Доходът и неговото значение в живота

• 23 837
  • 726
  •   1
Отговори
# 435
Има неразбиране и смесване на отделни неща - да, банките "създават" пари, но това не са онези пари, които циркулират в икономиката, а са виртуални пари, тоест активи/вземания в счетоводните книжа. Ако всички вземат, та си погасят дълговете виртуалните пари ще се стопят, но парите в обръщение ще си останат.
Много хора казват, че ако сме били останали със златото нямало да бъде така, но бъркат - по-напред дадох пример, че и златни пари да обменяме, пак ще се получи този процес на създаване на вземания. А днес не ползваме злато, защото е тежко, изтрива се (и се губи) и най-важното - малко е и не стига да се покрият нуждите на икономиката. Някога царете също са печатали пари (секли, ако трябва да съм точна) и са го правили непрекъснато, но понеже златото се добива трудно се е получавало така, че добитото ново злато горе долу е отговаряло на растящите население и икономика. Да, ама до време, днес няма достатъчно злато и затова сме минали на виртуални пари. И да, това позволява на централните банки понякога да напечатат повече от нужното и да помпат инфлация, което е нямало как да стане със златото, но пък помпаната инфлация е и вредна, но и полезна. Без напечатаните пари по време на Ковид пандемията икономиките можеше да се сринат. Златото дава сигурност и защита от инфлация, но не и тази гъвкавост.

# 436
В същото време парите, пуснати в обращение от БНБ са 26 милиарда - на предната страница давах линк.
Между другото, така и не научих как се пише тази дума - с Ъ или А. Срещал съм я и по двата начина.
Когато иде реч за пари, е обрАщение.
ОбрЪщение е, когато назоваваш нещо/някого по име/титла.

Банките създават пари и това, че тези пари са техни вземания и задължения, не ги прави по-малко реални. Кандидатстваш за кредит, банката ти го отпуска по сметка, но за да го отпусне, трябва да има покритие от свои активи/капитал/чужди влогове. Това са си пари, не са просто записи в счетоводните книги.

# 437
Значи въртиш-сучеш, но така и не показа нагледно как се създават нови 100 лева. Аз ти показах с няколко примера как това става с кредитирането от търговските банки - ти викаш, че не било вярно. Но накрая доколкото виждам се съгласяваш, че е точно така. То и няма как да е иначе.
Ако аз си купя нещо със 100 лева кеш, това не създава нови пари.
Ако си го купя с дебитна карта, или фирма си купи нещо с фактура и банков превод, също не създава нови пари - продавачът има 100 повече по сметката си, а купувачът 100 по-малко.
Нови пари се създават само когато се вземат кредити. А когато кредитите се връщат, парите намаляват. На практика няма как всички да си върнат кредитите, но е достатъчно да се затегне кредитирането, за да намалеят и парите и тогава тези прословути 120 милиарда в банките могат да станат 100, а защо не и по-малко.

Банките създават пари и това, че тези пари са техни вземания и задължения, не ги прави по-малко реални. Кандидатстваш за кредит, банката ти го отпуска по сметка, но за да го отпусне, трябва да има покритие от свои активи/капитал/чужди влогове. Това са си пари, не са просто записи в счетоводните книги.
Именно, и това покритие е не 100%, а нормативния % МЗР - ще го вдигат на 12% от лятото. Така че със 100 лева новонапечатани пари от БНБ могат да се създават 833 лева нови широки пари.

# 438
  • София
Ще може ли да се оборвате на лични или да минете в някоя от икономическите теми?
Благодаря.

# 439
Няма да пиша повече, защото явно не се разбираме. Не отричам, че банките създават пари в смисъл на счетоводни записи, но просто се опитвам да обясня разликата между влоговете и парите в обръщение. Но на теб не ти харесват нито дефиниции, нито примери. Ми здраве да е.
Никой не отрича, че банките създават пари, но има нюанси и ти тях не искаш да схванеш - влогове и пари в обръщение са различни неща.

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 13:00 от Черна станция

# 440
Значи въртиш-сучеш, но така и не показа нагледно как се създават нови 100 лева.
Чрез създаване на пари прим, чети Маркс. Като ти даде банката виртуално 100лв и ти си й ги върнеш те се нулират, не са новосъздадени пари.

# 441
Именно - но ако не ги връщам, а тегля все повече кредити? Не непременно аз лично, но гражданите и фирмите като цяло? Точно това става и точно затова парите растат. А когато съвкупно връщат кредити, парите се свиват.

Инак Маркс си го чети ти. По негово време е нямало централни банки с мандат да водят парична политика като сегашните, а парите са били злато. Доколкото е имало хартийки, на всяка от тях е пишело срещу колко злато се разменя.
Интересен факт - в годината, когато е написал "Капиталът", 1867, Америка купува от Русия Аляска за $7.2 милиона долара. Понеже хората са нямали вяра на хартийките тогава, цената е платена със златни монети. Запазен е чека, срещу който са броени жълтиците във Вашингтон: https://www.loc.gov/item/2021671100/

Но по някое време едни умни хора (няма да казвам от коя етническа група) са се сетили, че бизнес оборота може да се ускори многократно, ако могат да се създават пари от въздуха, срещу кредит. Вземете прочетете барем какво е fractional reserve banking - ако не щете от книги, защото книгите струват пари, даже и в Уикипедия го има безплатно: https://en.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking
Ей ви само два цитата от уикипедийската статия на разбираем език, другото който иска да си го чете сам:
Fractional-reserve banking permits the money supply to grow beyond the amount of the underlying base money originally created by the central bank.

When a loan is made by the commercial bank, the bank creates new demand deposits and the money supply expands by the size of the loan.

# 442
Като ти даде банката виртуално 100лв и ти си й ги върнеш те се нулират, не са новосъздадени пари.
С малката подробност, че връщаш 100+ лихвата

# 443
  • Между гори и планини
Да кажем, че съм постигнала мечтите си. Имам собствен дом, чиято стойност спестихме с мъжа ми, без кредит и помощ от родителите ни, имаме земя, което ми по - скъпо от хвърчащ във въздуха апартамент, имаме 2 коли, средства да си плащаме сметките, храната и ако решим да отидем на почивка. Не пестя , за да си купя дрехи, детето ми ходи на скъп курс. Но , според някои може да съм бедна, защото не ходя на шопинг в Дубай и почивка на Малдивите, колите ни са старички, дрехите не са маркови и т.н.
За себе си съм успяла, защото съм в мир и комфорт в този етап на живота си.

# 444
С малката подробност, че връщаш 100+ лихвата
Ставаше дума  за създаване на "пари", че като ти даде заем 100лв банката ги създава и те се добавят към богатството на страната, което не е така. Лихвата е създаване на богатство, това са "пари-прим", което е различното.
А когато съвкупно връщат кредити, парите се свиват.
Кои пари? Вече се обясни че има разновидности и не е все тая, има технически подробности 😁

# 445
Широките пари, разбира се - тоест, тия 120 милиарда, които има в банките.

# 446
  • В заешката дупка
Най-прост пример: ако аз купувам имот от теб за 100к с готови пари, парите в системата няма да се променят. Аз ще имам 100к по-малко в сметката си, а ти 100к повече. Но ако тегля кредит и ти платя с него? Ти ще имаш +100к, аз от нула пак нула, но депозитите в банките са нараснали със 100к. Нараснали са и кредитите с толкова, разбира се.
Тези депозити 120 милиарда, които има в българските банки, повечето са дошли точно оттам. БНБ е надуло с 15 милиарда за 10 години, останалото увеличение идва от кредитирането. Кредит = пари при сегашната система. Тя в цял свят е такава, не че ние нещо правим неконвенционално в България.

Не е баш така. Ако теглиш кредит от 100к и платиш на Танграта, в сметката на Танграта ще има 100 бона и толкова. Но отделно банката кредитор ще има вземания (тоест) активи за 100 бона, Танграта ще има активи за 100 бона (правото да си изтегли стоте бона от банката) и отделно ще има 100 бона в банката ( в сметката му). Но това са счетоводни трикове, а реално ситуацията ще е съвсем същата и ако бяхме във времената на златото и ти беше взел заем от 100 златни слитъка. И затова са виртуални пари - дават илюзия за повече, но реално не е съвсем така.

И с депозитите не е така, защото не мисля, че някой взема кредит за да си направи депозит. На депозит стоят реално изкарани пари (тези на Танграта от примера по-горе), които после банката раздава на други хора, но не за да си направят депозит, а само за краткосрочно пребиваване в разплащателните им сметки докато платят нещо.

Напротив. Примерът на Крис съвсем адекватни описва механизма, по който банките увеличават парите чрез отпускане на заеми. И в него няма никави “счетоводни трикове”, нито “права за изтегляне”, нито се правят сравнения с  “времето на златото”, за да бъде намесвано всичко това. В примера също не става дума и за това как “някой взема кредит, за да си направи депозит”, та и този параграф няма връзка с това което Крис пише.

Примерът демонстрира как банките чрез даване на заем (100к на К, за да купи имот от Т) създават депозит (100к, които Т получава). И тези виртуални пари, които Т има вече в банката,  не са ни най-малко илюзорни, “счетоводен трик”, “само на хартия”,  “право за нещо си”, а съвсем реални и Т може да прави с тях каквото намери за добре . Заемите създават депозити (не че някой си прави депозит като тегли кредит, а по гореописания начин - депозитът не е при К, а при Т). Ето това е  е механизъм, по който ТБ създават пари. Съвсем реални. Дали този механизъм се разбира е съвсем отделен въпрос. Но литература - бол, за който го интересува.

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 12:51 от ЧеКа

# 447
Това за парите е абсолютно относително - за какво му трябват на човек и какви са му целите. За мен - да преживявам и да си плащам разходите и някой лев напред за непредвидени разходи като здраве или нещо извънредно - имам. Някога имах по-малко и все се чувствах зле, че нямам за дрехи, та и за ядене не са стигали. Сега в същото положение, ако бях, щях да си свиркам, да намаля разходите, да търся други приходи и т.н. и не бих си го слагала на сърце толкова. Та всичко зависи от крайъгълния камък, на който се намира човек и от разбиранията му. Но със сигурност не ми определят самочувствието. Самочувствието ми се определя от това какво мога (да правя), какво правя и какъв човек съм.

# 448
Аз да се върна на темата. Въпреки, че тук много се тупат в гърдите, че ако не са си изкарали лично парите с пот на челото зад бюрото от 9 до 17:00 часа, те изобщо не им допринасят за самочувствието, в реалността май изобщо не е така. Като се мине от невръстни дечица в детската градина, през пубери, съпруги и съпрузи, харчещи парите на семейството, които някой друг е осигурил, та до серийните любовници на чичко-паричко, има доста примери за хора, имащи самочувствие не на базата на пари, изкарани лично от тях. И за хората, имащи полза от тези пари, в повечето случаи изобщо не от значение откъде човекът насреща им има тези пари - дали някое куфарче с пари го е хлопнало по главата, дали е спечелил от лотарията, дали са от търговия с плът или наркотици, дали харчат парите на мъжа си, жена си или баща си... Всеки един, предлагащ услуги и стоки, а това са кажи-речи 95% от работещите, има полза някой да си харчи парите точно при него, и съответно проявява различно отношение към по-имащите - фамилиарност, сервилност и пр. Мъжът ми е в ИТ-сферата и хич не го устройва да обяснява нещо по 2-3 часа на потенциални клиенти, които накрая се оказва, че нямат пари, и ако ги усети още в началото, че нямат, ги разкарва тактично. И това, че някой има различно отношение към хората с повече пари, на мен лично въобще не ми пречи и няма да ме откаже да ползвам дадена услуга или да си купя нещо, като видя, че продавачът се държи любезно и професионално, но не и сякаш сме първи дружки, както се държи с клиента до мен. Била съм в болница в една стая с известна личност. Е, не съм се врътнала или обидила, че докторът мен не ме хващаше под ръка да ми обяснява и да ми предлага да сме се видели на кафе по-късно, като му свършела смяната, че да обсъдим исканите интервенции на спокойствие.

Та парите със сигурност дават някакво отражение върху самочувствието (независимо дали имането, или нямането им), че даже и върху психическото здраве може да повлияят, да се окажат тригерът, който може да накара хора с някакви предразположения да превъртят или да развият някаква параноя. Сещам се за Петър Косев. Според мен човек, който е бил достатъчно предприемчив и кадърен да направи милиони в подходящия момент, а години по-късно живее без ток, заобиколен от боклуци от фалирал преди 20 години бизнес, работейки на черно като пазач за дребни пари, със сигурност загубата го е разцентровала психически, че да не може 20 години поне обикновена работа с нормална заплата да си намери и да я работи.
 https://btvnovinite.bg/bulgaria/regionalni-novini/milionerat-bed … ot-kardzhali.html

# 449
  • София
кукумицинка, абсолютно права си. И като отбележиш - ами то нямало значение.
Веднага се сещам за вече бивша съфорумка с няколко наследствени жилища

Общи условия

Активация на акаунт