Доходът и неговото значение в живота

• 23 998
  • 726
  •   1
Отговори
# 180
Щом дохода се свързва само с храната явно не е особено висок.

# 181
  • София
Някак не мога да си представя, че в добре уредена държава като нашата някой ще иска на стари години да дели стая и да има обща баня, тоалетна, кухня, коридори с още 2ма други, неясно какви индивиди. С които поделят посуда, хладилник, уреди, че понякога и дрехи се делят, ако ти се падне перде-съквартирант.
За някакъв супер кратък и интензивен период, разбирам, ако събираш ударно за вноска за лично жилище, иначе е мега мизерия, не пестеливост. На 20 е друго.

Освен това, къде в София ще намериш 300лв за стая с консумативи. Това в колко стаен апартамент?
700лв за 3стаен + 200лв ток, вода, парно, етажни за 3ма чоевка!?
Само някоя 100 годишна панелка в Бенковски би се квалифицирала.

# 182
Не знам как изобщо се сравняват бабини и заводски продукти като технология и хигиена. На мен домашните основни храни предимно не ми допадат - блудкави, възкисели, пресолени, клисави и пр., зависи от продукта. А не съм нито някаква мис претенция откъм храна, нито карам само на полуфабрикати с три лъжици вегета.
Казах като вкус и консистенция приличат на домашните млека, но че имат много стабилен технолог.
Предполагам баба ти на село не е използвала технолог.

# 183
Не знам какво се е дискутирало по-назад, защото не съм чела темата, но не виждам какво лошо има в това да живееш със съквартирант/ка някакви години след завършване на студентството. Аз по време на бакалавър и магистратура бях на общежитие, а след това с една колежка от уни-то излязохме на квартира. И живеехме двете 3 години, но в просторен апартамент в хубав квартал. Имахме късмет да го намерим, а наемът беше повече от приличен. После пък направо заживях с мъжа ми (тогава гадже) в друг хубав квартал, в друга квартира. Той също преди това беше със съквартирант.

# 184
Скрит текст:
Не знам как изобщо се сравняват бабини и заводски продукти като технология и хигиена. На мен домашните основни храни предимно не ми допадат - блудкави, възкисели, пресолени, клисави и пр., зависи от продукта. А не съм нито някаква мис претенция откъм храна, нито карам само на полуфабрикати с три лъжици вегета.
Казах като вкус и консистенция приличат на домашните млека, но че имат много стабилен технолог.
Предполагам баба ти на село не е използвала технолог.
Всъщност каза, че приличат на конкретно на домашното мляко конкретно на твоята баба и конкретно по твоите спомени. Надявам се поне тя да е градски технолог, понеже бабите със сиренето обикновено нито са от града, нито са технолози, нито - най-важното - блестят с хигиена при производството (и като цяло). Няма лошо някой да си спомня с носталгия какво е правила баба му у дома на село през 1973, но нека не го изкарва еталон за промишлената зона през 2023.

Между другото, не разбрах кое е лошото на порциона. Аз май ще трябва да си смятам моя, че имам да свалям кила 🐷

# 185
Alexslav, зависи какво и къде ядеш.
Напротив,
сравнява е идентично качество и храна, не пиле с ориз със стек. След това се сравняват стековете или рибни и морски, че и там има разлики.
У нас нещо хубаво и качествено е по-скъпо от южна Европа на 100% и идентично със средните цени на Европа, но пак това се отнася за ниско към средно качество, защото високо просто няма.

# 186
Щом дохода се свързва само с храната явно не е особено висок.
Не е важно висок или нисък, важното е да е достатъчен.
 Тангра, защо говорим за съквартиранти? 300 лв на човек, тоест 600 за семейна двойка, например. Наем или ипотека, все тая.

# 187
Парите не ме определят като човек, но са ми помогнали да съм това, което съм днес. А съм ги получила, заради качествата си. Т.е. в основата е това какъв си и какви умения, познания и стойност имаш самият ти.
Но... Без пари ние нямаше да имаме деца, нито едно най-вероятно, защото и двамата имаме репродуктивни проблеми. Нямаше да отворим собствена кантора и да работим за себе си. И нямаше на 45 да се "пенсионирам", за да се грижа за дома и да родя спокойно петото си дете. Нямаше да дадем на децата ни това образование, за което мечтаеха и съответно днес най-големите ни дъщери нямаше да са там, където са, нямаше да са с техните мъже до себе си, нямаше да чакаме внуче. Нямаше да можем да осигурим на възрастните ни родители този спокоен живот на морето, без да мислят как да смогнат с пенсиите и свекърва ми щеше да е сляпа (наложи се наскоро дълго и много скъпо лечение, за да запази зрението си), а баща ми нямаше да живее здрав вече 15 години след онкологично заболяване. Ей такива едни неща нямаше да са наложи и така ние нямаше да сме това, което сме.
Защото парите не ти дават любов,щастие и здраве, но облекчават пътя ти към тях.
Целият пост е уникален. Подчертаното пък все едно аз съм го писал. Мисля точно същото. Хората, които са минали по твоя път прекрасно знаят за какво говориш. Тези, които не са е възможно и да не те разберат, но при всички случаи е хубаво да се замислят вместо да се успокояват с някакви измислени цитати от фейсбук.

# 188
Гледам, че темата е станала доходът и оцеляването или Доходът и мизерията
Фокусът е как да се напънеш повече, за да не оцеляваш и калкулираш порцион. Особено живеещите в София, където има огромен недостиг на работна ръка. Може и да се работи на 2 места за повече пари.

Е, недостигът на работна ръка е принципно положение, но на практика ако аз сега реша да кандидатствам за някаква работа няма да ме вземат изобщо. Даже няма да ми огледат CV-то.

# 189
  • пустинята Гоби
В смисъл?

# 190

В смисъл, че ако наистина нямаха хора щяха да ме наемат, но в същото време няма да го направят. Което значи, че има дефицит на точно определени хора Wink

# 191
  • пустинята Гоби
Е разбира се, че за да те наемат трябва да отговаряш на това, което търсят.

# 192
Е разбира се, че за да те наемат трябва да отговаряш на това, което търсят.

Да, и щом пробират, значи не са го закъсали. Ако имаше 30% недостиг щяха да вземат и дърти, глупави баби като мен.

# 193
Това със смятането на разходи по храна е доста относително понятие- не може да се обобщи. Тук и количеството е важно и качеството и начинът на хранене, така че всеки един може да е прав за себе си.
Аз лично от храна не пестя, компенсирам от други неща, които не са належащи на всяка цена да ги имаш.
За храна давам доста аз- тоест по-скоро търся качество, отколкото количество.

# 194
Как пък в нашата сфера, все има недостиг на кадри, и взимат куцо, кьораво и сакато и все недоволни .

Общи условия

Активация на акаунт