ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2023/2024

• 60 153
  • 776
  •   1
Отговори
# 540
Помагала с тестове имаме, в училище също сигурно основно до тестове ще им се сведе подготовката, но лично аз не съм убедена в този начин на овладяване на материала - за БЕЛ имам предвид. Според мен акцентът трябва да падне върху доброто заучаване на нормите на българския език и анализа на литературните произведения, а тестовете да бъдат само за допълнителен ориентир. При този начин на обучение чрез отговаряне на въпроси на децата малко почва да им бяга систематизацията на цялото. Тестове трябва да се правят, разбира се, но си мисля, че след шума, който се вдигна покрай последните матури, са възможни сериозни промени в тях. Поне такава заявка дадоха от министерството. Естествено, никой не знае какво точно да очакваме и дотогава всякакви примерни тестове "по формата на ДЗИ" ще бъдат свободни интерпретации на учители и издателства.
В тази връзка искам да купя някакво  систематизирано научно издание на българската граматика, в което да са събрани всички норми на българския език. Като му възникне въпрос или не си спомня нещо, да провери там, а не да рови в не знам си колко учебника от предходни класове или в интернет. Някакви препоръки за такова издание?

# 541
Сещам се за Официален правописен речник на българския език - дебел том за 35 лв мисля беше. Другото е сайта Как се пише - дава ти правопис и правилото.

# 542
Всички норми - не, но най-важното е събрано в “Справочни таблици по БЕ за матура” на изд. Бг учебник - има такива и по литература - цветни, синтезирани и с примери -вариант са за “стегната” подготовка 🤣.

# 543
Правописен речник от 2012 имаме ние.

Да ви почерпя виртуално - моето гардже стана пълнолетно.
Вълнува се, че ще може да гласува.

И аз се намърдах вчера в един магазин, но за абитуриентски рокли, ей така, ако наборката вземе да си промени настроението.
Направих една - две снимки на неща, които ми се сториха симпатични и ги показах на каката за мнение - каза ми веднага да ги изтрия и да не ги показвам на никого.
Явно съвсем съм одъртяла!

За себе си гледам да не питам за мнение, че мм също "умее" да се изказва, специално за рокли.

# 544
Честита и много щастлива да е наборката, Перличке!  Много обичам да избирам рокли, ама дори и за себе си няма да търся, уви …
Преди месец видях една, купена в София от дете, учещо в Германия и направо онемях : беше достойна за Оскарите или Кан. Голяма тръпка си е особено за момичетата …, въпреки приоритетите около дипломи и КСК.

Последна редакция: сб, 30 сеп 2023, 22:36 от saffron

# 545
  • Sofia
Вълнува се, че ще може да гласува.

Ей, този момент го бях забравила Laughing
Жива и здрава да е малката перла! Много успехи и щастие Heart

Сигурна съм, че нашите момичета ще са най-красивите и стилни абитуриентки!

Аз имам служебен абонамент за уча.се и в къщи само аз си го гледам. Хвърлих око на 12-токласните материли. Сигурна съм, че не мога да пробутам никаква допълнителна подготовка на младежа, но ще спомена (и на девойката седмокласничка).

# 546
  • София
Честита рожденичка, silver pearl! Да бъде здрава и щастлива!

# 547
  • София
silver pearl, жива и здрава да е рожденичката. Да има много късмет и да сбъдва мечтите си.
Моите деца от години ползват уча.се и им е доста полезен. Имало е години, в които са учили единствено от сайта. Абонаментът ни е на по - ниска цена от обявената, тъй като във фирмата, в която работя имат договор с тях и ни го предоставят на преференциални цени. Колко полезен ще е за дванайсетокласника, не знам, но със сигурност ще може да си помага с него.

# 548
  • Пловдив
Здравейте, знаете ли къде могат да се намерят задачите от олимпиади от общински и областен кръг?

# 549
  • В средата на времето
Перличке, жива и здрава да ви е рожденичката! 🎉🥂😊 Да успява да случва нещата както и когато ги иска! Много късмет и щастие и пожелавам!

# 550
Здравейте, знаете ли къде могат да се намерят задачите от олимпиади от общински и областен кръг?
Не съм сигурна дали на сайта на МОН има всички, кои предмети те интересуват?

# 551
  • Пловдив
Интересуват ме темите по математика. На сайта на МОН гледах, но или няма, или аз не мога да се ориентирам. Намирам само темите от националния кръг.

# 552
# 553
  • Разпиляна във въображението
И у нас се ползва Уча.се . Като споменахте отидох да видя какъв е материалът. Даже го разпределих на девойката.

За първи клас на бъдещата абитуриентка й подарих Правописен речник и отделно "Правопис и пунктуация на българския език", отново на БАН. За да е по-лесно четенето Simple Smile - https://borsabolid.com/bg/uchebnici-i-pomagala/12806-pravopis-i- … ovni-pravila.html

Моя колежка ми прехвърли учебници и материали на сина й. Оказа се, че сред тях са Справочните таблици по Български език и Литература на БГ учебник. Те ли се търсеха?

# 554
  • София
За момчета - само Андрюс и Теодор ли? Подскажете нещо друго?
Към изброените добавям Кардучи, Маниак, и Парушев.

Перле, да здрава и много щастлива дъщеря ти!
При теб поне са погледнали снимките. На моето предложение да надзърнем в някой сайт, отговориха "Ако ти е скучно, направи ми сладкиш с ябълки."

Едни помагала по БЕ и литература хвалехте преди време в темата. Уж ги записах, но не мога да ги намеря.
Някой спомня ли си ги? Върти ми се нещо, че баха на Регалия, ама не съм сигурна.

Общи условия

Активация на акаунт