Професия учител - 16

• 55 118
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
  • European Union
За изпита в ДИУУ не се изисква разработен урок. Изпитът е устен и е почти като събеседване. Нищо притеснително няма.
Ако изпитът е в друго населено място, искат урок. Но и там нищо трудно няма.
Проблемът е, че няма да приемат документите без 2 пълни години стаж.

Последна редакция: нд, 02 юли 2023, 15:49 от Кети В

# 196
Здравейте! Имам няколко въпроса за 5 ПКС.
Имам почти две календарни години педагогически стаж (между двете учебни години лятото нямам стаж).

1. Може ли да кандидатствам за 5 ПКС в такива условия?
2. Как протича изпита? На място в диуу ли е? На повечето места чета, че се развива урок, но на други пише, че е устен изпит върху конспект. Става дума за БЕЛ.

Благодаря!
Защо да нямаш лятото стаж? Той си върви. Виж във фиша ти какво пише за стажа. Там го има изчислен.

# 197
Защото не съм била на договор лятото. Разказвала съм. Бившият ми директор няма практика да плаща лятото на млади колеги Simple Smile)) особено на такива, които с врътки е назначил по заместване и разни титуляри се завръщат в удобни моменти... 🙂🙂🙂

# 198
Подготвих тест като максимума точки е 20. При колко точки се пише 3? Има ли разписан документ за преобразуването на точки в оценки?

# 199
  • Добрич
Подготвих тест като максимума точки е 20. При колко точки се пише 3? Има ли разписан документ за преобразуването на точки в оценки?
Никъде няма нормативно разписан документ  със скала. Всеки учител си съставя някаква и се придържа към нея.
Дипломната ми работа беше за работа с тестове и според председателя на изпитната комисия 50% трябваше да е за тройка (1998 г.). Моята скала не беше такава (нито тогава, нито сега). И на НВО и на  ДЗИ сега също не е такава.

Често се използва една формула ( има я в книги и сайтове):

Формула

Лично на мен ми е по-лесно да смятам в %, като например за отличен залагам над 90%.

# 200
Ако имаш ученици с награди от състезания или олимпиади даже и без изпит
- да имате грамоти, награди и протоколи от участие на свои ученици в национални, балкански и международни олимпиади, състезания и конкурси, организирани от Министерството на образованието и науката и проведени в период до пет години преди датата на кандидатстване за придобиване на пета професионално-квалификационна степен, с реализирано участие или класирания:
а) от I до VIII място включително от международни олимпиади и състезания;
б) от I до VI място включително от балкански олимпиади и състезания;
в) от I до III място включително от национални кръгове на ученически олимпиади и национални състезания

Тези участия по предмета по който преподаваш ли трябва да бъдат или няма значение?
И само с една грамота достатъчно ли е? Grinning

# 201
Ако имаш ученици с награди от състезания или олимпиади даже и без изпит
- да имате грамоти, награди и протоколи от участие на свои ученици в национални, балкански и международни олимпиади, състезания и конкурси, организирани от Министерството на образованието и науката и проведени в период до пет години преди датата на кандидатстване за придобиване на пета професионално-квалификационна степен, с реализирано участие или класирания:
а) от I до VIII място включително от международни олимпиади и състезания;
б) от I до VI място включително от балкански олимпиади и състезания;
в) от I до III място включително от национални кръгове на ученически олимпиади и национални състезания

Тези участия по предмета по който преподаваш ли трябва да бъдат или няма значение?
И само с една грамота достатъчно ли е? Grinning
И аз се включвам тук с въпрос. При условие, че съм учител ЦДО, предполагам горното не може да се вземе под внимание?

# 202
И аз в момента съм ГЦОУД, но моята специалност е БЕЛ. Може да изкарам пето ПКС, нали? Нищо, че не преподавам по предмета си в момента?

# 203
Здравейте! Имам въпрос, на който се надявам да намеря отговор чрез вас. Тъй като ще кандидатствам по обява за учител към необходимите за подаване документи ми искат документ за медицински преглед съгласно чл.2 от Наредба №4 от 2016 г., а евентуално за постъпване (в случай че изберат мен) карта за предварителен медицински преглед. Оказа се, че има само една стандартна бланка при кандидатсване за работа, тази, за която знам от години, т.е. така нареченото медицинско, което извадих днес при личната лекарка, но на нея пише карта за предварителен медицински преглед. Смятам, че става дума за един и същи документ. Не знам как да постъпя - мисля си при кандидатстването да дам сканираното копие, а евентуално за назначаването да дам оригинала. Все пак ще кандидатствам и за други обяви. Едно медицинско струва 23 лева. Въпросът ми е  права ли съм, че става въпрос за един и същи документ или са два отделни, ако не все още имам време да реагирам? Надявам се, че ме разбрахте.

# 204
Деси_Слава, изненадващо  е, че ви искат медицинско още пре кандидатстването за работа. Такова е необходимо чак като ви одобрят и решите да подпишете трудов договор. Тогава ще ви искат и свидетелство за съдимост.
Да, медицинското е едно и също.

# 205
Деси_Слава, изненадващо  е, че ви искат медицинско още пре кандидатстването за работа. Такова е необходимо чак като ви одобрят и решите да подпишете трудов договор. Тогава ще ви искат и свидетелство за съдимост.
Да, медицинското е едно и също.
Много благодаря! Да, и свидетелство за съдимост искат, но то е при постъпване. Ами, така ще направя - при кандидатсването ще представя сканирано копие, а ако ме назначат оригинал. Ако и на другите места е така, не е много добре.

# 206
  • Пловдив
Принципно от доста време ги искат при подписването на договор тези документи, а ако няма прекъсване на стажа повече от 3 месеца - тогава не ги и искат.

# 207
Честно да си призная от доста години не съм си сменяла работата и не съм запозната.

# 208
  • Пловдив
Аз също не го знаех, но миналата есен бях в комисията за подбор на кандидати и така го научих. Да не подведа за срока, но мисля, че ставаше въпрос за прекъсване до 3 месеца.

# 209
  • Майничка
Бележката за преглед по чл.2 е от психодиспансера, че не се води на учет.

Общи условия

Активация на акаунт