лира Simple Smile

А кой тук се надяваше да му е безплатен тока? Няма да мръдне цената надлу в следващите 20 г. EU каза хау! 
https://www.focus.de/politik/deutschland/papier-aus-habeck-minis … id_196903942.html

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 09:45 от bella-ciao

# 707
 • Sofia
 • Мнения: 9 774
Каква е ситуацията с квартал Меден рудник в Бургас? Масово ми излизат оферти за този квартал. Това е индустриална зона ли? Мръсно ли е? Явно масово се строи, а цените не са лоши. Нещо като Софийският Дружба ли е? (подценен сега и с перспектива за бъдещето) Simple Smile

# 708
 • Бургас
 • Мнения: 6 228
С перспектива никога няма да бъде.
Нещо като Обеля, по-скоро, или надолу след Лъвов мост.
Има циганска махала там, от години.
Голяма част от населението е тъмна, а друга част е светла, но не владее членоразделната реч. Има добри микрорайони, добри имам предвид - стари панелни блокове, хората се разбират помежду си, поддържат общи части.
В "Меден рудник" е евтино, затова слезлите от селата си купуват апартаменти там. В новите презастроени зони е ужасно откъм инфраструктура. Има и коне, кози, цигани, кучета, зимата не се диша, защото горят кюмюр.
Иначе е най-големият квартал на Бургас, сигурно вече има 100 000 население. Затова властимащите го ухажват и правят по някоя градинка отвреме-навреме.
Има мегдан за строителство там, бая поляни стоят незастроени.
За "Меден рудник" ме питай Simple Smile 25 години съм живяла там. Най-големия успех в живота ми, че успях да се измъкна. Свещи паля Simple Smile Това не е квартал, това е диагноза.
Родителите ми още живеят там. Всеки път, като ходя, ми става лошо...

# 709
 • Мнения: 337
"Имотния пазар в момента се намира в плато.Не се очакват резки промени.Средната цена на м2 в София е около 1800 евро м2.
Спрямо 1600 евро м2 преди година...Спада на броя на сделките е около 5 процента на годишна база в София....
Без отстъпка се сключват 61 процента от сделките, останалите 39 процента са с отстъпки до 5 процента.... Половината от сделките в София са с кредит ..."
По данни на Имотека.....

# 710
 • Пловдив
 • Мнения: 5 039
Въпросът ми е свързан със застраховка живот, сключена заради ипотечен кредит.
Работодателят ни направи застраховка живот на всички служители.
Така аз се отказвам със две застраховки живот.
Има ли начин да си спестя тази по ипотечния кредит?
Ще отида в банката, естествено, но бих се радвала на повече инфо, за да съм подготвена.
Благодаря!

# 711
 • Мнения: 7 123
разбира се. поне при нас. носиш полоцата от тази при работодателя и условията разбира се , защото може да има спец. случаи при които не покрива, а са нужни ... и те си пресмятат дали им е ок . После може да имаш клауза за да не можеш скоропостижно да прекратиш, но може да има спец. условия ако се случи нещо извънредно.
В същност в Германия съм и при нас не е позволено да имаш повече от една застраховка за едно и също нещо, защото в момента в който се случи събитието няма да могат да се разберат застраховките коя ще поеме щетите. Никоя няма да иска. В крайна сметка тази за живот може да е по-специална и да може 2 застраховки. Не съм се запитвала до сега

# 712
 • Мнения: 2 679
На тази от работодателя бенефициент са съпруга/та и децата ти, а банката мисля иска тя да е бенефициент, тоест ако умреш сумата да отиде директно при тях, за да покрие кредита.
Инак децата ти могат да изпият парите и да откажат наследството, теоретично.
Питай все пак, разбира се.

# 713
 • Мнения: 7 123
това банката няма как да го иска. невероятно!  ами то кредита намалява, каква сума иска да вземе банката и кой и я дава изобщо. нейни наследници са децата и съпруга и . и те се наследяват и кредитите и. Банката може да иска от тях и да си защити исканията.

# 714
 • Мнения: 2 679
Има ли право, няма ли, не знам, но така го искат банките.
Хората се съдят после за тези работи - ето ви например тук:


По тези полици застрахователя се задължава да изплати главницата и лихвата по кредита ти към банката, а не към жена ти и децата ти.

# 715
 • Мнения: 7 123
Ами щом в България го приемате това за нормално ...

# 716
 • Пловдив
 • Мнения: 5 039
Да, но от друга страна не може да имаш две застраховки живот и ако се случи застр.събитие, няма да изплатят две застраховки за един и същ човек - една на наследниците, и една на банката.

# 717
 • Мнения: 7 123
Изобщо не разбирам с какво основание се сключва застр. живот в полза на някаква банка . Ами то кредита накрая може да е 50 лева останал . И изобщо при тази полица как се задължава банката да върне на наследниците парите останалите ? И къде отиват те ? Банката ли прибира сумата ? Цялата ? Изобщо как може да сключвате такива полици и изобщо законно ли е такова нещо? Нищо не разбирам , но ми се струва супер ненормално. Банката има ипотеката за гарант. Банката се подсигурява, че наследниците ще имат пари за кредита ... сега ако претендира за заключване на част от сумата по застраховката докато се уредят нещата и да е първи кредитор  разбирам, но да получава цялата сума по застр. живот на хората ... ми се струва мноооого странно и доста съмнително и незаконно. И опасно.

# 718
 • Мнения: 2 679
Не цялата, а непокритата част от кредита, плюс лихви.
Предполагам застрахователната сума намалява с времето, според анюитетната таблица за изплащане на ипотеката.
Банката я интересува да си покрие кредита, не да се съди с децата ти после, ако те са бенефициенти.

Но това нека си го бистрят юристите, аз не съм такъв.
Аз се връщам на темата как върви Европа - ето какво са прогнозите за най-големите европейски икономики за тази година. От Блумбърг, не от Путин:


Но в България може пък да има ръст. Ако не в другите сектори, поне в имотите - кой знае.

# 719
 • Бургас
 • Мнения: 6 228
Можеш да имаш две застраховки, а може и да нямаш.
Доскоро имах две. Тази към банката изтече и не я поднових, оказа се, че не е задължително.
ММ също има две - една към банката и друга. Когато сключи втората, го изследваха отвсякъде за сметка на застрахователя, защото е един и същ и сумата, която трябва да изплати в случай на събитие, става много голяма.
Освен това, банката не получава застраховката по кредита автоматично. А първо започва да търси наследниците, че да се помотава, търси и други начини да си събере парите. Това със застраховките е голяма хурка, някой път даже и не казват на наследниците, че има застраховка, защото застрахователите не плащат толкова лесно, водят се дела и т.н.
Ако има начин, говори с банката да признаят другата застраховка, или не подновявай сегашната.

Общи условия

Активация на акаунт