Армения

• 10 761
  • 241
  •   1
Отговори
# 105
  • Бургас
Джемма искрено ви се радвам за почивката и че протича без проблеми и удовлетворяващо! Blush Дано имаме и ние късмет, да се задържи положението, а най-добре да се разминем с конфликта до месец, когато ни престои пътуването. С такъв ентусиазъм се подготвям за непозната Армения......Heart Eyes
Сега няма да ви занимавам с въпроси, но когато се върнете ще имам доста питания /ако позволите, разбира се Wink/ До тогава - много приятни емоции и "чувал" със спомени и преживявания! Kissing Heart

# 106
  • Балчик
Благодаря. Да, няма пробклем, ще отговоря с радост.

# 107
  • Балчик
На летището сме, ето че дойде ред да си ходим. Обявено е 35 мин закъснение! Бясна съм на Wizz, но за друго. Описах случая в темата за Уиз. Не е болка за умиране, но стават нагли. При платени места искат пак да им платя!!!! Дано поне излетим, макар и не навреме.

# 108
Джемма прибрахте ли се? Надявам се всичко да е било наред.

# 109
  • Балчик
Преди половин час се прибрахме, защото полетът беше нощен. Кацнахме със закъснение, в 1.20 ч някъде и до първото метро дремахме на летището, после с бързия влак до Варна. Всичко беше наред, като изключим случката с уиз за платените места
 Утре ще напиша подробно какво и що видяхме, посетихме и т н.
А междувременно мога да отговоря на въпроси, ако искате нещо конкретно

# 110
  • Бургас
Джемма радвам се, че сте се прибрали по живо, по здраво! На фона на "страха" от военен конфликт, перипетиите с Уиз са бели кахъри! Ще си чакам търпеливо споделянето на впечатления - когато можете и разбира се имате настроение. Но за отговор на конкретни въпроси ще се възползвам Blush Все пак за сега решихме, че ще пътуваме!
1. Имам запазени 4 апартамента в центъра, но няма да откажа адреса и на този, който сте ползвали. Плащането в каква валута става?
2. От летището - автобус или такси /както и за обратно/ трима души сме/
3. Планирам екскурзиите с  HYUR  - 24.10 - Озеро Севан, Монастырь Севанаванк, Дилижан, Монастырь Гошаванк, Монастырь Агарцин                            -25.10 - Монастырь Хор Вирап, Пещера Птиц (Арени-1), Винный завод Ин Арени (тур и дегустация), Монастырь Нораванк
и за срядата - до Каменната симфония с наета кола пак от фирмата.
Въпросът ми е: Предварителна резервация в сайта ли трябва и плащането в брой или с карта може?
4. Нужна ли е местна сим карта и приложението на Яндекс работи ли в Армения?
5. Освен "Кавказка пленница", попаднахте ли на интересно, с арменска кухня заведение.
За сега няма да ви затруднявам повече...Когато можете - очаквам разяснения Hug

# 111
Aniksi- с карта се плаща навсякъде, дори и кафе от бутка. Бих взела обаче и някакви пари в брой, ако случайно нещо стане. Навсякъде плащахме в драмове.

За летището има и автобуси има и таксита. За трима май такси ще е по-изгодно. Естествено зависи и къде ще спите. Яндекс има.

Местна сим карта е нужна/ продават се на летището за 10тина лева с включени минути и интернет.

За Hyur екскурзиите- всичко става през сайта, няма начин да плащате на място.
За каменната симфония препоръчвам организирана екскурзия включваща и други места. Не бих се занимавала да карам там (пътищата не са много лоши, но има дупки, изпреварват и тн). Отделно около симфонията има и други интересни места на които ще ви заведат (Гарни, Гегард).

# 112
  • Бургас
Ibsena много благодаря за насоките! Hug
Относно плащането - навсякъде плащам с карта, но в Букинг специално е отбелязано - плащане в брой...
Затова се чудя дали да рискувам с голяма сума драмове / ако не дай си Боже нещо се провали - какво ще ги правя/
А по принцип винаги обичам да си имам от валутата на съответната страна - ей така, за спокойствие и пестене на време Stuck Out Tongue Winking Eye
За екскурзиите - да уточня...да платя само резервация или цялата направо. А за Каскадите, Гарни и Гегард имах предвид  кола с шофьор, пак от същата фирма.
Въобще... идеята ми е, колкото се може по-малко обвързване с платени услуги....при тази несигурна обстановка - поне загубите да са по-малки Grinning Но ще се ходи....това вече е решено!

# 113
  • Балчик
Сега,на въпросите са отговорили преди мен. Но ще разкажа подробно.  Тръгнахме със 185 000 Д.
Полетът до Ереван беше навреме. Купихме сим карти и извикахме такси- 2500 Д. Настанихме се и излязохме на разходка наоколо и на вечеря в Tun Lahmajo. Бях си хо набелязала предварително заради кухнята. Много атмосферно заведение. Чакахме за места. Времето беше топло и седнахме отвън, но влязох вътре да снимам обстановката. Интересно заведение. Много ни хареса виното от нар.

Имаше много местни жители там, явно си го харесват и те. Стояхме до към 23 ч и се прибрахме. По пътя малко снимки- всичко беше повече от спокойно.

Ден 2
В 9.30 бяхме в офиса на Hyur service, който беше на 230 метра от квартирата ни. Посетихме Цакхадзор, лифта и манастира.

След това отидохме до езерото Севан, обядвахме за своя сметка и имахме дегустация на севанска пъстърва, включена в цената на екскурзията ( още включваше вода и гата, в автобуса ни дадоха). Посетихме манастира Севанаванк.

Върнахме се надвечер. Отидохме до площад Република да се разходим.

Вечеряхме в Tokyooo, по желание на младежа.

Ден 3
Втора екскурзия с Hyur. Първа спирка на Черенцовата арка, за съжаление имаше лека мъгла и Арарат не се виждаше ясно.

След това отидохме до храма Гарни. Уникално място!

Симфонията на камъните я видяхме само отгоре.

След това ни заведоха в къща за гости, с прекрасна градина,  на мастер клас за приготвяне на лаваш. Уникално изживяване, истински вкусен лаваш, поднесен със зелении и сирене.

От там-в манастира Гегард.

Екскурзоводката, която виждате на снимката ни продемонстрира акустиката, като запя мотив от арменска песен. Е, повтарям се, но пак ще кажа-уникално!

Към 15 часа се върнахме и с такси отидохме в Ереван парк, там и вечеряхме. Работи до 22 ч

Прибрахме се пак с такси.

Ден първо отидохме до събора св Григорий, имаше служба.

След това минахме през пазара Вернисаж.

След това с такси отидохме до мемориалния комплекс посветен на геноцида над арменците.

Пак с такси, тъй като са далече обектите, отидохме до паметника майка Армения.

След това посещение на къщата-музей на Арам Хачатурян

От там отидохме до Каскада.

Вечеряхме в едно също атмосферно, но странно заведение, с много охрана- Hot pub.

Ден 5

Посетихме конячния завод Арарат.

През останалото време до полета просто се разхождахме, пихме кафе, наблюдавахме живота в Ереван и се наслаждавахме на прекрасното време. Беше топъл , слънчев ден, а вечерта беше просто очарователна. Предишните дни беше ветровито и хладно. Нощно време беше студени, а едната нощ валя дъжд.

Навсякъде се плаща с карта, без Вернисаж.
Закусвахме с пирожки, хачапури, гата от пекарна и SAS. Обядвахме, където ни се паднеше заведение по пътя.Обменях още малко пари в SAS. Не можахме да стигнем до Кавказка пленница, за съжаление. Вечерта, в която щяхме да ходим се чуваха демонстрантите и на картата показваше много затворени улици. И въпреки, че е мирен протеста, решихме да не рискуваме по нощите. Ресторанти с арменска кухня, които знам са Пандок Ереван,  Туманян хинкали, Арташи мот, Таверна Ереван. Това, което ви показах успяхме да посетим. Към 19ч извикахме такси, което за 2300 Д ни закара до летището. Полетът закъсня с половин час.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 20:11 от Джемма

# 114
  • София
Нещо ново да сте чули за отварянето на Etchmiadzin Cathedral след ремонта?
Трябваше да е септември, но той вече отминава, а май все още е затворена.

# 115
  • Балчик
Нещо ново да сте чули за отварянето на Etchmiadzin Cathedral след ремонта?
Трябваше да е септември, но той вече отминава, а май все още е затворена.
Не сме, защото не влизаше в плановете ни, нямахме време за повече.

# 116
  • Бургас
Джемма - благодаря! Виждам, че добре сте попътували!
Дано не ставам банална, но пак ще ви помоля за адреса на квартирата, която ползвахте и как заплатихте? Същото и за екскурзиите - с предплата или цялата при заявка?
Дано имаме късмет и ние да се насладим на тази красота....

# 117
  • Балчик
Квартирата е тази, но не знам дали да я препоръчам, зависи какви удобства търсите. Оставила съм отзив. Чисто е, но не е модерна, съвременна квартира. И тоалетна хартия не дозареждат. Не влизат и да чистят и хвърлят кошчета. Снимките са подвеждащи, снимали са най-различни апартаменти, най-хубавите, а кой ще ти се падне,нвероятно въпрос на късмет. Но ние буквално само спяхме там и не ни пречеше. Излизахме сутрин, връщахме се вечер. Разположението е топ! Ако търсите лукс обаче не е за Вас. Входът е с чип, на последния етаж има жена и помещение, където да си оставите багажа, при късен полет. Попитах дали може с карта, преди да заминем, казаха да. Но в крайна сметка платих в брой. Не държат да платиш веднага, имате време там да обмените в SAS. Курсът беше малко по-добър от Тавекс.
Четох, че било забранено внасянето на драми, но реално никой не пита дали носиш.
https://www.booking.com/Share-SJAIL3

Екскурзиите ги плащаш при заявяването на сайта, от тук ги купих, разпечатах си това, което ми пратиха на имейла. Тръгват в 10, но в 9.30 искат да сме там, за да се регистрираме- отмятат бройката на пътуващите и ни казват номера на автобуса-1,2,3 или 4, защото всеки пътува за различна дестинация и тръгват от едно място в един и същи час. Вероятно заради застраховките, да са сигурни колко точно от платилите са се явили.

Ползвайте само Яндекс такси, най-евтини са. Получаваш смс каква кола, с какъв номер ще дойде и телефона на шофьора. Преди да оформят заявката ти казват колко ще струва и ако си съгласен, приемат поръчката.
Имайте предвид, че не всички говорят английски. Но аз понеже съм рускоговоряща нямах никъде проблем. Синът ми обаче знае само английски и е срещнал затруднения тук-там. 😃
Ако нещо друго се сетите, питайте.

Последна редакция: сб, 30 сеп 2023, 11:06 от Джемма

# 118
Здравейте! Бяхме в Армения през юни. Взехме кола под наем и обиколихме доста. МНОГО ни хареса! Решили сме в близко бъдеще да се върнем, за да доразгледаме на север, в комбинация с поне 5 дни обиколка в Грузия. Горещо препоръчвам! Simple Smile

# 119
  • Бургас
Поздрави от слънчева Армения! Два дни обикаляхме с екскурзии на Hyur - прекрасно! Днес сме в Ереван - топло, приятно, спокойно...наслаждаваме се на красотите на града. Нощен Ереван е вече любим мой град, така осветено и с удоволствие да обикаляш! Wizz- промениха полетите с 50 мин, но сега поне на време и дано не  висим много на летището! Ще пиша подробности след прибиране, но най-важното - дори и демонстрации няма!

Общи условия

Активация на акаунт