ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2023/2024

• 60 154
  • 776
  •   1
Отговори
# 195
Шатлот и всички, които имат интерес-не, няма да ми пращате имена! Само мейл за връзка, аз ще си напиша името и ще изредя останалите мейли, в случай че някой иска да установи, че зад подписа стои реален човек
Не искам да ви нарушавам личните данни! Но ако не е проблем, пратете ми и мейли на децата!

# 196
  • София
Благодаря, Светкавица!
Няколко козметични корекции от мен.

ДО
ПРОФ. ГАЛИН ЦОКОВ
МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

УВАЖАЕМИ ПРОФ. ЦОКОВ,

Ние, учениците от предстоящ 12 клас и техните родители, с обяснима тревога посрещнахме новината за сериозен спад в образователното ниво на сегашните зрелостници, за което свидетелстват резултатите от последния ДЗИ по БЕЛ.
Същевременно сме запознати с нелицеприяти проблеми, свързани с оценяването на писмените работи, които проблеми бяха изложени в публичното пространство. В неформални разговори и лични контакти също сме били свидетели на оплаквания, споделени от зрелостници, свързани с неточности и неясноти при оценяване.
Моля да разгледате обстойно нашите искания и очаквания към предстоящия ДЗИ по БЕЛ - задължителни за всички зрелостници - и съобразно правомощията си да реагирате своевременно във всеобщ обществен интерес и в стъпка към издигане на образователното ниво на следващите учебни поколения.
Предварително заявяваме, че не коментираме частни случаи на оценяване. Нашите искания са насочени към изработване на качествено нова система на проверка и оценка на знанията, както и на максимална прозрачност на прилаганите критерии. Исканията ни се свеждат до следното:
- Ясна формулировка в ключа към отговоритена задачи с отворен отговор и конкретизиране - допускат ли се и други отговори, които са по същество правилни, но не са изрично формулирани в ключа. Ако се допускат, което намираме за справедливо решение, нека това да бъде изрично отразено в ключа.
- Обосновка на корекциите на задачите тип"създаване на текст", нанесени от проверителите. Много зрелостници съобщават, че при запознаване с работите си са установили подчертаване на иначе правилни думи и изрази, за които не е имало яснота в какво се изразява отбелязаната грешка. И ако допуснем некомпетентност на зрелостниците, то подобни корекции са били необясними и за опитни преподаватели. За да се избегне горното, моля да бъдат внесени корекции в правилата за оценяване и предоставяне на информация. Писмената работа да бъде качена с протокол, ясно посочващ допуснатите грешки.
- Изработване на недвусмислени критерии за оценяване на писмените работи, с които преподавателите по БЕЛ в гимназиален етап да бъдат задължени да запознаят учениците във втори гимназиален етап. Сегашните критерии дават възможност за разтегливо и неясно тълкуване, което не е в полза на обучението по предмета.
- Публичност на компетенциите на проверителите. При запазване на личните им данни, да бъде създадена система за оповестяване на професионален стаж, квалификации и други характеристики, имащи отношение към качеството им на проверители. Примерна идентификация с уникален номер, което да способства за търсене на персонална отговорност при допускане на сериозни грешки в оценяването.
Задълбочено обсъждане от компетентни органи на всички налични до момента проблеми в сферата на образованието по БЕЛ и своевременно оповестяване на механизми за разрешаването им
Убедени сме, че предложените от нас лостове за промяна биха имали ползотворен ефект в обучението и представянето на учениците на бъдещите зрелостни изпити.

Уважаеми проф. Цоков,
Очакваме Вашата своевременна реакция и оставаме на разположение за обсъждане на нашите предложения.

# 197
Ако си мислите, че при БЕЛ е субективна оценката, ние се сблъскахме със същото, но по Мат със седмокласника 😄. От чисто любопитство ходихме да му видим работата, защото той беше убеден, че е ощетен с 0,25 и няма пълни 100 точки. Познайте дали нещо разбрахме - навсякъде имаше усмихнати човечета и тикчета за вярно решение, събраха се 5 човека да търсят къде е ключа за палатката, но никой не успя да го открие, изгубихме си половин час и си тръгнахме без отговор. Не вярвам да го спънат утроените стотни за желаното училище, резултатът му е чудесен, но все пак искаше някаква яснота… ще пратя на лични мейла си да ме включи Светкавица в подписа, съгласна съм с всичко!

# 198
  • София
извинявам се, че се намесвам, но защо не пуснете искането в
peticiq.com

Там всеки, който желае може да я подпише анонимно или не. И смятам, че ще събере доста подписи от цялата страна, а не само от потребителите в темата (форума).

Аз самата също ще подпиша, имам дете в 9-ти клас наесен.

Успех!

# 199
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Светкавица , благодаря за усилията.
Не ми стана ясно, може ли да се подпише и от родители на 8,9,10,11 клас?

# 200
Разбира се, колкото повече, по-добре!

# 201
Разбира се, колкото повече, по-добре!
В такъв случай и аз ще се включа!

# 202
  • София
Главата ми е толкова пълна с НВО, че не можа да се отърся и да мина на ДЗИ.
Та почти не съм навлязла в проблема, а е добре да разбера какво точно се случва, преди да подпиша.

Иначе ми е притеснено за детето, надявам се да има късмет. Гледам как балът е скочил от 21 към 22 с близо 25 точки .чудя се по-големият набор дали няма още повече да омаже нещата.
Но стискам зъби, синковец и той. Обади ми се днес да редим част от училищата. Утре каза, че продължаваме..не е в София, но си мисли детето.

# 203
Сънчо , вярвам че бала ще падне. Стискам палци

# 204
  • София
Малко да ви отклоня от сериозните въпроси.
За събота сме шест човека. Да запазвам ли маса някъде или да отложим за 15ти?

# 205
За събота не съм полезнала, но ще се включа. На 15-ти ще ме намерите зарината в пясъка на Арапя. 😁

# 206
  • София
За събота не съм полезнала, но ще се включа. На 15-ти ще ме намерите зарината в пясъка на Арапя. 😁
Ами на Арапя да резервираме тогава.

# 207
Аз за събота мога, после - не.

# 208
  • София
И аз бих се включила в среща,макар да не съм се отбелязала.Пишете от колко часа се очертава да бъде!Следващите съботи ще ми бъде по-трудно,че програмата става по-натоварена.

# 209
Ами на Арапя да резервираме тогава.
Топне пречи и една морска среща да си направим.

Общи условия

Активация на акаунт