Доходът и неговото значение в живота

• 23 977
  • 726
  •   1
Отговори
# 195
И ние вкъщи сме така - гледаме да купуваме качествена храна. И държа нещата за бебо - храна, дрехи, козметика, по-големи придобивки - също да са качествени. Не пестим пари за тези неща. Но и двамата с мъжа ми не сме прахосници, имаме добра финансова култура и не пилеем пари за глупости.

# 196
Скрит текст:
Не знам как изобщо се сравняват бабини и заводски продукти като технология и хигиена. На мен домашните основни храни предимно не ми допадат - блудкави, възкисели, пресолени, клисави и пр., зависи от продукта. А не съм нито някаква мис претенция откъм храна, нито карам само на полуфабрикати с три лъжици вегета.
Казах като вкус и консистенция приличат на домашните млека, но че имат много стабилен технолог.
Предполагам баба ти на село не е използвала технолог.
Всъщност каза, че приличат на конкретно на домашното мляко конкретно на твоята баба и конкретно по твоите спомени. Надявам се поне тя да е градски технолог, понеже бабите със сиренето обикновено нито са от града, нито са технолози, нито - най-важното - блестят с хигиена при производството (и като цяло). Няма лошо някой да си спомня с носталгия какво е правила баба му у дома на село през 1973, но нека не го изкарва еталон за промишлената зона през 2023.

казах, че овчето мляко има вкус и консистенция на домашно селско мляко, но, че фирмата има много читав технолог и собствени стада.
Което ще рече, че не отнемат мазнини от млакото и не добавят сухо такова или нишесте. Бага ми, градския технолог и хигиената са твои интерпретации. Сиренето пък съвсем.

# 197
Как пък в нашата сфера, все има недостиг на кадри, и взимат куцо, кьораво и сакато и все недоволни .
Хепи, в коя сфера това?Simple Smile))

Файърче, затова казвам-въпрос на приоритети.
На мен ми тъпо, че българската стока е по-скъпа от вноса и българските производители изнасят по-голяма част от качествената стока на доста по-висока цена от средната на пазара в БГ за определения продукт.
Говорила съм с производители на тази тема и казват, че се принуждават да предлагат на пазара качество/цена- това , което масово се търси.
Примерно на пазара : турски/ гръцки домат-3 лв; италиански домат -4,50, български розов-5 лв…
Хубаво ,истинско сирене -под 30лв няма

# 198
Лекари и сестри в БГ.

# 199
Доход за сандвичи и да си вземеш обяд от лафка са си джобни отвсякъде. То в такъв случай по-важен е доходът на родителите, които осигуряват всичко останало на главния герой от дискусията Grinning

# 200
  • пустинята Гоби
Е разбира се, че за да те наемат трябва да отговаряш на това, което търсят.

Да, и щом пробират, значи не са го закъсали. Ако имаше 30% недостиг щяха да вземат и дърти, глупави баби като мен.
И аз си мислех като теб, но се уверих, че и баби вземат. Който търси, намира!

# 201
  • София
Щом дохода се свързва само с храната явно не е особено висок.
Не е важно висок или нисък, важното е да е достатъчен.
 Тангра, защо говорим за съквартиранти? 300 лв на човек, тоест 600 за семейна двойка, например. Наем или ипотека, все тая.
600лв, казахме, че са включени консумативи, за ипотека!?
Ако е купувано преди 10 години, може би.
Какъв и ще е тоя наем 600лв с консумативите за 2ма.

Малките едностайни са вече по 550лв+. Консумативите още 100.
И то стана 1/2 стая, щом са 2ма.

А след 10г като станат 1100лв? Пак ли ще е еталон за свобода да рентваш кутийка 2ма човека. А ако се скарате? А ако се роди дете?

Лично за мен парите нямат значение и то именно, защото ги нямам. Независимостта е начин на мислене, а да си зависим от дохода си определено не е независимост.
Мисля, малко се разминават причината и следствието.
Разходите ти отнемат от независимостта, доходите ти добавят към нея.
Ако имаш спестени доходи, пасивни доходи, големи доходи (които могат да се пестят), това е (някакво количество) независимост.
Финансовата дисциплина и мироглед на ширината между пръстите, съвсем отделен въпрос.
Човек е зависим от разходите си (задължителните). Доходът какво да те заробва?
Точно с доход взимаш ипотека и в даден момент в бъдещето ще си по-свободен. Без покрив не става.

# 202
аз пък мразя да се претоварвам, в началото докато учех редовно и работех имах такъв срив на здравето, че реших по-добре да си оставям време за почивка, а не да ламтя за повече пари.
Не бих издържала да работя на две места, не че ми се налага сега де, не се оплаквам в парично отношение.
Не всеки може да издържи на напрежение
Освен това живота се превръща в работа-сън-работа, какъв е смисълът от това? Имаш пари, нямаш време за семейството и себе си, здравето си…

# 203
  • София

Явно говорим за различни неща.
Повтарям, че масовите продукти в масовите магазини на много места са по-скъпи у нас. Не правя статистика, когато пътувам и нямам навик да потребявам безразборно всякакви неща, освен обичайните ми.
Примерно, козметика, парфюми, дрехи са по-евтини навън. Сядането да хапнеш на обяд на заведение е по-евтино у нас (да речем, обща салата за двама, 2 чаши вино и по 1 основно ). Хотелите на едни и същи цени у нас още са по-евтини. Техниката обаче е по-скъпа. И т.н.
Потребявам само качествени (по моите разбирания) неща и над тях имам наблюдение.

# 204

Явно говорим за различни неща.
Повтарям, че масовите продукти в масовите магазини на много места са по-скъпи у нас. Не правя статистика, когато пътувам и нямам навик да потребявам безразборно всякакви неща, освен обичайните ми.
Примерно, козметика, парфюми, дрехи са по-евтини навън. Сядането да хапнеш на обяд на заведение е по-евтино у нас (да речем, обща салата за двама, 2 чаши вино и по 1 основно ). Хотелите на едни и същи цени у нас още са по-евтини. Техниката обаче е по-скъпа. И т.н.
Потребявам само качествени (по моите разбирания) неща и над тях имам наблюдение.

Ще дам точни примери, понеже с ям едно основно у нас или в чужбина, абсолютно нищо не значи.
Както казах, ако се ядат по-така неща, в доста страни от Европа поне не е по-скъпо.

У нас отдавна пиците са по-скъпи или на едни цени с цените в Италия, ама няма да коментирам какви са разликите между самите пици нали.
Риба и морски са леко табу у нас, но където ги има е по-скъпо или на една цена с места в  Гърция, Италия, Испания, като пак няма да коментираме какви са разликите.

Чаша вино може да е е на една цена, ама разликите там стават съвсем абсурдни в качеството.

# 205
  • София
Това изобщо не е по темата и не смятам да продължавам.
Понеже спомена Италия, а там имам дългогодишни и трайни впечатления. Точно там няма как да обядваш пица, салата и чаша вино за под 50 евро. У нас същите неща и то при абсолютно сравнимо качество трудно струват над 50 лв. За морските дарове - зависи къде ги поръчваш. В Португалия - пресен улов - риба, салата и бира за двама близо до плажа е 30-тина евро. У нас - в София цената може да стигне повече, но на плажа ще е наполовина (лятото живеем на морето и рибите не са ми мираж). И да, софийската ще е в повечето случаи по-кофти, защото се доставя отдалеч. В София избягвам да ям риба, освен от рибарник.
Относно качеството на виното - то невинаги се определя от цената. Най-любимоъо ми Порто струва 8 евро (7 на едро). В Била го има за 24 лв.
Разликата е видима. Българско вино има хубаво и за 10, и за 20, и за 50 лв. Има и лошо на тези цени.
Твърде относително е да се сравнява на ангро. А и храната за мен не е основното в ежедневието ми, за да обръщам такова внимание.
Примерно, купих последно любимия си летен парфюм от Рим за 19 евро, а тук струва около 80 лв.! Съпругът ми си взе леко яке от изкуствена кожа за 45 евро, а тук подобно видях преди дни за 150 лв. И т.н.

# 206
  • София
Моите наблюдения са между България и Канада. Смея да твърдя, че имам и някакъв поглед за Европа, разбира се, не така детайлен.

"Картата" с разходите е изцяло различна в 2 държави и не може да се прави пряко паралел примерно с цената на сиренето или компютрите. Това е глупаво. А и да се правеше, сиренето пак е в пъти по-евтино в България.
В чужбина има едни различни разходи, които в България ги няма. По-високи данъци на жилищата, на автомобилите, по-високи застраховки, повече километри в пътуването, по-скъпи сервизи, по-често се ползва самолет, дори и заради факта, че се връщаш в България, също и няма държави с универсален климат като нашия, т.е. пътуваш задължително със самолет за всяка екскурзия. По-високи данъци на доходите, и в някои държави (особено САЩ и Канада), много по-къса отпуска. Което пък, косвено е още едни 4% удар върху дохода (2/52 грубо разлика).
Кел файда, че един компютър е малко по-евтин, или телефон, като купувам такива един път на 10 години. За чашата вино и бира ще си позволя да се усъмня. Разликата с Канада е в пъти, и в заведения и в магазина. Ако сравнявате с някаква супер специфична дестинация, център на вината, това е съвсем отделен въпрос, ама изобщо не е общовалидно. За сметка на това високите данъци по колите, високите горива, телефони, интернети, телевизия си вървят ката ден. В България съм на газ, струва стотинки. В Канада има само бензин, който е на цени като у нас.
И не ми казвайте, "ама там доходите какви са", първо, за София доходите имат някаква прилика, особено за някои професии, и второ, като се спри за ябълки, да се обсъжда ябълки. Някак не върви, да обясняваш колко по-скъпо е виното, и после "ама доходите".

Авторегулацията се вижда и с просто око. В западните държави масово хората изнемогват и се стискат от всичко, ни кола, ни екскурзия, ни ресторант, ни дяволи, в България всеки е на автомобил, пътува по почивки (дори и у нас да е, ама си обикаля), пушат като комини, заведенията се пръскат по шевовете.

Не съм забелязал в чужбина да живее масовият човек по-охолно.

П.С. хубави сирена има и на по-ниски цени, има мандри, непрекъснато има промоции. На лидл сиренето не е скъпо и не е никак лошо. Не съм с чак толкова изтънчен вкус, а напоследък и заменям сиренето с извара.

# 207
  • София
По принцип живот тип работа в чужбина, почивка или семейство в България излиза много неизгодно. Мислиш си че изкарваш супер пари, а като си платиш разходите в чужбина, билета и пратиш за БГ, става лошо.
За стоките в супермаркета - едно е по-евтино, другото - по-скъпо и накрая е пак същото...

# 208
Fever, в Италия храната е доста по-евтина от България. Точно преди година вдигнах сватба там, във винарна, подобна на шато Копса, с куверт 60 евро, 7 курса меню плюс коктейл преди обяда и неограничено вино,кафе, аператив, безалкохолни. На Лаго ди Гарда, в центъра на Сирмионе, където бяхме за медена седмица, пица с чаша вино и салата (което е количество, каквото не мога да изям наведнъж) струваше около 20 евро.

# 209
  • София
Да, храната е по-евтина. Написах го многократно. По-скъпо е самото обслужване. Дори и от заведение да си вземеш за навън и да седнеш с включен сервиз - разликата може да е и двойна.
През март оженихме там дъщеря ни. В центъра на Рим. Цените бяха двойни.
И у нас преди година бяха много надолу.

Общи условия

Активация на акаунт