Професия учител - 16

• 55 025
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
За първа година ще съм квестор. Моля, някой добър колега да ми опише как изглеждат листовете по математика - част 1 и част 2. Показаха ни ги на инструктаж, но бяха далеч. И по-специално ме интересува следното: част 1 има ли белова? Отговорите се нанасят на лист за отговори, който се запечатва след 60 мин. Част 2 какви листове включва? Видях НВО по математика от миналата година и там пише задачите да се решават на белова, а същевременно в инструктажа, където иде реч за част 2, се говори за лист с отговори.
Благодаря!
Питам само за математиката, защото по български съм в коридор.

# 106
  • Майничка
https://cdn4.amcn.in/a/dideva.alle.bg/assets/d74e167ee98f-w1500- … a1z10fhv4wyj.webp

Освен да ти пусна схемата на националното съкровище Дидева. 😄

Иначе свитъкът за отговори на първи модул по математика е от един лист, на който се пише само на първата страница - 18 задачи с избираем отговор от А до Г и две задачи със свободен отговор.
Беловата на втори модул е от 3 листа, по един за задача 21, 22 и 23 и те са чисто бели, защото задачите са за разписване.

# 107
Здравейте,
   Студент съм в спец. История, редовна форма и ми е любопитно да знам по кои учебни предмети ще мога да преподавам?
Следва да уточня, че специалността е в рамките на професионално направление "История и археология"! По-точно обстоятелствата са, че вследствие на завършване на тази специалност ще придобия две професионални квалификации, както следва:
- професионална квалификация "историк";
- професионална квалификация "учител по история".
Въпросът го задавам от гледна точка на факта, че съгласно Наредба № 15 от 2019 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, лица с професионална квалификация, както "историк", така и всички тези, които са завършили специалности в професионални направления, като "история и археология", "науки за земята", "педагогика" и т.н. могат да преподават по общообразователни предмети, като "История и цивилизации" и "География и икономика"!
Искрено се надявам да получа отговор на въпроса, който ме вълнува, като предварително се извинявам за създаденото неудобство!
С тази диплома можете да преподавате специалностите история и гражданско образование. За да преподавате география, трябва да имате документ със специалност "учител по география". Казвам го от личен опит, изкарах СДК география, за да мога да преподавам предмета. Не че не съм го преподавала за допълване на норматива, но повечето директори искат да си имаш правоспособност по всичко, което преподаваш. На колегата преди мен директорката му е казала, че ще го освободи ако не изкара и география. Той не го направи и предпочете сам да напусне.

# 108
Колеги, тези, които пътувате с личен автомобил-как ви се изплащат пътните? Покриват ли сумата на билета?

Да, покриват точно сумата на автобусния билет. Изплащат ги срещу фактура от бензиностанция за зареждане на гориво на същата стойност. При вас как е?

# 109
Пред дилема съм. В болничен съм за отглеждане на дете, но родителите ме поканиха на завършването на класа в петък. Чудя се редно ли е да отида при това положение или да извикам децата другата седмица в училище и там да се почерпим? Как мислите вие?

# 110
Аз бих отишла..
Класът, на който бях класна една година (6. клас), завършват седми клас сега и дори не си направиха труда да ме поканят на тържеството си, нито нищо... както и да е. Но в твоя случай, задължително бих отишла. Още повече, че и родителите те канят, благодарни са ти, признателност..
Отиди според мен. Теб какво те притеснява?

# 111

Колеги, тези, които пътувате с личен автомобил-как ви се изплащат пътните? Покриват ли сумата на билета?

Да, покриват точно сумата на автобусния билет. Изплащат ги срещу фактура от бензиностанция за зареждане на гориво на същата стойност. При вас как е?
При мен не покриват сумата на билета, а е някакво лудо пресмятане и аз все още не съм разбрала какво, но съм ощетявана почти наполовина. Исках да разбера как е при колегите, защото разбирам от наредбата, че с каквото и да пътувам сумата на билета ми се възвръща. Благодаря ви много за отговора

# 112
  • Някъде по Дунава
Пред дилема съм. В болничен съм за отглеждане на дете, но родителите ме поканиха на завършването на класа в петък. Чудя се редно ли е да отида при това положение или да извикам децата другата седмица в училище и там да се почерпим? Как мислите вие?
А бих отишла. Била съм в болничен за гледане на дете и съм ходила на родителска среща.

# 113
Аз бих отишла..
Класът, на който бях класна една година (6. клас), завършват седми клас сега и дори не си направиха труда да ме поканят на тържеството си, нито нищо... както и да е. Но в твоя случай, задължително бих отишла. Още повече, че и родителите те канят, благодарни са ти, признателност..
Отиди според мен. Теб какво те притеснява?
Притеснява ме това, че съм в болничен, а директорът също щял да бъде там.

# 114
Май леко объркахте терминологията, затова се получават такива отговори. Явно болничният не е за отглеждане на дете, а за гледане на болно дете.
Във втория случай се получава малко конфузна ситуация.
Може би е добре да намерите начин да отидете да ги поздравите за пет минути и с лека театралност бързо да се приберете.

# 115
Категорично не върви да отидеш, ако и директорът ще е там. Иначе ще стане все едно щом на купони можеш да идваш, докато детето е болно, значи и на работа би могла да идваш.
Но пък и зависи и от часът на срещата, де. Ако е извън работно време, все пак половинът може да поеме грижите за детето за час-два. Wink
Някои биха отишли без въобще да им пука. Simple Smile

# 116
Категорично не върви да отидеш, ако и директорът ще е там. Иначе ще стане все едно щом на купони можеш да идваш, докато детето е болно, значи и на работа би могла да идваш.
Но пък и зависи и от часът на срещата, де. Ако е извън работно време, все пак половинът може да поеме грижите за детето за час-два. Wink
Някои биха отишли без въобще да им пука. Simple Smile
Да, точно заради тези приказки се чудя. Иначе ще е вечерта.

# 117
А защо не попиташ директора дали да отидеш предвид болничния?

# 118
Аз се съмнявам директор да отдели време да ходи на такава ученическа сбирка и то вечер, освен ако училището не е ОУ.
Отивай, според мен. Все пак са те поканили доста преди да излезеш в болничен. Нали? Повърти се малко там, да ги уважиш, но не оставай до край, ами си тръгни, с претекст, че все пак детето ти е болно.

# 119
Здравейте.Замествам от скоро, титулярката е в майчинство. Единствено аз от цялото училище нямам допълнително възнаграждение за 24 май.Мога ли да се обърна към синдиката?Член съм от идването ми тук.Благодаря предварително на всички отговорили.

Общи условия

Активация на акаунт