Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

 • 34 013
 • 748
 •   1
Отговори
# 720
 • София
 • Мнения: 427
Здравейте, тъй като сте захванали темата със застраховките да питам и аз.
Имаме ипотечен кредит , по който мъжа ми е кредитополучател, а аз съкредитоискател. Той има застраховка живот от дск, но от дск ми казват, че не могат и мен да застраховат понеже съм съкредитоискател .
Което е супер странно, защото ако аз пукна, мъжа ми няма да получи нищо.
При вас как е когато  сте двама по кредита?

# 721
 • София
 • Мнения: 3 214
Jet, ако те застраховат в полза на банката, мъжът ти пак няма да получи нищо. Можеш да си направиш застраховка абсолютно навсякъде и с каквито суми, срок и условия те устройва.

Аз също смятам че застраховките по кредити са мътна и кървава, и от двете страни на застраховката съм била. Затова взехме ипотека без ЗЖ и се застраховахме където и както преценихме без връзка с кредита.

Взехме да се оглеждаме с ММ, но не мога да преценя сега греда ли ще е или сделка. Някой гледал ли е Охридско езеро мастодонта? На мен само схемата на плащане ми харесва, нито мястото нито сградите са ми уау и май ще сме пас.  Двустаен търсим, не ателие.

# 722
 • Мнения: 7 121
Не цялата, а непокритата част от кредита, плюс лихви.
Предполагам застрахователната сума намалява с времето, според анюитетната таблица за изплащане на ипотеката.
Банката я интересува да си покрие кредита, не да се съди с децата ти после, ако те са бенефициенти.
...
Предполагаш? При такива суми и такъв договор предполагаш, а не знаеш? Егати балъщината. Честно.
 
Банката при случая на наследниците , както и докато си жив има за осигуряване ипотеката. Т.е. имота е ипотекиран. Също знае е изискала инфо за финансовото състояние на получателя и заплатата му. След това може да поиска в случай че нещо се случи с него осигуровката на наследниците така, че да може да се подсигури плащането на ипотеката ... Но да иска застраховка на нейно име ???? Гръмната съм!

Можеш да имаш две застраховки, а може и да нямаш.
Доскоро имах две. Тази към банката изтече и не я поднових, оказа се, че не е задължително.
ММ също има две - една към банката и друга. Когато сключи втората, го изследваха отвсякъде за сметка на застрахователя, защото е един и същ и сумата, която трябва да изплати в случай на събитие, става много голяма.
Освен това, банката не получава застраховката по кредита автоматично. А първо започва да търси наследниците, че да се помотава, търси и други начини да си събере парите. Това със застраховките е голяма хурка, някой път даже и не казват на наследниците, че има застраховка, защото застрахователите не плащат толкова лесно, водят се дела и т.н.
Ако има начин, говори с банката да признаят другата застраховка, или не подновявай сегашната.

Няма да плащат като не се считат за единствените отговорни. Нали имаш и други застраховки ...
Специално съм чела, че не може 2 застраховки за едно и също събитие. В Германия. Но за в БГ не знам.
Нали застраховката е за да се покриват щети, а не за да правиш бизнес от нещ. Ако искаш 5 застраховки да ти покрият щетите по един теч например. Ако съмата от едната покрива щетите какво правиш със съмите от другите 4 ? Прибираш си ги в джоба ?
Сериозно?

# 723
 • Мнения: 1 324
Понякога банките не могат да ви застраховат при застрахователя, с когото работят. Някои професии изискват отделна застраховка, която е специфична. Такива професии са високорисковите като моряк, полицай, пожарникар и подобни. Но банката задължително иска застраховка доколкото знам. Това е нейната сигурност, че ще си получи парите.

# 724
 • Мнения: 573
В България и в сащ можеш да имаш колкото искаш застраховки живот. Не можеш да имаш множество застраховки чието същество е покриване на разходи.

# 725
 • Бургас
 • Мнения: 6 228
Целта на застраховката на банката е да се подсигури още веднъж, ако стане нещо с кредитополучателя. Веднъж се обезпечава с ипотеката, втори път със съкредитоискателя или поръчителя, трети път - със застраховката. Наследниците са в правото си да изискат кредитът да се покрие от нея. Но банките не ги харесват тези работи, щото едно е да тормозят някакви нещастни хорица, друго - маститите юрисконсулти на застрахователя.
Втората ми застраховка е в полза на съпруг, деца, наследници.
Агентът, който ме застрахова, има пет Simple Smile Различни, естествено - коя инвестиционна, коя не, коя смесена.
Ако искаш и десет си направи, ама и вноските никак не са малки.

# 726
 • Sofia
 • Мнения: 9 774
Взехме да се оглеждаме с ММ, но не мога да преценя сега греда ли ще е или сделка. Някой гледал ли е Охридско езеро мастодонта? На мен само схемата на плащане ми харесва, нито мястото нито сградите са ми уау и май ще сме пас.  Двустаен търсим, не ателие.

За мястото и сградите вие си знаете какво харесвате, иначе мастодонтът е на строителите на So home, които общо взето се справиха доста прилично с първия си комплекс в София. Поне по отзиви на близки, засега изглежда, като да е построен качествено, а строителят е спазил началните договори, въпреки турболенциите на пазара (поне за моите близки важи).

# 727
 • Мнения: 2 679
Предполагаш? При такива суми и такъв договор предполагаш, а не знаеш? Егати балъщината. Честно.
Що за език ми държиш?
Аз нито имам такава застраховка, нито някаква сума по кредит - нула. Пък нека съм балък.
Хората питат, отговарям каквото знам. Което съм написал е вярно - допълнителни подробности и уточнения винаги може да има.
Който не му е достатъчно - да си направи консултация с адвокат срещу заплащане.

# 728
 • Мнения: 7 121
Очеизвадно не знаеш, но пак отговаряш.
В същност банката може да я интересуват много работи... но не значи че са в интерес на клиента. Т.е. клиента да действа по предположения е доста кофти подход. Така че ... по-скоро е добре да се предположи, че клиента може да се поинтересува и да си претендира за нещата в негова полза.
Tintina аз не мога да разбера защо са ти толкова много застраховки живот да ги плащаш , но ти си знаеш. На мен в същност лично ни една не ми трябва, но работодателя прави и аз съм вкл. когато от банката поискаха да видят дали сумата е достатъчна им показах полицата. За друго не ми е трябвала. Ако обаче работодателя не я правеше аз никога нямаше да се заема с подобни застраховки особено ако нямам кредит или той е малък. Само да плащам разни суми насам-натам . Но всеки си знае .

# 729
 • Мнения: 41 909
Не виждам защо спорите:
- Когато човек си прави застраховка целта му е семейството му да има пари ако нещо стане.
- Когато банката изисква застраховка целта и е да си подсигури връщане на кредита, а не защита на семейството на кредитополучателя (което си е негова работа).
Затова и застраховките са различни и не виждам проблем. Когато някой взема кола под наем в сумата е включена и застраховка на колата, не на шофьора.
Вече как точно се прави застраховката, дали се редуцира всяка година до размера на дължимото и прочее и аз не знам с подробности, защото никога не съм вземала кредити. Но знам за това със застраховките от други хора.

# 730
 • Пловдив
 • Мнения: 5 039
Аз по- скоро се надявах на инфо от личен опит. Тук чета, че масово се купува с ипотека, при ипотека банката задължава да имаш застраховка живот, а пък доста фирми правят такива на служителите си.
И предположих, че все някой е минал по тоя път.
Предположения не ми вършат работа.
До седмица ще мина през банката и ще споделя инфо.
Благодаря на всички за коментарите.

# 731
 • Мнения: 1 287
Според мен хората, купуващи с ипотека, рядко пишат тук, понеже се вълнуват около темата с НИ само покрай покупката, след това си се връщат към живота. Тук са по-скоро потребители,наследили или инвестирали в по няколко имота, такива които искат да се разширят/да вложат някой лев/да купят за децата, както и хора, които харесват конспиративни икономически теории.
Та според мен трудно ще се намери някой компетентен в застраховките на НИ към ипотечен кредит. Аз ако купувам с кредит, ще се фокусирам дали сделката е добра:
 1) дали крайната цена на имота с всички заплатени лихви и съпътстващи разходи през годините си струва
2) дали вноската е ОК спрямо дохода и разходите ми
3) бих ли могла да се справя, ако нещо се обърка
4) каква е крайната месечна вноска и ГПР от други банки
В общи линии тези неща са ми важни, дори и да имам др застраховка, бих си сключила и тази по ип.кредит за всеки случай.

Иначе моя близка имаше казус с потр.кредит, починал кредитоискател и застраховка. Първо години наред я караха да погасява вноската, защото застр. не искаше да плаща. След спечелено дело, точило се години, кредитът беше приключен и погасен от застрахователя. Обаче, 2-3 години по-късно от банката пак започнаха да търсят близката ми да плаща по същия кредит. Добре, че пазеше всички документи и удостоверения за липса на задължения. Та, ако имате възможност да не завещавате кредит на наследниците си, би било най-добре, понеже 10тина от най-хубавите години на моята близка минаха в дела, нерви, гонене от ЧСИ-та и банки и прочие.

# 732
 • Мнения: 4 132
Много странно, но затова се застрахова при застраховател на банката. В началото на кариерата си съм работила именно с ипотечни кредити, в практиката си съм имала, за съжаление, не малко такива случаи и никога не съм имала случай на отказано плащане. Разбира се, когато отговаря на посоченото в общите условия, но поне при мен отказ от застраховател не е имало.

# 733
 • Мнения: 7 121
...
Иначе моя близка имаше казус с потр.кредит, починал кредитоискател и застраховка. Първо години наред я караха да погасява вноската, защото застр. не искаше да плаща. След спечелено дело, точило се години, кредитът беше приключен и погасен от застрахователя. Обаче, 2-3 години по-късно от банката пак започнаха да търсят близката ми да плаща по същия кредит. Добре, че пазеше всички документи и удостоверения за липса на задължения. Та, ако имате възможност да не завещавате кредит на наследниците си, би било най-добре, понеже 10тина от най-хубавите години на моята близка минаха в дела, нерви, гонене от ЧСИ-та и банки и прочие.

Точно заради това. В същност ти изплащаш застраховка при която банката би трябвало да получи парите, но ако застр. не плати банката се разправя не със застраховката , а със собствените ти наследници и ги кара да плащат и да се разправят със застраховката и т.н.
В същност застр. живот се скл. в полза наследниците и те си плащат кредита или губят имота.
Иначе губят както е описано по всички параграфи. Нито получават парите , нито спират да им искат пари ...
Как изобщо е спечелила познатата ти дело, след като застраховката не е била скл. в нейна полза?
Тук ми мирише силно на лява ръка - десен джоб от страна на банки и застрахователи. 

Джи аз написах личен опит поне на 2 пъти, но ти си питай банката .

# 734
 • Мнения: 1 287
Bella-ciao, застраховката е на кредита на кредитополучателят и застраховката е застрахователят да покрие кредита, в случай че ти умреш. Няма как застраховката на кредита да се сключи на чуждо име. Евентуално ако си гарант по кредита, може би. Но няма как аз да тегля кредит и застраховката по него да е на името на детето ми, това противоречи на всякаква логика.

Ambrosia, радвам се, че от твоите кредити не е имало отказани плащания по застраховки. Аз пък съм преглеждала животозастраховане в такава компания. На тях работата им е как да НЕ платят. Изкарват, че като не си минал годишния профилактичен преглед и все едно нарочно си крил заболяване и нарочно не си се грижил за себе си,например.

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 17:07 от HappyHeartbeat

Общи условия

Активация на акаунт