Доходът и неговото значение в живота

• 23 824
  • 726
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Няма да пиша повече, защото явно не се разбираме.
Да, недей.

Аз разбрах какво искаш да кажеш, но не си права чисто икономически, а в същото време си вярваш сляпо.

# 466
Аз пък винаги съм се питала как се изпада чак до такава степен като този бивш милионер Петко? Как се стига до кофите за боклук? Няма ли някаква плавност, не виждаш ли на къде отиваш?
Такъв срив под кота нула обикновено предполага хазарт и последващите нездравословни решения.
То тогава цените бяха с доста нули. Явно е бил милионер за кратко и е имал лош късмет в онези мътни времена. Може би има и други такива хора, просто не ги знаем.

Покрай джуджетата се сетих за "Жоси". Бяха се наложили на пазара, печелившо предприятие, сега не знам дали продължават да произвеждат, но никъде не им виждам продуктите, а преди бяха навсякъде. Със сигурност има милиони изгубени.

# 467
  • София
Е, бачкат си, как. Ниско качество на висока цена, но реализират продукция.

# 468
Аз вече не знам какви пари реално трябва да се изкарват, за да се покриват всички разходи, ако не си материално подсигурен от роднини. Ние и двамата взимаме заплати около средната за София, нямаме дете още, но имаме ипотека и ремонт, както и кола, и кученце. Изобщо не мога да спестявам. Като платим ипотеката, сметките, каквото се случи по колата и храната (мале, храната) и ни остават точно толкова, че да си осигурим елементарните неща (козметика, евентуално лекарства или дрехи, и гориво да се разходим уикенда някъде). Повече - не. Не сме прости хора, и двамата сме висшисти, работим си, но въпреки, че цените на всичко скочиха брутално последната година, заплатите ни мръднаха мнооого малко. Изобщо не достатъчно, за да компенсират.

Гледам как се развиват нещата при колеги и приятели с помощ от роднини - в смисъл, помощ за жилище, ремонти и коли - бих казала, че повечето получават такава. Ами няма място за сравнение. Simple Smile Докато ние сме спестили всеки лев за апартамента и ремонтите, както и за колата, и за всяко друго нещо от заплати, те изобщо нямат такива размисли. Скоро смятах колко сме дали досега по ипотеката - за 6 г - 50 000 лв. Без да смятам ремонтите вътре, с които сумата вероятно отива към 70-80 000 лв. Как сме го направили, в момента ми е трудно да осъзная предвид, че абсолютно всичко е било само от заплати. Сив доход - нямаме, всичко е по трудов договор. МП известно време работеше на 2 места, а аз взимах големи бонуси и това ускори ремонта, но толкова.

Изобщо не знам искам ли да имам деца. От една страна - искам, а и вече съм на 30 г и е хубаво да се размърдаме в тази насока, от друга - не знам как ще се справим особено втората година. До преди 2-3 г влизах в супера и за 50 лв излизах с 2 пълни торби. Сега все едно не съм напазарувала. Буквално кашкавал, сирене, нещо месно, зеленчуци и си там. На следващия ден - пак. Готвим предимно, по ресторанти не ходим освен по повод. Абе, положението е трудно. Преди успявах по 200-300 лв да спестявам на месец, взема ли бонус и повече, сега вече сме месец по месец.

# 469
Или доходите ви са ниски за разходите които сте си позволили или което е същото разходите ви са прекалено високи за доходите които сте очаквали. Няма как всички да разчитаме на помощ от роднини, наследства или лотарии. Все някой трябва да ги е спечелил тези пари за да ги отдели за вас. И определено са останали след спестяване, често и след лишения. Ако и те са изхарчвали всичко, няма как и на тях да им останат пари за даване. Жалко е само, че това се случва на млади хора, които в разцвета на силите си едвам се оправят, а за по-нататък е мъгла какво ще става.
Добре си спомням младините, когато бях убеден, че дете ще си позволя чак когато си стъпя на краката, но пък то се случи през единствената година през живота ми в която останах безработен. Толкова за дългосрочните планове. След това осъзнах, че или оставаш от страната на експоатираните с всичките предимства и недостатъци, или минаваш от другата и създаваш работни места работещи за теб в бизнеси в които "ден година храни". Само тогава доходите стават достатъчни по моя преценка. На заплата са единици тези които за 10-20г. могат да си осигурят остатъка от живота.
Никой не отрича че сега е трудно, а се очаква и дори по-трудно да стане за още известно време. Но точно за тези периоди е трябвало да се погрижим докато икономиката работеше на пълни обороти и можеше да се спестява.

# 470
Ами ние през тези периоди събрахме за самоучастие да вземем апартамента и започнахме ремонт. Преди това - нямаше как да се възползваме от благоприятната икономика кой знае колко, защото аз учех. Като цяло съм доволна, че успяхме да уредим жилищния въпрос преди сегашната криза, защото както са цените сега, щяхме да сме си под наем с по-висок наем от ипотеката. Абсурд би било сега да спестим пари за апартамент при тези цени. Та поне едно нещо заковахме пък сега се надявам лека полека да повишим доходите.

# 471
  • София
Преди време в някаква финансова тема се питаше, ще се снишавате ли като е криза с разходите.
Писах и тогава и сега. Няма какво да се снишавам, аз съм си снишен по принцип. Ще си карам по старому.
Да имаш кола, която често се чупи е лукс, който не мога да си позволя. Евала на тези, които могат. Купувам коли, които не се чупят и искат минимална грижа. Така пестя и пари и време. Наскоро ѝ правих годишната грижа, налях и течност за чистачки.
Ако кола се чупи често (и скъпо) ... вероятно е немска.
Цигари, прекомерен алкохол също си е немалък излишен разход.

Някак не мога да си представя, да съградиш цялостен живот, образование, кариера, жилище, кола, семейство, и да нямаш пари за дете. Иначе за кучета, котки, цигари, чупещи се коли, пари има.

# 472
Не можем всички да сме бизнесмени и истината е,че повечето хора работят на заплата, с която разчитат и деца да гледат и дом да осигурят. Не са и многото такива с помощ от родителите, особено ежемесечна. Та, хората се справят някак, за съжаление повечето, все по- трудно.

# 473
Танграта каза нещо, което според мен е друго.
Сега се гледа да се купи кола, жилищи, почивки - стандарт един вид, ако остане се правят сметки за дете.
Ние имахе първо деца, след това другите неща и не беше по-розово  положението и майчинството беше супер малко. Но на нас приоритети ни бяха други.
Сега просто мисленето и друго. Да се поживее, да се купи жилище, да се натрупат едни пари и тогава може да се планират деца.

# 474
Преди време в някаква финансова тема се питаше, ще се снишавате ли като е криза с разходите.
Писах и тогава и сега. Няма какво да се снишавам, аз съм си снишен по принцип. Ще си карам по старому.
Да имаш кола, която често се чупи е лукс, който не мога да си позволя. Евала на тези, които могат. Купувам коли, които не се чупят и искат минимална грижа. Така пестя и пари и време. Наскоро ѝ правих годишната грижа, налях и течност за чистачки.
Ако кола се чупи често (и скъпо) ... вероятно е немска.
Цигари, прекомерен алкохол също си е немалък излишен разход.

Някак не мога да си представя, да съградиш цялостен живот, образование, кариера, жилище, кола, семейство, и да нямаш пари за дете. Иначе за кучета, котки, цигари, чупещи се коли, пари има.
Тойота е колата, цигари не пушим, алкохол пием мнооого рядко. Simple Smile
Включването ми не целеше сега да ми скочите и да очаквате подробен доклад на разходите ми, макар че реално аз дадох приблизителен в първия пост. Представих доходите спрямо инфлацията и стандарта на живот спрямо моята гледна точка. Тя е на обикновен човек с обикновена работа в София. С нормална, не висока, но да - нормална заплата. Деца ще имаме, просто ме ужасява на моменти мисълта, защото от старта - раждане в нормални условия започват разходи, които са ни неясни на този етап, когато заплатите се поглъщат почти месец за месец и спестяванията са ни малки. Моя колежка наскоро роди и само изследванията и раждането са били около 4к лева. Е, с това ще се справим. От там насетне какво? Не знам, може би не е за този форум това притеснение - все пак е форум за майки. Нормално да ме изядете след малко, но за мен с постоянно нарастващите цени на всичко, си е стрес и тревога как ще се наредят нещата. Simple Smile

# 475
  • София
"Познавам" форумно Гугъл от много години, не е от тия, дето прахосват и е съвестен и рязумен млад човек. Само понякога има склонността да се обяснява на хора, които четат злонамерено.
Ако искаш да намериш кусур за нещо, ще намериш. Но истината е, че инфлацията е пагубна и парите на една средна заплата наистина не стигат. Особено ако нещо се разболееш или ти се счупят няколко неща наведнъж.

# 476
  • Между гори и планини
Факт е, че за последната година всичко е поскъпнало ужасно. Преди няколко дни правих торта за рожден ден на детето, излезе 50 лв! Една торбичка продукти от супера. Веднъж месечно пазарувам храна само по списък и направен план за месец напред какво ще готвя, веднъж месечно отиваме на голям пазар в село на 50 км от нас и купувам турски почистващи препарати, от там и турски лекарства, които са хем по- добри, хем по- евтини. Не носим скъпи и маркови дрехи и обувки. Все по рядко ходим да се храним вън, качество никакво, сметката огромна. Не виждам смисъл. До скоро ягоди и череши бяха по скъпи от кило пържоли. Ако сега бяхме под наем, както преди 6 години, щяхме да сме на ръба. Въобще нямаше да можем да съберем пари за собствено жилище, а за дете, знаейки колко разходи има, сигурно нямаше да се реша. Ние така и не бяхме подходящи според банките за жилищен кредит, въпреки големия наем който плащахме. Сега съм благодарна, че не се заробихме с кредит. Решихме да купим къща в малък град, до голям областен.  Но улучихме момента, още по време на ковида, половин България изкупи къщите в околностите и всички имоти станаха с четворен размер стойност. Който е хванал момента, чудесно, който не е, да му мисли. Нещата няма да се подобрят .

# 477
  • София
Гугълчето мога и винаги съм я давала за пример и ужасно се радвам да я видя Blush

# 478
Засега по груби сметки бременността и раждането ще ми излезе около 5000лв.
Ремонти преди бебето, колички и неща за бебето - още около 10. Rolling Eyes
Наистина всичко много се качи последната година, няма какво да се спори.

# 479
  • France
За съжаление и моите наблюдения са като тези на Гугълчето. Средната класа затяга колана. А ние сме и още по-зле, защото пропуснахме момента с купуването на жилище.

Общи условия

Активация на акаунт