Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

• 38 137
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
Кое му е наглото на изказването ми?
Търсенето на имот под пазарна цена предполага, че имота ще има косури. Откога като им се каже истината на хората, това се приема за нагло? Simple Smile

Аз като си купувам шампоан за коса от 5 лева, не очаквам да е с кой знае какво качество и не ми е виновна продавачката за това, че шампоана не става. Айде малко да слезем на земята. Simple Smile

# 106
Да така е. Предполагам че продавачката на шампоана не ти казва “много си мизерна като си купуваш такъв шампоан”? Нали? Добре ще е да слезем на земята.

# 107
  • София
А пък много тънкообидни са някои хора - на мен лично изобщо не ми дреме продавачката - или брокера в този случай - какво ще ми каже. Харесва ли ми шампоана за 5 лева, или имам пари само за него - тогава си купувам, пък всеки да си мисли каквото иска.
Същото и с имотите.
Гого - спекула или не, това е пазарната логика. И при доматите на пазара, и при имотите на другият пазар.

Последна редакция: пт, 26 май 2023, 17:45 от XuHuHa

# 108
Да така е. Предполагам че продавачката на шампоана не ти казва “много си мизерна като си купуваш такъв шампоан”? Нали? Добре ще е да слезем на земята.

😄 Уж си мъж, пък правиш женски номера ей. Къде видя да казвам на жената, че е "мизерна", както се изрази ти. То по - скоро ти я обиди, а не аз.
И в заключение ще напиша, че цената малко или много определя качеството. Не може с ограничен бюджет да искаш имот / шампоан / кола и т. н. в перфектно състояние и без забележки.. с високо качество ( в случая с шампоана). Верно е, че има промоцийки, но и в имотите са като в магазина.. първо вдигат цената, после ти лепват - 40% от цената.. и те така и те така. Simple Smile

# 109
Кой би си купил апартамент за половин милион лева, при положение, че за същите пари може да си купиш место и построиш къща, и да ти останат...

Масово добрите тристайни са по толкова и се купуват.

# 110
Естествено, аз като човек, живял цял живот в къща, предпочитам да живея в апартамент. Има си много плюсове, а една къща, за да изглежда винаги добре и да е поддържана, се нуждае от много финанси. Ние поне все нещо ремонтирахме на нашата, а е сравнително нова, през 90-те е строена. Нашите и сега си намират вечно какво да правят по нея, аз такива проблеми с апартамента нямам. Да не говорим за косенето на големия двор - всяка седмица.

# 111
  • София
Добрата цена идва или от скрити дефекти или от видими (за повечето хора) недостатъци, или срокове, или разправии със съдилища и съсобственици, или рискове - бъдещи строежи, или нещо незаконно - пари под масата.
Или шанс 1 на 100000 нигерийският принц се заженил и продава палата на баща си.
Добре е човек да си дава сметка какво е реалното положение и с какво прави, не прави или би правил компромиси. Дребни тарикатлъци рядко водят до някаква полза.

Всеки продавач носи отговорност за неговите си финанси, имоти, инвестиции. Гласувал е с пари в тях (лични, чужди, наследени, няма значение, не са на купувача)
Всеки купувач също носи отговорност за неговите си финанси.
Затова и сделките са доброволни.
Кой иска купува, кой иска не купува. Пазар широк.
Неуместно е мрънкането, какво било тясно, презастроено, некачествено, колко се награбили строителите, пък колко им било спешно.
Ами явно не им е спешно. Иначе щяха да са по 2 за лев.
Това е пол'жението.

# 112
Това пък ми е тъпо на мене - круизните кораби са пълни с такива хора, с бастуните и белите коси, цял живот блъскали и те така с пот и сълзи, пък на стари години да го ударят на живот, ама то живот ли е тогава вече... Баланс трябва.

Доста хора са на този принцип, обаче тъжната истина е, че доста малко изобщо стигат до круизите и пътуванията в края на живота си...
А тези които успеят да стигнат, всеки ги е виждал и не са супер щастливи.

Българите не са правили така, но сега от последните 10-15 години е модерно да се говори по този начин.
Някак си се самоуспокояват и надъхват, че това е правилния начин. Обаче си е факт, че има много хора, които цял живот се трепят-буквално и като се усетят, ако изобщо се усетят  вече е късно.

Всеки познава такива хора и в България и в чужбина.

# 113
Ами не е зле да ги забавляват с нещо. Иначе младите си превръщат ваканциите вместо в авантюра и приятно изкарване в дърпане и бутане на страци и грижа за тях. Освен ако имат чиста съвест като не ги водят никъде . Нека има забавления за възрастни хора. Защо да няма. Много хубаво!

# 114
Може ли да се продаде имот без изготвяне на предварителен договор?

# 115
Може ли да се продаде имот без изготвяне на предварителен договор?

Може, ако няма банка. Иначе банката иска предварителният, за да вкодира кредита. Предварителният обаче е един вид гаранция и за двете страни и е хубаво да го има.

# 116
  • на последния етаж
Някои банки не искат предварителен договор (ПИБ например).

# 117
  • Sofia
Може, но без него няма и 10% (или колкото е договорено) депозит. Като продавач бих предпочела да има гаранция, все пак ангажирам адвокат, вадя документи за сделката и сериозността на купувача е важна.

# 118
  • София
Това пък ми е тъпо на мене - круизните кораби са пълни с такива хора, с бастуните и белите коси, цял живот блъскали и те така с пот и сълзи, пък на стари години да го ударят на живот, ама то живот ли е тогава вече... Баланс трябва.

Доста хора са на този принцип, обаче тъжната истина е, че доста малко изобщо стигат до круизите и пътуванията в края на живота си...
А тези които успеят да стигнат, всеки ги е виждал и не са супер щастливи.

Българите не са правили така, но сега от последните 10-15 години е модерно да се говори по този начин.
Някак си се самоуспокояват и надъхват, че това е правилния начин. Обаче си е факт, че има много хора, които цял живот се трепят-буквално и като се усетят, ако изобщо се усетят  вече е късно.

Всеки познава такива хора и в България и в чужбина.

Особено у нас, където продължителността на живота след ковида спадна от 71 на 68 години за мъжете. Общо взето  повечето мъже ще имат късмет ако изтикат до пенсия (при покачваща се възраст), а след това им остава още няколко дни живот, вероятно на шепа хапчета. При жените е малко по-добре положението. Тъжната истина е такава. Затова трябва някакъв баланс между живеенето сега и живеенето в "светлото бъдеще", когато ще съм натрупал богатство и свободно време. Като изграден екзистенциалист не вярвам в светлото бъдеще, то реално никога няма да дойде. Т.е. в един момент човек ще осъзнае, че цялото блъскане да събира е било напразно... Но много хора или го осъзнават късно или имат толкова силно заложени инстинкти да правят точно това и не им пречи. Има и още един вид - играчи, които просто това им е начин на живот, но те обикновено са и по-прагматични правейки сделки и умножвайки спестеното.

# 119
Ковида или стрес и затлъстяване в резултат на мерките ?

Общи условия

Активация на акаунт