Професия учител - 16

• 54 948
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
LaCumparsita, моя милост след 25 години стаж в съвсем друга сфера, вече трета година е учител. Веднага ме приеха и на двете места, където се кандидатствах. Аз даже не съм си и помисляла, че няма да ме вземат. Relaxed
Ето с такава нагласа трябва да се кандидатства. Wink Евала! И аз така отидох, вардих цели 3 дни в коридора директора, да говоря лично с него. Беше май месец. И изведнъж на 9.09 ми се обадиха. Grinning
Правоспособност изкарах на следващата година.

# 541
Какви са причините, че се наемат учители на половин щат?
Какви учители се наемат на половин щат?

# 542
  • Майничка
Няма достатъчно часове за пълен.

# 543
Аз да попитам някой знае ли как стоят нещата с работното време при учителите, които работят в училища на две смени? Пак ли ги водят на 8 часа плътно от 8 до 16 примерно?

# 544
Работиш тогава, когато имаш часове. Дали това ще бъде само в първа, или само във втора смяна, зависи от директора и от това на кои класове водиш.
По ТД си на 8 часа. И училище до 16ч не знам да има.

# 545
Работиш тогава, когато имаш часове. Дали това ще бъде само в първа, или само във втора смяна, зависи от директора и от това на кои класове водиш.
По ТД си на 8 часа. И училище до 16ч не знам да има.
Има. Тези, които са на едносменен режим.

# 546
Във връзка с работното време аз да попитам, дали мога да започна и друга работа на 4-часов трудов договор, освен редовния ми учителски 8-часов?

# 547
  • Майничка
Може, стига да имаш време. Работният ден не бива да надвишава 12 часа.

# 548
  • Добрич
Ягодка33, първият работодател трябва да е съгласен.

# 549
  • Sofia
А може ли в едно и също училище да бъдеш назначен на щат и половина? Аз изпълнявам часове за норматив и половина, предметите са два, и платени като лекторски сумата е 1/2 от тази, която би била, ако съм на още половин щат. На мен ми е ясно, че така е по-изгодно за директора, но хипотетично би ли могло да бъде иначе? Мисля си, че няма пречка.

# 550
  • Майничка
Ягодка33, първият работодател трябва да е съгласен.
Само ако необходимостта от това съгласие е спомената в ТД.

# 551
  • Бургас
А може ли в едно и също училище да бъдеш назначен на щат и половина?
Може

# 552
Много интересно, сигурна ли си, че е възможно? Защото в редовните трудови договори, това би било равносилно на заобикаляне на задължението да се плаща извънреден труд.

# 553
Може. А ако наистина водиш часове равни почти на половин щат и ти плащат лекторски е сериозна злоупотреба от страна на директора с твоя труд.
По-добре се огледай за някое училище близко като локация, където да водиш половин норматив някой от двата предмета, по които преподаваш.
Така ще ти е икономически по-изгодно. Освен това пак ще имаш право на някакви минимални пари около 15.09.,01.11,24.05 и т.н.

# 554
По горе беше коментирано за 0.5 щат. Значи, работата, на която съм в момента се води на 8-часов договор. Всъщност доста  дни имам по-малко работа за вършене и има гъвкавост. Някои дни няма почти нищо. Обаче, щом като по закон работният ден не може да превишава 12 часа, не знам, ако съм на втори трудов договор в училище на 0.5, щом не винаги се води 4-часов работен ден, как ще са нещата. Ако например някои дни трябва да се стои 6 часа, така работният ден дадхвъеля максимално разрешената продължителност, та не знам. Иначе сегашният ми работодател е разбран и би се съгласил, но пречка може би ще е законът. От друга страна, първоначално ми се иска  да започна да навлизам в професията плавно, затова се оглеждам 0.5 щат. Другият вариант е като външен лектор, но такива места се срещат доста рядко.

Общи условия

Активация на акаунт