ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2023/2024

• 60 191
  • 776
  •   1
Отговори
# 270
Имам отговор!
Твърде подробен е, разбира се, започва с това колко са подготвени и подбрани оценителите и тн.
Като се прибера след работа ще го пусна в темата, сега ми е трудно от телефон
Най-същественото, според мен:
-"Външното оценяване няма обучаваща роля, поради което допуснатите грешки и неточности(смислови, синтактични, стилови и т н) се маркират, без да се поправят от оценяващия " Тук ударих ме на камък, а аз най-много разчитах, нямам още идея какво може да се направи.
-Ключът с верните отговори е примерен -дори са го подчерта ли, т е, нямат основание да не приемат и друг, принципно верен отговор
-оценката е средно аритметично от оценката на двама оценители
-супер ценителите проверяват, без да оценяват, но констатират проблеми
-известно е всяка работа от кого е проверена. Само дето на нас не ни е известно.
-Критериите за оценяване на есе и интерпретстивно съч са такива, от 2022г и е ангажимент на учителите да ги разяснят
-Нашето писмо е повод МОН да оптимизира подготовката на учениците.
В общи линии, това е. Един вид, каквото питаме и искаме, вече го има. За мен не е съвсем така, но нямам, други идеи засега. Ще ви го пусна тук отговора и ще мислим.
За мен най-недопустимо е да няма обосновка на подчертана грешка, защото "не било обучителна дейност". Да, ама така "и баба знае да си подчертава, без да обяснява".
Ще го мислим.
Поне дано малко "стегнат редиците" на проверителите, вярвам, че поне такъв ефект ще има.

# 271
Благодаря, Светкавичка!
Ще прочета отговора на МОН с голям интерес!

# 272
Обосновката на корекциите  е гаранция срещу произвол. Въпреки че не се цели обучаване на полагащите изпити, при проверка, те следва да разберат поради какви причини са им отнети точки. В противен случай остава крайно декларативно първото твърдение на МОН - за добре подготвените и обучени проверители.

# 273
  • Sofia
Светкавица, Шарлот, нямат време за обосновка - някъде го писах, но може би в другата наборна тема. Отделят макс 20мин на една работа. Знам го от една многоуважавана от всички нас учителка по БЕЛ.
На моя син и в училище само му подчертават, макар там корекциите да целят обучение Confounded

# 274
  • София
Светкавица, благодаря и аз за всичко, което правиш. Каквато и промяна да направят в полза на децата ще бъде успех. На синът ми учителката по БЕЛ е оценител и тя казва същото, че на една работа отделят много малко време, защото количеството на тестовете е голямо, а проверителите малко.

# 275
Добре, времето е малко, но в такъв случай кое гарантира безпристрастното оценяване? Намирам грешка, подчертавам и пиша"неточно" или "клише" или нещо такова. Или намирам грешка, подчертавам и не пиша нищо. Нали сме наясно, че ако не обоснова подчертаването си, винаги мога да направя произволно такова.
И не става въпрос за образователна цел, а за доказване на връзката "подчертаване-грешка". Защото аз изрично посочих в писмото (не е пред мен в момента), че ако допуснем некомпетентност на родители и ученици, то буди недоумение защо преподаватели по БЕЛ със за виден стаж и репутация, присъствали на запознаване с работата на свои ученици, не са могли да дадат каквото и да е обяснение на вида и характера на обозначаването като грешка. Аз лично зная, макар и един такъв действителен случай.
Иначе аз благодаря, че направихме все пак нещо, може и да не личи на пръв поглед, но съм убедена, че ще си имат едно на ум и ще са по-стриктни. Така мисля, да видим.

ДОПЪЛВАМ

Не мога да се справя с  копиране и споделяне на писмото на МОН.Някой съгласен ли е да му го препратя по пощата , за да го сподели тук.Директно в съобщението не се получава, а на работа нямам достъп до сайта

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 07:08 от Светкавица

# 276
Подновявам молбата си- моля, някой да ми даде мейл, за да му препратя писмото. От работа не мога да вляза в сайта, от телефон и таблет не се получава прикачване, не може да се копира, не схващам защо.
Бих искала да го сложа тук, да го видите изцяло.

# 277
  • София
Светкавица, имаш ми мейла, пусни писмото там Simple Smile После ще го сложа тук.

# 278
Светкавица, имаш ми мейла, пусни писмото там Simple Smile После ще го сложа тук.
Благодаря, пуснах го вече на съфорумка, ще го постави тук!

# 279
  • София
Ето го писмото  Simple Smile

Вероятно линкът ще е активен  само няколко дни ( всъщност не са няколко, ще бъде изтрито писмото  чак на 01.10.2023) , но дотогава ще е  видяно/прочетено/свалено/коментирано от желаещите.

https://files.fm/u/hdwawd9fg

# 280
  • София
Да улесня малко четенето на писмото.

Скрит текст:

# 281
  • Sofia
Светкавица, покрай забързаното ежедневие не помня дали успях да благодаря за усилието, което положи. Heartpulse Не знаем дали ще има някакъв ефект, но със сигурност ще стане ясно, че се вълнуваме и следим, така че да внимават Hands Point Up

# 282
И аз се надявам да са по-внимателни проверяващите … 😁
Как върви ваканцията при вашите…? Някой учи ли …😂 ?  Наборът започна шоф курс -дано го завърши до есента!

# 283
Светкавичке, аз също благодаря за положените усилия за общото благо!
Ваканцията е в разгара си, но и през ум не и минава да учи. Чете доста, но нищо свързано с уроци. Предстои  на наборката пътуване до Лондон за седмица до 15.08 и след това ще започне шофьорски курсове. Продължава да се лута с избора на университет и обучение, а за част от евентуалните планове вече трябваша да е започнала подготовка, за да ги реализира. Оставила съм я сама да си реши.

# 284
Моята дъщеря вчера си започна шофьорския курс, но сега е само теорията, а шофирането през септември, записа се утре да изкара курса в БЧК.
А през юли направи три седмичен стаж в Бургас към първата лятна техническа академия на AIBESТ, остана доволна от цялата инициатива.
Море- десетина дена, и сега уикендите на август, и времето минава.

Общи условия

Активация на акаунт